Протестите Срещу Енергийната Мафия

От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ми нема аз да им плащам фирата...да си оправят мрежата! А и ако това е така, значи гаранция лъжат за реалните количества консумация от бг-тупаните
Да, все едно някой да изпусне касата с бира, да се счупят четири бутилки, а ти си платиш всичко. Ебаси далаверата. Логиката е желязна. Пренос на енергия. Хахаха, както се изказа един възрастен на протеста, да не я носят на гръб тази енергия. Направо ме разби. Или други, които неискаха зелена енергия. Сметката за ток е много обширно понятие. На човек му трябва има висше по ядрена физика, за да си сметнеш следващия месец какво дължиш.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Е те точно щото народа изтъпява масово (нали се пак не пропускат да го зомбат със секви сапунки) за това правят сметките почти кат наУчен доклад, случайно некой бабок се засрами да пита кви са тия формули аджеба :D
Ама май май гледам скоро всички ще бъдеме излекувани от скромността си :)
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Е те точно щото народа изтъпява масово (нали се пак не пропускат да го зомбат със секви сапунки) за това правят сметките почти кат наУчен доклад, случайно некой бабок се засрами да пита кви са тия формули аджеба :D
Ама май май гледам скоро всички ще бъдеме излекувани от скромността си :)

Абе то тъпи, тъпи, ама като сметката ти е с 30% по висока от предишния месец, все ти святка лампичката, че някой го играе нечестно. :)

Като отлепят погледи от Глистопада ще попитат и как се формира цената на тока. Пускай му сериалите и му вдигай цените, така да работи машината. :)
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Много погрешни сметки правите

Първо цената в БГ действително е ниска - а това че е непосилна за все повече хора говори че на хората са им ниски доходите а не че е висока цената

Второ - Може ли цената да е по ниска - Да Хепи може и никой няма да ни накаже - От последните изявления на правителството се видя че тока може да се свали с 8% - С малко повече оптимизация и 10% няма да са проблем - Отделно може да се намали ДДС-то до колкото знам в повечето страни в ЕС ДДС за тока е ниско тук в УК мисля че е 5% - тоест и от там може да се намали с 15 и да се получи намаление с една четвърт.

Трето тоя дето си мисли че с 50 евро може зимно време да плаща ток и газ за тристаен в Германия или някоя от другите страни да извади бележка да я видим как става тази работа.

Четвърто тук в УК за тристайна къща на два етажа при цена на газта около 15ст за киловат (газта се ползва за готвене) и ел енергия около 15ст нощна 30ст дневна за киловат плащам общо около 400лв на месец - Сега ще кажете че ви се вижда малко - Обаче тук температурите дори и през нощта много рядко падат под нулата което е от много голямо значение.

Пето - Много лесно можете да хванете дали електромера ви лъже - и с тия приказки за ниският волтаж само ставате за смях.


Шесто - Пак се връщам на точка първа - преди 5-6 години тока не беше много по евтин - реално средно месечната сметка се е покачила с много малко - Защо тогава нямаше протести - Щото на хората им стигаха парите - Щото безработицата беше по ниска и щото ГРОБ все още не бяха ебали майката на бизнеса - От всичките им изисквания които непрекъснато вкарваха цените на стоките се покачваха и накрая стана така че парите вече не стигат - След два месеца има пак избори като пак си го изберат мутрафона да си му носят масрафа.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Манта,

Цената на тока преди 5-6 години беше доста по-ниска поради факта, че сметката не се товареше с тези допълнителни такси.

Реално цената на тока си е доста добре наистина, но от допълнителните такси скача 3-4 пъти. Как може баба ми с реално изразходен ток за 30 лева, да плаща 120 лева след допълнителните разходи?

Я сметни цената на киловат колко се пада сега като включиш и всички разходи да видим наистина ли плащаме по-малко от другите :D

Преди 5-6 години плащахме 30-40 лева за ток, зимата до 80 може би, а сега 160-200. Къде видя да няма увеличение?

Колко са 400 лева за тамошния стандарт? Тука с такава къща ще плащаш 500-600 лева ток зимата :D

Миналта година с тристаен апартамент климатик+духалка, без да има някой в него през деня, 450 лева ток добре ли е ?
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Браян аз си гледам онлайн сметките в БГ за последните 3 години но ги усреднявам за 6 месеца от към средата на октомври до средата на април - Това е горе долу отоплителният сезон и да ти кажа няма голяма разлика - Не може на база един месец да си правите генерални изводи - цената на тока дори и с добавките не се е променила чувствително.

