Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

blackout8

Well-Known Member
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Повод за всенародни веселия и мексикански вълни. 4,45 е лихвата (mid-swaps plus 350bp). Почти два пъти е доста далеч от истината, но за широката публика звучи позитивно.

Та мексиканските вълни били нещо като бомбите. Минава голяма група от хора, като вълна по плажа и обира чантите на летуващите.
Летен хит 2012. Може и по дискотеките да се върти. Нямам представа.
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

4,5% си е направо нищожно, за сравнение лихвения процент на депозитите в момента е 5,75%
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Sash ти какво сравняваш спредовете Германия пуснаха с отрицателни лихви кво с тях ги сравняваме :D Спреда не е от голямо значние. Виж как се финансират Испанци и Италианци и се сети, че сме плащаи по Велчевия дълг 8%, така че това което говриш е леко смешно. Виж и 5-ното презаписване и виж презапсиванията в западните страни :D

dudi, не бъркай круши с ябълки

П.С. А и с такъв кредитерн рейтинг като нашия това си е чудесно, Швабите все още са с ААА
 
Последно редактирано:
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Аз като гледам единия автор на статията се казва Венцислав Дяков, да не се окаже я племенник, я брат на министър Дянков ... :D

Аз лично нищо не разбирам от облигации ... но до колкото знам това са ценни книжа, които държавата пуска с обещание да си ги изкупи след време с определена лихва, ако бъркам някой да ме поправи. В това отношение все едно държавата ни взема заем ... къде къде са за предпочитане са безлихвените заеми, ама я държавата да тегли един заем от местна банка и да и го върне с 45% лихва както правят бедните люде в държавата за да си купят хладилник, че и два лято и храната не може да се държи вече на балкона ....
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Прав си колега, пари срещу обещание че ще се плати главницата и всеки 6-месеца се получва фискиран приход на инвеститориа. Ние пуснахме еврооблигации демек финансираме се от външния пазар с външни инвеститори, където лихвите в западните страни са много по-високи от нашите.
А иначе д-вата си взима и вътрешни кредити от търговските банки около 5% за 10 години матуритет/падеж не са такива големи проценти дето ги мислиш :)
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Тъкмо четох статията, ама нещо ми се губи идеята както е написано. Я обяснете накратко :)
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

С две думи заехме нов дълг на много добри нива, за да платим стар дълг. Т.е. лихвата или цената на дълга е по ниска 1во от това което плащахме до сега от дълга преди 10 год. и 2 съпоставимата цена с Испания и Италия и ко порлбемно е много добре. Като цяло платихме дълга на Велчев , който преди 10 год издаде дълг да плати дълга по брейди облигациите. Т.е това си е чиста и просто рефинансираща операция
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Абе МФ да не са обявили обществена поръчка за тролове
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Или с други думи Тугер и аз да ти го обясня, ако не бяха пръснали парите събрани от Велчев във Фискалният резерв сега нямаше да ни се налага да теглим нов заем - Но понеже са некадърници и профукаха всичко и сега помпат нови дългове

ПП
Блеки прочети коментарите под статията от самото начало и ще ти увехне ентусиазма
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Аха или дет вика мантата можеше директно с фискалния се платят, но .......

А и не ми се спори по тема, че са некадърни така си е ама ще цитирам един
хехе много се говори на ангро за това, как бил прахосан резерва, но никой не си прави труда да види за какво точно - забравят се огромните суми по провалените договори на триглавата които трябваше да се платят за Белене, Цанков камък, военните поръчки, водни огледала и други безумни начинания. Забравя се, че в момента за здравеопазване и пенсии се дават от бюджета много повече средства, /ако през 2008 г. средната пенсия е била 43.5% от осигурителния даход, през 2010 год. - 48% и още данни - http://ime.bg/bg/articles/znaete-li-e-srednite-pensii-rastat-po-byrzo-ot-srednite-dohodi/. Забравя се, че за да усвояваме парите по европейски програми са необходими 1.5-2 милиарда лева оборотни пари. Когато на СтаниШеф му бяха спрени еврофондовете, парите отлежаваха в резерва а сега създават добавена стойност. Не знам какво има предвид колегата под остатъчна стойност.

