Старост-нерадост

От: Старост-нерадост

Или се ъпгрейдваш или напускаш кораба и потъваш в морето на безработицата. Затова в определен момент младите са по-търсени и това е техният шанс да започнат един рестарт на системата. Един от факторите е пропускане на обучението, което само по себе си е загуба на време и пари, а в случая - повече икономии и печалба за работодателя.
 
От: Старост-нерадост

По мои наблюдения, точно този набор, за който говориш е скаран с компютрите. Аз лично съм се мъчила с няколко човека на тази вързраст, страшна работа - обясняването на такива хора е все едно да наливаш вода във варел без дъно... Обаче пък по-възрастните от тях се справят перфектно - майка ми на почти 70 си работи с компютър от няколко години, борави със скайп, с фейсбук, новините си чете, намира си всичко в гугъл и си гледа клипчета в ютуб. Интересното е, че на 70-годишната ми майка, каквото и кажа зацепва веднага и помни и го прилага. Няколко 55-годишни са ми загубили сума ти време да им обяснявам, даже и да си записват, пак не могат да се оправят с елементарни неща. Всички обаче са с огромно самочувствие, парадират с висше образование, не пропускат да напомнят, че са магистри. Полудявам когато ме извикат да им помогна с нещо, което съм им го показвала и обяснявала поне 5 пъти. Това не са глупави хора, обаче по не знам каква причина не могат и не искат да работят с компютър.
Да, бе, да. Скарани са. И какво значение има кой набор си? Аз например съм подобен набор - от средата на 60-те и какво като съм на 50 години. Сигурен съм и съм готов да пробваме, че поне половината от тук присъстващите "млади" не могат да ми излезнат на знанията и моженето и срещу мен да бягат пак няма да ме стигнат.
Аз пък от разстоянието на 50-те си години мога да ви кажа, че има не по-малко млади и нагли личности, които са ми загубили доста повече врме в обяснения относно какво ли не по компютрите и главите им продължават да стоят празни като стар варел от нафта.
А отделно от това леля ми която е на 80 е доста по-добра от тях и се соправя с всички основни, а и някои не-основни приложения, като вкл. поддържа собствен сайт.
 
От: Старост-нерадост

Не е въпроса кой на колко години е, а колко желание има да си размърда мозъка. Аз казвам, че всяка некомпетентност по отношение на компютрите и то от страна на хора, които работят ежедневно с тях, е въпрос на мързел. Аз навремето си купих от книжарницата няколко книги, с тях започнах - имах за уин 98, после си купих за XP, след това се абонирах за PC World - получавах го няколко години и си го четях с кеф и така, на 49 си се оправям с компютрите без проблем и за мое нещастие точно ей такива за каквито говорим постоянно ме тормозят да им оправям разни бакии или пък ми звънят по телефона - Олее, не знам какво пипнах, ама ми се обърна десктопа наобратно, сега какво да правяяяя!!! - и аз вървя по тротоара и говоря - сега ще потърсиш това, ще насочиш мишката върху него, ще кликнеш с десния бутон, ще намериш онова, ще го кликнеш с левия - и айде, оправило се. Ама защо? Както мога аз, така може и тя. Същото е и с телефоните - бъкел не разбират от каквато и да е техника, още не ти е казала здравей и вече - ама тука на телефона нещо ми стана, да ми го оправиш....
 
От: Старост-нерадост

Поредната тема добре опонираща по малоумност на leonsss :cry:
не разбирам какво чудно има след като жената е на около 60, а компютрите станаха масови преди 10-тина години

да не повтарям @гого, но имам чувството, че на жената ще й трябва макс месец за да ви стигне "нивото" :lol: а ако има компютър у дома...седмица!

.......:D +1
 
От: Старост-нерадост

Касипея сигорно управя на държавната работа сички конпютри.
 
