Теглене на пари от ЕООД въпрос?

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте колеги,

от близо 8 месеца имам фирма ЕООД (не съм регистриран по ДДС) и имам счетоводителка, която се занимава с финансовите въпроси. Запознат съм, че пари от сметката на фирмата не могат да се харчат за лични нужди, а само за разходи на фирмата. От скоро обаче имам някои проблеми и ми трябват малка част от парите, с които разполагам в сметката. Споделих това със счетоводителката ми и тя ми каза, че няма вариант, при който да харча пари, пък били те и малко за лични нужди. Говорих с няколко мои колеги, които буквално припаднаха от смях и ми казаха, че мога да си изтегля пари и да ги водя на каса. Те споменаха, че не бива да има голяма касова наличност, защото това ще се таксува от НАП като разпределяне на скрит дивидент...

Въпросът ми е, ако изтегля някаква сума ххх лева и ми се води на каса, това възможно ли е да се осчетоводи. Казаха ми нещо за пускане на дивиденти на тримесечие, но не го разбирам. Смисъл дивидента се изплаща, след като излезе годишния финансов отчет. С други думи много съм объркан. От една страна счетоводителката ми, която е от по-старото поколение счетоводители казва да не харча в никакъв случай пари за лични нужди, от друга страна ми казват че може.

Ако има някой, който може да ми помогне ще се радвам. Дори може да ми пише на ЛС, за да не се получават сакатлъци... За да формулирам по-просто въпроса мога ли да изтегля трицифрена сума, която да използвам за лични нужди, а после да я върна по някакъв начин, макар и с начисляване на данък някакъв и т.н.? Какво точно трябва да кажа на счетоводителката ми, за да не я сменям, защото обвързан с нея и заради семейството ми?

Предварително благодаря за отговорите!
 
Пълни глупости са това, по-добре си смени счетоводителката.

ПП. Скоро ще се обърна към теб за копирайтинг услуги, ако издаваш фактури.
 
Можеш, но е незаконно, така че ще подлежиш на санкциониране. Счетоводителката ти е казала правилно - в рамките на закона не можеш.
 
Mojeshda harchish ot kasata bez problem. Dori moje da izpishesh parite kato razhod na firmata. Dolkolkoto znam nqma minimalno iziskvane za pari vyv kasata na firmata.
 
Благодаря на всички за отговорите.

Повечето от вас отговориха, както мои колеги, но все още не разбирам как се възстановяват тези пари на каса.

На този етап не мога да сменя счетоводителя, тъй като освен с договор донякъде ме обвързва и приятелство.

P.S.

@Force

Да, издавам фактури, няма проблем да ме потърсите при нужда.
 
Може спокоино да изтеглиш примерно 1 000 - 5 000лв от сметката на фирмата и да ги водиш на каса при теб. Когато искаш да ги върнеш просто отиваш в банката и ги внасяш от твое име(в случая това е важното).
 
Може спокоино да изтеглиш примерно 1 000 - 5 000лв от сметката на фирмата и да ги водиш на каса при теб. Когато искаш да ги върнеш просто отиваш в банката и ги внасяш от твое име(в случая това е важното).

Да, това ме интересуваше. Ако утре изтегля 400 лева и след един месец ги внеса от мое име по сметката на фирмата няма да има проблем, така ли да го разбирам?
 
Да, това ме интересуваше. Ако утре изтегля 400 лева и след един месец ги внеса от мое име по сметката на фирмата няма да има проблем, така ли да го разбирам?

Да, точно така. Единственото условие е да са внесени от теб. Всичко това е напълно законно и няма проблеми да се прилага.
 
Не може просто да взимаш пари от касата на дружеството и да ги използваш за лични нужди, защото тези пари не са твои, а на фирмата. Това е скрито разпределение на печалба. Евентуално може да се оформят като заем или разпределен дивидент и да станат твои.

Ако искаш, можеш да ги използваш за лични нужди и да разчиташ на това, че сумата е малка и при една ревизия би могъл да ги "върнеш" навреме, но това не прави операцията законна. За тези, които твърдят, че е такава, моля за закон, наредба, становище на НАП или счетоводител/адвокат, където се твърди, че това е законно.
 
