Падане на валутния борд

От: Падане на валутния борд

Нямам големи кредити и не съм много запознат с тази област, но ако не се лъжа банките могат да вдигат лихвите колкото си искат и ако левът се обезцени те просто ще компенсират с лихвения процент. Някой да ме поправи ако греша.
 
От: Падане на валутния борд

Нямам големи кредити и не съм много запознат с тази област, но ако не се лъжа банките могат да вдигат лихвите колкото си искат и ако левът се обезцени те просто ще компенсират с лихвения процент. Някой да ме поправи ако греша.
Ааа, зависи как са сключени договорите. Ако е на твърд процент и лева без да е споменато в него за евентуално
превалутиране при определени обстоятелства, няма как да променят.
 
От: Падане на валутния борд

Няма такъв вариант банката да ти вдига кредита произволно. Поне ако е сериозна банка. Аз понеже съм голям фрн на кредитите и с много голям опит в тази област мога да споделя, че се случвало банката едностранно да ми намали лихвата, но никога не и да ми я увеличи. Увеличение се получава само ако кредита ти е с плаваща лихва вързана към някой от индикаторите на БНБ или световен такъв - например Либор, Софибор или друго подобно - те се променят и лихвата ти се променя.

А за борда - самия факт, че ще се махне борда не е кой знае какъв проблем. Въпроса е кава ще е причината и каква ще е целта. Например само хипотетично - ако се появи някакъв подобен на ББ нарцис или самия ББ пак се докопа до власта и иска да задоволява мраците си да реже ленти и реши да махне борда за да печата пари и с тях да разплаща някои от безумните си и безсмислени начинания в строителство или сегашните реално започнат да строят белене или нещо друго подобно - тогава ще е трагедия. А и да няма борд, ако се спазва стрикна финансова дисциплина, не се злоупотребява с дефицит, не се раздават социални плащания на килограм, тогава нищо няма да се промени кой знае колко драстично.
Проблемът с излизането от борда и оставане на родна валута, обаче е голяма мъгла. Има си световна практика по въпроса - всички страни, които са били в борд и са се опитали да излязат от него са стигнали до хиперинфлация. Това без изключение. Като се има предвид, че нас ни оправляват не най-грамотните хора в света, няма причина и при нас да не стане същото.
 
От: Re: Падане на валутния борд

именно слушайте акаунт



Както и на блеки графиката за рисковата премия за застраховката от фалит на България...

и да си знаете че борда е така направен че като изчезне последното евро от бнб ще изчезне и последното левче в обращение...

Освен това аз си събирах екзотични теории за борда от инвестор.бг и ще съчетая накрая една много интересна обща теория и излизат едни много интересни разсъждения :)

само че след вечеря темата ще е рисковите премии на банките по кредитите в различни валути :) с много интересно разсъжение защо след като години наред след като тръган кредитирането 2004 винаги кредитите в лева са били по скъпи а сега сега са по евтини от тези в евро... тоест банките виждат по малък риск в лева отколкото в еврото :)

Куул бате, аз и в предишната тема ти писах, че БНБ обезпечава Mo демек пари и монети в обръщение, от там насетне не ги обезпечава това е по закон на паричният съвет - ака валутен борд.
Активите на БНБ са 29 милиарда лева, а депозитите са над 54 милиарда лева.

@Тест, как така реши че заплатите са ни ниски заради борда не знам, трябва запомниш едно важно нещо печатането на пари не създава растеж и блага - ако този модел работеше вече нямаше 6-та година света е в криза. Ние сме именно в такава криза следствие на печатане на пари и изкривена на пазара с цел краткосрочна полза и дългосрочна нестабилност.
Банките не могат да си вдигат лихвите както поискат, по-много простата причина лихвата се определя от депозитите и степентта на риск, ликвидност и инфлация. Дори и лихвите да се качат по кредитите, това ще е следстиве именно на риск, ликвидност и инфлация - защото на банките им е ясно, че голяма част от кредитите ще фалират. Проблема в случаят е, че депозитантите и те не спят и висок риск и нестабилност ги кара да вадят пари от банковата система, това от своя страна декапиталзиира банката и степента на фалит при тежки условия става огормна, затова и банката е принудена да вдига и лихвата по депозит, да прибира кредитните си взиманя по всички начини и да спри кредитирането - това се нарича замръзване на кредита или кредитна криза. В света сме така от няколко години и както писах печатането не спира - всичко това довежда до загуба на пок. сила.

