Разследвания за насаждане на етническа омраза

Re: От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Според мен, BullBlogger провокира към етническа омраза, знаейки много добре, че ако ни предупреди, няма да го послушаме, а ще продължим да коментираме още повече. :)

хм, прав си - да разфасоваме мръсното говедо на пържоли и да направим кървавица от карантиите му
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Днес някъде из пресата мярнах, че само на един задържан предстои да бъде повдигвнато обвинение по чл. 162, от НК


чл. 164 също касае нета и медиите...
 
Последно редактирано:
От: Re: От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

грешно интерпретираш казаното - не да не изразяваш позицията и убежденията си, а да не го правиш по начин по който нарушаваш закона.

"Насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност съставлява престъпление от общ характер по раздел І от глава Трета на особената част на НК – чл. 162 – 163 НК. При определени обстоятелства, проповядването на антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, осъществява и състава на чл. 108, ал.1 НК."

Нямам намерение да дълбая, да правя псевдо правни анализи или да се опитвам да убедя някого в нещо.

Нямам намерение да защитавам позиция относно разпореждането на Главния Прокурор.

Нямам и намерение да се превръщам в набития на кол вестоносец - пуснах линк към новината, по простата причина, че ме е грижа какво има в този форум и за мен има значение какво се случва с някои от неговите потребители. Предполагам, че не е чак толкова трудно да се разбере


"При определени обстоятелства" ахахаха КОЙ ГИ ОПРЕДЕЛЯ... нали за тва говоря :)

"въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност" - нали ти казах, не е циганин, а РОМ, тоест пак може да го изядеш...."при определени обстоятелства" :D :D

Идеята е друга блогер, едва ли е най-доброто решение в днешното тегаво време, на криза, на корупция, на закриляна престъпност (защото наистина е такава), на неправда (наистина думата е точна) и на немотия дори... да се всява страх, точно в тези, които са единствените противопоставящите се на изброеното.
Естествено не те упреквам в нищо, напротив. Но доказвам един факт - Който всява страх, самият него го е страх!
Краткият извод е, че за да върви мирно кервана, трее си траем! Правилно ли съм разбрал?! Ето, за тоя ви нов ред говорех...неска расизъм, утре политика, в другиден икономика.... Сичко ше е ток и жица, ако се изпълнява единственото условие - да си траем. Добре ама ако почнем да траем...що са ни тогава форуми, мрежи, блогове и тн калабалъци, уж изразяващи волята на хората, дерзанията им и прочие "свободии" ааааааааа?, нема ли да бъдат посредствени, позьорски и изкуствени



пп порезаха ми форума точно когато (гледам) са писали други....е нема да спрем да бучим и тва е !!!
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

— Хубаво нещо е унищожаването на думи. Разбира се, най-много са излишните глаголи и прилагателни, но можем да се отървем и от стотици съществителни. Не само от синонимите, но и от антонимите. В края на краищата кому е нужна дума, която е просто противоположност на друга? Думата сама съдържа в себе си своята противоположност. Вземи за пример „добър“. След като имаш думата „добър“, защо ти е нужна думата „лош“? „Недобър“ върши същата работа — даже по-добра, защото е точната противоположност, което другата дума не е. Или пък, ако ти трябва по-силна дума от „добър“, какъв е смисълът от цяла поредица неясни и ненужни думи, като „отличен“, „великолепен“ и други подобни? „Плюсдобър“ покрива значението, или „двуплюсдобър“, ако искаш нещо по-силно. Разбира се, вече използваме тези форми, но в окончателния вариант на новговор няма да има нищо друго. Накрая всички понятия за добро и лошо ще се изразяват само с шест думи — всъщност само с една. Проумяваш ли цялата му красота, Уинстън? Идеята е на ГБ естествено — добави той, сякаш сега се беше сетил.
При споменаването на Големия брат лицето на Уинстън изрази нещо като поугаснало въодушевление. Въпреки това Сайм мигновено долови известна липса на ентусиазъм.
— Не цениш ти истински новговора, Уинстън — каза той едва ли не с тъга. — Дори когато пишеш на него, ти пак мислиш на старговор. Чел съм някои от нещата, които пишеш от време на време за „Таймс“. Не са лоши, но са преводи. На сърцето ти лежи старговорът с цялата му неяснота и ненужни оттенъци в значението на думите. Не схващаш красотата от унищожаването на думите. Знаеш ли, че новговор е единственият език в света, чийто речник обеднява всяка година?
Естествено, Уинстън го знаеше. Той се усмихна, както се надяваше, с разбиране, без да смее да проговори. Сайм отхапа нов залък от черния хляб, подъвка го и продължи:
— Не разбираш ли, че главната цел на новговор е да ограничи мисълта? Накрая ще направим престъпмисълта практически невъзможна, защото няма да има думи, с които да се изрази. Всяко понятие, което изобщо ще е необходимо, ще се изразява само с една дума със строго определено значение, а всички допълнителни значения ще бъдат заличени и забравени. В единайсетото издание вече се доближаваме до тази цел. Но процесът ще продължи още дълго, след като нас с теб няма да ни има. С всяка година думите ще стават все по-малко и обхватът на съзнанието постоянно ще се стеснява. Дори сега, разбира се, няма никакво основание или извинение за престъпмисъл. Всичко е въпрос на самодисциплина, на контрол над действителността, но накрая няма да има нужда дори от това. Революцията ще е пълна, когато езикът стане съвършен.

