Re: От: Психологията в онлайн магазините
Разбира се, това си е така. Един добър, отличен дизайнер е и добър психолог, в това няма спор. Който не го умее е слаб дизайнер.
Съгласен. И отделно визабилитито е и част на маркетинга. Защо? Защото той трябва да съчета няколко неща, като:
1. Корпоративна идентичност (Лога, послания, бранд цветове, представяне в някакъв стил, който се определя както от компанията, така и от нишата, в която ще оперира магазина).
2. Пространственост (Да има място всичко да си е хем добре подредено, хем на правилното място. Не е добре да се трупа и да се "задушава" сайта, защото имаме много продукти и всичките трябва да се видят).
3. Добра подредба (Колкото по-подредени са елементите, толкова по-добре те се намират от окото. Изрично е да казвам, че си има и правила тук. Като например, горе да има меню, в ляво или в дясно да е под-менюто? Естествено, че логичното е в ляво. Там е свикнал потребителя да го вижда най-често. Падащи менюта, соц. бутони и всичко е една добра подредба. Нищо с нищо да не се размива.
4. Логична последователност (Да нямате объркващи подредби и нелогични елементи. Или казано с пример, не можете в менюто да имате подкатегория "за нас" в категория "продукти". Логиката е в основата на доброто възабилити на всеки онлайн магазин).
5. Красив и модерен дизайн (От доста време казвам на хората, че магазините им е нужно да изглеждат професионално направени и отговарящи на сървемените изисквания. На пример имах един приятел, който ми каза, че не можел да си интегрира социални бутони, защото в този дизайн не са били предвидени. Тогава мо отвърнах, че е време да се замисли за редизайн, а и не само заради това, но и като цяло дизайна беше от старото поколение - ръбат, с грозни полета, сухи текстове без никакъв стил, вкаран от CSS-а и подобни неща).
6. Удобен (мисля, че леко се застъпва с точка 4, но като цяло искам да кажа тук, да е удобен от гледна точка на това да има разработки подпомагащи някои действия - балончета, при даване на даден елемент, често го виждам при иконките на кредитните карти, че работят с еди кой си).
Това ми идва за момента. Нека някой допълни, ако се сеща за нещо.