Печелене на пари от Сток фотография

cybertrone

New Member
Здравейте приятели предприемачи,
Мина доста време от както не съм писал нищо тук, може би 2 години когато с Blinky, Ованес и още няколко пича от форума се срещнахме на онзи BarCamp през 2007 организиран от Бого Шопов. Ако някой има спомени за това :)
Всещност на този бар камп се запознах с представители от НетИнфо и с тяхна помощ развивах социалната мрежа Lubimi.com почти до началото на тази година но това е друга история offtopic

Сега искам да споделя впечатленията си от Сток фотографията. Тъй като по начало съм уеб програмист от години насам правя сайтове и ги монетизирам с адсенс, но парите стават все по-малко и реших да пробвам нов източник на парички. Не съм чак толкова запален фотограф но все пак реших да пробвам.

И така кави са впечатленията ми до тук. Това не са лесни пари. Ако някои си мисли снимаш и правиш пари не е така, но пък пари се печелят това мога да ви го кажа. В началото ме отхвърляха масово, не ми одобряваха снимки, но постепенно започнах да подобрявам качеството на снимките и взеха да ги приемат. Това добре, но те си седяха и никакви продажби. Докато в един момент не успях да се втъркам в Shutterstock и разбрах, че там са парите. Макар, че събмитвах в 6 сайта едновременно, shutterstock бие всички взети заедно многократно и честно казано се замислям дали да не си преориентирам към този начин за печелене.
Направих една страничка където реших да опиша по-подробно за този вид бизнес ето тук: http://stockphoto.belejki.com/

Ще се радвам ако някой друг има опит с това да сподели какви впечатления има.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Аз мисля да се пробвам, дано имам успех. Благодаря
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

И още едно допълнение да направя, понеже наскоро ме одобриха в ShutterStock и мога да кажа само едно. Това трябва да ви е крайната цел, никой не продава по-добре от тях. Само вчера успях да продам 11 снимки. И то с портфолио от само 22 снимки. Аз се занимавам с адсенс още преди да станат достъпни в България, но в момента от тях на ден не печеля толкова колкото от сток фотография, въпреки че това го правя от има няма месец.

Така че, особено пък ако имате и по-хубав апарат да речем DSLR направо пробвайте и не му мислете.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Колега, би ли пуснал тука някоя примерна снимка която се продава повече, за да знам към какво да се ориентирам ?
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Наложи се да изчета почти цялата сатия преди да разбера що авторът си е дал толко зор да обяснява.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Noke: Имаш в предвид реферал линковете ли? Не виждам какво лошо има в това. Никой няма да загуби нищо. Споделям малко информация и получавам бонус за това. А този който досега не е бил запознат с написаното печели някой и друг съвет.

wrongbe: Ето ти линк към моята галерия в ShutterStock подредена по най-теглени снимки: линк
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Имам колега който се занимава със стокова фотография от 2 месеца и от това което съм чувал от него... колкото по-често качваш снимки, толкова повече нараства шанса ти да имаш повече даунлоуди. Малко прекалих с думата повече, но както казва мечо Пух "Колкото повече, толкова повече". Е същото е и в истинския живот :) Успех
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Вярно е това. Поне при ShutterStock е точно така. Просто като всяко нещо иска да полагаш усилия и да се трудиш.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

тук са реалните пари.. няма какво да чакаме от Adsense
просто трябва да се снима здраво и качествено

ако има фотографи, моля споделете..
 
Последно редактирано:
От: Печелене на пари от Сток фотография

От 2 месеца занимания с това. Макар и да снимам с компактен апарат тип сапунерка вече имам към 50 долара. Което пак е нещо защото работата е приятна. Все пак много любители фотографи го правят без пари. Истината е в shutterstock и istock. за съжаление няколко пъти се провалих в Istock но пък се класирах в shutterstock. Всеки ден си вървят по 3-4 до 10 снимки. Абе като цяло мога да кажа още едно перо приходи онлайн си е. като сложиш един път реклами, един път смс и като добавиш и това. Доволно. Все пак имаш ли дслр или си добър с фотошопа нещата стават много добри за теб. Сега ми се ще един никон да си взема ама докато дойдат първите преводи има време.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

50 долара за два месеца, сигурен ли че си струва загубеното време освен ако не го правиш единствено за удоволствие

Аз бъксове правя толкова за две месеца
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Е той щото със сапунерка ги прави.
Я вземи един професионален Canon/Nikon и се позанимавай малко с ps-а и ще видиш що пара ще вали. Ама тогава няма да си любител фотограф, щото по цял ден ще търсиш и мислиш какво да снимаш.
 
