Купувам: Търсим инвестиция от 2000 до 6500 лв. (съдружие)

Ако бехте чели внимателно темата, щяхте да сте информирани, че
  1. Кредитите трябва да се връщат, а и вече има един висящ. Затва се търси споделяне на риска, оттам и идеята за инвеститор (нема се налага да връщаме кинти).
  2. Краткосрочното лишаване от житейски комфорт не е опция. Глад, лишения, стрес - забрави.
Ама не четете и затва давате само глупави съвети.
 
@NovaPS, браво. Много добър съвет. Почнах да уча Фотошоп, не е като хвалба, но съм схватлив и не съм много методичен, но сега точно това се опитвам - да съм методичен. Гледам подробно уроци и мисля, че до седмица дизайна на флайера ще съм го направил подходящо за печат, само не ми е ясно - гледах за различните региони дават различно и не ми е ясно за България какво трябва да е. Но няма да представям колажи, а реалните снимки на как точно изглеждат пиците. Имам приятел с почти професионална техника, което в някои отношения е факир като за непрофесионален фотограф. И ще го питам дали ще ми отдели време. Ако не ще наема техника. Аз също съм се изживявал като любител фотограф и имам някакъв опит.

Флайера го мисля да е двустранен с име не на фирмата, а на продукта, ако може така да кажа отгоре, със слоган, нещо от сорта на "качество, хигиена, и бързо обслъжване". "доставка до 30 минути", с адреса на сайт, ще има снимки на шест различни пици с описание, както и малко място за някой неща по желание - еднократни прибори, дребни снимки на пакетчета кетчуп, майонеза, горчица, чеснов сос (което за мен е простотия да се слага на пица, но някои така обичат).

В сайта ще има подробно описание на шестте пици, + пица по желание на клиента, ще качим и кулинарни статии както за пици, така и за други храни, за подправки, за техники и пр. за да разнообразим.

Смятам да поръчам не повече от 30 флайера, едно сладкодумно момче ще ги разнесе. Все още се двоумя дали да не направим и десетина разгъваеми картички, които да се оставят в учреждения с повече персонал. Мога да поръчам и рекламни магнитчета на малко бройки. Няма да обяснявам защо но мога.

@Victor R - на мен точно това ми е най-голямото притеснение - "доброжелателите". Аз не смятам, че ще съм конкуренция по този начин по който ще го почна тестово, може би имам някаква "застраховка" тъй като познавам и съм в добри отношение с двама, който държат най-посещаваните заведения, но все пак...

Ами това е. трбява ми инвестиция за техника.
 
Темата стана много по-обширна или различна от търсене на инвестиция. Всеки си има разбирания. И никой не може да бъде обвиняван само заради тях. По някаква причина при мен нещата се случват на случайно-неслучаен принцип. Понякога има неща, който си виждал многократно, но не си ги видял. Един малък момент преди няколко дни ми разшири поне тройно плановете.

По някое време, започнах все повече и повече да се опитвам да "вляза" в ситуациите и визията на другия за да го разбера. Имало е доста моменти в миналото в които съм гледал "отгоре" едва ли не на други хора, но това е пълна глупост вече. Защо този човек разсъждаява така, защо онзи действа инака. И това не е целенасочено, това явно е някакъв вътрешен подтик. Вече не прибързвам да "съдя" другите", кой знае какви причини има някой за да направи това или онова, за да мисли така или по друг начин, за да се чувства по определен начин спрямо себе си и/или останалите/света.

Имаше един период в който се смятах за повече от много други, после осъзнах че ако съм повече в някои неща, съм пък по-малко в други. Мислел съм се за необичаен, необикновен, едва ли не специален. Обаче с годините и опита разбрах, че много хора са такива по различни начини. Няма как да кажа всички, защото това не е вярно.

Иначе, все пак, си оставам по-различен от масовия манталитет, който си мисля че не е "по рождение", а е "отгледан".

По инитиала на темата ми се избистриха и надградиха доста неща само за един момент преживяно. Не се отказвам да търся финансиране тук, но ми се откриха нови хоризонти.

