Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Има си цяла наука изучаваща психологията на тълпите. Знае се точно какво да се направи, за да се създаде масова паника. Това е заради стадната природа на човека, така че е точно казано, че масата хора се държат като стадо. В случая в ПИБ вина имат и институциите, разбира се. Но най-голяма вина имат хората, които панически тръгват да си теглят парите.

Ако хващаш мишка с капан, мишката има ли вина, че умира?

Хората се страхуват и това е нормално. Но не е нормално да се твърди, че те са проблема. Проблема е друг и е посочен ясно и конкретно многократно.

Дръж мишките гладни и сложи капани. И се смей на мишките колко са тъпи щом искат да ядът сирене.

В този конкретен случай вината е на този който има силата да манипулира масите, не в масите. И ако приемем глобално, че има две сили - добра и лоша (както е в приказките) то в случая е важно коя ще победи - всяка си има сратегия и средства, както и капацитет. Кой ще наделее ще стане ясно скоро. Но нека не прехвърляме вина на болната глава. Поздравления за сигнатурата ти. Важно е добрата сила да бъде подкрепена.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Хахахаха... ей разсмя ме! Виждам, че хал-хабер не отбираш ни от политика, ни от икономика. Знаеш ли какво означава дефлацията за една икономика, като нашата?
Поевтиняване на стоки и услуги най-просто казано.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Поевтиняване на стоки и услуги най-просто казано.
Мне. Дефлацията често е много по-опасна от инфлацията. При дефлация в най-общи линии се получават ниски приходи в бюджета, ниски печалби на фирмите, намаляне на работните места. Често дефлацията предхожда силна инфлация.
Това не съм си го измислил аз. Това са икономически принципи. А за нашата икономика, дефлацията е силно скапващо явление, както всички виждаме.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Май и тук излязоха някои с по 20-30 мнения за 2-3 години и почнаха да пишат големите изводи и "качествени мнения". Съвпадение може би :)

Имаше и един с 4 мнения - аматьори. Веднага ги докладвам такива. Поне да бяха се постарали да купят стари профили със смислени мнения.

Сега очевидно държавата не функционира правилно и тъпчем на едно место.

Проблема с частичния резерв на банките и опитите за създаване на паника (bank run) няма нищо общо с държавата. Във всяка една държава може да стане това, като в някои „богати“ държави от ЕС проблемът с банките е по-сериозен - там имат по-малко резерв от „българските“ банки (разбира се имат някакви механизми за подобряване на ликвидността, но не ми е известно доколко са работещи на практика - в Кипър видяхме какво стана).
 
Последно редактирано:
Re: От: От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Викаш разни хора с по 1-2 млн депозити на 10-12 % са глупаци

... много бееееее

attachment.php
 

Прикачени файлове

  • 437117_weedhead_jpgc26c68d95ee82386f8e19a859bbbc003.jpg
    437117_weedhead_jpgc26c68d95ee82386f8e19a859bbbc003.jpg
    21.3 KB · Преглеждания: 80
От: Re: От: Re: От: От: От: От: От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят

А и да стане катастрофа - явно требва всичко да се срути за да почне да се гради наново по нормалния начин.

Това е „нормалния начин“. Новото нормално е банките да работят с частичен резерв и декретна валута, която се печата от централни банки.

Варианта със златното обезпечение или обезпечение с други реални активи го забрави - няма да разрешат да се въведе масово.

Също така криптовалутите е малко вероятно да се наложат масово - ще се ползват главно за онлайн разплащания от търговци, които искат да предложат по-евтини стоки и услуги (защото се спестява от таксите за транзакциите, chargeback fees, friendly fraud).



(Това не е съвет да си обръщате парите в криптовалути. Да си държите криптовалути като „твърда валута“ е несериозно, покупката на криптовалути с цел спекулация е хазарт, също както и спекулацията с валута и финансови инструменти на маржин, и е опасно за вашето психично здраве.)