Я пуснете някакви снимки, с които сте изкарали пари, да видим как изглеждат. :)
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

ето това ми е портфолиото в shutterstock-a
http://www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=596299
От над 200 снимки пращани това успя да се класира. Много са претенциозни.

Иначе niks, не са много да. В началото е трудно. Но има хора с по 2-3 хил. и повече одобрени снимки и там цифрите са други. Добрите фотофрафи съм чувал че правят по няколко хиляди долара на месец от това. Дали е така кой знае, но защо пък не.
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Като ги гледам май не е само да цъкнеш, после трябва и фотошопа да търкаш..
 
Re: От: Печелене на пари от Сток фотография

ето това ми е портфолиото в shutterstock-a
http://www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=596299
Да, ти и по-горе си го пуснал, но явно съм чел темата по диагонал и съм го пропуснал. :)
Имаш добри попадения, браво. :)
С каква техника снимаш? Интересува ме най-вече светлината - светкавици, софт бокс имаш ли, лайт бокс имаш ли, самоделки ли са, купувани ли са... дай повече инфо. :)
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Ще споделя разбира се. В началото всичко което снимах ми го отхвърляха. Почти бях зарязал тая работа.
Но като направих няколко продажби продължих да си играя щото ми беше и интересно.
По мои наблюдения изолираните снимки най-много се харчат. (това са снимките на бял фон) За да се получат естествено ти трябва бял фон :) Но не само това. Понеже фона никога не става идеално бял трябва да мааш малко с маламашката във фотошопа :) С времето му хващаш цаката. После се оказа че осветлението ми не е добро и стават сенки или светлината не е равна та си купих 2 халогенни вани за по 6 лева, а от левчетата намрих едни мног хубави чадъри със сребристо покритие от вътрешната страна и ми паснаха идеално. Да знам че ако някой фотограф чете това може да се посмее, но на мен ми харесва да си правя разни неща през свободното време DIY. Накрая си взех един статив от морето това лято и това ми е "студиото".
Иначе снимам с любителско сони DSC-S700 и от там ми идват и повечето проблеми. Сега искам един Никон д5000 примерно, но още немога с лекота да инвестирам 1000 лева и повече, което пък ме прави много слабо конкурентно способен защото там има фотографи на светлинни години пред мен от към умения и оборудване, но въпреки това и аз продавам по нещо. Прави ми впечатление че с времето почват и по-лесно да ги одобряват, което е хубавото. Наред с по 25 центовите имам и няколко ондеманд продажби по около 1-2 долара. Сега целта ми е да мина 500 доларовата граница и тогава почват да ти ги плащат на по.33 вместо по .25 но има време до тогава.

Та ето с какво снимам:

27082010.jpg
 
Re: От: Печелене на пари от Сток фотография

Да знам че ако някой фотограф чете това може да се посмее, но на мен ми харесва да си правя разни неща през свободното време DIY.]
Важен е крайния резултат, а при теб нещата се получават доста добре, предвид оборудването, което имаш. :) Освен това, като ги гледам във фотофорума има доста по-напреднали фотографи, които също си правят по нещо DIY. Евала за ентусиазма! :)
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

Определено радва оборудването :)
По принцип винаги ми е било смешно като видя на статив сапунерка. Много неестествено стои. То не че и аз не съм така де. Аз съм със А620.

Избирайте винаги здрави фотоапарати!
[video=youtube;D1tTBncIsm8]http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8&feature=player_embedded[/video]
 
От: Печелене на пари от Сток фотография

хм,сабирам пари 1к и влагам в това изкуство,през ръцете ми са минали доста снимки и всеки ми казва че съм объркал професията,надъхах се тоя NIKON ILI CANON скоро влизам в играта и без това имам купени темплейти за снимки поне да ги ползвам,може и някой да си купи снимка.За кво да им давам % на shutterstock com или пак нещо не съм разбрал...Ако си направя собствен сайт и от мен да ги теглят не е ли по добре?
 

Горе