Аз и сега мога да започна, но ме притеснява това, че бих си дал ноу-хауто свободно и ако човека отсреща не е добронамерен може да ме използва за кратко и после ... бай-бай. Въпреки, че имам някакъв "гръб" и част от това. което ще започна е в много слаб обсег на предлагано от други, между които и някой, който ако се наложи ще ми помогне.

Не мога да се моля, просто не мога, не мога да искам услуги от приятели, нещо ме спира вътрешно.
 
Все още важи.
Смешник, не се ебавай с труда на хората. Човека може да не е добър в много неща и да няма правилния подход с намирането и договарянето на инвеститор, но това не ти дава правото да се ебаваш с него. Вярвам, че с времето ще се научи, защото тук до някъде показа колко е упорит и трудолюбив, а ти и след 20 години ще си същата анонимна мишка.
 
Ооо, Матейчо, дай някоя прогноза бе.

Иначе не виждам на @deffnews някой да му предлага това, което искаше първоначално като пари и % съдружие.
Съответно аз предлагам това, което мен ме устройва.
Човекът е свободен да приеме или откаже, но като виждам - времето минава, а бизнесът му така и не стартира.

А на теб Матейчо пак ли ти баннаха поредната група/телеграм канал или каквато там простотия си измислил, че се върна отново тук да ревеш?

Я кажи колко хора изгърби с "вип абонаментите" и "прогнозите" си, че бая обратна връзка имам за твоята НЕанонимна кокошкарска крадлива персона. Сега ще кажеш "никого не съм карал", ми и аз не го карам майсторя-пицар да ми приема предложението, но той май е малко по-умен от всичките балами дето изгърби с великите си АНАЛизаторски начинания.

Тука щеше по едно време да качваш статистики на всичките си "прогнози", така и нищо не стана.

За всички, нека си припомним началото на възхода на Матейчо като ОНЛАЙН предприемач стил Svet M.
Само че евала на Матейчо, че не остана анонимна мишка като всички нас, включително и аз + Svet M:
 
Последно редактирано:
Смешник, не се ебавай с труда на хората. Човека може да не е добър в много неща и да няма правилния подход с намирането и договарянето на инвеститор, но това не ти дава правото да се ебаваш с него. Вярвам, че с времето ще се научи, защото тук до някъде показа колко е упорит и трудолюбив, а ти и след 20 години ще си същата анонимна мишка.
"анонимна мишка" каза човекът с маска на Anonymous :D
 
Матейчо не е анонимен, доказал се е като публична личност, в това спор няма.
Скрит инфлуенсър си е той

28901.jpg
 
Засега имаме запитвания, без конкретно делово развитие.

Но ще ви споделя нащата пица, с която може да се каже че се гордеем. Нарекли сме я "Сезони" С традиционно масово използвани в България продукти, но използвани по класически начини. За малка пица 21х21.

150 гр. тесто
50 гр. кашкавал
5 маслини
30 гр. гъби
30 гр. топено сирене
3 резена домат
половин глава лук
половин малко корнишонче
няколко резена чушка
една скилидка чесън
2 лъжици гъсто доматено пюре
1/3 пакетче майорана
няколко зърна от люта чушка
40 гр. бекон.
С тая рецепта (на баба Пена от ДолноНанагорнище) сте обречени.
Рецепти извън дома Ви от сорта "половин глава лук", "няколко резана чушка" и т.н. са хипер непрофисионализъм.
Има голяма промяна поне към днешна дата. Намерих доста добро и оборудвано и модерно, леко етно помещение отговарящо на всички изисквания на добре оживено място, което в момента е без наемател. Към днешна дата, може след няколко дни някой да го вземе, не знам. Първоначалните разходи падат драстично с този вариант. Говоря за първоначалните.

