Повтаря ли се историята?

От: Повтаря ли се историята?

Това са неща, отнасящи се до икономическия живот. Отклонихме се от темата. Нямам намерение да защитавам социализма, нито съм живял през него, нито нищо

Лошо написано домашно, другия път се потготви подовре
 
От: Повтаря ли се историята?

Какво домашно, к'ви пет лева, цитирам източник, други хора си знаете своето, говорите колкото да не заспите.
 
От: Повтаря ли се историята?

Какво домашно, к'ви пет лева, цитирам източник, други хора си знаете своето, говорите колкото да не заспите.

Няма са притесняваш, само търси достоверни източници, комунистическите учебници ги забрави,,, епа може и ти даси от проходилките по цървения килим,,, ай донт ноу
 
От: Повтаря ли се историята?

Само дето дребната подробност е, че не съм комунист. Някога Кант е казал, че там където липсва знание властват емоциите- харесвам/нехаресвам. Перфектно олицетворяваш тези му думи. :p Жив и здрав.
 
От: Повтаря ли се историята?

Принципно индиректно преди 44-та се е водила икономическа конюнктура за България - каква ли е тя? Защитаване на устоите на пазарната икономика и лична отговорност и свободен принцип - ако искаш силна, здрава икономика и нация - не случайно това е основната. А успоредно с нея върви ръка за ръка силна култура - нещо ми се губи приемствеността на съветите след окупацията. Да налагат модерна версия на мирна главица сабя не е посича и затова са монтирани стотици грандомански Альоши, паметници на ЧА и т.н из страната - добре, че паметникът Шипка е преди окупацията и че са имали малко акъл да не го пипат, но за сметка на това на другият връх си правят бузлуджа -по анти българско здраве му кажи.

Онзи ден на 9-ти пред Пантеона във Варна https://bg.wikipedia.org/wiki/Пантеон_(Варна), та ходят руснаци и русофили окичени с руски знамена и сърп и чук, водят лапетата си да се молят и кланят за вечно величие и признателност, от другата страна некъв диктор говори стил радио водещ предаващ сталинградската обсада, а на другият край некви рокери пият бира и те не знаят къв го диря там и тази цялата картинка се заформя точно на паметник във Варна на загиналите - за борбата срещу фашизма и капитализма. Некви ятаци и колхозници където на 2 магарета слама не могат разделят, а други записалисе се борци след 44-та и се пита аджеба какъв фашизъм какви пет лева, какви са тези борци ... в последствие разбираш същите онези които са направили най-големият атентат в историята на България - та се чудиш и маеш тези на кого се кланят и величаят. Група колхозници с 2 мозъчни гънки борци като Дон Кихот, само където реално убиват събратята си и оправдават всичко това с блян за коминтерн.
 
Последно редактирано:
От: Повтаря ли се историята?

Новият комунизъм е либерализмът. Да насочим разговорът в тази посока. А, че русофилите са олигофрени - факт си е. Ето например паметника на ЧА беше обсипан с цветя, а паметника на загиналите за България не беше почетен и с едно цветенце.

PAMETNIK-681x383.jpg


Ето и колажче от миналата година:

pam1.jpg
 
От: Повтаря ли се историята?

redrum, прав си - идиотщина е тея цветя на паметника на окупаторите, а на нашите сънародници - нищо..
Но е що-годе нормално, червената армия е победител във войната. Нашето участие е било тотален провал и кръгла нула. Срам за всеки горд българин е това, което се е случило 1940 - 1945 и допълнителен срам - от 45' насам. Трудно човек ще се навие да поднесе цветя, на хората допринесли за тоталната разруха и карх на българската нация.
С малко по-различни действия е могло границата между нормалния свят и другия да не е България-Гърция, а България-Румъния...

Но сме имали едни страхлици и ибрикчии за офицери и оправници - взели са най-лесното решение - да помогнат на нацистка германия във очевадно обречената война. Резултата е видим - ние сме една от малкото страни зачислени към загубилите ВСВ.