http://chitanka.info/text/291/5

К
огато чета такива новини, винаги се сещам за тази книга :)
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

НЕ е нужно да доказват каквото и да е. В момента, в който им трябва изкупителна жертва, ще си в листа. Това е постижимо само защото си изразил мнение и си запалил още 3-4 човека след себе си да се съгласят с теб. Те това искат и това чакат. За ваше добро е да сте по смирени и да проявите разборане. И определено не означава да навеждаш глава, а да мислиш с нея докато гледаш ситуацията. Важно е в такива моменти да надделява разума, колкото и националисти и патриоти да сме.

Аз лично провокирам това, да не се проявяват такива настроения, защото искам да ви запазя Вас и форума, както и да се насочим към това за което сме го създали - правенето на пари онлайн, а това, че обстановката е такава, то винаги ще има нещо, което да ни провокира и дразни. Не живеем в съвършен свят, и мисля, че всичко го знаме това. ;)
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

100% съм за мнението на Блинки. Ще е много неприятно за всички, както за админите, така и за редовните потребители, ако заради нечия необмислена реплика/тема се създадат проблеми. Интелигентни хора, като нас, винаги могат да изразят мнението си по цивилизован начин, който не противоречи на законите на РБ. Неизбежно е да не се дискутират събитията в държавата, но нека го правим по цивилизован и подкрепен с факти начин, а не на базата на емоции и лозунги за саморазправа, които така или иначе няма да допринесат с абсолютно нищо, към разрешаването на който и да е проблем.
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Еми занимаваме се със неща, които даже не мога да обесня на обикновения човечец, а тук реагираме като тях. Нали, все пак сме малко по-израстнали от хората, които използват нета за порно и сваляне на филми, или поне на това мнение съм от бая годинки. :)
 
Re: От: Re: От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Но доказвам един факт - Който всява страх, самият него го е страх! Краткият извод е, че за да върви мирно кервана, трее си траем! Правилно ли съм разбрал?!

Не, не си разбрал правилно

1. Трябва да имаш гражданска позиция
2. Емоциите, омразата, расизма само размиват ясната гражданска позиция
3. Ако те арестуват за насаждане на омраза кой ще чуе твоята истинска гражданска позиция

Колкото и мерзко да звучи има доста хора, които извличат много добри дивиденти от настоящата ситуация. Няма да навлизам в полемика дали, доколко и откога настоящата ситуация се режисира. Не знам за теб аз си задавам няколко въпроса (без претенции за изчерпателност)

1. Кой има полза от взривяването на етническия мир? Кой ще втвърди електората си? Кой ще продаде по-скъпо гласовете на електората си?
2. Кой има полза от насаждането на страх и какво цели? Висока избирателна активност (обзалагам се)? Кой печели от висока избирателна активност?
3. Кой има полза от изместването на фокуса на протестите и натрупаното с годините недоволство към етнически размирици? Дискусията се измести от беззаконието и липсата на държава към поведението на групите в протестите
4. Защо лица, от които иначе не можем да се отървем в момента просто ги няма и не казват нищо? Какво чакат?
5. Защо не повдигнат обвинения за насаждане на омраза на публични фигури, които правят това от години? На кого е удобно те да говорят?

Реална промяна може да настъпи само ако предприемем реални действия срещу истинските причини за протеста. Фанатизмът, емоциите и крайните обобщения само помагат на тези, които имат полза от пушилката, а не от истински промени.

Полезно четиво:
Кога езикът на омразата е престъпление http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/27/1164246_koga_ezikut_na_omrazata_e_prestuplenie/

А
з също категорично подкрепям мнението на Блинки - трябва да използваме разума си по предназначение. Тема в която се веят празни лозунги не помага на никого, дори напротив - вреди на създаването на истинско гражданско общество.
 
От: Re: От: Re: От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Полезно четиво:
Кога езикът на омразата е престъпление http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/27/1164246_koga_ezikut_na_omrazata_e_prestuplenie/
Интересно е това:

Това означава, че всеки, който по какъвто и да било начин призовава "Смърт за циганите!" или "Циганите на сапун!", проповядва подобни действия.