сезон 2009/2010 - 1467
сезон 2010/2011 - 1588
сезон 2011/2012 - 1486

Това е за тристаен апартамент с 4 хубави климатика и всичко на ток - Климатиците се пускат обикновено в началото на октомври и не се пипат докато не стане време да се изключат.

От тази статистика се вижда че средно месечната ми сметка е около 250лв за тази зима с 13% увеличение щеше да скочи с 30лв не че е приятно но съм сигурен че проблема на хората не е опрял до 30-те лева а до това че вече в доста семейства има по един или двама безработни което е в следствие на абсолютно безидейната икономическа политика на ГРОБ - за което си мисля че нямаме спор.

Да приемем че тока бъде намален с 25% това ще намали сметките за ток на хора като мен с около 50лв на месец - Тези 50лв ще решат ли глобалните проблеми на безработните - НЕ

Тоест не е проблем цената на тока а правилната икономическа политика. На ГРОБ им изнася както винаги да си намерят виновник за грешките си не позволявайте за пореден път да им се връзвате на демагогията. Много е лесно да се посочат ЕРП-тата за виновни и да се прехвърля вината от болната глава на тая с лека мигрена.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Е определено си прав, че по-големия проблем е убийството на бизнеса и доходите на хората :) НО и тези допълнителни такси има нещо нередно :)

Ако зависеше от мене, колкото се може по-малко пречки пред бизнеса щеше да има особено за малките стартиращи фирмички и безнеси. Администрацията намаляне на 1/3 от сегашния размер. Електронно правителство максимално бързо. Олеснени бюрократични процедури.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Цените на всички продукти и услуги са скочили доста да не кажа двойно щото са мои интерпретации, от което следва и намлената драстчно покупателна способност на хората. Което пък води до логичният извод, че и да не беше се променяла цената на тока пак нямаше да смогнат да го платят.

Просто с големите сметки от януари чашата преля.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ми нема аз да им плащам фирата...да си оправят мрежата! А и ако това е така, значи гаранция лъжат за реалните количества консумация от бг-тупаните

А кой да плаща за мрежата? Държавата ли да ги даде от джоба си? Или акционерите да съберат пари и да направят дарение? Нормално е клиента да плаща за това, което получава. А клиентите получават не само енергията, но и услугите по преноса на тази енергия. Щом искаш да потребяваш - ще плащаш.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Просто с големите сметки от януари чашата преля.

Имаше причини сметките да са високи - периодът на отчитане беше по-голям. Обаче охлоса си мисли, че го лъжат.

Много лесно можете да хванете дали електромера ви лъже - и с тия приказки за ниският волтаж само ставате за смях.

Който ги приказва тези неща за електромерите няма и на представа как работят (мислят си, че много знаят - ефект на Дунинг-Крюгер). Никоя фирма няма да си рискува лиценза с такива кокошкарски кражби от клиентите си. Те ни доят напълно законно и това ги устройва напълно. За щастие ни доят с мярка - затова цените на ток са относително ниски.

"You must spread some Reputation around before giving it to mantaman again."

Да Хепи може и никой няма да ни накаже - От последните изявления на правителството се видя че тока може да се свали с 8% - С малко повече оптимизация и 10% няма да са проблем - Отделно може да се намали ДДС-то до колкото знам в повечето страни в ЕС ДДС за тока е ниско тук в УК мисля че е 5% - тоест и от там може да се намали с 15 и да се получи намаление с една четвърт.

Доста е съмнително доколко е реално да се пусне цялата енергия от АЕЦ Козлодуй на битовите потребители. А енергията, която се произвежда от слънчевите и вятърните централи кой ще я купува на тази висока цена? Може би ще принудят фирмите да плащат по-високи цени? А какво ще стане с конкурентноспособността тогава? Нали така стоките на българските фирми ще поскъпнат и ще станат неконкурентни? Или може би ще я продават на "свободния пазар" - кой би си купил скъпа енергия, ако има евтина?

Варианта за затварянето на слънчевите и вятърните централи е нереалистичен. Защото така ще се нарушат един куп договори.

Затварянето на някои от скъпите и замърсяващи ТЕЦ-ове е добро решение - така по-малко хора ще умират и ще плащаме по-ниски сметки за ток (производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища убива много хора в сравнение с производството на енергия чрез АЕЦ и други методи). Обаче как точно ще стане това затваряне? Договорите не са ли дългосрочни?
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Хепи - Сметката да се намали цената с около 10% не включва спирането на зелената енергия и тецовете а само обиране на луфтовете по трасето - Отделно че двата блока на Козлодуй май могат да покрият само около 50% от енергопотреблението на страната.

