1 500 000 българи не работят....Какво мислите?

Blinky

Owner
http://www.capital.bg/politika_i_ik...zo_15_mln_bulgari_v_trudosposobna_vuzrast_ne/

Интересна статия. Само не успях да прочета това включва и братята роми в това число, щото не е ясно вече кой как си прави статистиките. А е редно да има разделение тук.

Какво мислите вие? :)
 
Социала ги храни. Всичко е ОК
Бате, ние ги храним. За това едните са извън сивата, другите на половината са в сивата, а голяма част не са излизали от сивата никога. :) И така....ще се търкаляме тук. Ето няколко характеристики, които могат да се впишат в профила на един от тези "неработещи". Поне една от тях си я имат.

1. Иска след завършване (средно или висше) да седне на една работа, на която да получава 2000 лв. на месец без да прави много. А преди това никога не е работил нищо. Пиянствал е и е бил играч, щото техните много си го обичкат и глезят.

2. Не вижда смисъл да взима 600 лв. при някой робовладелец с извратен начин на управление на фирмата си, които са повечето бг работодатели.

3. Не иска да е на светло, защото държавата не му помага, защо той да инвестира в нея. Думата данък или пенсионно осигуряване не са познати термини за него.

4. Предпочита да прави далавери и да избутва месеца с едни 1000-1500 лв. на месец с некви врътки, тънкажни истории и най-вече без да е нещо черно на бяло. Няма документи, нямат транзакции, всичко е на ръка. Чиста работа.

5. Не умее нищо...щото е решил, че цял живот ще работи и защо не почне по-късничко.

6. Не може нищо, не знае нищо и това е защото е спрял мозъчното си развитие рано рано по една или друга причина.

7. Мрази държавата и цялата скапана система, и е решил да си плаща само на себе си цял живот.

Има и други, но горе долу това е в общи линии. ;) Мъката е пълна.
 
Вероятно цифрата е по-голяма.... или по-малка :)

Има такива, които работят, но не се осигуряват, съответно и не спазват законите.
Има такива, които не работят, но не се регистрират в бюрата по труда и няма информация какво се случва около тях :)

Сивата икономика е огромна и в пъти по-голяма от статистически показаната. Това е реалността и трябва да се борим с нея.
 
То на кой да се сърдиш, човек. Тия дето не плащат осигуровки и данъци не виждат смисъл в това, защото нито вярват в пенсионната система нито в здравната, нито в правосъдната и прочие....абе с две думи няма да получи нищо за парите си. Като да отидеш в кварталната кръчма и да ти сервират студена супа....и да си я платите....ще дойдете ли пак да си платите за същия шит? Не. Но и не ги разбирам неплащащите, защото другите (повечето от нас, да не кажа всички) си плащат, а държавата пак е една голяма яма и никога няма за нищо. И нямането идва и от това, че няма от кой. Другото е ясно - краде се.
 
И нямането идва и от това, че няма от кой.
Нямането идва от това, че сме индивидуалсти, всеки за себе си. Я да видим, ако си координираме способностите, за какво ще става на въпрос.
 
Одеве гледах в потока снимка на вечеря в болница - един домат и парче сирене. Персонала на здравната каса и здравното министерство дали това вечерят?!
Не всички имат желание да емигрират. Ако не е сивата икономика, България съвсем да е опразнена.
 
Не всички имат желание да емигрират. Ако не е сивата икономика, България съвсем да е опразнена.
Стига си ревал и ти, качествените българи вече си се връщат обратно от гурбежа. Полуфабрикатите от западнала европа да му мислят:)
 
То най-големия паричен поток в България е именно от нашенци , работещи зад граница и пращащи пари на близки...
Естествено, няма да ги пращат на сьолю, пульо, в Майка България си идват:)
 
вече си се връщат
Ако се обръснеш, може и да ти се проветри мозъка и да почне да е ефективен.
 
  • Like
Реакции: Sky
Четох някъде, че ромите надскачат бройката от над 1 000 000, така че ме съмнява тия 1.5М да са 90% роми :D
Иначе закво да работят... даваш 3лв взимаш билетче от лафката, удряш 1М или поне 100к и готово :D Поне бабите от нечуваните досега села така правят ... :D
А другите %-ти чакат на братчедите и родителите от чужбина да пращат мангизи, или децата, който се е уредил да бъхти... и има едни 20-30% които не бачкат цял живот, само дебнат некой далавера за бърза инвестиция...

Иначе от 1.5М поне 500к се занимават с мошенгии ... като цяло всеки нещо прави :D никой не работи, а всеки харчи яко :D
 
Според мен проблема е в това, че няма достатъчно места за нискоквалифицираните. Освен това заплащането е ниско (както и при висококвалифицираните) което обезсмисля и демотивира да се работи.
В България няма много голямо разнообразие от висококвалифицирани позиции което според мен оказва влияние и на броя нискоквалифицирани.
 
