Относно задаващата се Световна Криза и Пандемията от COVID-19

Статус
Not open for further replies.

tedkata_m

Well-Known Member
Не вървим лошо, но се опасявам, че на Цветница и Великден всичко досега ще иде по дяволите. С тези църкви, съчетано с по-топлото време и сбирките...Дано устискаме още малко.
 

Noke

Well-Known Member
Абе последно в тая тема какво правехме?
Вирус ли борим, правителство ли сваляме, или доказваме кой по-куха лейка?
 

SoloContraTutti

Well-Known Member
Днес по-малко открити заразени тук, а щатите, ако не избухнат с едни 20-25 хиляди до края на деня, ще се отбележи спад и в общата бройка.
Нещата биха се подобрили, ако се изследват всички приближени лица до болните, след като се открият новите лаборатории и почнем да тестваме по 1000+ човека дневно, което се очаква да стане тази седмица.

Явно, все пак мерките дават резултат, противно на очакванията на някои капацитети и топ вирусолози.

Това със задължителните маски ми се струва леко недообмислено, обаче, понеже не се оставя време на народа, за да вземе мерки и да си закупи, ако въобще са заредили някъде по аптеките.
 

Green Bars

Well-Known Member
За задължителните маски да, обаче трябваше да го кажат преди 2-3 дни, за да имат време хората да реагират.
Идеята всички да носят маски, е зада се намили заразяването, хора без симптоми заразяват, а ако носят маска значително ще падне обхвата на заразяване на един човек
 

elflame

Active Member
За задължителните маски да, обаче трябваше да го кажат преди 2-3 дни, за да имат време хората да реагират.
Идеята всички да носят маски, е зада се намили заразяването, хора без симптоми заразяват, а ако носят маска значително ще падне обхвата на заразяване на един човек
Глобата ще е 5000лв. :) идеята им е взаймствана от чехия там смятат че 80% е намалението на разпространението заради тази мярка :) това са техни данни. Лично подкрепям мярката не и глобата. Но вероятно ще е доста фиктивна цялата мярка доста хора незнаят как да ги ползват тези маски много си мислят че са моден аксесоар и търсят картинки и си купуват текстилните маски от памук (поне да са от тези от нетакан текстил които са промазани и не пропускат вода но масовите са само от обикновен памучен плат 3% е ефекта на защита)
 

veni8

Active Member
Как да си направим сами медицинска маска за 1 минута

 
Последно редактирано:

NovaPS

Well-Known Member
бърз преглед на печата...

11.03.2020
Шефът на СЗО д-р Скендер Сила: Здравите да не носят маски, по-опасно е
Препоръките на СЗО са, че здравите хора няма нужда да носят маски, защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден. Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската. Възможността да се заразите по този начин е по-висока. От друга страна, вярването, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт със заразен или докосване на нашето лице, след като вече сме пипали заразена повърхност.
27.03.2020
Правителството одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведохa днес извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка. Правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро.
Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати.
30.03.2020
Носенето на маска става задължително
Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това гласи най-новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев.
Ако хората не носят маски и нарушават заповедта на министъра, глобата ще е 5000 лева, каквито са санкциите и за други ограничения, въведени от Ананиев. Същата глоба важи за разходките в парка и събирането на повече от двама души на открито съгласно чл. 209 а от Закона за здравето, който бе променен със Закона за извънредното положение.
хоум офис, хоум правителство, хоум решения :)

и др. интересно за четене:

заразени: 764,866 / починали: 36,864
 

nandibandi

Well-Known Member
Каквито и да са маските, поне спират слюнките, изстрелвани при говорене. Пък и дъха на хапналите чесън...

На мен ми е по-интересно какво мислите за поредния реверанс към БПЦ на фона на рестрикциите за всички останали?

