Съвет са специалност, че си нямам и на идея

dimitar_ak

Active Member
Здравейте,

напоследък малко много май ще ми станат темите за съвети, ама сега е една идея по-сериозно, че си нямам никаква идея, а в UK кандидастването е до 15 Януари, не че ще ида там, ама съм длъжен да си пусна документите. До преди година и някой друг месец отново си нямах на идея какво искам да уча и работя, докато не открих този форум, та открих нещо което наистина ми е приято, а и се печелят пари :D Както повечето знаем обаче, точно нещо такова в университетите като специалност май няма, а дано да бъркам де. Просто Интернет Маркетинга според мене е толкова широк, че наистина пари могат да се вадят по хиляди начини, от сайтове, през писане дори на статии, та до торент маркетинг, фейсбук и инстаграм. По-скоро всеки трябва да си открие модела за себи си и не мисля, че някой университет може да ни научи на това. Та ако питате мене съм си останал без висше, ама първо наще няма да ме оставят, защото и от 8 клас още уча в друг град и то в училище където се предполага, че даже няма да уча в БГ. И второ, наистина начините са много и трудно ще остана гладен, ама кой знае, висше е хубаво да си имам, винаги е нужен резервен вариант. Ако някой може да даде съвет за специалност, университет и т.н ще съм безкрайно благодарен, като казах UK имам предвид Шотландия най-вече, че в Англия като дигнаха таксите преди 2 години и режат глави, не че в Шотландия живота + общежитието не отиват към 8-10 хиляди лева на година, ама то сега и в бг за тъпото средно плащаме почти толкова, за което съжалявам, ама съм вече 12ти клас, свършило е.

Благодаря предварително
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Здравата съм я закъсал май :D Смисъл просто цяло лято си виках като пусна тема някой ще ми даде някоя идея, щото сам не се сещам ама май не е точно така:) Все пак, ако измисля нещо ще пиша с по-конкретно, тогава може да се включи някой.
 
Не съм я видял темата да пиша по рано

Маркетинг запиши ще има неща който са от полза за интернет, другото е мениджмънт - научават се полезни неща дори и да си мислиш че не е така, следващото е Бизнес Адмнинистрация - мултифункционална специалност

от ИТ специалностите - програмистите (уеб включително) не взимат лоши пари (извън бг а и тук на места) като имаш УК диплома няма нужда да се връщаш... НО е много бачкане след това за да взимаш добри пари...

Най-сладката от ИТ професиите е да си сисадмин в чистия му вид за голяма организация (не компютърджия за всичко) настройваш сървърите веднъж и само пускаш ъдейти от време на време... през останалото време може да цъкаш CS или да се занимаваш Интернет Маркетинг - НО !!! издъниш ли се само веднъж (да не си направил нещо и да хакнат/паднат сървърите заради твоя немърливост) вероятно повече няма да си намериш такава работа....

Уеб дизайна е за тези който имат талант... те могат да го учат не е за всеки....

Не се набутвай в инжинерни специалности извън ИТ няма да имаш време за нищо от учене и ще ти е черно през следването навсякъде по света е така....

Дотук мисля че бях описателен... каквото и да избереш през свободното време може да се занимаваш с Интернет Маркетинг, а допълнителния доход от сайтове прави студентския живот доста по сладък :)

Колкото до ученето на висше ходи да учиш покрай ученето има много забавни моменти и ще се запознаеш с интересни хора - няма да съжаляваш :)


защо всички искат да работят в маркетинга :) godaddy

[video=youtube;ta0EIPM-kU0]http://www.youtube.com/watch?v=ta0EIPM-kU0[/video]
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Мерси coolice. Значи дизайн, там по-куц от мене няма :D Програмирането, знам че се взимат добри пари и т.н, ама винаги ми е било мъгла и крайно неприятно, просто не ми доставя кеф, за това и ползвам Wordpress :) Аз за до преди година си нямах и на идея какво ще правя, докато не открих форума и преобърна всичко, та се радвам че открих нещо което ми е приятно наистина и се изкарват пари. Още от 14 търсех начина за изкарване на пари от интернет, ама бях намерил само бъкс сайтовете :D Та се радвам, че си отворих очите и открих истинския начин, който далеч не е само 1, както споменах в първия пост.

Трябва да проуча 3те работи които спомена, какво точно се учи, да видя кое ще ми прилегне най-добре.
 
И аз ще се включа, като мнението ми с Coolice съвпада. Аз лично, ако трябваше да избирам бих се насочил към точно към тези трите - Маркетинг, Мениджмънт и Бизнес Администрация. И трите ще са добре приложими в това, което правиш в момента. Много трудно е да учиш нещо, което не искаш. Правил съм го и не издържах много.

