Прекалена държавна регулативност или либерализация?

blackout8

Well-Known Member
Попаднах на интересен клип в тюбата показваща двете страни. Интересното е как хората искат още и още регулации от една корумпирана д-ва и да очакват живота им да става все по-чудесен? Също така не мога разбера, как масата се осланя на д-вата, че като ли с магическа пръчка ще реши всичко. Все едно да дадем ключ на вълка за кошарата и да мислим, че всичко е точно. Това е чиста малоумна и страхлива постъпка, да делегираш отговорност на 3то лице. То и не случайно сме на този хал.

[video=youtube;oMk2c-R1nnE]http://www.youtube.com/watch?v=oMk2c-R1nnE[/video]

И справка, това е идеологии - така че форумите леви/червни, аи дори десни юзъри, да не скачат, че това видео е политическа агитация. Нищо, от това което се говори, го няма приложено в БГ или ще бъде приложено в БГ от която и да е партия(говоря за либерализирането). В момента сме по-модела на регулациите и се вижда до къде сме се докарали, а преди 2 века САЩ е пример как от нищо става сила и то не заради факта, че е имало регулации :)
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

При нас има почти всички форми на либерализация и регулация.
Само няма кой да ги спазва и да прилага. В ервопейските държави са приели стандартизацията.
Или качеството. Само посебе си е достатъчно либерализиран подход за саморегулация.
Всяка една фирма залага на мото, специалисти и качество. Клиента търси точно, което му е нужно.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

В България държавната намеса все още е много над желаното ниво. Цели сектори са монополизирани точно чрез държавния контрол.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

В този ред на мисли: Колко от вас ЩЯХА да гласуват за ГЕРБ, ако знаеха предварително, че ще забранят тютюнопушенето на обществени места?
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Хах добър въпрос, аз съм твърдно за и от години го чакам това, но противоречи на либерал идеята. Но пък давам контра довод, това е пазарен дефект, в частта си че разхода е много по-голям от пазарния разход. 1во се уврежда труда и второ след време яко скачат мед. разходите. Мисля си точно в този случай е оферта се направят именно такива частни фондове за такива цели.

Да не забравим, че дима от своя страна ми вреди на мен, а по конституция имам права и това леко си противоречим. Ако увреждаме себе си е едно, но дима като уврежда други, вече става друго. Това и казах добър казус, но не смятам, че фокуса трябва падне над това, като има редица други сериозни проблеми.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Продължавам реда на мисли: Колко от вас ЩЕ гласуват на референдум с въпрос: "Да се намали ли броят на депутатите в Народното събрание от 240 на 120 броя?"
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Продължавам реда на мисли: Колко от вас ЩЕ гласуват на референдум с въпрос: "Да се намали ли броят на депутатите в Народното събрание от 240 на 120 броя?"

Може ли по малко число :D
И с кореспондиращия процент се намали всичко що е на д-вната хранилка, особено в администрацията
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Може, но няма да има никога такъв референдум. Законът го забранява .... в тоя ред на мисли :)
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Ако се направи кадърно едно електронно правителство 75% от администрацията трябва да си търси друга работа, което и е нормално.
Всички правителства държат изкуствено голяма администрация, само и само да отчитат малка безработица, което е супер тъпо и грешно.

Трябва да има свободи, но и трябва да има регулации и сурови наказания за компаниите, които се гаврят с потребителите си.
А такива са всичките по-големи компании в БГ
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

@тео - недей смята, че всички сме гласували за ГЕРБ.

А за пушенето в белите страни отдавна е забранено на публични места. Съвсем нормално е и тук да се забрани.

Виж това за депутатите е повече популизъм, от колкото реално предложение. Издръжката на стотина депутата не е чак толкова огромна сума. Без да даваме излишни пари за референдуми и тн... спокойно можем да съкратим държавната администрация и да спестим милиарди. Отделно доколкото знам промяната на броя на депутатите изисква промяна на Конституцията, което няма никакъв шанс да стане в близките 5 години минимум. А стигне ли се до промяна на Конституцията много зависи кой я прави понеже такива проблеми може да си създадем, че после поколения напред да не могат да ги оправят.

Това с депутатите в момента е като да питаш по 10 или 20 дни безплатна почивка на море да дадем на пенсионерите. Хубаво ще е да стане, но в момента няма никакъв шанс.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Мах, в белите страни % на непушачите е малък, защото първо е създадена кампания за намаляване на техния брой. После от десетилетия акцизите и цените на тютюневите изделия са високи, което допълнително ограничава пушенуто. Но да вземеш да правиш експерименти в страна, в която пушат 60% от населението....

