Увеличение на цените на cPanel

Да погледнем така на @хейтър

1 никой не работи с него щото е избрал тази позиция
2 аз не бих се доверил но такъв никнеъм
3 комплексиран е, за тези години във форума щеше да се изяви вместо да се прави на велик
4 може и да е велик но отиваме на 3
5 цпанел е една боза макар и аз да съм почнал с него
 
Колко от коментиращите тук са ползвали cPanel за комерсиални нужди и са запознати с начина на работа? Колко от Вас са купували досега лиценз и знаят какви бяха цените и как се измениха сега или само прочетохте сеира в WHT форума? Колко от Вас са ползвали Plesk, DirectAdmin и т.н. Знаят кога Plesk стана собственост на webpros и кога си измениха цените.... Някой седнал ли е да наппави сметка как се изменят разходите на един сървър с 400 акаунта средно? Макар че съм виждал и такива с над 1000.
 
За cPanel определено има доста голяма сила на пазара и явно знаят какво правят и са проверили големите играчи дали ще работят с тях на тези цени, явно искат да филтрират масите и да останат по-сериозните.

Поздрави.
 
Последно редактирано от модератор:
Според мен, някой умни хостинг компании с ресурс и мощи, е редно да си разработят техен контролен панел за машините, като разбира се говорим на нивото, на което са cPanel, Plesk, DirectAdmin. Не говорим за някаква космическа виртуализация и подобни пинизи. И според мен вече има действащи в тази насока. ;) Не съм много велико IT, но според мен е повече от възможно да се направи в някакви разумни срокове, като функционално, визуално и дори бързодействащо няма да изостава по нищо от cPanel, който е лидер на пазара, а отделно ще имат възможност да премислят някои неща да станат по-добре. Плюс, вкарване на допълнителни функционалности и интеграция с повече нужни апове. И разбира се, изчистване или скриване на не до там използваните. ;)
 
Промяната на цената ще раздвижи пазара, но надали ще промени статуквото. Големите играчи могат да си позволят да вдигнат цената с $0.2 на акаунт. Хората които го ползват за собствени проекти на VPS така или иначе ще продължат да го ползват. Там цената ще се вдигне от $15 на $20. Надали ще е фатално при положение, че вадят пари за панел, сървър/впс с обща сума не по-малко от $40/м за всичко.
Ще го отнесат фирмите които дават фри хостинг с cpanel и тези които дават много ниски цени от порядъка на $1 до $2 месечно за акаунт
 
cPanel inc буквално направиха демонстрация на света как се губи пазарна позиция!

Няма никакъв шанс да си загубят позицията точно с този ход. Напротив даже, той ще им донесе допълнитен капитал, с който (ако се наложи) ще могат да придобият какъвто и да е конкурент, или да го задушат с маркетинг, или ако някога се наложи, да си свалят цените до неговите и да го убият. Така че по-скоро си бетонират позицията в момента. И какво толкова му е странно на новия им ценови модел? Продаваш повече, плащаш повече. Както навсякъде и за всичко. И за WHMCS всички обясняваха, че се самоубиват когато направиха същата смяна в ценообразуването си. Сега като гледам, повечето които реваха не са минали към Hostbill , Blesta и тн.
 
На кого му пука за цПанел освен 'традиционните' хостинг доставчици?! Таргет аудиторията му вероятно е силно намаляла последните години - все пак 'правенето на сайт' попремина фазата с инсталация на всякакви готови оупън сорс ПХП скриптове.
 
На кого му пука за цПанел освен 'традиционните' хостинг доставчици?! Таргет аудиторията му вероятно е силно намаляла последните години - все пак 'правенето на сайт' попремина фазата с инсталация на всякакви готови оупън сорс ПХП скриптове.

Макар не малка част от онлайн бизнеса да се е насочил към SaaS все още уеб хостинга е сериозен бизнес който в последно време софтуера стана по-скъп от хардуера!
 
Големият 'отпор' и недоволство на cPanel клиентите не доведе до особени промени. Увеличенията са факт. Най-засегнати от увеличението са риселър хостинг акаунтите и клиенти на сървъри с над 5 cPanel акаунта. Някои компании започнаха миграции към ДиректАдмин и други контролни панели на достъпни цени.

Бих искал да попитам ползващите cPanel - как бихте реагирали, ако хостинг доставчика ви промени контролния панел с друг? Ще използвате новия или ще се преместите при друг със cPanel?
 