Ето няколко думи от мен за конкретните специалности:

- Маркетинг. Учи се лесно, има адски много логични неща в него. В детайли може и да ти се стори леко отегчително, а именно - статистики, анализи, прогнози, смятане и какво ли не. Но от обща гледна точка е мега интересно - проучване на потребителското поведение, създаване на печеливши кампании, развиване на продукт, брандиране, настройки на текущи кампании, създаване и измисляне на послания, стратегии и редица други креативни неща, които карат мозъка да мисли доста по-творчески от доста дисциплини. Да, има го момента на теорията, към която да се придържаш, но определено (както е при математиката), си свободен и да излезеш от границите - все пак нововъведенията тук са и час от успешните практики.

- Мениджмънт. Това ще обхване отчасти Маркетинга, но няма да му даде толкова детайлна изява, както ако учиш самата дисциплина отделно. Тук вече говорим за управленческо мислене, което да ти създаде навиците на един мениджър, който е готов са се справя с доста отговорни и важни за бизнеса задачи. Да контролира процесите, да решаваш казуси и проблеми, с които бизнеса се сблъсква в ежедневието си, да взимаш решения, да управляваш хора и ресурси. Интересно е, даже е повече от интересно, ако си решил да го прилагаш в бъдеще, особено за себе си. Дисциплината обхваща доста неща, от които бизнеса има нужда - маркетинг, счетоводство, правни въпроси, управление, финанси, работа с хора и много други. И тук креативността и логическото мислене са силно необходими, особено в толкова бързо променяща се пазарна обстановка.

- Бизнес администрация. Какво да кажа тук. Името говори само за себе си. Хубавото тук е, че няма бизнес система, която да няма администрация, което означава, че името определя и какво ще се учи и практикува в бъдеще. Дисциплината изучава всеки един аспект на бизнеса като стопанска единица - от маркетинг до офис нрави. Аз лично бих я препоръчал по редица фактори, но основен за мен е, че дава ясна представа за всеки един процес в системата, пречупвайки го през призмата на агресивната и висококонкурентна среда. Тук ще можеш да вземеш максимума от всичко, формиращо една бизнес единица - както от системата, така и от факторите, които и влияят.

Излишно е да казвам, че където и да попаднеш, там ще имаш съмишленици. А средата е важна за бъдещото ти развитие. И в 3-те ще има хора, които искат да оперират в тази област и не е изключено с времето да се засечете някъде, но вече професионално, не толкова неофициално. Дано съм успял да метна малко светлина, защото това са моите лични предпочитания и вярвам, че за един предприемач това ще е само в плюс. Да, много икономисти излизат на пазара, но малко стават за нещо.
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Мерси много Blinky, тъкмо щях да търся малко по-подробно за 3те специалности, все едно ми четеш мислите, сори че не отговорих по-рано, ама тея дни много работа има. Намерих сега специалист да го кажем и с него коментираме, като стигна до нещо ще пиша.
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Направи като мен,запиши се "Навигация" в някой морски университет.На всичкото отгоре в UK учат за капитани не повече от 2 години и половина и излизат с английска диплома световно призната,за която аз уча 6 годинии и половина :).

Най-якото,е че като си в отпуск на брега имаш мнооого свободно време да се занимаваш с каквото искаш.Разбира се парите са страшно големи от порядъка на 12 000 евра месечно за капитани.А отначало се тръгва от 3000 евро на месец,което пак хич не е малко имайки впредвид работата,която се изисква от теб :).

Не искам да налагам мнението си,просто в момента съм в изпитна сесия и ми пуши главата не мога за друго да приказвам :)

Тази професия не е за всеки и ако искаш да градиш нещо на брега по-добре избери Маркетинг или нещо подобно.

Успех!
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Митко, чакам, в момента за ми разгледат молбата за финансиране от Лоън компания, неправителствена организация свързана със системата на ЮК.
Условията както и процента лихва са добри, връщането става след завъшване на лека фиксирана дажба, която се мени единствено от приходите ти. (както и пресрочено, без лихви и такси).
Но паралелно с тази инвестиция получаваш куп бенефити които дефакто проучвам сега. От 30%-ното намаление на транспорта само печеля доста, да не говорим и за това че степендиите не са Непостижимо дело ;), + евентуално много други интересни неща до самият статут който ти се приписва - ЕС студент. Гледат с други очи на теб - вече не си паразит - ийстърн иуропиън. Получаваш документи и съдействие от учреждението в което се запишеш които дават права за работа, и съдействие във всяка правителствена структура като емигрантски права и бордър агенции до пазара на труда, и бизнеса.