Борда може да падне прекалено лесно, за падане на борда не е нужна икономическа обосновка а политическа. Проблем на бг не е борда, дори борда е това, което прави разликата да не сме и по зле. Проблема на БГ не е финансов а струтурен с тежък държавен апарат.

Да не се налага да пада борда с две думи, за тези дето не разбират какво им пиша.
 
От: Падане на валутния борд

Дефицитът ще нарасне, държавният дълг ще се увеличи, кредитният рейтинг на страната ще се понижи, лихвите ще скочат, икономиката ще се забави и т.н. Накратко, ще ни сполети същият икономически хаос както Гърция. Без котвата на валутния борд България би била подхвърляна като малка лодка в бурно море... Вотът срещу валутния борд е вот за икономическо самоубийство.
 
От: От: Re: Падане на валутния борд

@Тест, как така реши че заплатите са ни ниски заради борда не знам
Сериозно ли смяташ, че аз съм го решил това? :) Печатането на пари създава инфлация, но това не е непременно лошо нещо, когато е под контрол. Ниската инфлация и дефлацията са много по-лоши от нормалната инфлация. Умерената инфлация и печатането на пари позволяват да се поддържа висок стандарт на живот. Това може и да е изкуствено, но на мен ми е все тая. Важен е крайният резултат.
 
От: От: От: Re: Падане на валутния борд

Сериозно ли смяташ, че аз съм го решил това? :) Печатането на пари създава инфлация, но това не е непременно лошо нещо, когато е под контрол. Ниската инфлация и дефлацията са много по-лоши от нормалната инфлация. Умерената инфлация и печатането на пари позволяват да се поддържа висок стандарт на живот. Това може и да е изкуствено, но на мен ми е все тая. Важен е крайният резултат.

Не искам да ти развенчавам теориите, но са далеко от икономическата обосновка. Всяко нарастване на парична маса, което не кореспондира на същото темпо на реални блага е лошо за икономиката. Винаги печатането е лошо, може точно за теб да не е но за други да е. За всички последни потребители е лошо, ако си от първите ти си добре - това представлява презапределние на блага от послдените към първите купувачи. Не случайно държавата много обича печатницата, така се налага инфлационен данък - този ефект е известен като кантинион.

Това с умерената инфлация е чиста утопия и не случайно се говори за нея - така се оправдават и фискалните дефиците. От една страна ако имаш 2% дефицит спрямо БВП, който се финансира от нови 2% дълг или иначе казано печатане на пари - това не е успешен модел. Ако напечаташ пари да свалиш лихвите, ти изкриваш пазара и създаваш кредитна експанзия и бизнес циъкал - създават се свръх ивестции там където не трябва за сметка където трябва - с печатаницата се създават и замскират балони. Доткома балона бе следстиве на кредитна екапнзия, след като се спука се изляха огормни пари и те отидаха в пазара на НИ, които на свои ред направиха балон и света е в рецесия, и от тогава се печата и завидно е ок, но батака ще е по-голям след няколко години.

Стандарта на една нация не зависи от парите, а от производството - ако беше толкова лесно защо не напечатаме 1 милиард, не направо 100 милиарда. С печатане прогрес не става:) Това води до кратосрочен бум и сериозно изкривяване на пазара. Не знам колко ти е кеф изкуствено да имаме двоен стандарт спрямо днешна дата, но пък да купуваме по-малко отново спрямо днешна дата.

