Qwen се справя доста добре с Български прави по малко грешки от GPT доказано от
ние преди рънвахме на локален Qwen 3.5 но този сменихме на minimax
От 2 дни тествах и qwen.ai който е китайския най-добър Ai и мога да кажа , че останах супер очарован. Прави много по малко грешки от GPT. Нямам представа другите колеги как работят и по какъв модел, но тук някой се оплакваха , че техните модели не разбирали Български език, е аз пък само на български си пиша с GPT и qwen.ai. Новата версия на GPT 5.6 Sol не лагва при големи сесии и разменени съобщения. Преди последната версия на 1500 разменени съобщения почваше як лаг. Сега с последната версия имам разменени вече 13 000 съобщения с дълги кодове от по 1000 реда сорс и досега не ми е лагвал.
Qwen се усеща по-точен от GPTзаради по-ниския процент халюцинации. Cloud версията трябва да е 3.7,което е трето място по най-нисък процент на дефолтния benchmark на графиката от вчера...
OpenAI ги разбирам да държат процента на халюцинации токова висок - при 6 милиарда (вече сигурно повече) чат сесии на месец, ако в двуцифрен процент от тях ботът каже не знам, много хора ще си помислят, че чатботът не е толкова умен... Но за повечето от нас, които работим с него (като помощник) или го караме да върши реална работа, такъв процент халюцинации може да ни вкара в проблеми.... Аз предпочитам ботът да каже, че не знае или да се придържа стриктно към промпта, вместо да си измисля нещо, за да изглежда умен....
Относно българският език:
Qwen семейството разбира и пише много добре на български работил съм доста с от 3-та серия нагоре. При по-големите модели почти не се усеща разлика с frontier моделите... Нямам много взаимодействие с мини кодер версиите на български, не съм ги карал да ми пишат текст... За текст съм тествал Qwen 3.6 35B, Qwen 3.6 27B и Qwen 3.5 122B. Последният много се стараеше - когато му дадох да пише статия, имаше икони, таблици, обяснения и звучеше добре...
DeepSeek V4 (квантизиран на от автора Redis, Flash модела става за Spark вариациите -
https://github.com/antirez/ds4) — не беше толкова добър на български изгледаше малко изкуствен като гугъл транслеит преди много години и изкара лека халюцинация като го накарах да обясни какво е пустнияк...
Gemma 4 (26B и 31B QAT) се оправя доста добре с българския, но начинът, по-който сметна една бройка сървъри от един лог, направо ме учуди... Не в добрия смисъл човек би си помислил, че халюцинацията им е първи приятел.
MiniMax 2.7 много добър български, знае какво е пустиняк

а и скоростта на 2.7 MiniMax-M2.7-IQ4_XS от Unsloth е доста добра ... Искам ми се да можех да рънна 3 но не ми стига хардуер...