След като свалиха цената от зелената енергия от окло 80ст на около 24 значи нищо не им пречи да я намалят и на 14ст и да си я изкупуват колкото си искат ( това като цяло е лош ход защото е лош знак за инвеститорите - губи се доверието в предвидимостта на пазара в съответната държава)

Затварянето на тецовете е правилно икономическо решение но ще доведе до икономическо бедствие в цели региони на страната - Отделно че все пак трябва да поддържаме и някаква диверсификация на източниците на енергия - Тук може би е добре да се помисли за това което често говориш газови централи и когенератори.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Проблема не е в енергийния микс а в надценките по трасето, либелизиране на трасето и сектора ще доведе не само до 10% а и повече.
Ако ще цедим още проценти, то може се направят некви увеличение на един спрямо другия ток(като разбира се това ще създаде дисбаланси отново и структурна безработица). Ако пък целия Козлодуй бачка за вътрешния пазар, ще стане интересно:

Мария Капон прогнозира фалит за АЕЦ "Козлодуй" при включване в енергийния микс
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Блеки на няколко пъти ти казвам да не четеш този парцал - вредно е за интелекта

По нейни изчисления мярката би дала ефект за кратко време – около два месеца. За да бъдат поддържани системите за сигурност и да бъдат удължени сроковете на пети и шести блок, се ползват парите от продажбата на електричество на свободния пазар. „Годишно централата печели около 150 млн. лева.“, допълни още Капон.

Не знаех че Капон е квалифициран енергетик който може да прави изчисления - Въпросното изказване е меко казано смехотворно както и цялата статия за която от самолет си личи че е поръчкова и защитава едни определени интереси които обаче не са българските.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ами да ти кажа, аз друго целях, истина щом и тези почнаха да говорят значи сме нацели болезненото място.

Прицнипно ако видиш врътката АЕЦ>НЕК>Държавни компанни - ако реши да продава на вътрешния пазар Козлодуй ще има проблеми, но тези проблеми ще са страна на взиманията им. И точно за това трябва стане, изпофалират или либелизират - няма оправя иначе.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ток не е висок въпреки далаверите им, но някак си ми си струва ненормално пускането му по едни жици(преноса) да струва почти колкото производството. :)

И при газта е същата работа между другото...
 
От: От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Проблема не е в енергийния микс а в надценките по трасето, либелизиране на трасето и сектора ще доведе не само до 10% а и повече.
Ако ще цедим още проценти, то може се направят некви увеличение на един спрямо другия ток(като разбира се това ще създаде дисбаланси отново и структурна безработица). Ако пък целия Козлодуй бачка за вътрешния пазар, ще стане интересно:

Мария Капон прогнозира фалит за АЕЦ "Козлодуй" при включване в енергийния микс

Наистина проблема не е в микса, той не е най тежкото перо в сметката. Проблема, за който никой не говори, а всички знаем е зелената енергия. Такса мрежа и загуби са за компенсиране цената за зелена енергия. Сега ще кажете, че това не е вярно средно цената е 0.08-0.12 лв за 1кв, а НЕК купува зелената енергия между 0.25-0.38 лв. за 1kW сметката е проста 3 по ниската цена се компенсира с другите такси просто са я разцепили. Проблема е в масовото строителство на ФЕЦ, което правителството допусна. Както и да го погледнем се възползваха от приетия закон. Колко ФЕЦ имаше при Станишев и колко сега.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Един от проблемите е че кражбите на ток се начисляват като загуба по мрежата.
Ние ли трябва да плащаме кражбите (разбирайте мургавото потребление) ?

В предложението на Костов много добре е упоменато точно това. Да се спре кражбата на ток да се признава за разход като загуба.
Идеята да се вкарат тези ЕРП-та беше точно тази, да се справят с кражбите на ток, защото държавата не можеше, а то какво стана, разрешиха им да си го начисляват върху другите абонати.
 
От: От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ток не е висок въпреки далаверите им, но някак си ми си струва ненормално пускането му по едни жици(преноса) да струва почти колкото производството. :)

И при газта е същата работа между другото...

По-горе обясних защо преносът е скъп - защото жиците са много дълги и следователно скъпи. Цената на жиците кой да я плати? Поддръжката на тези жици кой да я плати? И не е само жици - има и много трансформатори, защити от пренапрежение, прекъсвачи и куп автоматика, която се грижи цялата система да функционира нормално. Някои елементи трябва да се заменят когато им дойде времето или да се поддържат.
 

Горе