Търся повече информация за това как се внася от Китай или по точно от Alibaba

fari21ltd

New Member
(От сега се извинявам ако за някой въпросите ми звучат тъпо)

Здравейте! Занимавам се с продажби на земеделски и градински стоки. Следващата година бих искал да започна да внасям от Китай или по-конкретно от Alibaba и за това бих искал да се информирам малко повече как стоят нещата, ако някой е запознат. Писах си с производители от Китай и ми беше зададен въпроса "Дали имам спедитор?" / Do you have a forwarder? (поне така ми го преведе Google Translate :D) и ми написа, че конкретния "спедитор" ще ми помогне да получа стоките директно от Китай до България... Английският ми не е от най-добрите, така че ще съм ви благодарен ако ми ударите едно рамо, как по точно стоят нещата... Като за начало мисля да вложа 40-50к лв. , но не съм и информиран какви такси се плащат, мито и т.н. ... Благодаря предварително!
 
Общо взето нещата протичат така, на първо място трябва да проучиш тези неща дето ще ги внасяш можеш ли да ги внасяш какви са изискванията за тях, както и какво мито горе-долу ще дължиш. Това е най-важното, защото в противен случай може да се окаже, че си платил стоката, платил си транспорта, който сега е безумно скъп и накрая не може да ги внесеш и продаваш в България, защото ти липсват определени документи. За да провериш какво ще ти искат към днешна дата и какво мито ще дължиш ти трябва митнически агент, те най-често работят или самостоятелно или към някоя логистична компания.

След като провериш горното си действаш там с китаеца, уточнявате се за стоката и всички детайли. Като платиш той ще започне да ти събира стоката и когато вече е готова ще я пакетира и ще ти даде данни за размери и тегло. С тези данни вече си търсиш логистична компания/ спедитор / forwared, има доста такива в България. Пращаш им запитване, че имаш стока с еди какви си размери и тегло от кое пристанище е и до кое искаш да ти я докарат. И всяка компания ще ти даде цени за транспорта и други съпътстващи услуги като например митническо представителство, ако желаеш те да те представляват, вътрешен транспорт, ако нямаш собствен - да ти докарат стоката до вас или склада и т.н. Попринцип винаги изникват и разни малки допълнителни такси, отделно може някой да се пробва да си добавя допълнително горница по веригата, а сега и с тези огромни цени за транспорт трябва добре да си направиш сметката дали не ти е по-изгодно да купиш директно от тук без да се занимаваш с глупости.

Иначе практически агента на твоя спедитор или логистична компания взема стоката от твоя китаец и ти я докарва до тук. Има вече и тънкости там кой докъде поема нещата и от това зависи и цената, която ти дава китаеца. Стандаратното е цените да са FOB, искай FOB цени, той знае какво е.

Най-важното е точка 1. Там се подготви добре, още повече щом ще влагаш такава сума си трябва сериозна консултация, особено пък в момента. Вземи отдели едни 500 лева за човек, който да ти обясни нещата иначе може после да съжаляваш. И аз съм питал тук преди години, но съм говорил и с доста хора и съм чел страшно много, за да разбера как стават нещата. И тва при положение, че първия ми внос по море е бил сигурно за 7-8 пъти по-малка сума. Ако почвах от 40К хич нямаше да се занимавам с форуми, а директно щях да си платя за консултация с опитен човек.
 

Горе