Добре няма проблем. Ще направим не една а няколко "като за Инстаграм". Само недейте моля да твърдите, че една снимка направена за рекламен материал изглежда като пицата наживо. Ей сега да отида да щтракна една пица в добра пицария с къв да е няккакъв си телефон и да я изпляскам без обработка и позициониране пак ще изглежда подобно. Знаем ги тези неща за рекламните трикове - парченцето с горещ кашкавал кой се ниже вълнички да ти потекат лигите.

Аз неправилно съм ви изплющял една наблъскана с кашкавал и сирена пица с недъгава размазана снимка, така че да няма какво да споря, не изглежда добре. Нямам в момента и последните дни съм зает с други неща, имам една снимка от пица от преди 1-2 седмици която си правих пак за лична употреба и набързо. Такава пица, ако си подготвил тестото се прави точно за 7-8 минути. До готова за вадене от фурната.

P6Gge12.jpg



И въобще близката до класическа пица нито се окрасява, примерно симетрично, нито се отрупва.

Господа, предполагам, че защото ви говоря за офлайн бизнес и по-простичко, се заблуждавате в някои отношения. Аз съм изучавал техниките за цветовете, миризми, позициониране, подредба. Не говоря специално за пици, говоря по принцип. Интересувал съм се и за някои похвати, които изпозлват големите вериги за привличане на клиенти и таргетиране на групи.

Няма да споря за най-елитните пицарии, но примерно и Темпо и Каприз са достатъчно добри пицарии и там няма да видите пица "като за Инстаграм". А за моето парченце еми това е то направено да си хапна сочна и отрушпана пица набързо на машинката за принцеси. Да, сгреших че ви пуснах точно тази снимка. Нямам други в момента, имам една пак за домашно ползване от преди няколко седмици.

Някой мисля, че по-нагоре много греши ако е сметнат кисели краставици и чесън за манджа с грозде. Ест. далеч не всеки обича особено чесъна, но който е готвил малко на не чак толкова любителско ниво сигурно знае какъв аромат придава и как привлича апетитита на поне немалка част от хората.

Ето ви една класическа побългарена рецепта, която аз я определям като балканско-средиземноморска пица. Изолзвайте я колкото искате.

Продуктите са:
  1. Пшенично + царевично брашно 4 към 1.
  2. Доматено пюре
  3. Майорана
  4. Краве кашкавал
  5. Топено сирене, една определена марка, няма да я споменавам
  6. Моцарела за салати - да точно така топчетата за салати.
  7. Студено пресован Extra Virgin - да точно така, който го дават само за прясна консумация, но да си гледат работата (изпозлват се само няколко капки. Без марката.
  8. Немско масло. Без марката.
  9. Мариновани испански маслини, без марката.
  10. Мариновани печурки. Без марката.
  11. Олио.
  12. Сиврия
  13. Захар
  14. Сол
  15. Лук
  16. Вода
  17. Мая
  18. Жълтък
Който има интерес, ще му дам цялата и точна рецепта, мерки и теглилки и марките на продуктите.
Как съм я изпуснал тая тема :Д

Абе чета ти рецептите и се чудя от къде ги взе?!?!?!?!?
Царевично брашно в тесто за пица УОУ....
Това доматено пюре кой те излъга ,че се слага на пица ?
Майорана знаеш ли за какво се използва?
Рецепти от сорта на "половин глава лук, "няколко резана чушки" и прочие в професионалната кухня няма!
Моцарела за салати....Не не е точно така , тоя филм не се прожектира.. Има си моцарела за пици, в изключителни случай се ползва моцарела за салати и това е при измислени пици от сорта на пица "Капрезе"
Масло в тесто??? Маслото стяга, не е подходящо за тесто,което престоява, а не се меси и пече като например да си направиш питка у вас.
Марининовани печурки в пица ....WDF.... За пици се слагат само и единствено пресни гъби!

Ако мислиш ти да правиш пиците, влез първо да поработиш в някое заведение , за да видиш поне елементарни съставки и правила.
 
