Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Blinky

Owner
Това е интересно. Днес бяхме на кафе и без да се замисля си включих да сърчвам мрежите в района и плес - то кафето имало Wi-Fi. Новината е интересна и реших да я шенра тук:

Прочети повече тук.

След 4 години си мисля, че даже няма да има място без фри зона. В този ред на мисли ще се засили и антивирусните програми, като продажби. Няма смисъл да обеснявам защо - все пак влизате във фри зона. :)

П.П: Няма да е лошо да започнат да пишат статии и/или новини с повече от 2-3 абзаца.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Хубава новина, но във България не сме достатъчно пораснали за да имаме толкова много фрий зони.Макар, че останах приятно изненадан от скорошната кампания за отключването на Wireless връзките за един ден ( http://osvobodiinternet.com/ ).При нас проблема е, че мобилните оператори все още поддържат изкуствено високи цени на разговорите и мобилният интернет, не че е непосилно да имаш, но не е от най евтините удоволствия при заплата от 500-600 лв.А до 10 години може би ще има развитие и при нас с броя на спотовете, но едва ли ще е x4.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Обобщително казано,независимо от крайно перспективните,реципрочно,крайно негативните реплики на тази новина,онлайн-бизнеса ще върви перманентно във възходящ ред нагоре и болшинството от професионалистите,както и моментните любители* на този тип бизнес ще извлекат максимална изгода,както в материален,така и в личностен аспект.Относно 4х повече wi-fi бг общност--->това е крайно перспективно очакване,особено,ако се има в предвид крайно задръстения и инатлив характер откъм промени темперамент на въпросната общност:)
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Определено пазара много ще расте тук. И се надявам технологично да пораснем, за да можем да седнем в парка и да си отворим теблета, за да прочетем няколко онлайн инфо сайтове, а не да сдухаме няколко хиляди дървета и да се излеят 100 хил. литра отровно мастило, за да сме в час новостите по света. Това е един перфектен свят. Другото е просто кофти минало. Само като гледам колко вече хора оперират с таблети, смартфони и нетбуци, чак се чудя как само 4 пъти от сегашното ниво. Аз даже във фитнеса, в който ходя има Wi-Fi. В кафето до нас, което е средно като клас, в БиоМет автобусите, на гарите, в повечето бизнес сгради, молове. Абе само се чудя защо на места, на които хората се събират на големи групи няма. В парковете, особедно тези, които са около бизнес сградите, за да се разгледат малко новини и FB, преди да почне втората част от раб. ден. И ей такива неща. Да седиш и да се логваш от всякъде. Кофти е, че е строго юзърски нет, не става за банкови транзакции, плаюане на сметки и т.н. Поне не в сегашния му вид. Трябва леко секюрътито да се пипне тук. Да са идея по-защитени.

Представете си да си седиш в задрстването и чрез безжичния вече да си започнал работата си за деня - влязал си в пощата, прегледал си важните мейли (даже си отговорил на спешните), заредил си няколко инфо сайта, в нишата, в която оперираш и ето ти - не си стигнал на работа, а вече си продуктивен. Идеялен начин и за растеж на икономиката ни. Абе ако това се случи ще стане много добре, но малко са го пресилили. Дано да го направят, защото сега се дере на килобайтове от нашите оператори, които яко са хванали клиентите си за гърлата. Чудя се как така е възможно такова нещо. Монопола и печалбарството много цакат просперитета. А и нашото родно правителство не е инвестирало в нищо креативно последно време.

П.П: Абе нямаше ли някакъв такъв проект - за масов безжичен интернет. Може и да е само за София де. Не съм сигурен, просто профуча покрай ушите ми преди време.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Имаше проект и даже беше наскоро.
 
Re: От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Кофти е, че е строго юзърски нет, не става за банкови транзакции, плаюане на сметки и т.н. Поне не в сегашния му вид. Трябва леко секюрътито да се пипне тук. Да са идея по-защитени.

взимаш си един впн и имаш секюрната връзка и от публични хот спотове в САЩ масово го цъкат така даже има доставчици който дават две устроиства кънекнати през впн еднин комп и отделно едно мобилно :) ама в БГ почти никои не е свикнал да ползва нещо такова а то не е скъпо въобще
 
От: Re: От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

взимаш си един впн и имаш секюрната връзка и от публични хот спотове в САЩ масово го цъкат така даже има доставчици който дават две устроиства кънекнати през впн еднин комп и отделно едно мобилно :) ама в БГ почти никои не е свикнал да ползва нещо такова а то не е скъпо въобще
Те по принцип и връзката между телефона и сайта са криптирани. Мен повече ме притеснява факта, че някой може да сканва устройството на не връзката. А тук, че това не е широко застъпено, даже не съм го виждал е така. За това и страдат много като тръгват да се логват и да пазаруват през телефона си. Скана на телефона се състои най вече в това да се преследи какво точно набираш. Другото, което минава от телефона към сайта вече става ясно. За такъв случай се ползват 2 неща - VPN, както каза и мобилна версия на антивирусна, която задължително да има firewall и да има on demand мод.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

много интересно. само се чудя защо това не се случва сега? какво чакат? хората след няколко семдици ще кацнат на Марс, че и бактерии ще носят, за да видят дали ще оцелеят, тук бате откриваме огъня. в чужбина не е вече нещо страно безжичния нет или някакъв лукс. то е просто средство, удобство, необхогимост. тук необходимист е да има алкохол и празноглава цицорана у кръчмата, шибани деградета.

