Сериозно За Белене

ReminD

Well-Known Member
Така - в другите теми се пишат абсолютни глупости и такива манипулации, а като напиша нещо никой не обръща внимание, затуй ще си пусна аз моя тема, и който иска да спори нека да прочете внимателно какво съм писал тук и да осмисли нещата.





Някои прокрадват идеи, че сме щели да сме независими само чрез възобновяеми източници? Ами вземете им цената - 10 пъти по-скъпа от АЕЦ Козлодуй - вземете цената на американските ТЕЦ и ВЕЦ централи - 2 до 3 пъти по-скъпа от АЕЦ Козлодуй. Такава ли енергия предпочитате?


Турците толкова ли са глупави, щом строят 4 АЕЦ-а вмомента? Нали ще трябва от тях да купуваме след време. Хич не ги мислите нещата като пишете и вярвате на глупостите, които говорят. Вие чували ли сте за АЕЦ, който е фалирал дадена държава? Чували ли сте за НЕ ИЗГОДНА АЕЦ някъде по света? - Няма и да чуете, защото няма.


И сега сериозно - информация от wikipedia:
През декември 2006 г. АЯР утвърждава площадка Белене за строителство на АЕЦ върху нея.

На 24 април 2007 проектът получава сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските експлоатиращи организации(EUR) за леководни реактори от трето поколение.

На 3 юли 2008 г. АЕЦ Белене получи разрешение за строителство от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На 30 юли 2008 г. започва подготовка на площадката за строителство на бъдещите ядрени съоръжения. Подготвителните дейности включват отстраняване на конструкциите, които не могат да бъдат използвани при реализацията на новия проект в АЕЦ Белене. Всички строителни конструкции, от които зависи ядрената безопасност на централата, се проектират отново и ще бъдат изградени съобразно съвременните подходи и технологии.

На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, премиерът С. Станишев даде официален старт на строителните дейности на площадка Белене. Срокът за построяването на първия блок съгласно графика е 6,5 години, а на втория - 7,5 години при отчитане на специфичните срокове за лицензиране съгласно българското законодателство. Най-продължителните дейности са свързани с проектиране и доставка на оборудването (58 месеца), както и самото строителство и монтаж (51 месеца).

Очаква се първи блок на централата да бъде пуснат в експлоатация през 2013, а втори – през 2014 година.


На 28 октомври 2009 RWE официално се оттегля от проекта заради неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта.


От ГЕРБ размахват някакви писма, само че не показват какво им е върнато и какво сме пращали ние. Днес сутринта по НОВА ТВ беше бившия министър на енергетиката и показа черно на бяло писмо, където RWE питат България дали ще могат да гарантират строенето и да започне работа - ГЕРБ връщат, че не могат - и RWE се оттегля - ОСТАВАМЕ БЕЗ ИНВЕСТИТОР.




Сега пак сериозно


На 19 декември 2008 г. в Министерския съвет е подписан договор за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ "Белене" между "НЕК" ЕАД и германската компания RWE Power. RWE е избрана за стратегически партньор по проекта от НЕК измежду кандидатствалите 10 участника, представляващи най-големите енергийни компании в Европа.

Главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт, с която на 18 януари 2008 г. е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Консорциумът Карсиб (Арева / Сименс) е определен за главен чуждестранен подизпълнител. Около 30% от дейностите по проекта са планирани за български подизпълнителски фирми.

Да кажем, че около 100-200 фирми ще работят по изграждането на Белене ( български ) - хей ви малко раздвижване на икономиката.






Договорената и подписаната цена за проекта АЕЦ "Белене" е 3,997 млрд. евро, заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият икономически министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров. Той обясни, че това не е била твърда цена и е подлежала на индексация.

"Така, ако централата беше заработила от 1 януари 2013 година, цената за изграждането й трябваше да бъде 5,13 млрд. евро с индексациите", заяви още Димитров. Премиерът Бойко Борисов поиска твърда цена и от руската компания "Атомстройекспорт" изчислиха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва 6,3 млрд. евро.