@Matey Hristov - това е до някакъв процент така. Това е праг и черта на характера. Бих излъгал или по-скоро жонглирал с нещо, което ще е безобидно и няма да навреди сериозно на някой друг. Правил съм го, всъщност, мога да лъжа ако поискам. Мога да лъжа така, че малко хора да ми хванат лъжата. Годините си вървят и човек малко или много се променя. Зависи за какво става въпрос... Ако е наистина важно, и особено ако става въпрос за необратими неща, но не за мен а за някой който истински заслужава и ми е на сърце ще излъжа и няма да ми мигне окото. Съдейки по клипа пуснат от @John Galt (който все още не съм гледал, но виждам заглавната снимка) все още си млад, а според коментара ти, който би трябвало да се явява в моя защита търсиш пролуки да пробиеш в еди коя си ниша. Така или иначе, всеки съпорт, всяка добра дума, пък дори евентуално да не е искрена е плюс и може ако не да те окрили, поне да ти даде още надежда. Не те познавам, абе то според мен ние самите себе си не познаваме, какво остава за непознати :) но моето усещане е че си свястно момче.

Само че, с годините малко ми си е поизпилило това "хвърляне" да защитавам на рандом някой неоправдан или нападнат. Това е като знака за безкрайност. Въртележка, ако е за добро е супер, ако не е, е - армагедон. От целите тези редове нагоре, по-важното, което ще ти кажа, че имам желание да се свържа с теб и да поговорим.

Относно @John Galt - по-скоро не смятам, че се "ебава", поне такова ми е усещането на повече от 50%. Има си пълното право, ако реално иска да инвестира да иска каквото иска - в случая 70%. Което на този етап продължава да не е прието от МЕН. :) Аз съм си башка със самочувствие, но го притъпявам защото според мен това е добре за мен, А и за други. Аз съм се карал и крещял на шефове, НО съм рационален човек и от това няма никаква полза за никоя от двете страни. Поне до днешна дата отникъде не са ме уволнявали, напускал съм сам по мое желание и усмотрение. Ако нещата не са в ред - говоря за работното място - си "слагам карти в ръкава". Но стига толкова философстване.

Последната ми идея е, освен пица до дома да зареждам квартални магазинчета с нискокачествени "закуски", не само пици. Имам вече някои раговори, но още търся най-евтината и качествена опция. Засега съм се спрял на вакуумни торбички.

Пица-питка за студенти, ученици, изглядняли и всички който трябва да хапнат нещо евтино набързо:

rI7zc21.jpg


Себестойността на трите питки е общо 1 лев.

И последните ми две вариации на класически рецепти:

jVgcXGW.jpg

uRm4k8G.jpg


Побългарена италианска класическа рецепта от асортимента на пицария номер едно в САЩ.

И:
kl7odSX.jpg

FInGXIn.jpg


На 90% класическа рецепта за пица с ананас.

Имайте в предвид, че всичко това го правя на малка фурна тип бързозагряваща с едно отделение. Специално на тези снимки съм ползвал и най-евтиния кашкавал и сирена, които не позволяват на кашкавала да се "дърпа", което изглежда много апетитно на снимка, но реално вкуса е почти същия. Все пак има разлика.
 
И само да добавя, че умея и класически техники, и нямам нищо против класическите рецепти, но всичко което съм ви пускал като снимки е за лична консумация, аз не обичам примерно набъбналите загорели крайчета, обичам мека пица. Но евентуално утре ще направя и ще ви снимам хрупкава пица с разтеглен кашкавал, примерно. Не знам какво ще ми хрумне до утре. Врънках няколко пъти най-добрия дюнерджия в Бургас да ми каже каква му е тайната съставка на месото, но не ми казва. Така и аз си имам една тайна подправка. По-нататък, ще ви представя и някой диетични, рибни (с морска и/или речна риба) и може би Калцоне.
 
Айранът от снимките по каква рецепта е? (Без ебавка, наистина обичам айран, направен както трябва - с точните пропорции на двете "сложни" съставки - кисело мляко и вода, ама вече по ресторантите и това не правят като хората)
 
С тая рецепта (на баба Пена от ДолноНанагорнище) сте обречени.
Рецепти извън дома Ви от сорта "половин глава лук", "няколко резана чушка" и т.н. са хипер непрофисионализъм.