 

tyler1

Member
Не вървим лошо, но се опасявам, че на Цветница и Великден всичко досега ще иде по дяволите. С тези църкви, съчетано с по-топлото време и сбирките...Дано устискаме още малко.
Би било добре, ако числата са верни, но според мен са поне двойно, да не казвам тройно повече заразените. Или правят прекалено малко тестове или мерките вършат работа. Според мен е първото - автобусите са пълни, хората са нагъчкани един до друг, никой нищо не спазва. Държави със същия брой население - Сърбия, че даже и Словения с 2 милиона души, имат по 800 заразени. Нещо не е както трябва. Дано скоро да правят повече и по-добри тестове, защото може да сме пламнали, без да го знаем. А на Великден със сигурност ще отиде всичко на кино.
 

Victor R

Active Member
Според мен заразените в момента са в пъти повече и от най-смелите очаквания.
 

scorebg

Active Member
+1,3 милиарда евро от ЕС
+3.5 млрд вече дефицит
+нов дълг до 10 млрд.
-----------------
Починали за 2018 година - 108 526
Починали от 8 март досега - 23 дни по ~300 или около 6900
Починали официално от Covid 19 в Бъглария - 8

Изводите да си ги вади всеки сам, за себе си. Това са числата, към момента.
 

PavelAndreev

Active Member
Вчера ми се наложи да прекарам почти целия ден по срещи и в пътуване из града с кола. От две седмици съм изолиран и излизах само за храна и до офиса за нещо дребно.
Какво видях: масово хората не ебават да слагат предпазни средства, с когото се видях и говорих каза - ебал съм ти корона вируса писна ми с тия маски да се приключва и другото, че трафика в града е спаднал доста, което ми говори, че все пак има ефект. Иначе на детската площадка зад блока винаги е пълно - ту с майки с деца, ту с джонки с бири.
 

ExTended

Active Member
Хора неразбиращи от проста математика, това е извода от 50 страници горе-долу. :)

Повечето държави поддържат бройка болнични легла, които могат да поемат 0.3% от населението на държавата във всеки един момент. Не три процента, 0.3%. 2/3 от леглата поне са пълни през цялото време, което остава 0.1% свободни легла на държава. От тях колко от тези легла ще са оборудвани с апарати за интензивна грижа точно и апарати за обдишване, като респираторните проблеми са само едно от 20+ крила във всяка болница? Да бъдем щедри и да кажем 10% от 0.1%, което е 0.01%.

Т.е. в България в НАЙ-ДОБРИЯ случай имаме 600 свободни легла за спешна помощ на пациенти от коронавирус, които се нуждаят от хоспитализация. По-скоро бройката сигурно е около 300, но да бъдем оптимисти - 600.

При рейт на хоспитализация 20% от всички заболели и период на възстановяване над 2 седмици на пациент, много често месец и отгоре, това означава, че ни трябват точно 3 000 болни от коронавирус да напълнят всичко свободно, и на всички над 3001 честитка - чакаш един месец за легло при болест, която те убива за дни.

България е поръчала 200 апарата за обдишване. Значи в най-оптимистичния случай ще имаме 800 легла с респиратори в цялата държава, или капацитет да помогнем на 4 000 българина болни от коронавирус едновременно. Всеки следващ ще духа супата.

За това е тази карантина, защото както много държави показаха, един път като минеш 1 000 болни, новите случаи се разпространяват като лавина.