И последно искам да кажа - най-мръсното и подло твърдене на герберите - че сме щели да плащаме чрез заплатите си и пенсиите си АЕЦ Белене - няма такова нещо, АЕЦ БЕЛЕНЕ е joint-venture проект и нито 1 стотинка не са плащани от бюджета - факт.



А сега нещо много важно относно ПАРИТЕ и ЦЕНАТА


държавната компания е разполагала със заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, възможност за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 600 млн. евро, както и 530 млн. евро от RWE, платени заради включването на компанията в проекта.




Не ми го побира акъла, как може някой да каже, че БЕЛЕНЕ, ще ни доведе до КРАХ, до фалит, до разруха - по-големи глупости трудно могат да се кажат, аз не мога да си го обясня, как от герб успяват така добре с пропагандата.


Изявлението на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, от което става ясно, че не е направена никаква постъпка от страна на ГЕРБ към Европейската комисия за разрешение за строеж на нова ядрена мощност.
Това относно 7ми блок в Козлодуй - не се лъжете, че герберите ще строят нов блок в Козлодуй.
 
От: Сериозно За Белене

Намерих 1 много добър коментар:


Сега ел. енергията струва много повече, защото подписаха заробващи договори с ТЕЦ и ФвЕЦ. Например от ФвЕЦ изкупната цена е 70ст за 1 КВТЧас. За сравнение , изкупната цена от АЕЦ Козлодуй е 3ст. за 1 КВТЧас. Всеки да си направи сам изводи!

ПОМИСЛЕТЕ СИ ДАЛИ ИСКАТЕ НОВ АЕЦ ИЛИ ИСКАТЕ ДА КУПУВАТЕ +70 СТОТИНКИ ТОК ( ВСЯКА ГОДИНА СЕ УВЕЛИЧАВА ).
 
От: Сериозно За Белене

Аз ще гласувам За на референдума. Смятам че наистина това е добра инвестиция и ще намали разходите на народа след време. Наистина момента плащане супер много за енергия, тогава поне ще си купуваме евтино и парите ще влизат в държавата.
 
От: Сериозно За Белене

Има една форма Консолидиране.
В Германия VW и Audi се събират под общ проект и правят новия Lupo ел. мобил.
И така, днес голяма част от банките в България не представляват единствно собственицте, а акционери от много държави.

За разлика в България има Гнуснолидация.
Никакви признаци за общи сили в проекти.
Всяка фирма работи за себе си, а конкуренцията са нещо зло.

Искам да попитам, след продажбата на Нефтохим Бургас, къде са парите?
И защо всички ветрогенератори се строят с големи заеми, че да печелят само строителите, строителният надзор и някой друг чиновник с подкуп. След това и вятър не минава през тях.

Сега по въпроса. Половината не знаят къде се намира Козлодуй. В Източна България, на Черно море, в Бангладеш. Кой общ проект може да се посочи в България, че се прави от българи. Това е след дъжд качулка.

/ С нищо лично към автора. /
 
От: Сериозно За Белене

Добре предоставена и вярна информация - браво.
 
От: Сериозно За Белене

http://btvnews.bg/bulgaria/politika...ena-na-belene-no-ne-bil-chel-dokumentite.html



Има видео - тук се вижда как про правителствената и оказионна телевизия се слага на властта и говори типично глупости - прекъсва, задава глупави въпроси и клони към ГЕРБ. СМЯЯЯЯЯХ! Ама как няма, нали бойко им реши проблема с булсат и им дава милиони да облъчат мозъци.

Еййй , големи боклуци са тея от БТВ, как да не ги напсувам простоо, еххааа.



Голям смях е това интервю, тея направо да ги уволняват, как се слагат просто не е истина - "НЕДЕЙТЕ ДА БЪДЕТЕ АДВОКАТ НА БОРИСОВ:


Трябва да се чуе и неговата дума, все пак той организира целия Референдум, пък и със сигурност знае много повече за Белене от борисов, който 100 пъти си мени мнението. Голям скандал стана в това интервю, добре ги нареди Станишев.
 
