Фрииленсъри или илитерати?

tito

Member
Поръчвал съм статии от доста от потребителите, които се напъват да пишат и продават материали в този форум, като голяма част са с отчайващи литературни и/или граматически показатели.
Недоумявам как се напъват да продават подобен род материали, а не ползват, да речем, елементарни софтуерни спелчекъри.
Не мислех да пускам подобна тема, но долуприложеният текст преля чашата на търпението ми.
Някой ще рече, за толкова пари, толкова музика... но тази музика би трябвало да струва само звънтенето на парите, както Хитър Петър платил на Настрадин Ходжа.


Кърджали е разположен в сърцето на Источнородобския планински масив на двата бряга на р.Арда.Гръдът се намира на 259км. от София и на 90км. от Пловдив,който е вторият по-големина град в България.В момента най-близкия КПП”Капитан Андреево”е на 132км. от града и свързваБългария с Република Турция и Република Гърция.Кърджали покорява преди всичко с зеленината си и множество паркове. Както и с откритото си през 2009г.водно огледало на мястотона старото корито на река Арда.Така можем да наречем Кърджали –градът на водата. Река Арда с нейните притоци се характеризира с висок воден струеж през пролетта при топенето на снеговете и пролетнно-летните дъждове.За акумолирането на водите на реката и нейните притоци са изградени три язовира и 28 малки язовира и баражи.Водата от тях се използва за водоснабдяване,хидромелиорация и напояване на различни култури, но най-вече на тютюн.В летния сезон се чувства сериозен недостик на вода в общината..През Кърджали минават Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа”
Клитатът в района е континентално-средиземноморски с много слънчеви дни в годината.Зимата е сравнително мека,лятото слънчево и горещо.
Сред модерните новопостроени сгради и улици се издигат минарета на стари джамии и православни храмове.Особено впечатляват най-старата църква по тези места”Св.Йоан Предтеча”,която според една легендапретендира да е последната обител на патриарх Евтимий Търновски, храмът с позлатени куполи”Св. Георги”, както и религиозният комплекс”Успение Богородично”в квартал „Гледка”, основан от Покрастителя на Родопите-отец Боян Саръев.
Днес Кърджали е областен град.Той е най- големия административен,промишлен,търговски и културен център на Източните Родопи.
Града е богат на културни и исторически забележителности.Драматично-куклен театър”Димитър Димов”,Историчиския музей, който е един от най-големите в Южна България в него се съхраняват разкопките от Перперикон и Татул.,Библеотека”Н.Й.Вапцаров”,много важна част от забележителностите е и статуята на Орфей,която стои на входа на града.
На 15км североизточно от Кърджали се намира тракийскато мегалитно светилище Перперикон.Извисява се на скален връх в източните Родопи в подножието му се намира с. Горна крепост, осеяна с десетки архиологически обекти от различни епохи, чийто център се явява Перперикон. Татул е един от най-величествените мегалитни паметници по-българските земи.За неговата точна датировка още се спори, тъй като се откриват материяли от различни епохи.Подобно на Перперикон, проблемите около Татул ще получат ще получат прояснение чак след сериозне архиологически проучванияНай-вероятно тя е просъществувала до падането на България под османско владичество, когато е била разрушена и така потънала в забрава..Близо да града се намират и скални образования известни като Каменна свадба и Каменни гъби.
Над с.Бели пласт ,до самия път на билото под вр.Каратебе се намират Каминните гъби,високи към 3м.и с хармонични форми на естествени гъби.Образували са се в продължиние на хиляди години под въздействието на атмосферни условия.Те са с розови петна,неопетнени пънчета и зеленикави гугли, неуписуемо красиви.Изваяни са в риолитови вулкански туфи.
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

и колко бяха парите за музиката , ако не е тайна разбира се :)
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

и колко бяха парите за музиката , ако не е тайна разбира се :)
Орхидея, такива теми са добър повод да си направиш скрита реклама на своите услуги, така че гледай от време на време да слагаш главна буква и точка:)
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Орхидея, такива теми са добър повод да си направиш скрита реклама на своите услуги, така че гледай от време на време да слагаш главна буква и точка:)
ахахахах

Иначе, верно гъмжи от неграмотници
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

.мИ научете, се да Пишете, Бе :D
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Евтините тарикати заслужават да ползват услуги на илитерати. :D

Трябва веднъж завинаги да стане ясно, че писането на статии е трудна и скъпа работа, изискваща умения, които много малко хора притежават. Съответно, който иска да ползва такава услуга ще трябва да се бръкне по-дълбоко от 2-3 лв. на статия. Опиташ ли да минеш тънко обикновено попадаш на хора, които идея си нямат как се пише смислен и грамотен текст.
 
Последно редактирано:
От: Фрииленсъри или илитерати?