Нали някои искаха да проценти да си говорим. В момента в който в България заболеят повече от 0.05% населението от коронавирус, леглата са пълни за месец напред и всеки следващ от 20-те % за хоспитализация ще се хоспитализира вкъщи без техника, която да му помогне да оцелее.
 

kamentk

Well-Known Member
Не вървим лошо, но се опасявам, че на Цветница и Великден всичко досега ще иде по дяволите. С тези църкви, съчетано с по-топлото време и сбирките...Дано устискаме още малко.
Абсолютно и аз си го мислех това. Хубав празник, но е най-разумно църквите да останат затворени и да не приемат богомолци в тези празнични дни. Служенията могат да се проведат и излъчват онлайн и по БНТ. То и без това, поне на празници се излъчва от Ал. Невски. Освен това трябва да се отменят всички селски сборове, спортни мероприятия и т.н, които се случват по празниците, защото те са масов стимул за хората да посетят роднини и приятели и да се разходят. Ако ги няма, нещата ще са малко по-трудни. И естествено мерките за забрана за напускане на населените места по време на празниците. Същото важи и по първи и иести май.
 

biaaro

Well-Known Member
Какъв 6 май ви гони бе, ти имаш ли представа, че ако не почне да се работи до 6 май вируса ще е най-малкия проблем. Наистина ли не виждате какво се задава!? Тоя интернет съвсем ви е изпил мозъците, нямате представа какво се случва в реалния свят имам чувството.


Абсолютно и аз си го мислех това. Хубав празник, но е най-разумно църквите да останат затворени и да не приемат богомолци в тези празнични дни. Служенията могат да се проведат и излъчват онлайн и по БНТ. То и без това, поне на празници се излъчва от Ал. Невски. Освен това трябва да се отменят всички селски сборове, спортни мероприятия и т.н, които се случват по празниците, защото те са масов стимул за хората да посетят роднини и приятели и да се разходят. Ако ги няма, нещата ще са малко по-трудни. И естествено мерките за забрана за напускане на населените места по време на празниците. Същото важи и по първи и иести май.
 

kamentk

Well-Known Member
Какъв 6 май ви гони бе, ти имаш ли представа, че ако не почне да се работи до 6 май вируса ще е най-малкия проблем. Наистина ли не виждате какво се задава!? Тоя интернет съвсем ви е изпил мозъците, нямате представа какво се случва в реалния свят имам чувството.
Аз не спирам да работя, макар и по интернет. Не спирам и да харча, макар и пак по интернет - поръчки на храна за дома, че нямам време да готвя всеки ден, поръчки на стоки и консумативи, постоянно излиза нещо. Днеска само чакам няколко пратки за 200-300 лева. Неща които са ми 100% необходими, за да си върша работата. Че аз в нормални дни не поръчвам толкова... Част от дейностите с които се занимавам са присъствени, но реорганизирахме нещата, действаме онлайн, за сега върви добре.

Освен барове, дискотеки или разни ресторанти които разчитат на присъствието, повечето бизнеси не са засегнати. Даже в моя квартал всичките малки магазинчета са се преориентирали и извършват разнос. Даже и железарията - човека си работи, сложил е номер на вратата, заключил е, звъниш и питаш какво искаш и ти го доставя другия служител на адреса, без увеличение в цената в периметър от 1-2 километра. То реално клиентите му са само от квартала така или иначе. За това сме предприемачи, за да се преориентираме как да оцелеем в ситуацията. Ресторантите масово разнасят по домовете, та не са останали без оборот. Производствата не са засегнати, освен ако клиентите им не са спрели да работят. Строежите повечето си вървят. Изобщо - по-скоро проблемът не е в това, че не се работи а в свитото потребление поради несигурността. Ама това и да няма мерки от държавата, най-вероятно няма да го има. Дори и да отворят баровете и дискотеките и да пуснат туризма, аз лично си мисля, че няма да са на голяма печалба, поради намаления интерес. Нека изчакаме да отмине всичко и много бързо икономиката ще се възстанови.
 

SoloContraTutti

Well-Known Member
До юни поне, доста от нещата ще са затворени. Колкото по-бързо го разберете, толкова по-добре.

Има и мокри сънища за вариант до началото/средата на май, но по-скоро като гледам шарлатанския манталитет - няма да го бъде.

След това най-логичното нещо е да пуснат лека-полека хора, а не да разрешат на един ден всички да могат да излизат, понеже тогава ще си разкатаем играта.
 

