Писна ми от стачката на фермерите.

От: Писна ми от стачката на фермерите.

абе то ако става за въпрос, не 700, аз не искам никакви пари да ми взимат, ама не става , иначе като излезна с колата ще трябва да я карам по нивите.
Трябва да се събират пари, но и да се дебне как се харчат. И пак ще има недоволни, щото примерно мен ме боли за тютюнопроизводителите, но тях пък ги боли за пътищата и магистралите

Пътища не ми трябват, ако държавата спре да ми взема данъци, аз ще обикалям с хеликоптер, не с кола!
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Дам , всички в България имат пари. За това хората стачкуват. Земеделците, защото са супер богати си позволяват разходи за гориво до София и обратно. Железничарите, защото се къпят във вани с пари и не им трябва работата . Полицаите, защото им се предоставя екипировка веднъж на месец. Учителите, защото към тяхната професия се отнасят с изключително уважение. Лекарите, защото правителството изобщо не ги ограничава. Има нещо гнило щом всички стачкуват по една или друга причина , не мислите ли ?
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

и като си накупим 700 000 хеликоптера примерно, нали ще се избием един друг,
къде ще кацнеш с тоя хеликоптер, в хола си ли?

Много си тъп саше :)

Ти ако имаше хиликоптяр, в хола си ли щеше да кацаш бре?

Пък и защо ги сметна точно 700 000?
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

а, яд ме е на тях и ми иде да ги изтрепя, но след няколко минути като ми мине и погледан трезво на нещата...
не му приписвай човешки качества, инстинкт е всичко. те не са лоши, ние сме ги направили такива :)

Тъкмо започнах да се отегчавам от километричния пост и се присетих за конкретна случка. Лятото на 2009 си бях купил шукарски панталон и си минавам през градинката на Редута, която е до залата. Както си вървя, бам и ме перфорира един помияр, раздра крачола на панталона. Откачих и тръгнах да го ритам, но се замислих-абе какво ми е виновно кучето, първосигналната система го управлява. Значи виновника за случката трябва да съм аз...уж се водя човек с интелект, а не съм предвидил реакцията на кучето8)
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

хаха направил той група против фермерите....че и той им плащал, щото сигурно хората пред цял ден стоят на компа и чакат някой да им снесе 50 бона да си купят трактор.
типично за българина-нищо не разбира от тоя бизнес, ама трябва да се изкаже и задължително да е "против".
то много лесно да гледаш отстрани и да се изказваш неподготвен. що пък да си траят хората, ще протестират и още как!
или и фермерите трябва да си направят групи у фейса, да се пробват тихомълком да изкарат някой лев, че да си субсидират бизнеса.
що не излезеш ти по нивите да видиш как се обработват, да се занимаваш с бюрокрация, да мислиш за торове и субсидии, кой и как ще прибере реколтата, ще успееш ли да си изплатиш кредита и отде да вземеш някой лев да си купиш модерни машини, за да си конкурентно способен
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Нямам мнение по въпроса, обаче ги видях как се наливат с алкохол, плющят кабапчета и перът кючеци по протестите - не ме спечелиха с това за каузата си. То ако така се протестира, значи и аз протестирам от няколко дена:) Като изключим кючеците....
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

абе то ако става за въпрос, не 700, аз не искам никакви пари да ми взимат, ама не става , иначе като излезна с колата ще трябва да я карам по нивите.
Трябва да се събират пари, но и да се дебне как се харчат. И пак ще има недоволни, щото примерно мен ме боли за тютюнопроизводителите, но тях пък ги боли за пътищата и магистралите

Говорейки за пътища и инфраструктура е добре да се осведоми човек колко пари ни дерат за лукса да имаме автомобил.

От винетки правителството събира около 200 милиона. От данък автомобил в общините влизат пак поне 200 милиона.

Тези пари са абсолютно достатъчни за поддръжка и кърпежи на пътищата.

Обаче това са много дребни суми в сравнение с акциза върху горивата. Всеки божи месец от акциз върху горивата правителството прибира 150 милиона.

Демек за 1 година от акцизи на горивата се изкарват кинти да се построят 2 магистрали до морето и обратно.


Обаче както се сещате тези пари не се харчат за пътища и екология, а се харчат за ГЛУПОСТИ - да се поддържа фалиралото Кремиковци (добре, че фалира най-накрая), да се поддържа губещото БДЖ - 800 милиона дългове. Да се плаща милиард и 600 милиона субсидии на земеделците. Да се плащат помощи на разни цигани и пр. мързели.


