Цена за създаване на Форум.

Благодаря. Да, аз самата имам блог, водя и няколко ФБ групи за неща, които ме интересуват и има някакво общуване там, но дори и то не е на нивото на един форум тип общност. Затова сe питах, дали пък някъде няма... и аз да не го знам : )

Сега ФБ след дългогодишното обучаване само да лайкваме и да изпитваме емоцията да ни лайкват /напълно съм я прeживяла, това е почти физическо удоволствие/ .... вкараха още няколко бутона, но лошият ни навик остана :) : да няма мнения, а само емотикони. Което в един сериозен форум е смешно.

Сигурна съм, че не само търсачката, а и всичко друго на социалните мрежи се развива и добре се плаща за това, но действително не забелязвам стремеж да се улесни създаването на "комюнити", а по-скоро на "тагването" тука и там + безплатно извличане на все повече наша лична информация - било за да ни заливат с реклами, било за данни за разузнавания, те си знаят.

Всъщност сайтовете тип "приложна психология" със житейски съвети и статиийки процъфтяват, за сметка на едно истинско /било и виртуално/ човешко общество, където можеш да запомниш някого, да му усетиш поне характера, и да обменяте идеи. Тук може да е предприемачески, но се радвам, че е жив форумът.
 
Последно редактирано:
Повечето платформи са направени с цел да са бизнес. Особедно Facebook. И за върши работа на рекламодателя, те реално имат нужда да съберат малко повече данни, естествено, за да представят качествен трафик.
 
Вдигането на платформа и оформянето на структурата на форума - категории и секции не е нещо много велико. Трудната част е съдържанието и привличането на хора, добавящи стойност към сайта - полезно и ценно съдържание. Често се случва в началото двигатели да са не повече от 2-3ма човека, които са може би админите и някои техни познати в областта, в която ще е форума. Виждал съм и случай да се пише с няколко профила от един човек, не е за този форум де. Като идеята е да се внуши, че има някакъв живот в него. И от там да е привлекателен за новите потребители, като ги накара да се регистрират, а и защо не разпишат.

Създаването на форум е трудно, особено в тези времена на социалните медии. Да не говорим, че тези социални медии и магазини направиха хората мързели и за него да се регне някъде е много голяма драма. Предпочита вместо да се порови някъде, да влезе във фейса и да си пита на стената, или в някоя група, в която членува. Някак си лесното е вече буквално пред всеки. За какво мислим, че Google страда от това. В момента дори го виждам и в моята сфера - няма едно време ровенето и питането в Google - сега пита си в групата и получава всичко почти на готово. Да, някои пускат линкове към форуми, но много и споделят личен опит, пак с някакви препратки, защото не им се обяснява кой знае колко. :)
 

Горе