Смисъла да имаш фирма е да изкарваш пари. Наличието на фирма, формализира дейността ти и организира финансовите потоци и тяхното отчитане спрямо изискванията на нормативната база.
Казано просто след като фирмата е твоя, то и парите са си твои, и можеш да правиш с тях каквото си поискаш. Стига да изпълняваш изискванията на фиска. Ако временно ти е необходима такава малка сума и ще я възстановяваш, то просто си я изписваш като служебен аванс с надлежния разходен ордер и при възстановяването си попълваш приходен ордер. Ако ли няма да я възстановяваш то просто си я оформяш сумата като получена премия. Ти си управител и ти си подписваш заповед за тази премия. За месеца в който я получаваш се променя сумата по осигуровките и данъците но за това си има правила и е съвсем малко по-скъпо но документално по-лесно упражнение от разпределяне на дивидент който и предполага наличие на печалба. Ако счетоводителя ти не знае как се прави това то и господ не може да ти помогне.
Пропуснах да спомена, че както моята, така и на много от колегите препоръки задължително коментирай с грамотен счетоводител. Това ще ти помогне да вземеш адекватно решение и после да споделиш тук какво са ти казали професионалистите. Убеден съм, че на много колеги ще им е от полза
 
Още веднъж благодаря на всички... в най-скоро време ще отида до офиса на счетводителката ми, за да дискутираме този въпрос по-задълбочено :)

Разбира се, ако получа някакъв отговор различен от не може и не става, ще пиша тук, за да бъда полезен на колегите от форума.
 
  • Like
Реакции: D.D.
Понеже явно има неразбиране, да обобщя.
Няма нищо незаконно в това да теглиш пари на каса - с тях плащаш разходи, които се налага да платиш кеш по някаква причина. Счетоводителите си водят тази сума точно така - касова наличност.
Хубаво е, но не задължително, касовата наличност да е близо до 0 при приключване на годината, и е много по-важно да не е на "минус". Т.е. правил си разходи "от каса", но не си си "захранил" касата.
Големите фирми са с по няколко десетки хиляди лева на каса редовно, защото винаги имат да плащат нещо касово - аванси, командировъчни, непредвидени и т.н.
Интересен за данъчните ставаш с много голяма каса - стотици хиляди или милиони (има и такива).

Та в тоя ред на мисли, не просто е нормално да имаш касова наличност, а е задължително според мен - в рамките на няколкостотин лева е напълно адекватна за нормалните нужди сума.
Досега как си плащал офис консумативи например?
 
  • Like
Реакции: D.D.
И още едно уточнение - при проверка тази каса трябва да я имаш естествено, ама тя проверката не е от днес за утре :)
И естествено не може да си купуваш стоки за лична употреба и да искаш да ги минеш за разход на фирмата, но това няма нищо общо с касата :)
 
@freelancer

Ами за разходи: офис консумативи, интернет, счетоводни услуги и други си тегля от банката и си ги покривам разходите. За това няма проблем.

Разбрах всичко, което си написал... Проблемът е в моя счетводител, просто на там ме води логиката :)
 
Добре де, ако изтегля примерно 1000 лева от фирмената сметка, то в рамките на 3 месеца трябва да им платя 5 процента данък дивидент, ако нямам намерение да ги връщам, нали така?
 
Добре де, ако изтегля примерно 1000 лева от фирмената сметка, то в рамките на 3 месеца трябва да им платя 5 процента данък дивидент, ако нямам намерение да ги връщам, нали така?
Не, не е така. Докато стигнеш до данък дивидент има няколко условия. Първо не уточняваш какъв ти е статута във фирмата и как и за какво теглиш сумата. Но в духа на темата предполагаме, че си едноличен собственик на капитала и управител.
Та за по-лесно ги мисли така: Данък дивидент е окончателен данък върху сумата полагаща се на лицето след разпределяне на печалба и заплащане на данък върху печалбата. С тези условности е почти невъзможно да влезеш в хипотезата с трите месеца и срока не го мисли. По-добре сподели работната си нужда за да може някой от грамотните тук колеги да помогне. Аз съм от страната на получаващите аванси и каквото ти споделям ми е обяснено от клуба на знаещите.
 
Ами управител на ЕООД съм, парите са получени като приходи, имам нужда да ги изтегля, като тези пари искам да са ми чиста печалба, т.е. да не ги връщам.
 

Горе