Как съм я изпуснал тая тема :Д

Абе чета ти рецептите и се чудя от къде ги взе?!?!?!?!?
Царевично брашно в тесто за пица УОУ....
Това доматено пюре кой те излъга ,че се слага на пица ?
Майорана знаеш ли за какво се използва?
Рецепти от сорта на "половин глава лук, "няколко резана чушки" и прочие в професионалната кухня няма!
Моцарела за салати....Не не е точно така , тоя филм не се прожектира.. Има си моцарела за пици, в изключителни случай се ползва моцарела за салати и това е при измислени пици от сорта на пица "Капрезе"
Масло в тесто??? Маслото стяга, не е подходящо за тесто,което престоява, а не се меси и пече като например да си направиш питка у вас.
Марининовани печурки в пица ....WDF.... За пици се слагат само и единствено пресни гъби!

Ако мислиш ти да правиш пиците, влез първо да поработиш в някое заведение , за да видиш поне елементарни съставки и правила.
То има сумати неща, айде не са сумати, но няколко, който се сочат за противопоказни, но ако ги видоизмениш стават наоборот. И ако имаш интерес вземи прочети развитието на темата, не само първата глава от книгата.
 
Иначе за продаванто в магазини на хранителни продукти (а и не само, дори и в собствен павилион да го продаваш) - трябва да се съобразяваш с изискванията на БАБХ. Това да произвеждаш "нискокачествени" закуски със себестойност 1 лев изисква да имаш обурудвано помещение с 942394923 мивки (една за месо, една за зеленчуци и т.н. не се сещам какви точно им бяха изисквнията, ама вземи седни и се запознай първо с това - да си купиш една професионална фурна няма да ти реши проблема). След това си има изисквания, разрешители и регистрация и съответно проверки.

Куца ти (предполагам не само това ти куца) легалната част на нещата. Предлагаш до 49% участие на човек, който ще трябва да движи по-голямата част от бизнеса - финансова, правна, счетоводна, маркетинг и донякъде оперативна, а вие с жена ти всъщност ще сте просто работници и донякъде (по думите ти) ще се опитвате да договаряте къде да се продават продуктите ви + ще покривате отчасти някаква рекламна дейност. А май ти куца и опитът с работа в кухня (професионално)?

Затова и няма кой да ти се навие за 49%. Доколкото 70% наистина отива към "ебавка", то за по-малко от 51% не мисля, че някой ще ти се навие. Нямаш капацитета и финансите да си мажоритарен собственик и да определяш хода на бизнеса. Колкото по-бързо го осъзнаеш, толкова по-добре.

Когато си готов да дадеш 51% или повече, пиши, може да измислим нещо. Ще е интересно начинание дори и само за споделяне във форума, че тая тема си има фенове. Може и нищо да не излезе, ама ще си е забавен еxperience.

Успех!
 
Последно редактирано:
То има сумати неща, айде не са сумати, но няколко, който се сочат за противопоказни, но ако ги видоизмениш стават наоборот. И ако имаш интерес вземи прочети развитието на темата, не само първата глава от книгата.
Виж тоя пост беше по-скоро съвет да си отвориш очите.
Аз прочетох достатъчно от темата.
Ти си в тотална заблуда пич. Освен явното желание, всичко друго ти куца. Посочих ти първата грешка. Говоря ти като човек с над 10 години стаж по кухните ;)
 
Айранът от снимките по каква рецепта е? (Без ебавка, наистина обичам айран, направен както трябва - с точните пропорции на двете "сложни" съставки - кисело мляко и вода, ама вече по ресторантите и това не правят като хората)
Еми купешко мляко. На мен лично истинското мляко домашно направено не ми харесва, има някакъв вкус ... натурален, прекалено натурален, ако ме разбираш. А и предполагам, че си наясно, че някоя нова марка като иска да навлезе на пазара първо пуска партиди с много добро качество на добри цени, после постепенно качеството намаля но не и цените. В момента, поне до каквото купешко кисело мляко имам достъп най ми допада Саяна, Тертел и най-много Бор-Чвор.