Така че тези с колите ги цакат яко и парите събрани от тях ги харчат за глупости.

Хубавото е, че имаш избор. Може да НЕ си купиш кола и тогава няма да плащаш винетка, данък и акциз на горивата.


Така че пътищата НЕ се плащат от хората без автомобили.

А хората с автомобили сме тройно преебани. Хем плащаме една камара пари и хем караме по разорани пътища.
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Земеделците стачкуват, защото преди изборите им беше обещано нещо, подписи на министри и прочее, а след изборите изведнъж се оказва, че тези обещания, документи и подписи не означават нищо и никой от политиците не стои зад подиса си и това е без последствия за тях. Не им се търси отговорност.

Гледайте това видео и ще видите защо стачкуват.

[video]http://www.vbox7.com/play:be9bf566c1[/video]

Трябва да се помисли добре за ситуацията на земеделците, защото мен ми писна да ям картофи от италия, ябълки от турция, месо от незнам си къде и всякакви такива.
 
Последно редактирано:
Re: От: Писна ми от стачката на фермерите.

Много мъка има у тоз форум. Гледам Референдум и там много мъка. Абе като цяло много мъка има у България специално. Който е по-умен да бяга по-надалече.

Проблемът със субсидиите в общия случай е следния - има едни чиновници, дето харчат нашите пари събрани от данъци. И тука влиза първото правило - "Ако някой харчи чужди пари, му е точно през оная работа как ги харчи". Вторият проблем, е че там където има да се вземат едни пари - се прави всичко възможно да се вземат тези пари, а не да се произвежда - то производството е м/у другото, целта е да се "усвоят" парите дето се дават.


Като имате тези двата принципа се получава една хубава картинка в конкретния случай.

Чиновниците (в случая от Европа са май - ма няма значение от къде са - всички са кретени). Та значи чиновниците решават, че трябва да се плаща субсидия в земеделието на декар обработваема земя. При което най-лесно е да обработваш зърно. Отделно зърното си има международна цена и добре се съхранява и пр. И затова всички се насочват към производството на зърно. Щото без проблем можеш да засееш и да гледаш 100 000 дк зърно, ама пробвай да го направиш с картофи или краставици - няма как да стане.

И така всичко се засява със зърно, щото освен печалбата от продажбата на зърно и държавата дава некви кинти на декар.

Точно двете правила в действие - който харчи чужди пари му е точно през онази работа как ги харчи и ако има пари за усвояване, всички почват да усвояват парите, а производството остава на заден план.


Ако някой му се смята да го сметне дейба 1 милиард и 600 милиона лв субсидия - повечето пари са Европейски - ама ние там пак имаме вноски.

Това прави по 225 лв, на калпак от населението. А от работещите прави сигурно по 700 лв. на калпак.


Та иска ли някой да му вземат от джоба 700 лв и да ги дават на някви други това е за земеделието като цяло.


А само за сектор зърнопроизводство 700 милиона - това са по 100 лв на калпак от нашата скромна 7 милионна държавица.

Чакай малко парите са по 22.5 лева на декар европпейски и 2лв и 25 ст доплащане от бюджета аз така разбрах ... като бщджета им е обещал 7,25 отначало...... доплщането от бюджета е щото НЕ им е намален акциза за горивото от началото на 2011 както е в другите европеиски държави, някой може да каже какво някой може да каже какво са 5 лв, ама годината е силна => цените на продукцията са ниски, а ние произвеждаме със скъпо гориво с акациз, тракторите и комабйните са на световните цени... взимаме една трета от европейската субсидия

пп в съседна гърция евро субсидията е близо 60 лв и при нас ще достигне тази стойност един ден можеби след 2014 а е толкова ниска щото толкова договориха царя и тройната коалиция....
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Чекай малко.

Знаеш ли че рентата в Добруджа стига до 50 лв. че и повече на декар.

И ква е файдата - вземат от едни хора пари и ги дават на други.
 
в година в която има печалби рената е по толкова те обикновено са вързани с добива това поне там за където знам..... собствениците на земя и те са хора и те трябва да живеят..... и това е само на места в добруджа в северозападна България арендаторите даваха по 7,50 картелирано на декар а ти изтощават земята тровят е с пестицитди итнт... от 1-2 години дават по 15 - 17 лева + това зърно прпоизводителите не са само с земя под ааренда има и собственици.... арендата е изключение всеки който е сериозен търси начин да си купи земя....