Сега в Европа е същото - едни страхливци и ибрикчии вземат едни решение и резултата ще е видим. Тотална загуба и връщане години назад в икономическото развитие. Справка - Швеция, сега се чудят след 20 години дали икономическия им ръст няма да е константен минус, или ще закрепят нулата, което пък малко го вярват..
 
От: Повтаря ли се историята?

TheVengefulOne, много смело се изказваш - страхливци и ибрикчии, интересно как би окачествил следващите след тях. Когато руснаците са поискали да пратим наши войници някъде да воюват - винаги сме пращали, когато американците поискат - винаги пращаме - Афганистан, Ирак, фрегата край Либия, а когато германците са поискали - страхливците и ибрикчиите са казали "нe!". Гърците дават 200 000+ жертви, Югославия - 1 000 000, Румъния - 500 000, а нашите страхливци и ибрикчии са устискали да минем с няколкостотин жертви, и то - на окупирани територии, които са ни дадени за управление, не по фронтове за война, в която не е ясно защо сме там.
 
От: Повтаря ли се историята?

Не съм съгласен, че е срам нашето участие във ВСВ, не мисля че има за какво да се червим. Съдбата на България се решева извън нашите предели, на политическата сцена. През по-голямата част от войната е избегнато нашето участие в бойните действия. Ако бяхме окупирани от Германия е щяло да има силна съпротива, повече лешения, страдания и повече комунизъм в крайна сметка в България. Навлизането на нацистките войски на Балканите е в отговор на разполагането на английски бойци в Гърция, т.е. и в това отношение сме обстоятелство лишено от силните на деня.
 
От: Повтаря ли се историята?

Историята подлежи на много тълкувания, не претендирам, че моето мнение е меродавно. Помагали сме на нацистка германия във войната със съветския съюз. Да, хора не сме пращали на източния фронт, но за сметка на това сме оказали значителна логистична подкрепа, която е може-би по-ценна от човешкия ресурс. Немците се затрудняват не поради липса на хора на източния фронт..
А относно сегашните ни изпълнения - тези типове са наемници и голяма част отиват във ирак, стан и прочие само за пари. Гурбетчии и то доброволно.
Относно съветския съюз - ние сме им били роби в почти прекия смисъл на думата, така че там няма да го обсъждам.

Отдалечихме се от темата, идеята ми беше, че по-лесния избор, какъв то е направен през ВСВ най-често свършва зле, както е свършила ВСВ за нас. Могло е и по-друг начин да се развият нещата, да по-труден е избора да се противопоставиш, в сравнение с това да клекнеш пред райха, но и резултатите следват усилията.
Та Европа в момента, по мое виждане, се полчуават такава работи - най-лесния избор, да засегне възможно най-малко хора... Резултатите са плачевни, затова и старата бабичка си играе на пожарникар - като стане проблем, като оня в Кьолн - давай да го потулим, да загасим огъня... а те проблемите си се трупат, изборите ги вземат отново едни и също лекета, родени във власт.

ЕС и подобните институции защо привличат толкова много хейт? Идеята за централна институция, стандарти, еднакви политики и третиране на нещата на континента е чудесна погледната отстрани. Реализацията, обаче е друго нещо. Някакви индивиди, потомествени политици, и понеже "каймака" от 28 държави е на това място т.е. най-потомствените индивиди - резултатите са видими (греб да ме извиняват за плагиатстването) - ЕС е неефективен и в разрез с желанията на европееца. То затова и се клати като топките на коча (брекзит ще има ли последно?).

Дори си имаме и наш пример за индивид алиенизиран от обществото, потомствен благородник, роден със платинена лъжица в устата и нямащ си най-малка идея от това кое е добре за масовия европеец - госпожа Бокова. Дано председател на ООН, по-добре да е наша "благородничка", отколко чужда.. И все пак колко по-добре щеше да бъде, ако председател на ООН беше някой професионалист, доказал се в реалния живот, а не роден за председател...
 