Вярно е, таксите за колежите са от порядъка на 6К+,унитата на свой ред в някои случаи двойно.
В шотландия отзивите са по добри.

Определено се заслушай в размишленията на Блинки, и имай на ум че в цивилизацията нещата са истински и се гледат реално.
Покажеш ли документ за заварчик специалист от даскало в ЮК то се счита че ставаш само за това, и всяка друга работа която би си намерил би била много по ниско платена и тежка.

Цели се високо ако питаш мен, и рискувай. Англия и Германия май са най-добрите места в Европа за момента.
В Германия 2 пъти вдигат таксите от началото на тази година, общо около 200 евра за колежи и курсове език, в Англия веднъж като се очаква втори епизод, и ново.

Един съфорумец беше казал някъде из темите че в България образованието, и по точно материала е стар. И мисля че съм сигласен с него.

Ще се навъртам около темата да видя развитието ти.
Поздрави
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Мерси за съпорта, разглеждам сега и гледам че има бизнес мениджмънт + маркетинг, бизнес администрация + маркетинг, та може да да се намери нещо интересно явно.

В процес на изглаждане сме на някои въпроси с човека който коментираме и е специалист в областта, скоро ще постна и някой линк с по-конкрено да си кажете мнението. Основно въпроса който ми беше зададен е дали искам да се развивам в това което правя и да търсим специалност която ще го спомогне, или да търсим нещо извън това за висше.
 
Последно редактирано:
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Имам "домашно". Тая седмица толкова простотии ми се струпаха на главата, че е ужас направо, нямам и минута почивка. Човека с когото коментираме ми постави доста интересна задача, всякакви линкове с някаква информация ще са ми страшно полезни, че нещо сам не намирам. Задачата ми е да проуча принципната разлика между това да се учи бизнес и това да се учи икономика и после да се пробвам да я обесня със свои думи. Също така, защо Харвард няма бизнес специалност за бакалаври, което ми се струва доста интересно. Всякакви линкове с информация или някакво сравнение между 2те ще са ми много полезни, благодаря предварително.
 
В България няма голяма разлика , значи набляга се на някой предмети а други се съкращават по опростен конспект или даже се сливат....

всички специалности учат мениджмънт един семестър, специалност мениджмънт учи разширено 9 различни мениджмънта ...

за Шотландия ще си разгледаш...
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Намерих г/д нещо, грешката беше, че търсих на бг, на английски има повече инфо, ама са много обемни, утре ще е или другиден, че утре ще е тежко. А това за Харвард още нямам нищо, а ми е се стори интересно. Мерси, coolice. Ще пиша като прочета всичко и да видим какво разбрах аз, до тогава още помощ не отказвам :)
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Чакам отговор тия дни от Лоън Компанията към която кандидатствах с апликация от колежа.

Нещо чел ли си за колежи?
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

Чакам отговор тия дни от Лоън Компанията към която кандидатствах с апликация от колежа.

Нещо чел ли си за колежи?

За колежи не съм.

Обещах ъпдейти. Значи с човека който обсъждаме решихме нещо по-генерално, общо взето бизнес специалностите без икономика са като инженерство без физика. Като цяло икономиката е по-либерална и дава по-широк спектър на знания, може да научим как работи бизнеса, а бизнес специалностите по-скоро как да ръководим тоз бизнес. Ама няма да е чиста "Икономика" че много математика :D Нещо като Икономика със Социология ще е.
 
От: Re: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

социологията е много математика... карай по това което ти написахме с Блинки

Нищо не съм гледал явно, вярно е супер много статистика и математика, ама то не е само с социология, има с филосовия, политика, management studies и още какво ли не.
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

И на мен ми предстои да кандидатствам тази година и ми беше много полезен постът. Благодаря.

Иначе бих искал да попитам какво мислите за изучаването на някоя от тези специалности дистанционно ? Като цяло ми се иска да отделям повече време за проектите си, но и да извлека максимума от някоя от тези специалности по-горе :)
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

И аз да се включа в групата на дванадесетокласниците. Завършвам тази година и догодина най-вероятно ще следвам "Маркетинг" или "Стопанско управление" във ВТУ. За голямо съжаление нямам възможностите да уча във УК, като Вас. Не финансови, а морални...
 
От: Съвет са специалност, че си нямам и на идея

В западните университети не се ли изучава специалност предприемачество или бизнес ппедприемачество,тук в България има таква специалност.Аз съ го изучавал само като дисциплина един семестър и мога да ти кажа,че се получават знания от различни области като финанси,счетоводство,маркетинг ,съставяне на бзнес планове и т.н.Ако искаш да развиваш собствен бизнес такава специалност е много подходяща.
 

Горе