ще е добре да си седнеш на някоя пейка и да си полафиш с приятел отатък океана. иначе, имапе проент и все още има ама нещо не го виждаме. скапана работа. тук за това не ни върви икономията и никога няма да има нормален ритъм. един бизнес трябва да е тикан от идеята да помага на хората (микрософт, фейсбук, кока кола, епъл), а не да печели от тях. почвайки с идеята как да правиш пари, обиновено не стигаш висините на истинските бизнеси. има си последователност във всичко. не може да сложиш кондома преди да събуеш гащите, нали?

има начин безплатното wi-fi, което да се посне да се монетеризира. но в ако работят хора с мозък ще го знаят. за съжаления този проект може да не го бъде - просто като си прост еволюцията идва по-бавно. :)
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Бърза бизнес идея:
наслагайте wi-fi hotspot-ове с безплатен достъп, само че ползвайте CPA Lead или нещо такова за анкети преди да пуснете потребителя през gateway страницата.
Така и за него безплатно, и за вас печелившо.

20% за тази идея.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

друга идея:

пуска се безплатен интернет, чрез free wi-fi зони (навсякъде), като всеки, който го е предоставил прави си нещо като home страница преди да се логнеш към нета, в която продава реклама. Нещо като виртуален билборд, но с опция да слагаш повече от един рекламудател. Не е изключено покрай това да създаде апликация с която да си логнат с техен браузър, които е осен по-бърз с техния интертнет и по-интелигентен, от към таргетиране на потребителя спрямо възраст, пол, националност, интереси, работа, статус и т.н.

Даже за да е с прецизна точност всичко - при първо логване - попълване на анкетака с основните неща, но анонимна (без имена), и на следващи влизания ще се знае с какво могат да го таргетират въпросния потребител. Това за мен би бил няй-успешния модел. За жалост се иска мозък за тази работа.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

друга идея:

пуска се безплатен интернет, чрез free wi-fi зони (навсякъде), като всеки, който го е предоставил прави си нещо като home страница преди да се логнеш към нета, в която продава реклама. Нещо като виртуален билборд, но с опция да слагаш повече от един рекламудател.
Това го има вече, оказа се неефективно и спряха да го ползват.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Това го има вече, оказа се неефективно и спряха да го ползват.
Така ли? Нещо не ми се връзва. Доста по-добре е от това да минеш с 90 по цариградско покрай някой билборд. Явно нещо не са го доизмислили. То е вярно, че всеки ще гледа да мине бързо покрай това досандо нещо, но все пак си мисля, че може да не е толкова досадно и човек да се загледа леко. Ако го направят леко и тънко да се пронизва покрай погледа и да не дразни и в същото врем да рекламира, може и да има ефект. А къде и кой го правил, че нещо ми обягва това. Тук ли е било и защо не потръгнало. Има шансове да не е тръгнало, даже големи, но все пак си мисля, че модела може да е печеливш. Другите по една или друга причина успяват някъкси да се нагодят. Много зависи от манталитета, локацията, начина на мислене. Когато се пипа тънко и е много чувствителна материята, трябва да се мисли идея по-дъблоко. Винаги е било така. Даже се учудвам как е възможно да пуснеш нещо без да си си направил труда да го направиш така, че ти да искаш да е там.

Ако има таргет реклами, няма ли ефекта да бъде идея по-сполучлив. Все пак се разчита и на това, че нещата си вървят логически. Не знам нещо, което е леко пуснато по течението да е докарало много за изобретателя му.

Или може да се направи нещо като бгмапс-а, което да локализира всички важни бизнеси, които биха искали да присъствав каталог на някаква такса. Да се направи така, че при влизане да му се предоставя информация свързана с това, което го интересува за момента. Ето и пример: излиза от офиса около 12.00-13.00 часа и след влизане му излиза заведенията, които имат евтино, вкусно меню в радиус от 100 метра (може и повече). Знам, че се иска мног ресурс, но колкото по-улеснено стане за потребителя, толкова по-добре ще и за бизнеса.

Друг пример: излиза от работа и вече е свършил раб. ден - излиза каталог с оферти за превоз - таксита, маршрутки, рейсове, мерто. Може ако е е с кола - бензиностанции с добри за деня цени и томболи.

Колкото си по-близо до потенциалния си клиент, толкова си по-близо до продажбата. Това е факт. Малко се иска, за да си пробиеш силен път в това.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Аз лично много се интересувам от сигурността, защото много често влизам в нета през всевъзможни wi-fi мрежи. Освен антивирусна и защитна стена, имам и една програма, която хваща разни червеи и блокира зловредни страници. Въпреки всичко, избягвам да държа ценна информация в компютъра, не се логвам в банкови акаунти и в най-важните пощи. Ако може Coolice да даде съвет за някой vpn подходящ за слаби връзки?
 