Аз съм ОК със смяната! Контролния панел се ползва много рядко, особено от обикновените хорица, които имат по един сайт. Даже повечето не го виждат. Разработчика да му мисли. Те са хора свикнали със софтуер и ще се нагодят лесно. В началото ще мрънкат, но после ще свикнат, както е сега с този форум :D
 
Аз лично нямам никакъв проблем да използвам друг контролен панел - през годините съм ползвал различни и не мисля, че е чак такъв проблем.

Даже виждам, че сте спрели ръчното подновяване на хостинг услугите. Когато говорих с ваши колеги ми казаха, че това е именно заради промяната на цените.
 
Малко повече информация за новата ценова политика на cPanel тук -> cPanel анонсира нова ценова политика

Хубавото е, че NS1.bg има алтернатива за клиентите на виртуални сървъри, която се казва SPanel и е решение тип "всичко в едно" - контролен панел, бекъпи, управление 24 часа в денонощието, система за сигурност SShield, която блокира атаките към сайтовете и следи в реално време за злонамерени действия, като уведомява автоматично по имейл при възникване на хак с информация за афектираните данни и стъпки за поправяне на дупката в сигурността.

Споделеният и риселър хостинг ще продължи да работи на сървъри със cPanel.
 
@ns1bg SPanel безплатен ли е към виртуалните сървъри?

SPanel е включен безплатно към всички облачни виртуални сървъри. SPanel е решение тип "всичко в едно" - контролен панел, SShield система за сигурност, ежедневни бекъпи на отдалечени сървъри, управление/поддръжка 24 часа в денонощието от обучени експерти т.е. не се налага да плащате допълнително за инструменти и софтуер, които обикновено се използват на един уеб сървър.
 
Този прехвален Спанел нещо ми идва малко бъгав. Много често не ми зарежда phphadmina, паролите/юсърнеймсите на отделните акаунти за файловия мениджър не ги помни и трябва всеки път да ресетвам паролата, за да влезне в едикой си акаунт. И защо няма опция да се свали бекъпа ми е интересно като на абориген ми обяснете. Клониране на врътпреса също я няма тази опция, а е полезна за тестове, без дъщерни глупости. Въобще доста неща от Цпанела ги няма, вярно че доста от тях не се ползват от 90% от юзърите, но все пак. Иначе като цяло е добре измислен панела, но това са нещата, които ме дразнят лично мен.
 
Винаги ще има недоволни и мрънкащи, и на ISPConfig да минете то народа е задължително да хейтва известно време и пак ще го ползва. Просто каквото и да стане и да се направи винаги ще има недоволни и мрънкащи. В природата ни е:)
 
Този прехвален Спанел нещо ми идва малко бъгав. Много често не ми зарежда phphadmina, паролите/юсърнеймсите на отделните акаунти за файловия мениджър не ги помни и трябва всеки път да ресетвам паролата, за да влезне в едикой си акаунт. И защо няма опция да се свали бекъпа ми е интересно като на абориген ми обяснете. Клониране на врътпреса също я няма тази опция, а е полезна за тестове, без дъщерни глупости. Въобще доста неща от Цпанела ги няма, вярно че доста от тях не се ползват от 90% от юзърите, но все пак. Иначе като цяло е добре измислен панела, но това са нещата, които ме дразнят лично мен.

Моля, отворете запитване до техническа поддръжка, ако срещате някакви проблеми. Ако е бъг, той ще бъде рипортнат и поправен в рамките на 24 часа. В момента се разработва възможност да давате логин данни на ваши клиенти/потребители, за да могат да влизат в SPanel както в cPanel и да управляват акаунтите си. Тази функционалност ще бъде налична преди увеличението на цените на cPanel т.е. преди 1 септември 2019 година. След това ще разработим функционалността за автоматичен вход във файл мениджъра без да се налага ръчно въвеждане на парола.

Бекъп може да бъде генериран през контролния панел и след това да бъде свален през ftp.

Относно WordPress manager-a - следната функционалност е разработена и предстои да бъде добавена в графичната част на контролния панел.

- Клониране
- Бекъп и рестор на инсталация
- Стейджинг

Нова функционалност се добавя непрекъснато с много по-бързи темпове от тези на cPanel. Да не забравяме, че cPanel все още нямат интеграция с Nginx. Идеята на SPanel не е да се конкурира със cPanel. Идеята е да даде възможност на всеки собственик на уеб сайт да има собствен сървър с висока надеждност, контролен панел, бекъпи и управление на достъпна цена близка до тази за споделен хостинг.
 

Горе