Аз не мога да проумея защо хората не слагат интервал след точка, запетая и т.н. Виждал съм го и при други постове във форума. Айде правописа го остави, ама интервалите? Това и най-големият идиот трябва да го знае. Писането на текст и смятането на калкулатор са две различни неща!
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Нито скрита, нито явна реклама ми беше целта. По-скоро ми стана интересно за цената. Аз от съвсем скоро се занимавам с писане, но грамотността си е съвсем друга тема на разговор, проблем на съвсем друго ниво.
 
Re: От: Фрииленсъри или илитерати?

Евтините тарикати заслужават да ползват услуги на илитерати. :D
Евтин тарикат ще наричаш този, който си поръчва подобни материали.
Разбираш ли разликата?

Има обявен материал (заглавие), проценти уникалност и брой думи. Трябва ли да гадая, че във всяко изречение има поне по една сбъркана дума? Колкото за запетайките и точките... :cry:
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Като цяло, грамотността на по-младото поколение (нищо лично - не искам да обиждам никой) е на ниво под всякаква критика. Също така, тъй като на всички им се струва супер лесно да пишеш, куцо, кьораво и сакато решават, че пишат статии, пускат теми и така. А на който не му се дават пари, съответно получава ниско качествени текстове.
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Авторът има право, ставайки въпрос за правопис и понтиацинни знаци. Най-малко аз мога да претендирам за това, но щом и аз попадам на статии, в които е нужна моята намеся, то е ясно, че нещата не са добре. Има го и момента колко е платени за една статия и кой е ангажиран за това. Дано с малко пари не си очаквал нещо кой знае какво. Преди време си спомням, че един си бил поръчал селс копи за хоум пейджа за десет лева, като било и SEO, едновременно. Казах му, че ще получи точно селс копи за толкова пари и да си прави сметката дали това ще му е топ текста, това ли е бюджета, който ще представя сайта му в мрежата.
 
От: Re: От: Фрииленсъри или илитерати?

Евтин тарикат ще наричаш този, който си поръчва подобни материали.
Аз това и правя. Не съм се обърнал към никого конкретно или поименно, както се вижда. Ако някой се е разпознал това не е мой проблем.

Има обявен материал (заглавие), проценти уникалност и брой думи. Трябва ли да гадая, че във всяко изречение има поне по една сбъркана дума?
Когато наемаш някого да ти свърши дадена работа е изцяло твой ангажимент да се увериш първо, че е достатъчно квалифициран да изпълни възложеното. Всеки би трябвало да може да посочи линкове към предишни свои поръчки или най-малко блог с примерни статии. Един поглед там за около 30 секунди е достатъчен, за да разбереш колко струва. Ако такива мостри липсват и все пак наемеш човека, това вече си е изцяло твоя вина.
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Проблема на писателите (в българския пазар), че почти никой не би им платил 30-40 лв. на статия. Така те са нужни да смъкват цените си на смешните 5-10 лева на 500 думи, което се предполага, че ще го правят без мотивация. Въпреки това съм попадал на страхотни материали. Но тъй като цената е такава ниска, почват да се набълват доста неграмотници, които си мислят, че работата е лесна тъй като се заплаща ниско.
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Като казахте правопис мен ме дразни като слагат интервали пред препинателните знаци. Голяма мода стана - кой го измисли и от къде тръгна не знам.

Иначе тази статия е шедьовър на литературното изкуство. :mrgreen:
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Положението е отчайващо.
Нямам думи :(
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Статията е скандална поради ред причини. Употребата на пълен и кратък член е само малка част от проблема, впечатление правят грешки тип ала по-българските земи, вторият по-големина и други подобни. Имам чувството, че авторът на статията е още ученик или просто саботира поръчката. За съжаление много нови потребители се подвеждат по съвети, че писането на статии е едва ли не нещо много елементарно и по този начин ще спечелят лесни пари. Слава богу, че във форума си имаме хора, които следят нещата изкъсо и не допускат неграмотници до раздела Пазар.
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Колко плати за тази статия?
 
От: Фрииленсъри или илитерати?

Аз от съвсем скоро се занимавам с писане, но грамотността си е съвсем друга тема на разговор, проблем на съвсем друго ниво.

Личи си, че от скоро пишеш, защото се вижда как не умееш да слагаш интервали на правилните места (някъде даже се забелязват по няколко интервала един след друг).

Тиретата не са чак толкова голям проблем, но все пак ще го спомена.

В някои случаи е допустимо в списъци да не се слагат точки, обаче в един и същ списък да има точки в някои редове, а в други да няма - е най-малкото странно. Забелязах, че в една и съща статия пишеш някои списъци с главни букви, а други - с малки.
 
От: От: Фрииленсъри или илитерати?

Благодаря за критиката! Ще си поправя грешките и ще се постарая в бъдеще да спазвам забележките! :)
По принцип съм счетоводител, писането ми допадна като занимание. Под грамотност визирам правопис, пунктуация и определено не съм обръщала досега такова внимание на интервалите, тиретата и точките в списъци.
 

Горе