Re: От: Re: От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Те по принцип и връзката между телефона и сайта са криптирани. Мен повече ме притеснява факта, че някой може да сканва устройството на не връзката. А тук, че това не е широко застъпено, даже не съм го виждал е така. За това и страдат много като тръгват да се логват и да пазаруват през телефона си. Скана на телефона се състои най вече в това да се преследи какво точно набираш. Другото, което минава от телефона към сайта вече става ясно. За такъв случай се ползват 2 неща - VPN, както каза и мобилна версия на антивирусна, която задължително да има firewall и да има on demand мод.

с правилно настроен впн не се вижда какво набираш на екрана вижда се че само отварящ тунел между устроиството и едно ип в чужбнина и от там нататък всичко минава през тунела високо ниво на анонимност само в логовете на впн компанията има какво си отвярял (тоест ако се притесняваш от кражба на корпоративни тайни си избираш голяма впн компания с добра репутация същото като избора на локален интернет доставчик...)

и нищо не може да ти сканва щото нямаш отворени портове на който да се предлага услуга (надявам се)
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Тва е добра идея за homepage на безплатен wi fi спот. Ами примерно ако сложиш един survey в хоума така че всеки потребител реално да ти произвежда някаква печалба дали няма да има добра реализация ?
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

всичко това за бизнес идеята е много хубаво, но нали се сещате, че няма как да стане защото:
1. за да се изгради такава инфраструктура (хиляди ВИФИ точки) са нужни много време и още повече пари.
2. в момента в който мобилните оператори почнат да предлагат нормални цени за 3Г нет горното просто умира. (под нормални цени разбирам 20 лв/месец = 300 мин и 1000 СМС (към вс. мрежи) / 500 Мб трафик ( без ограничение на 3Г скорост за всичките МБ))
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Аз лично много се интересувам от сигурността, защото много често влизам в нета през всевъзможни wi-fi мрежи. Освен антивирусна и защитна стена, имам и една програма, която хваща разни червеи и блокира зловредни страници. Въпреки всичко, избягвам да държа ценна информация в компютъра, не се логвам в банкови акаунти и в най-важните пощи. Ако може Coolice да даде съвет за някой vpn подходящ за слаби връзки?

Заповядай

http://www.securitykiss.com

Един от най-добрите продукти в момента на пазара, до 300 мегабайта трафик за сърфиране е безплатен, ако искаш да ползваш всики екстри и неограничен обем трафик си плащаш
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

Ще го пробвам, мерси.
 
От: Четири пъти повече обществен Wi-Fi до 4 години

За VPN съм повече от съгласен, но в такъв случай ще има вероятност горната идея да не се осъществи - home page с рекламите. Знам, че една антивирусна със силна защитна стена няма да допусне някой в телефона и мисля, че би било достатъчно. Поне за потребителите. За фирмите е задълже VPN, даже от сега го казвам. Фирмените тайни и шпионаж са голям бизнес, а това устройстов не дава големи шансове за развитието му.

Идеята би могла да е повече от печеливша особедно когато говорим за това, че free wi-fi zones могат да се поддържат от един голям рутър (ако това е възнможно) или от няколко по-малки, но и по-силно от познатите ни. Въпрос на избор, както и на реализация. Опредлено се искат много инвестиции, но успешния бизнес се гради на това - помогни на хората, а то ще ти се върне. Не случайно проповядваме такава политика. Зак да не би да е бил на голяма печалба в началото на FaceBook. Не е, но в него има просто това му мислене и успя. Обратното - "абе за какво да се занимавам, като ще съм вътрешно", не само че е по-непечелившата стратегия, но и масово прилагана. За това и много се тъпче на едно място.

Не ми се вярва могилните ни оператори да свалят цените. Искам само да уточня, че расикваме положението този тип нет да се предоставя за комерсиална цел. Ако исмаш да си провериш пощата, ин ей такива, докато си в задръстване. А и кой е казал, че няма да успее, при положение, че така се спалга ръка на много голям пазар. Не знам, но последно време мойте приятели не си купуват вестници и смисания. Те просто влизат, четат и излизат. В този период те са както трафик, така и потенциални клиенти за продукта, от който се интертесуват. А и въпрос на време е това да се превърне в ежедневие - да си проверяваш всичко онлйан докато си някъде си (но в градски условия).

Но да си го говорим честно - това увеличение ще се забележи предимно (а може би само) в free wi-fi зоните, предоставени от кафета, бизнес сгради, места за забавления (фирнеси, ресторанти, магазини). Бях на едно кафе, където като ми докараха поръчкатам ми донесоха и сметката, на която имаше pass-а за wi-fi-то на кефето. Въпрос е, че не го сменят често, което означава, че това може да се използва много често. Ако си ходил преди месец, пак може да си се възползваш от този безжичен нет.
 

Горе