Религиозни ли сте?

Като какъв се определяте?

  • Атеист

    Votes: 9 29.0%
  • Религиозен

    Votes: 16 51.6%
  • Агностик

    Votes: 6 19.4%

  • Общо гласове
    31
От: Религиозни ли сте?

Е, нямаше нужда да ме разплакваш и ти, че и без това не смогвам вече. И ти ми липсваш мъдри УФчарю, въпреки че те чета ... регулярно.:)

Та пуканя ли в моя бар Курал???
Може и темата даси върнем, шото ми липсваш
 
От: Религиозни ли сте?

Да, много е дало християнството, особено през "тъмните векове" ... май ти трябва да се образоваш :lol:
Атеизмът пък е дал болшевишкия терор и милионите избити. Най-големите атеисти, дори на научно ниво, това са комунистите.
 
От: Религиозни ли сте?

Атеизмът пък е дал болшевишкия терор и милионите избити. Най-големите атеисти, дори на научно ниво, това са комунистите.

Чекам ви да додете на моя,,, финансистки поглед
Ама чекай сляпа да прогледне, та и язе са надявам
 
От: Религиозни ли сте?

Та пуканя ли в моя бар Курал???
Може и темата даси върнем, шото ми липсваш

Ша додя... веднага щом съм готова, щото и ти ми липсваш.:wink:
 
От: Религиозни ли сте?

Твърд агностик. Смятам, че сме в един още доста минимален етап на нашето технологическо и съзнателно ниво и имаме още много място за развитие. Та, ние нямаме идея какво става в нашето тяло, никаква идея какво точно правят и има в ДНК и сме адски далече от това да знаем всичко, което има дори и в нашата планета, като 20-30% е неизследвано(говоря за дълбините на океаните). Използваме език за да спорим по тази тема, език, който е измислен от няколко маймуни за да си кажат "Тук има банани, елате да ги ядем и да се размножаваме, че еволюцията не чака", та сме тръгнали да спорим за нещо, което се предполага, че е по-голямо от цялата вселена...
Не съм голям фен на религията, но го приемам за нещо нужно на човечеството, тъй като представлява прост отговор на едни от най-сложните въпроси, отговор достатъчен на мнозинството от хората и отговор, който ще им даде спокойствие и ще ги остави да си изживеят живота без да се притесняват за неща, от които няма как да се предпазят. Предполагам, че след време, ако не сме сме самоунищожили, то ще се открие, че Бог е същото, каквото е бил Зевс и другите богове от преди, нещо, което не сме разбирали, но няма как да го докажа.

Вяра, религия, любов са измислици на човешкото съзнание, което в никакъв случай не ги прави пълни лъжи. Човешкият мозък има огромна мощ и може да превърне едни от най-големите чудеса познати на човечеството в нещо маловажно, а същевременно да приеме маловажни неща за невъзможни/чудеса. Човечеството има нужда от тях, да се самозаблуждава и да се развива. За мен, религията е била една от най-важните неща, които са дърпали човечеството напред, основно за да създаде няколко големи общности, които да изградят норма за поведение, което да дава възможност на тази общност да се развива при определени условия. Проблемът е, че вече нямаме чак толкова голяма нужда от тях, особено когато тези норми на поведение са вкоренени в нашето възпитание. В момента единствената позитивна страна на религиозните празненства е факта, че позволяват събирания на семейството/родата, което заздравява тези връзки.

Та, в основни линии това ми е мнението. Ако нещо не ти харесва, не е нужно да чакаш някой да ти го оправи. Именно, това е и една от основните причини да не харесвам различните религии: ако не твърдяха, че всичко ще се оправи след смъртта, то хората може би щяха да се стегнат и да си оправят проблемите в този живот. Разбира се, уважавам абсолютно всеки човек и правото му да вярва в каквото си поиска, стига това да не нарушава човешките права на други индивиди.

П.С След като и гласувах в анкетата съм адски изненадан, че броят на атеистите е по-голям от този на агностиците и то с доста.
 
От: Религиозни ли сте?

Определено не! според мен религията е една глобална машина за промиване на мозъци и масов контрол!
 
От: От: Религиозни ли сте?

Отдавам го на това, че не всеки знае какво се има предвид. Ако всички бяха наясно, предполагам атеистите щяха да са още по-малко.

П.С След като и гласувах в анкетата съм адски изненадан, че броят на атеистите е по-голям от този на агностиците и то с доста.
 
От: Религиозни ли сте?

Аз съм вярващ, ходил съм на светите места и имам уважение към вярата, тя ни е съхранила като народ
 
От: Религиозни ли сте?