Последно редактирано:
От: Сериозно За Белене

"Преди 1,5 г. Борисов яростно защитаваше "Белене", споменавайки цена 6,3 млрд. и каза, че без "Белене" ще внасяме ток от Турция. Това е истина. Но той не даде обяснение защо си промени позицията", припомни Станишев.


Началната цена на Белене е 4 милиарда Евро - във споразумението е записано, че ще има оскъпяване съобразно инфлацията по евростат - тя е разделена на 3 части - инфлацията за производството във България ( сторителните работи, други неща, които правим на българската страна)
Инфлацията от 2006 до сега е известна - в Русия, в България, в еврозоната.

Инфлацията в България ( продукцията, която се прави в България )
Инфлацията в Русия
Инфлацията на високо-технологичните елементи

Вижте инфлацията в евростат, съберете и ще видите каква е цената
 
От: Сериозно За Белене

"Преди 1,5 г. Борисов яростно защитаваше "Белене", споменавайки цена 6,3 млрд. и каза, че без "Белене" ще внасяме ток от Турция. Това е истина. Но той не даде обяснение защо си промени позицията", припомни Станишев.

И на теб да ти бутнат куфарчето с пачките под масата, и ти няма да няма да кажеш защо си си променил позицията. :)
 
От: Сериозно За Белене

Алъне първо на първо от този референдум няма да се реши абсолютно нищо - Първо той няма да събере необходимите гласове след това дори и да ги събере с каквото и да е решение то няма да бъде прието в парламента - Закона за референдумите умишлено е направен така че от него нищо да не произлиза.

Второ на второ този референдум го правят да си мерят пишките ГЕРБ и БСП дори и да бях в БГ аз не бих гласувал на него защото няма как да им правя кеф (само балъците си поднасят задниците когато тарикатите си мерят патките) - Както и ти сам отбеляза така и не се представиха някакви реални цифри а просото манипулират страховете и очакванията на хората.

Трето на трето - Какъв точно е проблема ако ще купуваме тока на цени на които го изнасяме в момента.

Четвърто дори и да построим новата централа и от нея тока да идва на половин стотинка - ще падне ли цената за крайният потребител - Няма.

Пето - Фалирала ядрена централа няма но пък за сметка на това има няколко дали фира с много тежки последици за хората и околната среда - Не виждам защо след като населението няма да получи никакви преимущества като по ниска цена на тока трябва да поема този риск.
 
От: Сериозно За Белене

Четвърто дори и да построим новата централа и от нея тока да идва на половин стотинка - ще падне ли цената за крайният потребител - Няма.

Не виждам защо след като населението няма да получи никакви преимущества като по ниска цена на тока трябва да поема този риск.
Това Бойко ли ти го каза? Кой ти каза, че няма да има намаление на тока? Нали знаеш, че е нужно само бойко да се махне и да се смени онова лайно Семерджиев, малко популизъм и тока ще спадне дори и Белене да не се строи ( а ще се ) - а пък защо мислиш, че тока няма да падне? Друго - тоя ток, който ще произвеждаме - да не би да го затриваме и да го спускаме в земята? Нали пари ще влизат в тая държава от тоя ток? Или не - ти си мислиш, че тоя АЕЦ тока, който се прави не се продава и пари не идват в държавата а? Вече са наляти едни пари в белене, отделно от росатом ни съдят за 1 милиард и не виждам защо да не спечелят - по-добре да си направим белене, а да не стане ГЬОЛ ( както боко се изразява) - вместо това имаме изградена площадка - как така ще се отказваме? Пълни глупости.
 
От: Сериозно За Белене

Тока няма как да падне с тия посредници по веригата като ЕРП-тата. Дал си като пример фотоволтаици и вятърни паркове, заради които тока поскъпна с 18% (последно). ДЕКЕВР нали се биха в гърдите, че ще оправят нещата и им удариха 20-45% такси върху прихода. Тоест тези пари се връщат обратно. Тока падна ли?
И накрая познатата схема - плащат на 55ст, вземат си 45% обратно, но увеличението от 18% си остана...
 