От: Повтаря ли се историята?

ДОбре, ако се бяхме борили с Райха, какво те кара да си мислиш, че щеше да е по-различна съдбата ни? Влиянието на една държава стига до там, където стигат силите на войската й. Съветската армия щеше да влезе не като окупатор, а като освободител. Няма поводи да се мисли, че друга армия е щяла да влезне вместо нея. Може би единствено при влизане на Турция във ВСВ резултата за нас е могъл да бъде друг. За ЕС съм напълно съгласен с теб, както и за мнението ти за най-лесното решение. В крайна сметка мисля че правителството на Филов е направило оптималното, за да дистанцира България от войната. Вярно, подпомагали сме логистично нацистите, но не влизаме в бойни действия. То и сега сме плацдарм на Нато в противопоставянето на Запада срещу Русия.
 
От: Повтаря ли се историята?

Не сме имали избор. СССР се опитва няколко деситилетия преди това да дестабилизира и болшевизира държавата. Войската на Райха е щяла да мине от тук по един или друг начин. Не сме имали избор, освен да се присъединим. И разбира се, че ще го направим - дали са ни да администрираме земите ни, които след войната е вероятно са щели да станат наши. Не забравяй, че малко преди това благодарение главно на германците (и СССР - да не ме обвините в субективизъм) получаваме Добруджа. Освен това, когато се присъединяваме към тристранния пакт, СССР и Райха са дефакто съюзници :rolleyes:

541048_10151369367476656_596099052_n.jpg


В ЕС момента въобще не става въпрос за лесен или не избор. Просто ЕС се управлява от кукли на конци и фанатици, които не желаят да признаят поражението на идеологиите си. ЕС бавно но сигурно се превръща в ЕСССР, особено със смехотворните новини, че щели да глобяват с по 250 000 евро всяка държава, която откаже да приеме "бежанци", толкова е глобата на "бежанец". Това ли е свободата и демокрацията?
 
Последно редактирано:
От: От: Повтаря ли се историята?

Не сме имали избор. СССР се опитва няколко деситилетия преди това да дестабилизира и болшевизира държавата. Войската на Райха е щяла да мине от тук по един или друг начин. Не сме имали избор, освен да се присъединим. И разбира се, че ще го направим - дали са ни да администрираме земите ни, които след войната е вероятно са щели да станат наши. Не забравяй, че малко преди това благодарение главно на германците (и СССР - да не ме обвините в субективизъм) получаваме Добруджа. Освен това, когато се присъединяваме към тристранния пакт, СССР и Райха са дефакто съюзници :rolleyes:

541048_10151369367476656_596099052_n.jpg


В ЕС момента въобще не става въпрос за лесен или не избор. Просто ЕС се управлява от кукли на конци и фанатици, които не желаят да признаят поражението на идеологиите си. ЕС бавно но сигурно се превръща в ЕСССР, особено със смехотворните новини, че щели да глобяват с по 250 000 евро всяка държава, която откаже да приеме "бежанци", толкова е глобата на "бежанец". Това ли е свободата и демокрацията?

Абсолютно си прав. Избор между СССР и Германия тогава няма, защото де факто са в един лагер били. Истинският избор е бил или да последваме съдбата на сърбите, които и през двете световни войни, въпреки че са знаели, че ще ги прегазят се опълчват срещу агресора или да наведат главица. Ние сме навеждали главица и пред Хитлер и пред Сталин. Но тук, няма как да е друго положението, защото иначе е щяло да ни прегазят поне 2 пъти и българите да намалеем драстично.