Аз съм вярващ, ходил съм на светите места и имам уважение към вярата, тя ни е съхранила като народ

Всъщност си прав в известен смисъл. Че ... религията е обединяваща. Народ, общност, съсловие. Въпросът е, има ли значение, коя точно религия, защото има такива, които ... не са особено човеколюбиви, а в същото време изискващи преклонение пред Бог.
Вярващ! В какво? В добрия или лошия Бог?или Справедливия?
Този който е създал пеперудата или този който е създал змията?
Онзи позволил да се измислят оръжията и в негово име да се убива/отнема живот/, или друг, който вдъхновява и благодарение на него е създадена музиката и всякакви други изкуства?
Вярващ в ... това, което омиротворява твоя страх, да не вършиш зло, или просто да не се месиш и безсилен, да приемаш предначертаното?
Защо не се съгласите, че сме низши, за да разсъждаваме върху съзиданието?
В каквото и да вярвате, ще умрете.
 
От: Религиозни ли сте?

Няма да пиша по темата, защото подобни спорове са безсмислени. По-добре да беше само анкета без коментари. По никакъв начин вярващите няма да убедят невярващите в каквото и да било, както и обратното. Всеки има глава на раменете си, с мозък в нея, който е добре да използва по предназначение.
 
От: Религиозни ли сте?

Това е анкета за какво трбва да се спори като се замисли човек, отговаряш или не отговаряш и това е, спора е излишен прав си.

За мен е нормално, ако си материалист вероятността да си и атеист да е по-голяма, но не е задължително, все пак повечето хора са материалисти в днешно време.

При нас и комунизма е оказвл влияние, прекъснати са традициите на вярата.
Вярваме, но вярата ни някак си като, че ли не е истинска, вярваме до толкова до колкото почитаме църковните празници и палим свещичка за здраве.

Повечето сме вярващи, но не и дълбоко религиозни и може би тук правилния въпрос е "вярващи ли сте?".
 
От: Религиозни ли сте?

Религията много се изроди и преекспонира според времената, новите технологии, въобще ценностите, които са се проповядвали (когато са се проповядвали) чрез нея.
Навремето църквата е била наистина ХРАМ! Буквално, място, където да се чувстваш защитен и в мир. Аз все още изпитвам някакво сакрално чувство като вляза в църква, но за съжаление религията не е само безкритичната вяра и преклонение, а и особената отдаденост и благодарност в името на!
За това, ако един ден трябва да спасяваме Душите си, не знам как ще се случи.
И за това не са виновни само хората "изповядващи", а и всички тези духовни "лица" начело. Те не проповядват милосърдието и добродетелите по начин, по който да им повярваш, а го правят неразбираемо и надменно. А истински отдадените месии и апостоли са останали в миналото и историята като имена.
Всичко това го пиша, защото според мен религията може да бъде и доктрина чрез която да се подстрекава към добро, от там и към по-добър живот.
 
От: От: Религиозни ли сте?

и може би тук правилния въпрос е "вярващи ли сте?".

Всъщност точно това е най-НЕправилният въпрос, защото, както вече казах (мразя да се повтарям) всеки вярва в нещо!

Вярата в големия взрив и естествения подбор не те прави по-малко вярващ от този, който вярва, че Исус е изтърпял мъките на кръста, за да изкупи греховете ни... а после... та-раам - възкръснал, разбираш ли.
Аз отричам напълно едното и не мога да бъда напълно убедена в другото, затова и се определям, като агностик.

Може би трябва да прием, че никога няма да научим истината, докато не преминем ..отвъд - а и тогава не е сигурно какво ще научим. Но пък това не значи, че трябва да спрем да я търсим (истината), защото това значи да затъпеем до степен да се доверяваме сляпо и да бъдем манипулирани от религиите.
 
От: Религиозни ли сте?

Вярата в големия взрив и естествения подбор
Атеизмът сам по себе си е религия, а фанатизираните атеисти се държат като религиозни фундаменталисти. Горното са просто недоказуеми теории, но някои хора ги възприемат за аксиоми.

Колкото до религиозните текстове, смятам че трябва да бъдат четени между редовете и не всичко, което пише вътре трябва да се възприема буквално.
 
От: Религиозни ли сте?