Хубаво е като идея, от някъде да дойдат едни пари и да стане нещо и да се събудим по-богати например двойно, но за жалост не е така. Има такъв модел на Angel Gabriel - какво би станало ако днес легнем и утре се събудим с два пъти повече пари в джоба - това ще доведе ли до прогрес. За жалост отговорът е не - ако искаш повече инфо тук http://austrianeconomics.wikia.com/wiki/Inflation
Това е същото като на Болен с МРЗ 1к, ако администативно решение води до растеж, както и печатането, защо не направят МРЗ 10к или 1 милион?! Смятам виждаш на къде отиват нещата, растеж става само чрез производство и с друго нищо. Проблема е големият мързел и не само на БГ.
 
Последно редактирано:
От: Падане на валутния борд

Теории много има сигурно в учебниците, но в реалния свят най-важна е практиката, а тя показва съвсем различни неща. САЩ печата яко пари, почти нещо не произвежда и всички работят главно в сферата на услугите, но краткосрочният им бум явно продължава достатъчно дълго, за да се превърне в практика. САЩ, Англия, Германия, Франция и другите велики сили са страните с най-огромни дългове в света, но странно защо всеки иска да емигрира там и заплатите, които се дават имат най-голяма покупателна способност. Твоите теории могат само да ни обрекат на бедност и да ни държат в групата на овцете, стригани от великите сили. Съгласен съм в частта с изкривяването на пазара и изкуственото поддържане на висок стандарт, но както казах, интересува ме само крайният резултат. Сегашната "сигурност" всъщност е гаранция за вечна мизерия. Имаме висок кредитен рейтинг, от който няма никакъв смисъл, тъй като не взимаме сериозни кредити. Другите "екстри" на валутния борд са горе долу с подобна стойност - никаква. И всичко това не са мои теории. Просто реалността е такава.

В крайна сметка обаче съм за оставане на валутния борд, тъй като нямаме специалисти по финанси във всяка партия, които могат да управляват един пазар без борд и гарантирано омацването на пейзажа ще е само въпрос на време. Ще има кратък подем, тъй като сегашният премиер я знае тази игра, но следващият със сигурност ще ни върне на нулата, че и доста по-назад.
 
Re: От: Re: Падане на валутния борд

Куул бате, аз и в предишната тема ти писах, че БНБ обезпечава Mo демек пари и монети в обръщение, от там насетне не ги обезпечава това е по закон на паричният съвет - ака валутен борд.
Активите на БНБ са 29 милиарда лева, а депозитите са над 54 милиарда лева.

Борда може да падне прекалено лесно, за падане на борда не е нужна икономическа обосновка а политическа. Проблем на бг не е борда, дори борда е това, което прави разликата да не сме и по зле. Проблема на БГ не е финансов а струтурен с тежък държавен апарат.

Да не се налага да пада борда с две думи, за тези дето не разбират какво им пиша.

Блеки разликата идва от това че депозитите се представят в лева но реално една част :) са си в евро което не е обърнато през бнб в лева за да е депозит в лева нищо че го приравняват на такъв като казват че депозитите са 54 милиарда лева... въпроса е банковата система да остане стабилна което е малко вероятно при паника... аз който познавам все е с поне един депозит в евро

иначе борда ще падне като ни дойде време за ЕРМ 2 или някой ден ЕРМ 3 ако не удъжат еврото нали условието е две години членство при плаващ курс +/–20% но поддържан от ЕЦБ с прясно напечатани евра или прясно напечатани левчета ако поскъпне :)

и ще ти го дам за тези който не са икономисти че и други четът темата..... като пример някой бере ягоди в чужбина идва си с 5000 евро ... ако ги обърне в лева и ги сложи а депозит активите в бнб ще нарастнат с 9900 както и депозитите с 9900 лв
ако направо ги сложи на депозит в евро активите в бнб няма да набъбнат но депозитите понеже в статистиката е в лева ще се покачът с 9900лв
 
