От: Фактура за Обединеното кралство
Veda я обясни как сделката ще предхожда данъчното събитие.
Разглеждайки сделката като правно, а и житейско, понятие, а не съгласно определението за търговска сделка, което дава Търговския закон, то това може да бъде и устна договорка или т. нар. предварителен договор, които съответно да предхождат данъчното събитие като такова, съгласно ЗДДС. Ти си юрист, по-добре го знаеш от мен. Старая се във форума да пиша на по-достъпен език и затова избягвам термини като данъчно събитие, което очевидно води след себе си до допускането на неточности. Както и да е, излишно е да издребняваме, а и смятам, че всички разбраха смисъла на чл. 97А от ЗДДС. И все пак, щом думите ми предизвикаха дискусия, явно не съм се изразил достатъчно ясно, така че приемам забележката.
Конкретно по темата:
Akademika, при така предоставената информация отговорът е: да, трябва да се регистрираш по чл. 97А (или по чл. 100, ал. 1, ако със счетоводителя ти сметнете, че е по-подходящо), за да предоставиш услугата, както Законът повелява. Реквизитите на фактурата ще са същите, като тези на фактурите, които до момента си издавал, като задължително трябва да включиш следния текст:
Основание за неначисляване на ДДС: чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2. Съответно вписваш своя идентификационен номер по ЗДДС и VAT номера на клиента. По желание на последния издаваш и Invoice със същия номер и същия текст, преведен на английски. Повечето безплатни решения за издаване на фактури предлагат и издаването на invoice - можеш да ползваш някои от тях.
Съветвам те, преди да правиш каквото и да е, да се консултираш със своя счетоводител! Все пак, той е човекът, на когото си поверил счетоводното обслужване на твоята фирма, и е редно предпоследната дума да е неговата (последната е твоята, разбира се). Може да се окаже, че изпускаш някоя важна подробност, която, не щеш ли, може да "обърне каруцата". В крайна сметка затова се подписват и тези договори за счетоводно обслужване - за да е ясно кой какви права и отговорности носи. В интернет форума можеш да получиш, както крайно неверни и подвеждащи съвети, така и много ценна информация, но в никакъв случай гаранции и отговорност. Затова те съветвам да използваш получената в темата информация
разумно, а не сляпо.