Идеята на субсидиите и квотите в Евро Съюза друга да има самоподдръжка на производството на храни в слаби години... тоест в добри години фермерите са ок но в слаби години тази субсидия е жизнено важна.... въпроса е че за България Царя и Тройната коалиция договориха 1/3 субсидия от нормалната преди приемането ни в ЕС освен това в ЕС от 2011 е намален акциза за гориво за земеделие а БГ си е на нормалните цени... като техниката е на същите, можеха да им резнат акциза (и да си намалят малко този приход държавата) ама да не им дават тези проблемни 5 лева... щото излиза че ако теглиш една майна на бг и отидеш където и да е другаде в ес взимаш по 60 лева на декар + по евтино гориво отколкото в БГ + можеш да си наемеш българи да ти работят... И затова в крайна сметка гръцките доматки са по евтини от българските


трябва да избутаме още 2 години и после ще се нормализира сектора



трябва да започна от далеч за да обясня защо са нужни субидиите ако имам повече време ...
 
От: Re: Писна ми от стачката на фермерите.

трябва да избутаме още 2 години и после ще се нормализира сектора

трябва да започна от далеч за да обясня защо са нужни субидиите ако имам повече време ...


Под "нормализира" се разбира - едни хора ще вземат 3 пъти повече пари от сега за същата работа и нито цените ще станат по-евтини, нито храната по-хубава и пак ще ядем дървени домати от Гърция или Холандия.

Евентуално може рентата на собствениците на земя в Северозападна България да стане 25 лв. - платени от европейските данъкоплатци - включително и от нас. Все пак и арендаторите се хора и те трябва да прибират пари от тези 50 лв дето ще им ги дадат отгоре и по-братски ще си ги разделят - 10 за рента - 40 за мен - за още едно ново бентли и още една секретарка да ми прави сфирки.


А дребните производители пак ще го духат. Щото сега 5% от производителите прибират 90% от субсидиите.


Идеята е една, реализацията е съвсем друга, а накрая става нещо трето - което може да се синтезира с изречението "едни хора прибират едни пари".
 
просто в момента може и да изглежда така ама нещата вървят Дянков можеше да им махне акциза от началото на 2011 да събере по малко приходи от това и сега да им казва че няма да им даде пари и щях напълно да съм на мнение че е прав ама ние европейските правила ги синхронизираме с ендна камара време минава и после си патим от дървената тиква...

нищо не е съвършено а това че си купуват бентлита си е тяхна работа - работят и произвеждат не ги крадът тези пари изкарват ги... въпроса е че в гърция например ще произвеждат с наполовина разходи (щото там са си въвели това правило с което ние се мотаем цяла година...) за гориво, (няма да споемнавам заплати понеже при силана механизация разходите са повече за гориво) 3 пъти по голяма субсидия на декар и вероятно ще платят повече на собствениците на земя....... ама няма проблем ние да си допрецакаме производството съвсем нищо че за първия 7 годишен период царя и тройната коалиция го прецака със субсидията...

значи все пак ще трябва да обясня за какво са субсидиите идеята е фермерите в слаба година да оцелеят благодарение на тях ЕС да си има местно производство.... ще започна исорически от времето преди сусбидията Великобритания например почти ликвидира местните си ферми през 30 те години вследсвие на евтин внос от колоните ... когато настъпва втората световна война и острова е изолиран настъпва глад и трябва да се почват от нулата... след войната винаги има субсидии и благодарение на това осторова произвежда около 60% от всички храни и около 80% от основните... на европа може да и е евтино да купува вносни стоки и да отреже фермерите но при някакви такива обстоятелсва ще изпита голям глад не само война например да има пожари в русия и украйна като миналата година който са от топ износителите в света и ще има ако не глад то космически цени на храните ако са се запънали за субсидията и са ликвидирали местното производство
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Гари Демар

1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.

2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.

3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.

4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.

5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.
 
От: Писна ми от стачката на фермерите.

Гари Демар

1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.

2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.

3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.

4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.

5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.

Страхотен цитат, благодаря ти за него. :) Ситуацията тук започва да прилича на това :)
 

Горе