По-горе спориха дали е глупаво да се държат депозити. Разбира се, че е добре да се инвестира, но и е добре човек да разполага с пари когато му потрябват - не да се налага да продава част от бизнеса си всеки път когато трябва да си плаща сметките. За съхраняването на пари в банки писах в тази тема. Депозити в банки се правят не за да се печели от лихвата.

В този конкретен случай вината е на този който има силата да манипулира масите, не в масите.

Основната вина е на престъпниците, които се опитват да всяват паника. Но и тези, които се поддават лесно на тяхната манипулация също имат някаква вина (по-голяма от нула - за точния размер на вината им може да се спори). „Дилемата за затворника“ има два начина да се реши - въпрос на избор. Всеки сам избира дали ще действа в полза на престъпниците или точно обратно.

Дефлацията сама по себе си не е нещо лошо. Няма нищо лошо в това стоките и услугите да поевтиняват и е имало периоди в човешката история, когато дефлацията съвпада с период на възход в качеството на живот на хората. Тогава са ползвали златни пари.
 
Последно редактирано:
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Като пораснеш и почнеш да вадиш пари, да плащаш сметки и да издържаш семейство тогава ще разбереш какви потребности и глупости. Сега си вервай че с форумните лозунги и емблеми ще спасиш вселената от фалит.
Интересно, тролските ти мнения защо се изчерпват с някакви лични определения за мен, при условие че не знаеш - нито колко съм възрастен, нито дали имам собствен бизнес, нито дали изкарвам пари, нито какви потребности имам. Научи се да тролиш качествено, защото активизирането ти покрай банковите теми е подозрително, а подхода ти е аматьорски.

За да ти светне, имам добре развит онлайн бизнес, над 30 съм, имам семейство и деца. Айде сега у лево.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

По-горе спориха дали е глупаво да се държат депозити. Разбира се, че е добре да се инвестира, но и е добре човек да разполага с пари когато му потрябват - не да се налага да продава част от бизнеса си всеки път когато трябва да си плаща сметките. За съхраняването на пари в банки писах в тази тема. Депозити в банки се правят не за да се печели от лихвата.
Прав си Happy, не е възможно да оперираш без да имаш кеш. Как ще купуваш стока, как ще си покриваш текущите разходи. А ако искаш да спестиш някакви пари, за да купиш нещо, къде да ги държиш - под възглавницата ли? Примерно, искам да купя магазин, цех, машини? Трябват ми 200к евро, къде според горните философи да си държа парите, докато примерно за година-две-три събера сумата?

За лихвата, нелепо е. Лихвата неутрализира инфлацията в най-добрия случай, това е.

За пореден път се убеждавам, че хора които НЕ притежават спестявания и НЕ могат да изкарват пари подхождат или наивно към системата, като защитават странни тези (на тях не им се сърдя, нормално е като нямат опит да имат грешно мнение). Или просто завиждат и злорадстват, че "буржоата" ще се простят с имуществото си и финансовия си ресурс. Нещо от сорта на дядовците/прадядовците им обирачи на мандри, които са празнували когаот след 1944-та стотици хиляди хора са били лишени от всичко, което имат. Мисля, че във форум за предприемачи марскистко-ленинистките настроения трябва да бъдат сведени до минимум.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Интересна статия, обърнете внимание на пасажа най-долу.:rolleyes:

А този почерк с използването на 20-30 годишните младежи, май сме го виждали преди на едно друго място
и в една друга държава.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Хайде да ви пообразовам малко - че пак глупости пишете.

За да сте наясно с банките трябва да знаете как функционира банкирането с частичен резерв - това е много точно описание на банковата система:
http://vbox7.com/search/?completed=0&vbox_q=Парите+к ато+дълг+ч аст

За банкова паника, няма да пиша защото това е психологичен фактор на човешкото действие - Лудвиг фон Мизес.