Съмнявам се да има пълни атеисти...това означава ли, че не празнувате Коледа, Великден и всички други празници?
Като цяло съм агностик.
Религията ми е интересна, интересно ми е да разисквам всичките и страни, но не мога да кажа, че вярвам в нещо определено.
Има един много смислен цитат, леко вулгарен, в "Библията на Дявола", който обаче не помня какво точно гласеше, нещо от рода на - Не можеш вечер да се тъпчеш и да заглеждаш голите тела на малки момичета, а сутрин да се молиш в църквата. Смятам, че тази Библия е доста...човечна. И е по- скоро за хората от колкото дявола. Грях първи - глупост /или поне така мисля, нещо ми изневерява паметта./. Та да, отклоних се от темата. Мисълта ми е, че аз не мога да вярвам силно в нещо, мога да се интересувам и да предполагам, но определено не и да твърдя, че има "Онзи" и т.н. Но и напълно не отричам, че има възможност и да има нещо.
Но от друга страна и аз съм на мнение, че религията е колкото вяра, толкова и контрол. Най- висшата и действаща политика в Света.
Също и - това в какво вярваш не те прави по- необразован или по- умен, прави те индивидуален характер и индивидуални разбирания и мислене.
:)
 
От: Религиозни ли сте?

Наскоро идваха до вкъщи някакви американски протестанти, заформихме голяма дискусия, язе им викам че съм правослевен християнин, а те ме викат на лекции
Викам им, аве вие сте извън правата вяра елате вие да се научите и да разберете, а те се опитват мене да приобщят
Казвам им, че България е най-старата европейска страна, която не си е променяла името и религията, и те не вярват
Абе американци вашата страна е на възраста на пеленаче в сравнение с моята страна, па те се смеят
Блажени са вярващите, а за неграмотните американци,,, я не знаю
 
От: Религиозни ли сте?

Авторе, мисленето ти е на първокласни и то от по-глупавите, без да се обиждаш. Опитваш се да разсъждаваш по сложни теми, които явно не си узрял да усмислиш. Няма да влизам в излишни спорове, ама си отговори какво са дали на света християнските ценности. Без християнство не се знае накъде щеше да е тръгнал света в момента. Това което го имаш днес го дължиш на религията, не на нещо друго. Щото можеше и една друга религия да е доминираща в момента, а тя предполагам знаеш какви ценности изповядва. Погледни нещата само от този най, най-елементарен аспект и ще си промениш мнението относно значението на религията. Всъщност мисленето ти е типично за незрял първичен индивид, пообразовай се малко по темата и ще си промениш мнението, както ти казах вече. Дали съществува бог изобщо няма да го коментирам, ясно е че старец с брада в облаците няма. Това и църквата не го твърди всъщност. Най-добре поговори с някой свещенник да ти обясни какво се има предвид, няма да съжаляваш.

Да не си помислиш, че аз съм всяка неделя в църквата, няма такова нещо. Даже на Великден не ходя, ама това не ми пречи правилно да разбирам нещата и да се интересувам. Определям се като православен християнин, ако това значи вярващ, значи съм вярващ. Предполагам и повечето гласували така са като мен.

Умният БЪЛГАРИН предприемач е православен християнин, не атеист!

Единственото, с което религията е помогнала за някакво развитие е, че е дала смешни обяснения на различни явления и феномени, които различни хора са се опитвали да опровергаят. Именно съмнението в религията е довело до някакво развитие.

Църквата е гонила и линчувала хората, които са се опитвали да дадат обяснение различно от "бог така реши" и "бог така го направи", понеже е трябвало да се поддържа страх от бога.

Сега християнството, такова каквото го практикуват и почитат българите специално, не знам до колко може да се нарече религия, но добре знаете, че църквата и сега е мафиотска организация и християнските норми са последното нещо което я интересува.

Твоето изказване също не е от най-интелигентните и обоснованите - умният българин предприемач бил християнин. По-скоро обратното.

И не, не съм атеист, просто бог какъвто е описан от християнството не може да съществува, дядка с пръчка в облаците който те бие като направиш нещо лошо. Ама не бие всички лоши хора, само някои, пък че и май и понаплясква повече добрите. Как ти звучи?
 
От: Религиозни ли сте?

Единственото, с което религията е помогнала за някакво развитие е, че е дала смешни обяснения на различни явления и феномени, които различни хора са се опитвали да опровергаят. Именно съмнението в религията е довело до някакво развитие.

Църквата е гонила и линчувала хората, които са се опитвали да дадат обяснение различно от "бог така реши" и "бог така го направи", понеже е трябвало да се поддържа страх от бога.

Сега християнството, такова каквото го практикуват и почитат българите специално, не знам до колко може да се нарече религия, но добре знаете, че църквата и сега е мафиотска организация и християнските норми са последното нещо което я интересува.

Твоето изказване също не е от най-интелигентните и обоснованите - умният българин предприемач бил християнин. По-скоро обратното.

И не, не съм атеист, просто бог какъвто е описан от християнството не може да съществува, дядка с пръчка в облаците който те бие като направиш нещо лошо. Ама не бие всички лоши хора, само някои, пък че и май и понаплясква повече добрите. Как ти звучи?


:D:D:D Великолепно казано!
 

Горе