Той кара неограничен кръг хора да възприемат чувството на омраза. Подбуждане към дискриминация пък би бил призивът "Не наемайте цигани на работа!", а към насилие - "Да пребием циганите!". Ако обаче кажеш за някого "Ще го убия този мръсен циганин!", нито подбуждаш, нито проповядваш расова омраза.
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Бул, един вид трее и ние да станем кучки :) "каквото повикало - такова се обадило"

Ред, във вторият случай няма да е подбуждане, но ще е заплаха/закана - се дърво
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Нека все пак си припомним нещо:
„Първо дойдоха за комунистите, но понеже не съм комунист си мълчах. После дойдоха за социалистите и профсъюзите, но понеже не съм нито от едните, нито от другите – нищо не казах. После дойдоха за евреите, но понеже не съм евреин, останах безмълвен. Когато дойдоха за мен, не бе останал никой, който да каже нещо.“
Дитрих Бонхофер – пастор, богослов, участник в германската съпротива срещу нацизма, мъченик
 
От: Re: От: Re: От: Разследвания за насаждане на етническа омраза


А
з също категорично подкрепям мнението на Блинки - трябва да използваме разума си по предназначение. Тема в която се веят празни лозунги не помага на никого, дори напротив - вреди на създаването на истинско гражданско общество.
Приемам идеята, но искам практични и конкретни предложения.
Щото мене ме мързи, а и нямам време да се занимавам с глупости от рода на "да оправим държавата си".
Основно понеже това няма как да стане в близките 50-100 години и дефакто е напълно безсмислено.
Някаква си държава на Балканский полуостров щяла да се омангали и опропасти. Чудо голямо.
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Нека все пак си припомним нещо:
„Първо дойдоха за комунистите, но понеже не съм комунист си мълчах. После дойдоха за социалистите и профсъюзите, но понеже не съм нито от едните, нито от другите – нищо не казах. После дойдоха за евреите, но понеже не съм евреин, останах безмълвен. Когато дойдоха за мен, не бе останал никой, който да каже нещо.“

Дитрих Бонхофер – пастор, богослов, участник в германската съпротива срещу нацизма, мъченик
Ще ме извиняваш, но мога да ти се изсера на цитата. Какво общо има той с темата, а и с оглед на нашата история, защо въобще го пускаш? Тук, когато дойдоха за евреите, ние ги спасихме. После обаче дойде Червената армия и правителството на ОФ. Те първо дойдоха за националистите, после дойдоха за патриотите, после дойдоха за неудобните, после дойдоха за селяните и им взеха земята. Който не беше съгласен отиде в лагер. Накрая живяхме в 45 годишен комунистически рай.
 
  • Like
Реакции: adi
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Общото с темата е, че сега потпукваме ромите, после примерно арабите, негрите, арменците и т.н. Ако останем само българи, ще се сбием за партии, идеи и пр. Не всички хора от един етнос, раса или религия са под един знаменател.
Виновни са политиците които оставиха бандитите да деребействат безнаказано. Те създадоха тези ситуации и ние просто всички им играем по свирката и се плюем един друг.
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Никой не поДпукваме, специално ние. Ние си пишем тук във форума. Безредиците, които се случват не са поради причина - "Ей, виж ги тия са различни от нас, айде да ги бием", а са резултат от десетки години игнорирани проблеми, които са капсулирали една етническа група встрани от българското общество. Това създава редица проблеми, криминални деяния, които съчетани с бездействието на държавните институции са като бомба със закъснител. В този ред на мисли, преди да говорим за евентуални въображаеми поДпуквания на който и да е, е и редно да се запознаеш с българската история и затова какво по-точно роля играят в национално-освободителното ни движение арменците, преди да пишеш глупости. Познавам и араби, учил съм с негри и въпреки, че имат неприемливи за повечето хора хигиенни навици, не съм видял някой да ги дискриминира или пък преследва. Така, че моля те - спести ми антифашистката пропаганда от края на втората световна война, особено такава, която защитава нечовешкия комунистически режим. Благодаря.
 
Последно редактирано:
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

ЕДИТ: Самоцензурирах се че профилът ми няма нужда от повече обогатяване...
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Това ли акцията "Като не можем да се справим с селския тарикат, да набием Гуньо простия за назидание!" или се бъркам? :)
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Виновни са политиците които оставиха бандитите да деребействат безнаказано. Те създадоха тези ситуации и ние просто всички им играем по свирката и се плюем един друг.
Мда, теглите им една голяма и сочна на политиците и си продължавате натам с бизнес целите си. Другото нека да е фон. И да е фон, само когато мислите да се изразявате, не да имате мнение по въпроса. Много е важно и уважам хората с мнение. За това нищо не се казва.

А и избори идват, не е изключено цирка да е породен от това. Важното е всички ние да си продължим в това, в което инвестираме силите си по принцип. Другото ни отклонява леко от целта. Аз подкрепям справедливостта, но ненавиждам злобата.

Искам да сме съпричастни, но по никакъв начин да сме жертви на това. За това изцяло е тамата. И се радвам, че ме разборате. Прекалено много ужавам всички тук, за да гледам как 1-2 изречения написани някъде ще го превърнат в изкупителна жертва на правителството, което явно не може да се справи с проблема, а отчита по друг параграф "свършена работа".

П.П: Преди да коментирате, и не само тук, помислете какви може да са последствията. Казвам го не защото съм мишок и т.н. - просто това е бизнес логиката на всеки от нас, прави се нещо заради резултатите и ползите.

:)
 
От: Разследвания за насаждане на етническа омраза

Внимавайте, че ФЕЙСБУК КОНТРОЛЬОРИ дебнат !!! btv.bg/videos/novini/video/1592399783-Feysbuk_kontrolyori_zatvaryat_rasistki_stranitsi.html
 
Последно редактирано от модератор:

Горе