Но ще дам и един фрагмент какво става при паника от филма - Животва е хубав!
[video=youtube;lbwjS9iJ2Sw]https://www.youtube.com/watch?v=lbwjS9iJ2Sw[/video]

Примера с Исландия е най-точният и нещата са най-точни там всички се решава по пазарен принцип и за Търговските Банки и за Инвестиционните Банки.

Владко виждам пише дефлация, която се мери през индекса на потребителски цени а той е най-силно манипулираният индекс. В икономика има дефлаци и инфлация само когато има промяна на паричната маса - в БГ тя си расте, това е инфлация! Когато има фал на банките и масови фалити парите изчезват това е дефлация! Това са реалните икономически принципи за инфлация/дефлация, сега просто политиците размиват фокуса с ИПЦ.

Видях пишете за Кипър - В Кипър проблема беше неплатежоспобност следстиве на преоценка на Активи в частност отписването на гърцки ДЦК. Решението беше bail ins - депозантите и акционерите платиха голямата част от масрафа - данъкоплатеца остана в по-добра форма!

А иначе при нас фонда е до 2.1 милиарда лв това е ясно и на децата, че няма как да се обезпечи само една 54 милиарда депозитна маса от домакиства и фирми. Когато стане фал с банките, фонда влиза и връща депозити. Ако той е капут, тогава държавата са намиса с масирано теглене на кридити - ще застане със всичките си активи и ако и така не стане, ще теглим брутални кредити на виско лихви или най-накрая МВФ или помощ от ЕС но с бруталните условия. Но има и последен вариант дългова монетизация, това става като БНБ купува директно ново емитиран дълг - това става като няма борд(паричен съвет), но това води до много сериозно последици. Принципно и тук ще се крие ключето защото при равни други условия ако банка закъса - може да отиде до централната банка в случаят БНБ и да заложи н-броя активи срещу лихва - която ще е по-голяма от междубанковият пазар. Щом една банка стигне до там, значи никоя Търговска Банка няма и отпусне кинти - това се нарича discount window!

И последно пишехте за 3 милиарда дълг на ниска лихва - така си е. Но алтернативите за западните инвеститори е нищожна и избраха БГ - казвам така защото определение Институционалани инвеститорите по устав трябва купуват определен клас акитив. А зашо алтертантива? Защото ЕЦБ свали толкова ниско лихвата на кредитите че е практически нулев разход за кредити, а ЕЦБ слага отрицателна лихва ако ТБ депозира парите си при ЕЦБ!

Гледайте видеа-та и чете!
Ще разберете, че ако масата знае какво е частичен резерв - на дали щеше да си държи парите в Банката!
Също така всеки човек има вселенското право да се разпорежда с активите си, както намери за добре! Не е виновна паниката, а фундамента на банкирането и моралният риск т.е. унижоването на стимулите на хората за отговорност към парите си, стимули унищожени от държавата като се институциализира Централна Банка и фоднове за гарантиране на депозитите. Така хората неглижират, безрасъдното банкиране и имат почти нулева отговорност към парите си. Странното е че са бачкали цял живот за тях! Именно и това е проблема, на паниката никой не иска си загуби жертваният живот - това представлят и спестените пари!

А иначе най-доброто е винаги само едно и едниствено нещо - реалните пари! Злато и среброто, от там насетне всичко с реална физическа презентация и с висока стойност от към потребност!
 
От: Re: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...