От: Сериозно За Белене

Алане, да си видял нейде по света дефлация?
Всички икономики са в инфлационен режим. Дори само по тази причина няма как на нещо да падне цената. За да падне цена на нещо в реална икономика трябва да има дотация. Или да дойдат зелените човечета - не познавам тяхната система, може да е по-читава от човешката.
Тая приказка за паднали цени и в детска градина не върви.
Каквото и да се построи, независимо от енергийния източник, паднали цени няма да има.
Колко нови технологии се нароиха последните десетилетия? Да са паднали цените на билетите за кино, например? Или на компютрите?
Цената на нефта се качва, на природния газ, на въглищата. Каква е логиката цената на уран да падне?
Има кратки периоди на флуктуация на цените. Но за 10 или 20 години какъв е резултата?
Един ВЕИ, какъвто е храната, въпреки дотациите в развития свят, пак си вдига цената.
 
  • Like
Реакции: snux
От: Сериозно За Белене

Понеже дълго време нямах ясна идея дали съм ЗА или ПРОТИВ относно така тъпо формулирания въпрос на референдума, седнах и отделих малко време да прочета доводите и за и против. Гледах клипчета, четох статии и все по-убедително формирам позицията си ЗА.
Ето и едно клипче от мен, което беше доста информативно: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2skiAEu8kHE#!
 
От: От: Сериозно За Белене

просото манипулират страховете и очакванията на хората.
Не мога да бъда по-съгласна!
"Референдумът е дузпата, която гражданите ще бият на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред повече от 300 млади социалисти"- и ние си мислим, че на някой му пука за народа, за АЕЦ и за не знам си какво... а просто всеки гони кокала! От тези политически игри ми се гади!
 
От: Сериозно За Белене

Алане, последно ако днес тръгнем да строим нов АЕЦ и да осигурим работа за няколко хиляди души - колко пари ще ни е АЕЦ? RWE, HSBC, ИПИ - всички ли са купени от ББ да казват 10-11 милярда :D
От къде финансиране?
И ми кажи как ще се изплаща?

Запомни по-всички изчисления, тока няма как да е евтин а в пъти скъп.

Шом вече и с Мантаман-а почва се заяждаш, не знам .....

Новия АЕЦ няма да ни реши проблемите, а ще ни зароби още повече!
 
  • Like
Реакции: snux
От: От: Сериозно За Белене

"Референдумът е дузпата, която гражданите ще бият на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред повече от 300 млади социалисти"
Те това са българските "политици" - кой на кой ще го нахендри!
Спорт. Майната им на зрителите!
Ама те си го заслужават...
 
От: Сериозно За Белене

Аз пък си мисля, че каквото и да гласуваме, каквото и да се случи все ще ни цакат. С АЕЦ и без АЕЦ.. все ни доят и ще ни доят.
Това с тая зелена енергия и с АЕЦ и без АЕЦ ще си го плащаме.

Иначе моето мнение е, че ако бяхме нормална държава с почтени управляващи - всяка инвестиция е добра.
 
От: Сериозно За Белене

Ех това Белене. Само аз ли мисля, че резултатите от референдума са без значение за избора на управляващите дали да строят АЕЦ.
Няма да се съберат нужните гласове за да бъде признат за валиден. Референдума освен разходи за провежедането му ефект върху решението на ГЕРБ няма да има.
Както се изказаха мнения по медиите, това е просто генералната репетиция на партиите за предстоящите избори. И ГЕРБ и БСП просто опипват почвата.

А по темата: цената на самата централа до колкото се тиражират версиите ще е между 6 и 12 милиарда лева. Не ми е ясно от къде ще се намери финансиране освен от данакоплатците по пряк или непряк начин. За което централата за момента не е изгодна.
 
От: Сериозно За Белене

Понеже дълго време нямах ясна идея дали съм ЗА или ПРОТИВ относно така тъпо формулирания въпрос на референдума, седнах и отделих малко време да прочета доводите и за и против. Гледах клипчета, четох статии и все по-убедително формирам позицията си ЗА.
Ето и едно клипче от мен, което беше доста информативно: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2skiAEu8kHE#!

Абсолютно се припокрива с моето мнение. ;)
 

Горе