Големите играчи не са глупци, те знаят отлично за перфектното разположение, дори само на сегашната ни територия, в която не са включени най-малкото Вардарска и Егейска Македония. Който има власт тук, държи целият Балкански п-о в шах! Който си мисли, че сме зле само заради нас самите е абсолютен глупак. САЩ имат много голям интерес тук държава да няма, а само едно летище и територия за техните бази, да си играят игрите в черноморския басейн и балканския п-о. Ако реално тук имаше суверенна държава дали щеше да има 5 военни чужди бази, безплатни при това?

Историята никога не се повтаря! Макар да изглежда точно обратното, ако се вгледаме по-дълбоко в процесите ще го разберем много добре.
 
От: Повтаря ли се историята?

Прав си, че властимащите не оценяват положението адекватно. Ама то е нормална човешка черта. Хората са го казали: "Ситият на гладният не вярва". И като сложим и българщината в тая фраза и надеждата някак си се изпарява за каквото и да е.
 
От: Повтаря ли се историята?

Връщане на териториите на България - това е навеждане на главица?
Избор да не бъдеш размазан като Югославия и да си върнеш територията - това е неадекватно?
Някой от вас анализатори да се сеща, че БГ е боен другар на Германия през ПСВ - разликата, че тогава руснаците ни бомбандират, вместо хамериканците и англичаните.
Някой да се сеща, че СССР до 41-ва окупира и анексира територии към СССР?
Някой да се сеща, докато са идвали немците, Сталин си е играл, на кой днес офицер ще изгори, кой ще е с куршум в тила и кой нещо друго?

Хайде преди да пишете мнения от висша инстанция какви сме и не сме се сетете историята такава каквото е!

А Хитлер и Борис не са били прости - все пак едно е да държиш балканите със стабилен и мотивиран партньор друго е да смажеш всички на балканите и да разпределиш оскъдни ресурси за битка и последващ контрол - Хитлер печели стабилност и контрол, а Борис връщане на територията на БГ, хиляди спасени живота и едно 50к спасени евреи. Интересното, е че те са признателни за този акт и до ден днешен, въпреки че сме били с германците - но пък сме имали глупаци да ни управляват?
 
От: Повтаря ли се историята?

Българската войска винаги е побеждавала, но губим от политически и дипломатически игри
Нямаме едно пленено знаме, имаме основания за национална гордост,,,,
А пък Македония сама шиса върне в лоното,,,
 
От: От: Повтаря ли се историята?

Връщане на териториите на България - това е навеждане на главица?
Избор да не бъдеш размазан като Югославия и да си върнеш територията - това е неадекватно?
Някой от вас анализатори да се сеща, че БГ е боен другар на Германия през ПСВ - разликата, че тогава руснаците ни бомбандират, вместо хамериканците и англичаните.
Някой да се сеща, че СССР до 41-ва окупира и анексира територии към СССР?
Някой да се сеща, докато са идвали немците, Сталин си е играл, на кой днес офицер ще изгори, кой ще е с куршум в тила и кой нещо друго?

Хайде преди да пишете мнения от висша инстанция какви сме и не сме се сетете историята такава каквото е!

А Хитлер и Борис не са били прости - все пак едно е да държиш балканите със стабилен и мотивиран партньор друго е да смажеш всички на балканите и да разпределиш оскъдни ресурси за битка и последващ контрол - Хитлер печели стабилност и контрол, а Борис връщане на територията на БГ, хиляди спасени живота и едно 50к спасени евреи. Интересното, е че те са признателни за този акт и до ден днешен, въпреки че сме били с германците - но пък сме имали глупаци да ни управляват?



"Хайде преди да пишете мнения от висша инстанция какви сме и не сме се сетете историята такава каквото е!" Хайде де. Ти току що погледна историята възможно най-субективно.
 
От: От: От: Повтаря ли се историята?

"Хайде преди да пишете мнения от висша инстанция какви сме и не сме се сетете историята такава каквото е!" Хайде де. Ти току що погледна историята възможно най-субективно.
Кое е субективното?
 
От: От: От: Повтаря ли се историята?

Кое е субективното?