Абе аз съм ги чел и съм писал в тях, ентусиазма ми е в частност този дълг, нищо друго - просто от 10 год не сме били на междунарнодния пазар и излизам с много добра лихва предвид условия в които се намираме, а и това 5-тно презаписване е доста добър знак все пак. Това си е уникално постижение, само по себе си, спрямо кредитния рейтинг и факта Испания, Италия, Гърция, Ирландия, Португалия, Унгария, Холдандия, Франзия и целия ЕС като цяло да не изреждам. Ако не го виждаш това като добра новина, не знам кое ще е, пак уточнявам дълга сам за себе си не остналите неща дето по призумция ти знам "положитлно мнение"
 
Последно редактирано:
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Тоя може да не го цитираш щото явно не знае на кой свет е - но понеже си почнал да цитираш ще пусна и аз един цитат от който може да се види кой на какви нива е взел кредит

Ти смяташ като зарзаватчия бе, ясно е, че Германия като се финансира на 0.5% за пет години ние няма да се финансираме на 7.7%, то трябваше да сме пред разпад тотално. Преведено друго яче, ако Германия се финансираше на 0.5% преди 10 години, Велчевата облигазия щеше е да е на 3.75%. Сега стана ли ти ясно? Аз не съм виновен, че Дянков сам обяви, че спреда е негова лична оценка преди три години. Аз просто примоням! А оценката каква е? Сам си вади изводите - ама Велчев бие с много.

Та какво излиза че май мошеникът Велчев дето нескопосаното джудже искаше да го съди е взел кредит на по изгодни условия съотнесено към моментната ситуация сега и преди 10г и то при много по нисък кредитен рейтинг на БГ по онова време.

А относно петорното презаписване не ти ли се струва че щом е толкова голям интереса е много вероятно да сме се минали леко?
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Манта кво се правиш на приятно разсеен, много добре знаеш че дълга който МФ по времето на Велчев вдигна и плаща купон е от 7.5%. Така че спреда си е 7% от германските, така въобще не знам кво го цитираш.

Казвам ти не ми се спори, обеснвам ти виж какви са условията в ЕС и виж какви големи лихви плащат на запад и виж какво плащаме ние. То знам че от 100 кладенаца можеш изкараш вода колко са калпави, знам и няма кво го говорим това, но като стане такова нещо си личи доста все пак тука нито Боко нито никой няма пръст това са външни оценки на институционите инвеститори и са дали 4.5% лихва като същите те дават над 6-7% на Италия и Испания и фалираха Гърция, Ирландия и Португалия.
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Блеки ти въобще не си в час явно много ти се спи - наспи се хубаво и утре пак провери колко процента са били немските книжа по онова време и на какъв спред сме ги пуснали ние както и какъв е процента в момента на немските и ние на какъв пускаме.

И само да ти припомня че БГ все още не е фалирала като Гърция и Испания и не е на ръбът на фалита като Италия за да ми ги сравняваш с нас.
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Абе аз ти е чудя на теб кога ще кажеш нещо добро за страна.
Виж кредитните рейтинги техните и нашите и после се сравняваме, именно точно заради тези странни мислих че ще е много по зле положението. А и с това презаписване доста добре, в бъдеще дава сигнал че може да договорим добри условия - и аз искам се финансираме като Германия с отрицателна доходност ама на не става. Та затова ти викам голям късмет/успех изкарахме как да не приповдигнато настроението, като се знаеше какво може да стане.
 
Последно редактирано:
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Блеки от както е това правителство на власт не съм видял да се е случило нещо хубаво за да го кажа - Виждам само едно вманиачено изсипване на асфалт който след няколко години ще трябва да се сменя както стана с Цариградско шосе в първият кметски мандат на мутрата.

Кредитните рейтинги на агенциите са пълна пунта - вършат точно същата работа като социологическите агенции по време на избори надуват балони и после обясняват защо са се спукали и то много научно.
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Не знам какъв е този ентусиазъм, като германците ползват лихва от 1,5% - 2,0%
Ама като ви се набие в главите от телевизионния екран колко сме добри и каква ниска лихва сме си отвоювали, що да търся и сравнявам.
Блекито го мислех за експерт в сферата на финансите и икономиката, но уви не биде такъв...
 
Ама германците са ААА

ние сме BBB има още хляб да изядем докато полчуим такъв рейтинг



Investment Grade

AAA: An obligor rated 'AAA' has extremely strong capacity to meet its financial commitments. 'AAA' is the highest issuer credit rating assigned by Standard & Poor's.
AA: An obligor rated 'AA' has very strong capacity to meet its financial commitments. It differs from the highest-rated obligors only to a small degree. Includes:
AA+: equivalent to Moody's Aa1 (high quality, with very low credit risk, but susceptibility to long-term risks appears somewhat greater)
AA: equivalent to Aa2
AA-: equivalent to Aa3
A: An obligor rated 'A' has strong capacity to meet its financial commitments but is somewhat more susceptible to the adverse effects of changes in circumstances and economic conditions than obligors in higher-rated categories.
A+: equivalent to A1
A: equivalent to A2
BBB: An obligor rated 'BBB' has adequate capacity to meet its financial commitments. However, adverse economic conditions or changing circumstances are more likely to lead to a weakened capacity of the obligor to meet its financial commitments.
 
От: Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%

Тъй, тъй, и какво е направил ББ за да подобри кредитния рейтинг?
Нали искаме да се поФалим, ама нещо не се получава май!
 

Горе