Re: От: Старост-нерадост

@rak. Да, съгласен съм с това на 100%. Майка ми се научи да борави със Facebook за има няма 3 месеца. Дори си комуникираме с нея през него от време на време. Мързелът и отричането не са оправдани. Всеки учи и трябва да учи, ако иска по един или друг начин да е конкуретноспособен. Едно време преди да почнем с какво и да е по-сериозно, започнахме да четем книжки, защото информацията в интернет бе оскъдна, а тепърва излиза форуми като DP, WF и подобни. И кво, продължаваме да го правим. Говоря за себе си и останалите тук. Ако зациклиш, нямаш право да се оплакваш и да мрънкаш, камоли да обвиняваш напредващия свят. И на мен ми писна от некви, които нямат не само желанието и ги мързи до смърт. Седнали пред телевизора и ..... "Ама те така казаха по новините". Абе шматко, влез и сам си направи проучване. Били му казали, да дойде някой и децата да ми направи, после да му сдъвче храната и да ми я подаде в устата. Тези хора като цяло са обречени и игнорирани. За това, не се притеснявайте за тях - левитацията там е на макс и няма изгледи да се оправят. Просто не се занимавайте с хора, който ще ви загубят времето. В това са добри, защото имат много опит със себе си вече. ;)
 
От: Старост-нерадост

Не става въпрос за някакво кой знае какво "оправяне с компютрите". Говоря/пиша за елементарни неща, които са до досещане дори, а не до такива знания.

Преди няколко дни не знам поради каква причина ми изчезна отметката за езиците и смяната им. Като пробвам само с комбинацията от клавиши забива и ме изхвърля.
Т.е. имам и мога да пиша само на английски. Проверих по контрол панела, но ми се стори елементарно и унизително да разпитвам. Написах си в Гугъл да ми търси на английски (добре че поназнайвам някакъв) и ми показа в картинки стъпка по стъпка. Елеменарно беше.
Има го и момента, че ако не си работил и не си се занимавал дори и известно време, не ползваш по принцип и не ти се налага, оки-доки.
Но нали се сещате като споменавате младите, които от първи клас в училище вече си имат "компютърна грамотност" т.е. "информационни технологии" като предмет, и такива завършили търсещи си работа, как остават неоценени, заради това, че нямат трудов стаж, но пък леля Теменужка ще си получава 1000 лева на месец адаптирайки се малко по малко. Някак не е честно, според мен.

Относно това за колко време ще се научи, аз не бих била такава оптимистка, защото обясних, че говорим за препълнен мейл. Което е чисто битово, а не служебно дори. Хайде методиките ще ги назубри, копи-пейства и т.н., но чисто технически винаги ще търси помощ и съдействие.
 
От: Старост-нерадост

Защо не си гледаш собствените трудови задължения в работата. Какво те интересува другите. Ако си положителна личност - просто помогни.
Аз съм на 57 години и даже нямам претенции, че съм предприемач. С бизнес се занимавам от 1989 г и не искам да изброявам колко фирми имах.
Когато синът ми направи 4 години, му купих компютър и го оставих без ограничения, сега работи в HP - самоук.
Имам сайт /не е само един/ и си го поддържам - така просто за идеята.....е и нещо за България.
Един съвет - не ритай таралежите, те просто не обичат да летят.
Извинявам се за правописните грешки, но не членувам в кръжока по правопис.
 
От: Старост-нерадост

Аз съм много позитивна всъщност и ако прочете всичките ми мнения вероятно е трябвало да разбереш, че споделям и собствените си грешки, въпреки че съм доста по-млада от теб и детето ми е по-малко.
А от последното ми мнение вероятно се разбира, че от такива хора, които не са особено наясно с нещата, един ден моето дете ще е безработно поради липса на трудов стаж, докато такива като теб ще деянят, да са си някъде до пенсийка. Ми не ме кефи.

... между другото, а и за пореден път се уверявам, че добронамереността и позитивността едностранно не върши работа.
Слушах си допреди малко Уитни максимално тихо и съседа се разтропа миличкия... е! пуснах му Сабатон на макс и сега е пълна тишина!
Ми като не може с добро явно с опакото става! Да си каже, че го кефи метъл баси, не да трещи по нощите.
 