От: Падане на валутния борд

Теории много има сигурно в учебниците, но в реалния свят най-важна е практиката, а тя показва съвсем различни неща. САЩ печата яко пари, почти нещо не произвежда и всички работят главно в сферата на услугите, но краткосрочният им бум явно продължава достатъчно дълго, за да се превърне в практика. САЩ, Англия, Германия, Франция и другите велики сили са страните с най-огромни дългове в света, но странно защо всеки иска да емигрира там и заплатите, които се дават имат най-голяма покупателна способност. Твоите теории могат само да ни обрекат на бедност и да ни държат в групата на овцете, стригани от великите сили. Съгласен съм в частта с изкривяването на пазара и изкуственото поддържане на висок стандарт, но както казах, интересува ме само крайният резултат. Сегашната "сигурност" всъщност е гаранция за вечна мизерия. Имаме висок кредитен рейтинг, от който няма никакъв смисъл, тъй като не взимаме сериозни кредити. Другите "екстри" на валутния борд са горе долу с подобна стойност - никаква. И всичко това не са мои теории. Просто реалността е такава.

В крайна сметка обаче съм за оставане на валутния борд, тъй като нямаме специалисти по финанси във всяка партия, които могат да управляват един пазар без борд и гарантирано омацването на пейзажа ще е само въпрос на време. Ще има кратък подем, тъй като сегашният премиер я знае тази игра, но следващият със сигурност ще ни върне на нулата, че и доста по-назад.
Тест колега виждам, че не си достатъчно запознат особено със САЩ. Предлагам ти внимателно да гледаш тук:
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=40018

Трябва да знаеш, че САЩ е станал това, което е сега от нищото - не заради печатането на пари, а именно в липсата на печатане на пари. Това, че все още има балъци дето да им купват кредита, не означава че това ще е така и за напред. В момента запада е много по затънал в лайната само защото отложи чрез печатани проблемите - в момента дълга е на много по-високи нива от преди 6 години. В момента от печатаниците едвам се драпа и 1%, в момента има над 2 трилиона долара само в банките в САЩ имаш ли си представа, че чрез депозтиният мултипликатор това може да станат десетки трилиони. После ще те питам лошо ли е. Въпреки цялото печатане нещата са много зле.

Аз никого не обричам, няма как чрез печатане да създаваш блага и богатства, както няма как чрез админстративни политики да създаваш богатства.

Не ми се пише повече по тази тема, малко разбират нещата, хубаво е да гледаш клиповете защото те са именно реалният живот. Този реален живот е следствие именно на глупостите в мейнстрийм икономическите учебници :)
 
Re: От: Падане на валутния борд

Няма такъв вариант банката да ти вдига кредита произволно. Поне ако е сериозна банка. Аз понеже съм голям фрн на кредитите и с много голям опит в тази област мога да споделя, че се случвало банката едностранно да ми намали лихвата, но никога не и да ми я увеличи. Увеличение се получава само ако кредита ти е с плаваща лихва вързана към някой от индикаторите на БНБ или световен такъв - например Либор, Софибор или друго подобно - те се променят и лихвата ти се променя.

Проблемът с излизането от борда и оставане на родна валута, обаче е голяма мъгла. Има си световна практика по въпроса - всички страни, които са били в борд и са се опитали да излязат от него са стигнали до хиперинфлация. Това без изключение. Като се има предвид, че нас ни оправляват не най-грамотните хора в света, няма причина и при нас да не стане същото.

освен тези който са подписали за БЛП (Банков Лихвен Процент) + надбавка освен това при плаващ курс БНБ ще определя ливхата спрямо инфлацията ще станата интересни времена ама не забавни ....

Не че не си прав по принцип... ама доста от договорите за кредит особено от времето на "па па па" кредите са такива че банката може да си те клати имат си и клаузи за превалутиране (уж с цел като сме приемели еврото) и блп итнт
 
От: Re: От: Re: Падане на валутния борд

Блеки разликата идва от това че депозитите се представят в лева но реално една част :) са си в евро което не е обърнато през бнб в лева за да е депозит в лева нищо че го приравняват на такъв като казват че депозитите са 54 милиарда лева... въпроса е банковата система да остане стабилна което е малко вероятно при паника... аз който познавам все е с поне един депозит в евро