В Ук безработицата е 10%(не си спомня с подробности), но процента работещи е едва 70%. (Ето една статистика цък). В числото безработни не влизат тези на помощи и студентите, а в числото работещи влизат тези работещи почасово. В щатите си безработен само 6 месеца след това не си в статистиката. Общо взето манипулиране на народната психология. В България трябва доста магарии да измислят, че да замажат положението. Кви неща пиша все едно на ония им пука. Сигурно и вицове си разправят за нас дупедавците от парламента.

Повтарят едно и също нещо как високата минимална заплата ще храни мързеливите българи толкова е поваряно, че всеки зе да им вярва. Ниската минимална заплата просто глези работодателите да не са продуктивни. Щом на запад могат да произвеждат на много по-високи ставки значи става.
 
Тия дето не плащат осигуровки и данъци не виждат смисъл в това, защото нито вярват в пенсионната система
Бате баща ми наливаше десетки хиляди в осигуровки и накрая Костов му каза че това дето го е внасял до 97 вече го няма
, и сега пенсията на му е 380лв . Каква е гаранцията , че утре и наште няма да ги отрежат?
За това едните са извън сивата, другите на половината са в сивата, а голяма част не са излизали от сивата никога.
Това е истината , безработни няма просто всички са в сивия сектор.
Според мен проблема е в това, че няма достатъчно места за нискоквалифицираните.
Не проблема е че държавата ги хрантути с всякакви социални програми от нашите данъци , вместо да даде парите на нас хората с бизнес и да работят реално и вкарват добавена стоиност в бюджета .
 
Аз смятам, че проблема се корени в липсата на работни места с достатъчно заплащане, което да стимулира тези 1 милион и половина българи. За което пък причината е, че градим пазарна иконимика от 30 години, което прави нашия пазар едно тепърва прохождащо "бебе" на фона на икономики развиващи пазарните принципи в последните 100-200 години. Това комбинирано с "наследстовото" от соца т.е. всеки да живее в собствено жилище допълнително намаля инциативата на тези 1,5 милиона души, все пак не трябва да мислят за наем и т.н. Просто храна и цигари да изкарат месеца..

пс. Не смятам, че държавните подаяния са нещо лошо - тези нищожни суми отиват при хора с нисък до никакъв доход, а те ги харчат за стоки от първа битова необходимост. Което пък е хубава "инжекция" за стимулиране на родната икономика, която и без това не се слави със производството на стоки с висока добавена стойност.
 
пс. Не смятам, че държавните подаяния са нещо лошо - тези нищожни суми отиват при хора с нисък до никакъв доход, а те ги харчат за стоки от първа битова необходимост. Което пък е хубава "инжекция" за стимулиране на родната икономика, която и без това не се слави със производството на стоки с висока добавена стойност.

Напълно съм съгласен. Не мисля, че социалните помощи са проблема... циганите взимат социални помощи дори да не се нуждаят от тях. Само със социални помощи не може да живееш. Добавяме и това което каза колегата над мен (че социалните помощи на практика финансират "бизнесмените") и може да се заключи, че циганите са удобни за много хора които искат да намерят някакво оправдание. Истината е, че много българи са в същото положение.
 
Бате баща ми наливаше десетки хиляди в осигуровки и накрая Костов му каза че това дето го е внасял до 97 вече го няма
, и сега пенсията на му е 380лв . Каква е гаранцията , че утре и наште няма да ги отрежат?

Това е истината , безработни няма просто всички са в сивия сектор.

Да, това е най най причина за всички нередни уж статистики. И според мен, дори не са пълни. Мисля, че бройката може да е реална, до някъде. Цялата сива икономика е плот на нестабилната и зле управлявана държава. И тенденцията е това никога да не се оправи в скоро време. Просто веднъж е достатъчно някой осигуряващ се да се възползва от здравната ни система, за да мине към "тъмната" (сивата) страна. И не само тази система не работи както трябва. Това са още: правосъдната, образователната, социалната и каквото се сетим. Как човек да седне и да бъде честен като пред очите му някак потънаха 4 милиарда без виновни, без осъдени. Създаде се един дълг, който данъкоплатеца трябва да погасява в годините. Но го има и другия момент - явно българския гражданин е доста скептичен към държавните учреждения и наистина не вижда смисъл да дава от джоба си нещо толкова слабо работещо, дори неработещо, но пък поне се е закачил на някаква работа, която да го държи под радара, че някак този човек живее с някакви.

На мнения съм, че на тази цифра не и е дадена точна дефиниция. По-скоро съм склонен да повярвам, че 1,5 млн. души са в сивия сектор, отколкото че си седят ей така вегетиращи. Просто можем да си зададем един просто въпрос - как живеят без пари и вече ще си отговорим с точни въпрос.
 
  • Like
Реакции: KA7

Горе