Въпросът е популистки, но го задавам по друга причина. А тя е, че реално шанс за промяна - няма. Каквото и да си плещим тук, никой няма да намали администрацията. Нито ще промени конституцията. Нито ще се либерализираме, стандартизираме и там каквото и замазване на очи да избереш. Политиката е бизнес, който така ни е хванал, че оправия няма да има... безкръвна. Въпросът е само "Кога?". И не визирам България.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Корупцията, която се проявява при "централизирано управление", в частност държавата ще се прояви и при либерализъм. Мотива "хората са водени от егоистичните си подбуди" е причината за проблемите. Което значи, че в каквато и среда да пуснеш рибки с такава нагласа, те ще използват едни и същи способи в живота си.

Въпроса тук не е кое е по-добро, либерализъм или контрол. Въпросът е "Как да се промени нагласата на индивидите, за да не се получават такива подбуди?"

Затова и аз съм за осигуряване на базовите необходимости на човека, за да се премахне елемента страх... и така да се премахне елемента "закона на джунглата". Когато това стане, хората няма да се чувстват застрашени от останалите участници в обществото и ще прибягват по-малко до методи като корупция и подкупи, а просто ще правят това, което ги прави щастливи... без да се стараят да трупат средства, поради техният страх, че ако не го направят ще умрат гладни и бездомни.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

@тео - на времето в белите страни са направили почти всичко по нормалния начин. Ние тия години сме ги загубили безвъзвратно. Аз примерно искам тая страна да влезе в ред в близките 5-10 години. Не да правим кампании дето след 30 години ще дадат ефект.

Може да прескочим някои нещата и много хора да им се види шокираща промяната, но това е начина. Било за пушенето или за нещо друго. Не виждам друг начин.

А нещата в България ще започнат да се оправят, когато хората започнат да искат правилните неща и да държат на тях. Българина не иска да се занимава с политика в истинския смисъл на думата - решаване на проблеми. Българина иска някой да дойде и да го оправи. Българина иска пъдар. Така е научен от едно време и се е приспособил. Трябва да стане тотален батак, че да се размърда и да излезе да протестира. Българина може всеки ден да изчита по 50 страници жълта преса, но не можеш го накара да прочете 10 странички история или икономика. Те не са му интересни. Българина няма особени познания за бизнеса и като цяло за него бизнес е мръсна дума.

Всеки народ си заслужава управниците.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Мнозинството от хората нямат базова икономическа грамотност. Затова не протестират и даже се радват когато въведат нови регулации. Ако изобщо разберат, че нещо подобно се е случило - хората си нямат на представа какви закони се гласуват всяка година, никой нормален човек не чете Държавен вестник и не се запознава със законите, които се гласуват.

Типичният гражданин се прибира изморен от работа, където е бачкал 8 часа. Ходи до магазина, прибира се, готви (или яде готовата храна от магазина), гледа телевизия, грижи се за физиологичните нужди (пикае, сере, прави секс, къпе се) и после спи няколко часа. На другия ден пак същото. Типичният гражданин няма време да чете, още по-малко пък книги по икономика (евентуално може да прочете някоя глупост от типа "Мисли позитивно и забогатявай" или някоя друга псевдонаучна глупост). Не само, че няма време да чете Държавен вестник, но и няма време да се занимава да протестира срещу всяка глупост, която лобистите успеят да наложат. Защото лобистите имат много повече ресурси от обикновения гражданин и могат по цял ден да се занимават с лобиране за всевъзможни регулации. А гражданинът трябва да ходи на работа, трябва да се размножава (за да може да осигурява нови данъкоплатци за държавата), после трябва да си взима детето от детската градина (ако е успял да го уреди) и т.н. Нарича купуването на нови ботуши "инвестиция". Новата кола, с която ходи на дискотека нарича по същия начин.

Докато хората са бедни и невежи - ще властват социалистите и крони капитализма.
 
  • Like
Реакции: snux
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Като цяло има една голяма обърквация. Капитализъм + демокрация = нещо странно. По принцип капитализма значи забогатяване на индивида. Тоест постепенно преместване на обема на пари в ръцете на малцина. Демокрацията от друга страна значи, власт за болшинството от овце, силно опозиращо срещу мнението на малцината богати вълци. На пръв поглед, две противоположни системи, които би трябвало да се регулират една друга.

Да ама не.... Вълка като стане по-богат от овцете, получава и властта чрез своята покупателна способност(подкупи, лобизъм и прочие) и болшинството от овце остава безгласно. Като добавим и това, което каза happyslacker преди мен, картинката става почти пълна.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

@happyslacker - по тая логика германците сигурно работят по 5 часа на ден - през ден щом са успели да си наредят държавата.