Svetliooo

Well-Known Member
Какъв 6 май ви гони бе, ти имаш ли представа, че ако не почне да се работи до 6 май вируса ще е най-малкия проблем. Наистина ли не виждате какво се задава!? Тоя интернет съвсем ви е изпил мозъците, нямате представа какво се случва в реалния свят имам чувството.
Виждат го, споко. Просто някаква част от хората тук не са чак толкова засегнати - намалява им работата, но работят дистанционно така или иначе и ще продължат да го правят.
Имам приятел, който е от групата от хора, които положението го засегна много слабо и не го бърка особено какво се случва, подобно на онзи трол, който ни забавлява тук, и човека вместо да си вдигне знанията, да потърси нови начини за изкарване на пари, наби 2 палки за геймърски комп, за да цъка игри. Не го засяга директно и му е през оная работа, чак само да премине.

Преобладаващото мнозинство, което почти не се среща тук, са хора, които са пряко засегнати, останали без никакви приходи, никакви спестявания, защото така са болшинството от хора, с поне един висящ кредит на гърба, които не знаят какво ще правят. И това са сигурно 80% от хората. Картинката е страшна и ще настане голям глад, ако това продължи дори само до края на Април (а с този бавен темп на заразяване, това няма как да се случи).

Ще се търси баланс между запазване на икономиката и запазване на живота на хората. Повече страни бяха насочени към първият вариант, но сега рязко обърнаха към втория, докато ние до сега бяхме повече към втория. Мерките са сериозни и смятат да ги затягат още, което според мен е автогол, защото ще забави твърде много разпространението, а такова трябва да има. Но пък от друга страна тези мерки не се спазват така или иначе - парковете са/бяха пълни с хора, пътуването между градовете не е никакъв проблем, дъртите си щъкат на вънка по цял ден, сякаш повече от преди.

пс: Като стана дума за кредитите: това замразяване, за което се говори, ако е направено както в Италия - тогава ще замразят вноските само по главницата, не и по лихвата.
пс2: А освен, че хората нямат заделени спестявания, ами и повечето бизнеси също нямат никакви.
 
Последно редактирано:

biaaro

Well-Known Member
Ти колко обекта имаш и колко служители си назначил. че си мислиш, че знаеш изобщо нещо? Нищо не знаеш, нямаш представа изобщо какво се случва и какво следва. Говориш някакви илюзорни фантастики.


Аз не спирам да работя, макар и по интернет. Не спирам и да харча, макар и пак по интернет - поръчки на храна за дома, че нямам време да готвя всеки ден, порйчки на стоки и консумативи, постоянно излиза нещо. Част от дейностите с които се занимавам са присъствени, но реорганизирахме нещата, действаме онлайн, за сега върви добре.

Освен барове, дискотеки или разни ресторанти които разчитат на присъствието, повечето бизнеси не са засегнати. Даже в моя квартал всичките малки магазинчета са се преориентирали и извършват разнос. Даже и железарията - човека си работи, сложил е номер на вратата, заключил е, звъниш и питаш какво искаш и ти го доставя другия служител без увеличение в цената в периметър от 1-2 километра. То реално клиентите му са само от квартала така или иначе. За това сме предприемачи, за да се преориентираме как да оцелеем в ситуацията. Ресторантите масово разнасят по домовете, та не са останали без оборот. Производствата не са засегнати, освен ако клиентите им не са спрели да работят. Строежите повечето си вървят. Изобщо - по-скоро проблемът не е в това, че не се работи а в свитото потребление поради несигурността. Ама това и да няма мерки от държавата, най-вероятно няма да го има. Дори и да отворят баровете и дискотеките и да пуснат туризма, аз лично си мисля, че няма да са на голяма печалба, поради намаления интерес. Нека изчакаме да отмине всичко и много бързо икономиката ще се възстанови.
 
Статус
Not open for further replies.

Горе