На този или тези някой все пак им е казал номерата на телефоните на вложителите, за да изпращат sms-и, нали?
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Голям пич е Григор Лилов.Блеки,прочети го,помисли и тогава говори пак ;)
http://alarmanews.com/?p=19404
...Този пропаганден арест на криминална фигура е поредният спектакъл на властта с внушения за идиоти. Поредното доказателство за пълната й негодност и безпомощност.
Ще бъда директен – днес няма значение, какво мисли и какво правят леля Пена, чичо Николай, инж. Ганев, компютърната надежда Стоян, дето си теглят влоговете. За тях се пише и говори, понеже утре населението трябва да бъде изкарано виновно за катастрофата. Или тъмни неназовани сили, наели такива като Чикагото и Петното.
Истината е, че основната част от изтеглените пари са изтеглени по електронен път и както сочат родните данни и данните на световните финансови центрове, вече са полегнали извън България.
Сравнително малките по размер влогове на населението не са определящи в масата на депозитите, както се налага поредният мит и ще докажа с официални държавни и финансови документи в анализа си, който ще поместя, както обещах по-горе.
Когато властта решава тежка фундаментална криза, финансова и бюджетна катастрофа + икономическа по този начин – чрез пропагандни арести и внушения, тя е обрекла нас. И не й пука за нея като власт, защото знае, че контролирайки параметрите на катастрофата, докато управлява, ще изкяри огромни средства за личните си джобове....
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Понеже има няколко експерта по банковото дело, някой ще ми каже ли каква по своята същност могат да бъдат Търговските Банки в България и колко вида са?
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Голям пич е Григор Лилов.Блеки,прочети го,помисли и тогава говори пак ;)
http://alarmanews.com/?p=19404

Сравнително малките по размер влогове на населението не са определящи в масата на депозитите, както се налага поредният мит и ще докажа с официални държавни и финансови документи в анализа си, който ще поместя, както обещах по-горе.
Някой по-горе написа - 20 000 души по 10 000 лева = 200 000 000 лева. Не е точно така, макар и в това което пишеш има някаква истина.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

За да се върнат депозитите на гражданите не е необходимо нито да се теглят от държавата „брутални кредити на високи лихви“, нито помощ от МВФ, нито помощ от ЕС. Даже и Фонда за гарантиране на влоговете няма да се наложи да се харчи. Причината е, че кредитите, които банките са дали превишават размера на влоговете. Разбира се при масово теглене (заради частичния резерв) няма как веднага банките да платят на всеки вложител. За по-бързо изплащане на влоговете може Фонда за гарантиране на депозитите да налее пари (които после ще си върне когато се разпродадат активите на банката и кредитополучателите си върнат кредитите). Може също така банката да си осигури ликвидност чрез цесия (да продаде кредитите на мутри или други банки, които да си ги търсят от кредитополучателите).

Възможно е да има временни проблеми с тегленето на пълния размер на депозитите (ако се наредят достатъчно овце на опашките), но в крайна сметка всеки ще си получи парите, които е депозирал. В най-новата история на България няма фалирала банка. При последните масови фалити (в края на миналия век) банките имаха много лоши кредити (теглени от „кредитните милионери“). Сега такова количество лоши кредити няма, банките имат да взимат от кредитополучателите повече, отколкото имат да дават на депозантите.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Понеже има няколко експерта по банковото дело, някой ще ми каже ли каква по своята същност могат да бъдат Търговските Банки в България и колко вида са?

Банките като цяло се делят на две групи и БГ не е изключение!

1-ва Търговски Банки - такива, който набавят ресурс от вложителите и ги раздават за публични проекти, насочени към масата - потребитеслки, ипотечни и корпоративни!
2-та Инвестиционни Банки (те нямат право да набират ресурс от вложителите - защото само ТБ имат право в БГ те имат правото на финансиране чрез средствата на вложителите) те се финансират чрез собствен капитал или чрез кредити. Основната дейност на тези банки е насочена към посредничеството на една компания до капиталовият пазар - поемане и листване на компании на борсата, продажба на емисии на акции, облигации и други инструменти. Уол Стрийт е точно това - парите ги правят просто като продават на масата тези инструменти. Отделно влизат в специални сделки като мосотово финансиране, влизат в бизнеса на сливане и изкупуване и разбира се дилърски дейности!

Като цяло разликата е в набирането на депозити.
А иначе и ТБ могат вече да правят това, което правят и Инвестиционните Банки, работата е там че вторите са се специализирали в инвестиционият свят. А банките към кредитирането!
 

Горе