Сигурността :)

Hettllo

New Member
Здравейте, аз все още прохждам и се уча с правенето и развиването на сайтове, но съм малко маниак на тема сигурност. Все си мисля, че когато започна да изкарвам да кажем по 200-300$ на месец ще се намери някой недоброжелател, който ще ми влезне в компютъра, ще ми изземе пароли за сайтове, имейли, PayPal и всичко възможно, понеже е гаден и ще ми прати някое вирусче и всичкия ми труд ще отиде по дяволите. Както разбирате от предишното изречение аз съм наистина малко луд на тази тема. Засега си имам само Antivir free, и firewall, която си я има на всеки компютър, но това ми се вижда доста малко. Посъветвайте ме каква допълнителна стена или пък антивиусна или нещо друго да си сложа, така че да имам доста повече сигурност. Какво ползвате вие и какви са ви впечатленията като цяло, дали има голям риск в това отношение, или просто аз си внушавам повече отколкото трябва :(
Съжалявам, че отварям специално тема за това, но не можах да намеря, сигурно не съм ровил достатъчно, 2 часа търсих и нищо, пфу:(
 
От: Сигурността :)

Рискове винаги има, но мисля, че ти малко прекаляваш. Аз ползвам firewall на уиндоуса + avg pro и съм много доволен. Досега avg-то всичко хваща.
 
От: Сигурността :)

Здравей, благодаря ти много за информацията, аз си знам, че се шашкам повече от необходимото, но нали все сме мнителни... А на Avg pro-то правиш ли му някакви платени ъпгрейди или си караш с безплатната версия? :)
 
От: Сигурността :)

AVG Pro, което ползвам е платена версия, ама и безплатната си е много добра.
 
От: Сигурността :)

Kaspersky Internet Security - KIS

Включва две в едно и Антивирусна и Защитна стена

Има е в замундата
 
От: Сигурността :)

Истинските параноици ползват само софтуер с отворен код (обикновено Линукс). На антивирусни програми не вярват, защото са със затворен код (с малки изключения - напр. clamav е с отворен код).

Ползването на пълно дисково криптиране на дяловете с данни е задължително за параноиците. Някои даже си криптират и системния дял (кореновия дял) и си стартират системата със CD/DVD (защото лошите крадци могат да запишат нещо в системния дял (докато жертвата спи), което да прихваща паролите; а при варианта с компактдиск няма как да запишат на същия диск лошия си софтуер, защото този диск се съхранява под възглавницата и ще си личи, че е правен запис).

Когато правят архиви на данните си паранозиците ги криптират поне два пъти. Например един път с TrueCrypt и още веднъж с GnuPG. Когато записват тези архиви ги записват на няколко диска, които съхраняват на различни места. Също така ползват и услуги за отдалечено съхраняване като DropBox, Ubuntu One и Spideroak.
 
От: Сигурността :)

Хах, мерси много за отговорите момчета. Явно аз не съм истински параноик, тъй че ще се задоволя с някоя антивирусна и няма да си пъхам дискове под възглавницата :) Ще поразгледам още и ще потърся, засега от това, което гледах за най- добри програми се водят Bit Defender и Kasperski. Ще потърся и още инфо за Avg pro, което препоръча webmaster и ще видя кое ще взема :) Благодаря отново на всички :)
 
От: Сигурността :)

Аз съм с windows firewall + Avira и мисля, че си действат добре. И искам да кажа, че ако въпросния недоброжелател имащ уменията да разбие и вземе пасовете от компа на така защитен мисля си, че няма да се занимава с home user-и. ;) Знам го от личен опит. Работил съм в тази сфера на информационата сигурност и знам, че такива хора гонят големи сметки, банкои, фондове и организации, от които могат да извлачат повече от некви си 200 лева от сметка на някои. ;)

Следенето на трафика е пак нещо, което може да правиш от време на време и естествено блокване на подозрителните IP-та, които се опитват да пингват компа ти от разтояние, естествено с цжел да види дали отговаря. Истината е в умерена защита, а не луда параноя. Ако се защитавата добре е едно, но да се прекалява е друго. Ако имате прекалено много защити, означава че и криете нещо, което ще ви направи и малко по апетитна мишена. Правенето на скан на компа е повече от задължително, поне на седмица, две даже при съмнение за нещо - винаги. :)

Успехи. ;)
 
Най-сигурното и лесно решение - вземи една ножица и отрежи кабела на нета и телефона.
 
От: Re: Сигурността :)

Най-сигурното и лесно решение - вземи една ножица и отрежи кабела на нета и телефона.

Пак не става, ами ако някой се върже през wifi или bluetooth? :)
 
Re: От: Re: Сигурността :)

Пак не става, ами ако някой се върже през wifi или bluetooth? :)

Еее, кой разумен човек би си сложил подобно безумие на компютъра :) ?
 
От: Сигурността :)

Да бе, пуууу, как не се сетих :)
 

Горе