Проблем при индексацията на блог

Надявам се да пиша на точното място.
Имам блог за история и археология отскоро. Отачало Гугъл го индексираше нормално, но от около седмица забелязвам един проблем с който не мога да се справя без помощ. Като най-значима дума в списъка излиза "amp", като нейият брой постояно се увелиава и "изяжда" другите думи, а индексът на Гугъл пада... Тъй като не разбирам от създаване на шаблони и страници, ползвам готов шаблон на Blogger. Някой дали може да ми предложи решеие на проблема.

Graphic1.jpg
 
От: Проблем при индексацията на блог

Не е част от текста който съм писала. При търсене в рамките на сайта и в гугъл на споменатия "amp, amp, amp, ect", ми излиза заедно с линк към clustrmaps, затова премахнах картата, но блога все още не е индексиран без нея. Надявам се проблемът да е идвал оттам, защото вече не знам къде да търся. Не мога да пусна линк към блога, защото явно има ограничения за новаци като мен ;)
 
От: Проблем при индексацията на блог

Някъде из сайта имаш този тест. Няма как иначе да го показва. Провери го добре, особено ако ползваш някоя безплатна (или нулната) тема.
 
От: Проблем при индексацията на блог

Принципно нищо не разбирам от създаване на страници, иначе нямаше да ползвам готов шаблон. Въпреки това прегледах кода за "amp". Среща се в следния вид &amp, което доколкото разбрах от толкова ровене е нещо нормално. Прегледах много внимателно и моя текст - там със сигурост не се среща - дори не съм ползвала &, не знам кавичките и другите препинателни знаци как се кодират, ама не би трябвало да е толкова сложно и оттам да идват тези проблеми. Сигурно ви е смешно да четете размишленията на един абсолютен лаик в тази област, ама мен ми изпуши главата вече :cry: Откривам го единствено като ползвам търсачката на сайта и Гугъл в този вид:

56.jpg

Затова го свързах с clustrmaps и премахнах уиджета. Реших, че се появява все още, защото показва кеширана версия... но може и да греша
 
От: Проблем при индексацията на блог

:О УЖАС!

За всеки случай провери също и из source кода. Десен бутон на мишката - Source code - > Control + F (появява се горе вдясно търсачка) - > там копирай въпросното "amp" и виж къде го оцветява из source кода. Ако нямаш много страници и не те мързи, повтори процедурата и със останалите страници в сайта. Така ще разбереш къде се появява въпросното "amp". :)
 
От: Проблем при индексацията на блог

Може да постнеш и картинки или нещо такова, пък да видим, но във всеки случай изгледа в google е доста зле.
 
От: Проблем при индексацията на блог

amp.jpg
Ами както писах по-горе - проверих го. Появява се под тази форма &amp 20-на пъти. Малко съм объркана. На места пише, че е нормално да го има, но на други срещнах, че е знак за грешка в кодировката... доколкото съм разбрала, най-вече ако се появява в URL. Иначе в този вид, в който се вижда в търсачката не го срещам, нито има следа от линка на clustrmaps в кода, но продължават да се появяват ако ги търся с търсачката на сайта или Гугъл. :(

A това е от кешираната страница в Гугъл, показана като текст:
amp2.jpg
 
Последно редактирано:
От: Проблем при индексацията на блог

добре де, разгледа ли кода на самите постове? това че видимо го няма символа &, не означава че го няма в кода на поста. освен това можеш да забраниш индексирането на search страниците през robots.txt. Другото което е, сложила ли си description за всеки пост? ако не си, блогър автоматично си взима първата част от поста/страницата, ако това е код или уиджет - резулатат може да бъде като при теб. Обаче щом взима amp като кл. дума за съдържанието, значи не го разпознава като част от код, а като дума.

Това на изображението със сигурност не е проблема, това е кода на navbar-a, който е еднакъв за всички шаблони и по никакъв начин не влияе на съдържанието.
 
От: Проблем при индексацията на блог

Не съм съвсем сигурна как да го направя. Досега проверявах, чрез редакция на шаблона в потребителския панел. Сега го прегледах чрез иструмента view source в браузъра. Там също не се среща amp като част от текста. Направих и извличане на текста като googlebot от webmaster tools на google. Там обаче има предупреждение, че текста може да е съкратен.
Давам описаия на всеки пост от потребителския панел на блогър. Мислех си, че това е достатъчно и, че да водиш блог е проста работа и не се налага да зная HTML
 
От: Проблем при индексацията на блог

Ок, според мен проблема идва от кода на самия пост, а не от кода на шаблона. Като дадеш edit post, минеш от compose в режим HTML и дадеш ctr+f намираш ли въпросното amp? другият вариант е да си прегледаш html-а на приставките. Ако искаш драсни едно лично с адреса, да погледна, пък може и да помогна с нещо като имам време.

Един съвет: забрани индексирането на search страниците. Ако си на поддомейн на блогспот отиди тук, генерираш кода и го слагаш robots.txt. В тази тема съм писал за това.
 
От: Проблем при индексацията на блог

Провери ли в отделните публикации от редакция -> HTML? Вероятно там се трупат 'излишни' символи на amp:, за да ти излизат сърчовете с тях.

Колегата ме е изпреварил, дубъл пост... Сигурна съм обаче, че проблемът е в HTML на постовете.
 
От: От: Проблем при индексацията на блог

Ок, според мен проблема идва от кода на самия пост, а не от кода на шаблона. Като дадеш edit post, минеш от compose в режим HTML и дадеш ctr+f намираш ли въпросното amp?

Точно това трябва да е. Случва ми се в Wordpress редовно.
 
От: Проблем при индексацията на блог

В compose режим на hTML не ми разрешава търсене с ctrl+f, затова май ще се наложи да го изчета пост по пост. Добре, че още не са толкова много. На пръв поглед не го срещам. Ще се опитам да забраня и search идексирането. Просто действам малко бавно, защото съм на чужда територия :rolleyes:
 
От: Проблем при индексацията на блог

Ситуацията с блога започва да се нормализира... amp-овете паднаха до 180 и вече не са първи в списъка. Продължават да падат всъщност. Не знам каква беше причината, защото направих доста промени. Проверих го с валидатор и ми даде огромен брой грешки, преобладаващите бяха: & did not start a character reference. (& probably should have been escaped as &.) Смених няколко външни шаблона, проверени с валидатора и непоказващи грешки, които още при качването даваха същите грешки, при това на места, където кодът не може да се промени, а е автоматично генериран от Блогър... На края се върнах пак на шаблон от Блогър, защото поне е структуриран за Гугъл, а разбрах, че на този етап не ми е по силите да го направя сама.
 

Горе