Расте доверието в Интернет рекламата

dogbrand

Member
Едно изследване което излезе преди дни в Нилсен показва, че Интернет рекламата бележи значителен ръст в доверието, а традиционните медии губят своите позиции.
Самата статия по темата е тук http://bit.ly/reklama-doverie.

Интересно е да видим как това ще се отрази на рекламодателите в България. Дали ще повиши вложените пари в Интернет реклама, било то в традиционните банер формати и/или ще вложи повече пари в Social Media marketinga, като на пример блогове и социални мрежи.
Според мен поне още една година във Facebook и другите ще се влагат пари защото са модерни, без ясна представа какво точно се търси. Горе долу това се случи и при бума на блоговете. Сега много малко компании от тия които се хвърлиха първоначално да правят блогове реално ги поддържат.

Какви са вашите наблюдения?
 
От: Расте доверието в Интернет рекламата

България е обречена, има мафия в рекламните агенции, които работят "под масата" с телевизиите и бутат рекламодателите директно към телевизиите.
 
Re: От: Расте доверието в Интернет рекламата

България е обречена, има мафия в рекламните агенции, които работят "под масата" с телевизиите и бутат рекламодателите директно към телевизиите.
Така е, но съм виждал фирми, които са го отиграли и това. Трудно им се случва, но кандидатстват за чужди проекти в чужбина. И някои печелят. Не са занимават с тукашните мафии, пък явно потребителя не разбира каква е хавата в детайлите. Ходиш и гониш сам, все пак няма как да те спрат, това, че са затворен кръг не означава, че и рекламодателите им са идиоти, нищо, че те ги взимат за такива. Няма какво да си говорим, явно не е добре разчертан пазара, но за сметка на това определено интернет е по-доброто място, на което може да се довериш за всякакъв тип информация. Най-малкото няма да ти я поддадат леко изкривена, както са свикнали да правят всички медии.

Аз реално се радвам, че е така, защото тенденция расте. Говоря за доверието на хората. Ще съм най-щастлив, когато всичко бърканото се нареди. :)

До тогава към чужбината. ;)
 
От: Расте доверието в Интернет рекламата

Колкото и грубо да прозвучи ще кажа, че мен лично много не ме вълнува размерът на рекламата на българския интернет пазар. Чуждия пазар отдавна разчита на интернет рекламата, а всеки, който прави нещо покрай тях, намазва по нещо. Ние в България както винаги вървим години назад след другите.
Може много от вас да се радват на покачването на парите в рекламния интернет бранш в България, но едно не ви идва на ум. В посоката на многото пари се насочват и мръсните номера. След някоя друга годинка очаквам поява на пресни медийни сайтове собственост на досегашните неинтернет медии (btv вече прави опити) съпроводени с голяма реклама по вече умиращите им неинтернет структури. Рекламните агенции (най-често свързани с една конкретна агенция чието име няма да спомена) най-вероятно пак ще насочат парите към своите медии и реално нищо няма да се промени. Единствените, които вероятно ще им объркат схемите, са гугълци (Adsense/Adwords). Ако отклонените пари от техните медии към нетехни станат прекалено много, може да очакваме специални правила за интернет, т.е. закони по подобие на хазартния закон с цел забраняване на конкуренцията.
Sorry, че съм черноглед, но все пак тук е България.
 
Назад сме. Хубавото е, че новото поколение използват телевизорите като картини в тях. :) Което като тенденция ще промени много интернет пазара. Не знам някои от моите познати на моята възраст, както и под нея, които биха си включили телевизора, ако не следят нещо определено. Отдава практикуват пасивност, изразена в това да да го пускат като бекграунд, а да се ровят с лаптопите си в мрежата.

Попитайте някой ваш познат как си търси туристическа дестинация, определено не гледа рекламите по телевизията, а влиза да се рови из интернет. И тук сайтовете за групово пазаруване са си взели стабилен дял от пазара. ;)

Прав си за БТВ, но се сещаш, че не може да си много добър навсякъде. Те ако трябва да бъдем честни и радио си взеха, ама ако ме питаш как върви, не мога да ти дам добри статистики, поне от това, което съм събрал от познати. Повечето даже се чудят какво има вече на 101.01. :)

Факт е, че ако си първи на пазара, ще си останеш такъв, ако не се издъниш. Не знам колко биха предпочели повече лайдизон от бгмама? Аз мога да си отговоря на този въпрос и сега. Така, че драпането навсякъде не е много печеливша стратегия, особено, когато се бориш на всичките фронтове с вече утвърдени играчи. :)

Аз съм леко оптимист. И за да не бъда много голослов бих препоръчал на всеки, който има ресурса, сам да си намира клиенти и да има дава повече, за да може да покаже, че не само има място на пазара, но и за да вземе стабилно позиции там. Никога не съм разчитал на някоя wanna be агенция и като гледам сегашното положение, няма и да го направя.
 

Горе