Транспорт на контейнери със стока от Китай

hardlemm

Member
Здравейте, може ли да препоръчате фирма, която да съдейства за транспорт на контейнери със стока от Китай. Може и човек, който е внасял от Китай да даде консултация. Стоката е ясна, нещо немога да си организирам транспорта - кой порт в китай, кой порт в България( или пък Турция и Гърция), документи, мита и тн. Говорим за евтин транспорт с кораб за цял контейнер или групажи , ако има.
 

Elinor

New Member
Здравейте, ще споделя това, което имам като опит с контейнерни превози:
1. Важно е условията на доставка да са FOB,тогава продавача организира транспорта на стоката до съответното пристанище. Ако условията са EXW- Вие като купувач трябва да си организирате транспорт от фабриката ( склада ) на изпращача до съответното пристанище за Ваша сметка.
2. Искайте от изпращача по възможност той да организира износа на стоката, в противен случай трябва да работите с местен агент, който да организира износа и митническите формалности, което също е доста скъпо.
Относно митата се консултирайте с модула на Тарик - от сайта на Агенция Митници. Митническите кодове, трябва да са посочени във фактурата за стоката. Ако такива не фигурират и Ви е трудно да ги определите по тарифата можете да отидете в Тарифен отдел на митницата и да помолите за съдействие относно митата на стоката ( носете копия на фактурата с превод на български , сертификати, декларации за съответствие и каквито още документи имате за стоката), като това трябва да стане преди да е пристигнала пратката.При освобождаване на пратката трябва да предоставите всички тези документи на митническия агент : оригинална фактура, превод на фактурата на български с тарифни номера, пакинг лист, коносамент, застраховка, сертификати, декларации.
Мога да Ви препоръчам фирми, с които сме работили - Globelink ( имат офиси в Китай ) , Бон Марин ,Трансленд Груп, Акт Лоджистикс .Освен транспорта предлагат митническо представителство, всички терминални дейности - разтоварване, почистване на контейнера, транспорт до склад на клиента - с две думи всичко необходимо за доставка и освобождаване на стоката. Това е за доставки до наши пристанища и по специално - Варна Запад.
За освобождаване на стока в пристанище на друга държава - питала съм за това и ми отговориха,че трябва да имаш регистриран ДДС номер на съответната държава, за да можеш да освобождаваш стока там.
Моят съвет е да се свържете няколко фирми и да поискате конкретна оферта, която ще отговаря на нуждите Ви, след което да изберете най-доброто за Вас. Надявам се да съм Ви била полезна.
 

webstil

Well-Known Member
За портове няма кой знае какво да го мъдриш - Варна Запад, другото е Бургас, но само съм чувал че има внос и там, основно повечето неща преминават през Варна що се касае за БГ. За фирми в Гугъл е пълно, харесваш си 10 логистични фирми, които предлагат като услуга такъв вид транспорт и после изпращаш запитване по мейла до всяка една то тях и те ще ти върнат отговор с цена. За да изпратиш обаче запитване е необходимо стоката ти да е събрана и пакетирана вече, така ще можеш да им дадеш точна информация за обем и тегло въз основа, на което да ти изготвят оферта. За кой порт в Китай - логично е да е най-близкият до търговецът ти или съответно производител. Условията на доставка да са FOB. Не забравяй, като питаш БГ логистичните компании за оферта да включиш представителство пред митницата и вътрешен транспорт, ако имаш нужда, другият вариант е да ходиш на място да си вземеш пратката като е освободена.

И винаги имай предвид, че изкачат някакви непредвидени разходи, тъй като участват посредници, много често се случва някой по веригата да иска някой лев за себе си под формата на различни такси и ти се чудиш кой от всички аджеба те менти :D
 

velev

Member
Логистиката винаги е била тегава. Но определено има фирми. Дано някой даде повече информация, и на мен ми е интересно.
Пиши на лично ако все ощв имаш интерес. Ще ви дам на теб и на колегата писал над теб точния човек.
 

Blinky

Owner
Пиши на лично ако все ощв имаш интерес. Ще ви дам на теб и на колегата писал над теб точния човек.
По-скоро сподели тук за всеки заинтересован. Аз лично за сега нямам такива амбиции, но хора тук имат, ако не се лъжа. Мерси и за предложението.
 

Горе