Регистрация на фирма - въпроси

От: Регистрация на фирма - въпроси

Съществуват малко по-особени тълкувания на ■■■■■■■■ българско законодателство.

Ако даваш под наем площ от билборд може и да е търговска дейност, но ако даваш под наем площ от сайт тази дейност изобщо не е отдаване под наем на площ, защото съгласно незнамсикой закон само материални обекти можело да се отдават под наем.

Значи ако вадиш по 10 лв на месец от отдаване под наем (AdSense) - трябва да се бръкнеш с по няколкостотин лева месечно за фирма и осигуровки. Честито на печелившите.

■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Разбира се всяко от изброените тълкувания не е сигурно, че е вярно (също така никой не твърди, че съществува правилно тълкуване).
 
От: От: Регистрация на фирма - въпроси

Мога да препоръчам фирма Кадастра Къмпани ООД. Работят много бързо и на много ниски цени. Сайтът им е доста подробен и от него можеш да получиш доста полезна информация за видовете фирми и регистрацията им.
 
От: От: Регистрация на фирма - въпроси

Права си, но имай предвид, че и ООД да е, може да има само 1 управител и само на 1 човек да се плащат осигуровки, въпрос на избор, опцията я има. Разбира се другото лице си е пълноценен съдружник, това е просто опция. Стоя зад почти двугодишен стартъп и съм прегледал и проверил всички възможни опции при стартирането :)

това не е вярно, може да има повече от един управител, като е възможно примерно всеки поотделно да управлява фирмата като примерно сключва сам договори от името на фирмата или може да е вписано това да става САМО заедно или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО един упоменат и кой да е друг от останалите управители да представляват фирмата

за управител се дължат осигуровки, за съсобственик - не

Я да питам, че и аз ще откривам фирма тепърва. Въпроса е, че искам фирмата да е изцяло моя, но няма да работя в самата фирма (в смисъл приятелката ще работи в магазина офлайн и онлайн). С риск да прозвучи гадно, но искам фирмата да е поне на 51% изцяло моя собственост. Реално тя като работни/съдружник в фирмата, само на нея ли трябва да се плащат осигуровките или и мойте? В момента имам трудов договор и около 4 граждански всеки месец. Ако и в собствената си фирма трябва да се осигурявам още един път просто не ми се мисли... Ще се допитам до адвокат разбира се, но ми е интересно какво мислите по моя казус. Как може да се направи така,че фирмата да е моя, но да не работя в нея и да не се осигурявам към нея?

зависи от първоначалния учредителен акт при откриването на фирмата какво можеш да направиш, ако сте 50:50 задължително е съгласие за новите промени:

-примерно изкупуваш всички акции и преобразуваш ООД в ЕООД;
-увеличаваш капитала, примерно от 100 лева на 110, като новите акции са само твои т.е. 60 на 50, към 55%

при спор просто освобождаваш управителя и слагаш нов :)
 

Горе