иначе борда ще падне като ни дойде време за ЕРМ 2 или някой ден ЕРМ 3 ако не удъжат еврото нали условието е две години членство при плаващ курс +/–20% но поддържан от ЕЦБ с прясно напечатани евра или прясно напечатани левчета ако поскъпне :)
Куул не си прав виж какво има в баланса на БНБ това евро е калкулирано в лева, нищо че депозита е чужда валута и много добре наблегни на милиардите:

Парични средства и предоставени депозити в чужда валута 6 438 661 Банкноти и монети в обращение 8 969 398
Монетарно злато и други инструменти в монетарно злато 2 728 386 Задължения към банки 7 333 669
Инвестиции в ценни книжа 19 860 614 Задължения към правителството и бюджетни организации 5 530 890
Задължения към други депозанти 1 752 400
Депозит на управление "Банково" 5 441 304
ВСИЧКО АКТИВИ: 29 027 661 ВСИЧКО ПАСИВИ: 29 027 661
http://www.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDMonthly/index.htm

После те съветвам да четеш тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_board

A currency board's foreign currency reserves must be sufficient to ensure that all holders of its notes and coins (and all banks creditor of a Reserve Account at the currency board) can convert them into the reserve currency (usually 110–115% of the monetary base M0).

В момента гледам данните от БНБ за М3 или широките пари и числото 62 609,3 милиарда. При отлив на капитали и масово превалутиране борда сам ще си падне - БНБ няма от къде да печата евра :) Това са нещата дето в общестовто никак не се говорят, както и с фонда за гаранция на депозитете как всеки депозит гарантиран до 100к евра- реалността е друга на над 54 милиарда депозити имаме 1.5 милиарда гаранция :) Смятам знаеш, и една средна банка да фалира какво ще се случи в БГ банкова система и този гаранционен фонд колко ще те обезпечи - колкото в Кипър :D

Иначе да ЕРМ 3 и ще падне. За мен най-добре е да вържем лева към златото и от там насетне смятам знаеш какво ще следва :)
 
Re: От: Re: От: Re: Падане на валутния борд

Куул не си прав виж какво има в баланса на БНБ и много добре наблегни на милиардите. После те съветвам да четеш тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_board

A currency board's foreign currency reserves must be sufficient to ensure that all holders of its notes and coins (and all banks creditor of a Reserve Account at the currency board) can convert them into the reserve currency (usually 110–115% of the monetary base M0).

В момента гледам данните от БНБ за М3 или широките пари и числото 62 609,3 милиарда. При отлив на капитали и масово превалутиране борда сам ще си падне - БНБ няма от къде да печата евра :) Това са нещата дето в общестовто никак не се говорят, както и с фонда за гаранция на депозитете как всеки депозит гарантиран до 100к евра- реалността е друга на над 54 милиарда депозити имаме 1.5 милиарда гаранция :)

Иначе да ЕРМ 2 ще падне. За мен най-добре е да вържем лева към златото и от там насетне смятам знаеш какво ще следва :)

блеки аз добавих и примерче в поста горе:

Някой бере ягоди в чужбина идва си с 5000 евро ... ако ги обърне в лева и ги сложи на депозит активите в бнб ще нарастнат с 9900лв (който ще са тези 5000 евро срещу който е напечатани новите левчета) както и депозитите с 9900 лв
ако направо ги сложи на депозит в евро активите в бнб няма да набъбнат но депозитите понеже в статистиката е в лева ще се покачът с 9900лв а ролята на БНБ е само отчита статистика във втория случай

иначе съм съгласен с теб че при паника няма да се оправим а за масово превалутиране първо е хубаво да се кажат колко са депозитите в лева и колко са в чужда валута... която си е чужда валута не минала през бнб да се превърне в левчета
 