Прочети си пак поста.
Немците не са ли анексирали територии преди войната, не са ли избивали хора преди това, през войната са бомбандирали дори и свободните градове предали се пред немската мощ. Това пропусна да го споменеш.

И да пред единия сме навели главица, по-точно пред двамата, когато са били в съюз. После се изреждат един след друг. Пак казвам на нашето географско разположение или навеждаш глава пред големите играчи в света или те прегазват. Маневрите на Борис са били добри за спасяването на евреите и връщането на територии, но това е само полза от влизането във войната и съвпадане на интересите на България с германските, а на последните им е трябвало добър контрол и здрав тил откъм юг.

Точно такова съвпадение на интересите няма България със САЩ и ЕС, това е една от причините да няма оправия тук.
 
От: От: От: Повтаря ли се историята?

Прочети си пак поста.
Немците не са ли анексирали територии преди войната, не са ли избивали хора преди това, през войната са бомбандирали дори и свободните градове предали се пред немската мощ. Това пропусна да го споменеш.

И да пред единия сме навели главица, по-точно пред двамата, когато са били в съюз. После се изреждат един след друг. Пак казвам на нашето географско разположение или навеждаш глава пред големите играчи в света или те прегазват. Маневрите на Борис са били добри за спасяването на евреите и връщането на територии, но това е само полза от влизането във войната и съвпадане на интересите на България с германските, а на последните им е трябвало добър контрол и здрав тил откъм юг.

Точно такова съвпадение на интересите няма България със САЩ и ЕС, това е една от причините да няма оправия тук.

Ти прочете ли си поста? Ами моя? Не искам споря с теб, но 1-вата част за немците съм го писал:
Избор да не бъдеш размазан като Югославия и да си върнеш територията - това е неадекватно?
2-рата си част потвърждаваш всичко, което съм писал за територията и контрола, както и за евреите - това е свеждане на глава и глупава политика?

Можеш ли да ми кажеш само за 1 държава, където е имала същите привилегии и функции, изброявам ги:
1. Запазване на териториална цялост към него момент + връщане на изконтите и територии!
2. Спасени десетки хиляди живота - следствие от "глупавите" политики!
3. Липса на каквато и да е анексация на каквото и да е територия!
4. Дадено право да контролираме всички тези територии!
5. Най-важното липса на политика за пращане на мъже и жени да ходят на фронта и да стават пушещо месо.

След 44-та сме окупирани от болшевиките - губим си територията, пращаме хиляди мъже и жени да стават пушещо месо на фронта, тотално ни анексират всичко териториално, губим не само новите територии, но и това, което е в ядрото ни и в добавка губим цялата собственост.

Да големи глупаци са били нашите политици от 40-те ...

Какво общо имат САЩ с това? Или за спорта ги вкарваме хамериканците? Сега остава да кажеш с кого ни съвпадат интересите, само моля те не казвай РФ!
Ако още не си проумял, ние имаме интерес от икономическият съюз на ЕС! ЕС не ни е виновен, че политиците ни си гледат интереса, ЕС не ни е виновен че няма и 1 сектор, където няма монопол на държавата или да гарантирана монопол, ЕС не ни е виновен за тежката администрация и бюрокрация и най-вече ЕС и САЩ не са виновни за липсата на съдебна система! А точно това последното е валидно за здрав фундманет в социо-икономическата перспектива за развитие!

Едно ми кажи, че реших ти вляза в руслото, Естония в ЕС и в НАТО ли е - и там ли е толкова зле като нас? Хайде да не те питам толкова далечни и споделящи същата анексия като нас държави, дай да те питам за Румъния - те в ЕС и НАТО ли са? Там как е положението?

Най-ми е смешно как всички влагат време и усилия да бистрят някакви западни конспирации и как всички е срещу нас и те ни диктуват всичко, вместо да седнат и вложат тази енергия в нещо стойностно.
 
Последно редактирано:

Горе