От: Старост-нерадост

За позитивните личности р България ... ами те просто ги няма, но темата е много дълга.
Типично по Български, търсиш причината на друго място,
Моето място ли..........
За твоя информация, аз живея в Испания. В България имам 20 години трудов стаж и...... нямам никакви права. В Испания....член на ненормалната Европа - имам 5 години и........даже право да се предпенсионирам - на субсидии /426 евро/ Можеш спокойно да спиш - не съм конкуренция дори и на сина ти.
Доколкото си спомням, имахте интерес и от футбол.........НЕ НА РАСИЗМА / няма да го тълкувам- дадоха го по телевизията/
 
От: Старост-нерадост

Какъв расизъм разчете в мненията ми, не знам. :-o Може би имаш предвид дискриминация, но то това не е по нечие желание, а времената са такива.
В смисъл, за конкретния казус за който пиша тук в България, мисля че е логично, на мястото на човек, който не е много компетентен на тема компютри, да е друг, дори и по-млад, който е.

Останалото, което си приел лично няма как да коментирам. Но винаги ми е интересен този патос, с който пишат хората работещи в чужбина ...

И аз имам майка и баща в Испания работещи повече от 10 години и които ще получат пенсия от там, но както отбелязвам нито майка ми с нейните възможности, нито баща ми, който е абсолютно невеж на тема компютри, ще тръгнат да кандидатстват за работа, която не им е в компетенцията.
 
От: Старост-нерадост

За расизма - май само сте гледали футбола.....Двама капитани на футболни отбори просто прочетоха един апел/
За сегашните времена в България...............е една много дълга тема, просто приеми патоса на работещите в чужбина, защото те са видели нещо различно
и мисля, по добро. Просто изслушвай родителите си, - те винаги мислят добро за децата си.
Не вярвам да те карат да риташ таралежи. Лека вечер.
 
От: Старост-нерадост

А-ха. Ти си пишеш просто така. Да разберем, че си в Испания и синът ти къде работи. Ми добре.
Каква е връзката с расизма, щото харесвам и следя световното, не разбрах, с тази тема, но карай. Аз не съм расистка и любимият ми футболист евър е Тиери Анри. Отделно много други хора различни раси, от актьори до баскетболисти и учени, и за това не ми е нужно да слушам "апелите".

За какво да "слушам" родителите си, също не схванах, по темата ... защото те не са ми споделяли много по тази тема, но аз по принцип си ги слушам и се разбираме.

Ако не харесваш подписа ми си е твой проблем, че не разбираш от символика, а се пробваш да си оригинален и да обърнеш внимание евентуално на твоя, който никога не бих забелязала или полюбопитствала дори, за какво се "бори".
Лека и на теб. Поздрави на новия крал, ако се засечете.
 
Последно редактирано:
От: Старост-нерадост

Тези хора просто те заставят да им помогнеш, други умения може да нямат, обаче умението да те принудят да им свършиш работата го имат. Аз например на една моя близка и отказах да и преинсталирам компютъра и дори въобще вече не се съгласявам да и оправям каквото и да е, не го докосвам и в резултат - плаща интернет, а не го ползва въобще, в седмицата веднъж го пусне, само мрънка че е за преинсталация, аз и дадох телефона на специалист и казах, че повече стари компютри не пипам. Така си стои бъгав и вместо да си го оправи, идва на моя лаптоп... щото там и е по-лесничко - ама тук сега какво да кликна.., оф, не мога да намеря това нещо, ела виж ти и така си ме използва най-нагло, а и не мога да я изгоня, защото аз съм на работа, докато подстригвам или боядисвам в движение ме привиква да и помагам и се вбесявам, защото това са елементарни неща - малките деца съвсем интуитивно ги правят, без никой да им ги показва. Закостенели мозъци с огромно самочувствие. Майка ми на 70 има фейсбук, за три дни се научи да работи с него, качва си снимки, клипчета, лайква, пише съобщения. Мъжа ми на 53 няма фейсбук и не знае какво се прави в него въобще, едвам с един скайп го научих горе-долу и то само да проведе разговор, нищо друго. Бях го научила да си сваля филми и да ги гледа, вместо да надгражда, той забрави и това. Не може имейл да изпрати, нито знае как да си влезе в пощата, като се наложи нещо аз или сина ми му изпращаме писмата или му четем получените. Да кажеш че е тъп, не е ама не проявява грам усилие да вникне в същността на нещата, да проумее кое какво е. Влудяващо.
 

Горе