От: Падане на валутния борд

В момента запада е много по затънал в лайната само защото отложи чрез печатани проблемите - в момента дълга е на много по-високи нива от преди 6 години.
Да, обаче Западът като залитна и за малко да падне по време на световната криза ние опрахме пешкира много по-тежко от тях, въпреки цялата си макроикономическа стабилност, която в крайна сметка се оказа, че няма нито да ни нахрани, нито да ни купи нови коли и реално нищо не струва. Даже загубената Гърция е много по-добре от нас и ни се чудят на слагачеството и овчедушието. Каквото и да става винаги овцете го отнасят, а на стригачите им се разминава. Валутният борд е добър само за глупави и безотговорни държави, а за съжаление ние сме такава и няма изгледи това да се промени занапред като гледам политическата реалност, която става все по-абсурдна. Това обаче не значи, че валутните бордове са добро нещо. Напротив, това е прът в колелата на всяка икономика, който е добър когато има стръмно нанадолнище и спирачките са отказали, но пречи при равен път и изправна машина.
 
От: Re: От: Re: От: Re: Падане на валутния борд

блеки аз добавих и примерче в поста горе:

Някой бере ягоди в чужбина идва си с 5000 евро ... ако ги обърне в лева и ги сложи на депозит активите в бнб ще нарастнат с 9900лв (който ще са тези 5000 евро срещу който е напечатани новите левчета) както и депозитите с 9900 лв
ако направо ги сложи на депозит в евро активите в бнб няма да набъбнат но депозитите понеже в статистиката е в лева ще се покачът с 9900лв а ролята на БНБ е само отчита статистика във втория случай

иначе съм съгласен с теб че при паника няма да се оправим а за масово превалутиране първо е хубаво да се кажат колко са депозитите в лева и колко са в чужда валута...

Когато вече банката, в която са депозирани тези 5к евра реши ги обмени срещу ново напечатани кинти то да и баланса на БНБ ще се покачи. Но ако някой депозира 10к лева и реши си ги превалутира, то баланса на БНБ ще спадне с 5к евра. Балнсите на банковата система са по-големи от балансите на БНБ и при превалутиране от лева към евра, БНБ няма как да превалутира повече евра от колкото има. БНБ има 6,438 милиарда в чужди депозити, което е около 3 милиарда и 200 милиона евра, БНБ има и активи в ценни книги в лево стойност от 19,860 милиарда срешу това има само около 8 милиарда пасиви под формата на депозити и още толкова пари в обръщение - до 62те милиарда М3 сам смятай колко път има :)
 
От: Падане на валутния борд

Мога само едно да кажа - Майко България - пази ни!
 
От: Падане на валутния борд

Да, обаче Западът като залитна и за малко да падне по време на световната криза ние опрахме пешкира много по-тежко от тях, въпреки цялата си макроикономическа стабилност, която в крайна сметка се оказа, че няма нито да ни нахрани, нито да ни купи нови коли и реално нищо не струва. Даже загубената Гърция е много по-добре от нас и ни се чудят на слагачеството и овчедушието. Каквото и да става винаги овцете го отнасят, а на стригачите им се разминава. Валутният борд е добър само за глупави и безотговорни държави, а за съжаление ние сме такава и няма изгледи това да се промени занапред като гледам политическата реалност, която става все по-абсурдна. Това обаче не значи, че валутните бордове са добро нещо. Напротив, това е прът в колелата на всяка икономика, който е добър когато има стръмно нанадолнище и спирачките са отказали, но пречи при равен път и изправна машина.


Запада те първа ще затъва не бери грижа. Ами ако БГ беше като Гърция и нас щяха ни спасят, просто ако утре фалира Гърция - германската и френската банкова система фалира. Гърция още не са я пуснали да мине през това, което ни минахме. Да ние си опрахме пешкира 97. Да и запада ще го опере или чрез инфлацията с десетилетия стагнация като Япония или чрез дефлация или чрез хиперинфлация. Тези огормни дисбланси създадени от държавите ще трябва да се балансират - това, че сега не го виждаш не значи, че не е там и яко дълбае. Това, че днес отлагат проблема не значи, че утре няма да дойде с още по-голяма сила. САЩ печат всеки месец по 85 милиарда долара и това само по една програма, Япония иска да удвои парите си, Европа раздава трилиони на банките си, после не се чуди що всичко става скъпо :).