За айряна - еми там си падам по семплостта. Разбиваш си млякото, слагаш малко по малко водичка да не останат затворени парченца мляко, особено ако е гъсто. А, ако останат, си го прецеждам.. еми какво да ти кажа...по-надолу ще ти кажа и нещо за таратора. Най-добре за мен е ръчно да си го разбиеш. И така. Ммм, зависи. Купувам си и купешки яйрян, там го обичам със сол. Но като си правя за вкъщи или въобще не слагам сол, или съвсем мъничко. Може и една малка капка олио. И като цяло обичам среднорядък айрян, гъст не обичам.

Аз също много обичам айрян, най-вече през студените периоди на годината. Сега ако пък вземем да минем към таратор, еми различни вкусове, аз не обичам орехи в таратора, примерно. Много обичам, или по-скоро обичах таратор с бира. "Обичах" щото отдавна бира почти не пия. Много са ми са се чудели - таратор с бира.

Утре май ще направим тутманик и милинки, така иска жената. Ще ви пусна снимки, евентуално. Те също супер вървят с айрян.
 
Иначе за продаванто в магазини на хранителни продукти (а и не само, дори и в собствен павилион да го продаваш) - трябва да се съобразяваш с изискванията на БАБХ. Това да произвеждаш "нискокачествени" закуски със себестойност 1 лев изисква да имаш обурудвано помещение с 942394923 мивки (една за месо, една за зеленчуци и т.н. не се сещам какви точно им бяха изисквнията, ама вземи седни и се запознай първо с това - да си купиш една професионална фурна няма да ти реши проблема). След това си има изисквания, разрешители и регистрация и съответно проверки.

Куца ти (предполагам не само това ти куца) легалната част на нещата. Предлагаш до 49% участие на човек, който ще трябва да движи по-голямата част от бизнеса - финансова, правна, счетоводна, маркетинг и донякъде оперативна, а вие с жена ти всъщност ще сте просто работници и донякъде (по думите ти) ще се опитвате да договаряте къде да се продават продуктите ви + ще покривате отчасти някаква рекламна дейност. А май ти куца и опитът с работа в кухня (професионално)?

Затова и няма кой да ти се навие за 49%. Доколкото 70% наистина отива към "ебавка", то за по-малко от 51% не мисля, че някой ще ти се навие. Нямаш капацитета и финансите да си мажоритарен собственик и да определяш хода на бизнеса. Колкото по-бързо го осъзнаеш, толкова по-добре.

Когато си готов да дадеш 51% или повече, пиши, може да измислим нещо. Ще е интересно начинание дори и само за споделяне във форума, че тая тема си има фенове. Може и нищо да не излезе, ама ще си е забавен еxperience.

Успех!
Съвсем набързо. Изял съм им изискванията. Има и абсурдни, но както и да е. По документи мога да разполагам със съвсем изрядно помещение. Но реално ще ги правя вкъщи. Също така се изисква и поне фактура за купено и съответно продадено от крайния търговец. Другия вариант е и това ще ми е най-лесно да ползвам за чадър ... да кажем заведение, което може лесно да се уреди, но засега още изчаквам и не искам да съм под шапката на друг. Искам собствена марка със собствен имидж и качество.
 
  • Haha
Реакции: ST-1
Виж тоя пост беше по-скоро съвет да си отвориш очите.
Аз прочетох достатъчно от темата.
Ти си в тотална заблуда пич. Освен явното желание, всичко друго ти куца. Посочих ти първата грешка. Говоря ти като човек с над 10 години стаж по кухните ;)
Всяко мнение, съвет, критика може да бъде от полза. Кажи, според теб какво, но конкретезирай без никакви притеснения. за да се опитам да го фиксирам.
 

Горе