За невежеството си прав, но за бедността не съм сигурен. Много богати страни поеха по пътя на социализма и сега са затънали до уши.


Аз изобщо не го вярвам това за горкия уморен българин дето няма време за нищо. По скоро няма желание да мисли и да взема решения.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

@IvanKarakov - не си прав. Ако беше прав в момента развитите демокрации щяха да са някаква тиранична диктатура където капитала е толкова съсредоточен в бизнеса, че за хората няма нищо. А то какво става всъщност ? Хората точно в тези страни са най-богатите хора на Земята.

Няма перфектна система, но като отричаш най-доброто измислено до сега - капитализъм + демокрация, значи искаш социализъм/комунизъм с планова икономика и всичките мизерии които са им присъщи.

Няма нищо перфектно на този свят, но като заплюваш едното каква е другата алтернатива ?
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

Ванка, Пак ще се повторя както и на ЛС, колкото и да искаме промяна на хората, то няма как се случи. Разбира се ако не дойдат извън земните и ни препрограмират. Но ако всички сме равни, смятай до 1 година тотален колапс на всякакви системи.

Макс(You must spread some Reputation around before giving it to max again.), съгласен съм с теб. Не случайно исках да пусна тази тема и повече се съберат, защото като виждам на къде отиват този форум от бизнес форум, почти всички реват(или поне се дава гласност) да дойдат левите с техните регулаторни изсиквания, като се говори капитализма е батак. Къв батак бе братче, като ние грам реален капитализъм нямаме. И аз искам много промени, а вярвам че тези промени експоненциално ще променят живота ни към добре, но БГ е още с робското мислене за жалост, колкото и да ми е болно да го кажа.
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

@IvanKarakov - не си прав. Ако беше прав в момента развитите демокрации щяха да са някаква тиранична диктатура където капитала е толкова съсредоточен в бизнеса, че за хората няма нищо. А то какво става всъщност ? Хората точно в тези страни са най-богатите хора на Земята.

Няма перфектна система, но като отричаш най-доброто измислено до сега - капитализъм + демокрация, значи искаш социализъм/комунизъм с планова икономика и всичките мизерии които са им присъщи.

Няма нищо перфектно на този свят, но като заплюваш едното каква е другата алтернатива ?

А не е ли? Като разгледаш малко световната пазарна и политическа структура си е точно така. Просто някои страни се представят като "обещанието". Тоест "ако слушкате всичко, което ви казваме и вие ще станете като "белите страни". Всъщност това никога не става. Империите и до ден днешен са факт, просто се използват други методи за тяхното поддържане и развитие, тъй като хората са с една идея по-умни.

За референция обърнете се към вторият абзац от подписа на happyslacker.

И пак ще кажа, нито търся социализъм, нито нещо перфектно. Просто сега има една слепота към проблема. Проблемите с обществото и икономиката се решават линейно. Тоест решаваш единия, идва друг, решаваш и него, идва друг... В момента без капка успорване се приема истинноста на сегашните норми(капитализъм + демокрация) и по този начин няма развитие. Е аз ги оспорвам и търся следващата стъпка в развитието. Дори и предложения имам, но няма да ги повтарям и в тази тема.

@blackout8 досега хората доста са се променили и се променят всеки ден, а извънземни аз все още не съм видял. И само да попитам, какво разбираш под "равни"? :)
 
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?

По принцип капитализма значи забогатяване на индивида. Тоест постепенно преместване на обема на пари в ръцете на малцина.

Това е социалистическата пропаганда, в действителност капитализма означава пазарна икономика. Тоест хората да си сътрудничат доброволно, а не държавата да "планира" какво да правят. Ключовата дума тук е доброволно. Капитализма като понятие е популяризирано от социалистите/комунистите (Карл Маркс), макар и да не е измислено от него. Тоест комунягите са родили "гениалната" мисъл, че централното планиране е по-добро от доброволното сътрудничество - родили са идеята за държавата Бог, която планира всичко, родили са идеята за "освобождаване" на хората чрез тяхното поробване от държавата (идеята на комунягите е държавата да пази хората от лошите капиталисти, които експлоатират бедните работници - а кой ще пази хората от държавата не става ясно).

Сегашната икономическа система си има съвсем различни име - казва се крони капитализъм с елементи на социализъм и идиотокрация (общото с капитализма е само втората дума от термина).
 
Последно редактирано:

Горе