Хилядолетия сме били под златен стандарт и особенно от индустриалната революция до 2-ра световна война света е регистрирал огромен растеж. Смятам си наясно златото до 33-та година е равно на пари в цял свят и златото не може се печата и въпреки това, света прави невеорятен растеж. Просто защото при фискарани пари и растеж на продукцията цените падат и ресусирете стават по евтини и масата разполага с повече. Забравих да кажа, че и държавите не са били такива паразити каквито са сега.
 
Блеки да но парите си седят на депозит в евро и не се обръщат в лева за да се въртят в икономиката... защо е такъв микро климата ясно (ама темата отива за другия раздел :))

Аз имам на предвид че голяма част от депозитите са евро защото взимат 1-2% по малко лихва но спят една идея по спокойно, психологическия комфорт цена няма... само най крайните изсмукващи лихви в инвестора си говорят за депозити в лева и разбира се малките депозити... до около 1000 лв където няма смисъл поради малката сума...

Всеки друг включително и бате пешо който коментира ако си беден но имаш жилище в центъра да си продадеш апартамента в центъра на София и да сложиш парите на депозит и да си вземеш жилище в Перник говореше само в евро... та идеята ми е: мислиш ли че човек който говори само евро накрая като иде да си направи депозит ще се обърне към лева... няма да го направи... Цифрите не излизат спрямо парите в банковата система защото парите в банките са в не-превалутирано към лева евро, а статистиката ги отчита като лева...

иначе забавния факт който исках да коментирам е от вчера http://www.blitz.bg/news/article/202899 доживяхме най после премията за риск на банката в евро да е по висок от този в лева при дългосрочните кредити това не е било никога досега :D

През април те са отпускани при средна лихва от 6,87% в левове (6,96% месец по-рано) и 7,35% за тези в евро (7,31% месец по-рано). Година по-рано жилищното кредитиране е било по-скъпо, а средните лихви са били 7,84% в левове и 7,65% в евро.

забванта част е не че ние сме цъфнали и вързали за да е така :) ама щях да развивам теза
 
Та значи коментар за вечерта :)
Новината:
През април те са отпускани при средна лихва от 6,87% в левове (6,96% месец по-рано) и 7,35% за тези в евро (7,31% месец по-рано). Година по-рано жилищното кредитиране е било по-скъпо, а средните лихви са били 7,84% в левове и 7,65% в евро.

Как би била коментирана такава новина:
Банките не са благотворителни дружества те дават пари за да печелят пари и когато има определен риск те калкулират рискова премия в този риск и искат да им бъде платено за това че го поемат :) Значи ако банките се притесняват дори най малко че валутния борд ще падне и лева ще се обезцени биха калкулирали по висока лихва по кредитите в лева за да покрият тази обезценка ... Външен наблюдател не запозната със ситуацията тук нормално би било да си помисли на база новината че след като банките калкулират по нисък средно срочен и дългосрочен риск премиум за лева значи смятат че ще поскъпне :) ОБАЧЕ това би било вярно само ако икономиката ни е цъфнала и вързала което всички знаем че не е така ...

Къде е ключа от палатката:
Ключа е във валутния борд (Закона за Българска Народна Банка) не променян в касаещите го членове от 1999г. :)
http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/laws_bnb_bg.pdf

А именно Член 29

Чл. 29. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 1999 г., в сила от 5 юли 1999 г.) Официал-
ният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.

(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия
стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс
на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по офици-
алния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така
определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна
банка.

или ние имаме бод вързан за законното платежно средство във Федерална република Германия 1:1 ако Германия и писне да носи на гърба си останалите държави от еврозоната и върне Дойче Марката ние оставаме вързани за нея а Еврото отива здраво надолу без германия (друг е въпроса до колко ще успеем да го задържим курса :) затова казах че новината е по скоро забавна но с тези лихви банките направо радват :D значи според тях има повече риск да Германия да се махне от еврото, отколкото да пандне борда и лева да се обезцени :) и поне доколкото съдим по рисковите премии :)

надявам се съм успял да ви разсея малко ама банките си ги бива :)
 

Горе