1 500 000 българи не работят....Какво мислите?

Всичко изброено от теб или има частни и в пъти по-добри алтернативи и дори сега, или преди това системата е работила без държавна намеса.
Нали ти е пределно ясно, че примерно нашата любима държава има разходи за 36 милиарда лева - замисли се какво би станало, ако тези милиарди не ги взимаха и към това прибави тотално неефективното разходване на тези средства от страна на държавата ...
Все пак преди има няма 80 години е нямало и 90% от данъците, които сега плащаме и пак е имало държава.

Предполагам е възможно да не съм точния човек за такъв разговор, понеже на теория споделям либертарианските ти виждания.
Проблема ми идва с как напрактика да се случи - и понеже виждам хиляда и един проблема при "по-добрите алтернативи".
Здравеопазването например е немислимо да не е подпомагано от държавата... То не е да няма как да стане де, но реално ще се случи да кажаме - еми който е негоден да мре, което не е невъзможно, но морала не ни го позволява. Именно сблъсъка на морала и съзнанието с либертарианските принципи прави невъзможно една такава система да бъде имплементирана на практика. Какво правим например с тези 1 500 000 души? Сега държавата ни рекетира, за да имат достъп до бърза помощ, но при частна бърза помощ - никак няма да съм съгласен част от вложенията и да ходят за тези 1 500 000 души.
Силовите структури също е абсурд да са в ръцете на частни организации, понеже в един ден ще се стигне до тоталитаризъм, в най-добрия случай.
 
Какво правим например с тези 1 500 000 души? Сега държавата ни рекетира, за да имат достъп до бърза помощ, но при частна бърза помощ - никак няма да съм съгласен част от вложенията и да ходят за тези 1 500 000 души.

Ама ти сякаш сега ставаш от сън. Това не е новина, тази цифра не са се пръкнала ей така от нищото точно сега. Даже виж какъв е бил процента през 2011:

http://www.chitatel.net/forum/topic/11558-безработицата-в-българия-е-41/

Ето и през 2008:

http://www.mediapool.bg/narastva-zaetostta-sred-po-vazrastnite-hora-u-nas-news146181.html

Как сме живяли толкова време с толкова голям процент неработещи? О, Боже! Как не е фалирала държавата още преди години. Какво да правим, закъсали сме го...

Друг е въпроса какво точно означават тези проценти. Ето я същата новина като от 1 страница, но в друг сайт, и пише "Всеки трети българин бил икономически неактивен през 2016-та". Звучи ми като общия брой хора, които са били безработни в даден момент през годината.
https://dariknews.bg/novini/biznes/...-ikonomicheski-neaktiven-prez-2016-ta-2035119

Пак през 2016 се казва "За тримесечието безработните хора в България са 229 хиляди.":
http://www.capital.bg/politika_i_ik...raboticata_e_na_nai-niskoto_nivo_ot_7_godini/

И данни от НСИ

http://www.nsi.bg/bg/content/4011/б...работица-национално-ниво-статистически-райони

Колко са мързеливците в този момент?
 
Относно данъците като кражба, да кражба са. Но как иначе бихме подържали инфраструктурата, полиция, пожарна, училища, услуги и т.н. и т.н. ?
Имаш къща, стопанство. Плащаш данък да храниш куче за охрана от лисици и друг хищен дивеч. Ако кучето се разболее, плащаш и данък за здравето му.
Идва момент, в който кучето се променя и спира да пази стопанството ти. Дали ще продължиш да му плащаш данъка?
Или ще направиш едно последно плащане от 7 лв за инжекция, заради "хуманизма", в който живеем. Безплатния начин е секирата по главата.
Плащането е оценка за нещо. Купуваш от пазара кило домати и плащаш исканото. Защото си оценил от кой продавач и кои точно домати ти вършат работа.
Дали ще си доволен, когато отпред са наредени перфектни домати, а ти слагат от старите и гнили от задната невидима част на купчината?
 
Ама ти сякаш сега ставаш от сън.....Колко са мързеливците в този момент?

Не съм изненадан от цифрата, резултатите от ниското включване в икономиката са видими, без много полемики - можем просто да хвърлим човечето в гугъл мапс на произволна точка в нашата държава и произволна точка в държава от Европа с голям % икономически активни граждани - как живеем толкова време - ами голяма част са на доизживяване, стари коли, стари коптори, стари дрехи, всичко вехто.. Дали ни харесва или не - все тая, 1 500 000 души поне са "свободни".

Имаш къща, стопанство...
Дали ще си доволен...?

Ами няма да съм доволен и ще сменя продавача.
Но Държавата какво да я правим? Да ходим да избием народните представители със секирата? Да избием тези 1 500 000 души? Не го виждам как ще стане, затова залагам на добър личен пример, пък ако всеки се опитва с всяка година да направи поне нещо - всичко ще си дойде на мястото.
Аз всъщност виждам огромна промяна в последните 10-тина години, нещата се случват, къде по-бавно, къде по-бързо но се случват, стават все по-уредени и си идват на мястото. И най-важното, смятам много хора започват да проявяват все по-цивилизовано и "западно" мислене. Доста хора видяха свят, обиколиха, къде на екскурзия, къде на гурбет, къде взеха европейско образование - всички те носят промяната.

пс. България не смятам, че можем да оправим за ден или два. Има много хора с мислене от 19-ти век, предпочитащи да живеят в съборетини, да броят стотинки, да седят необразовани и непродуктивни, никому ненужни и прости с 200€ чисти пари месечно. Тези и бог не може да им помогне. Но те ще изчезнат, естествен подбор
 
Естествено, че няма да работят и ще се опитват да направят някоя схемичка. Няма да лъжа, но и аз много време бях в доста сивия сектор, макар, че и сега не съм управител на нито една фирма, а съм съдружник в много фирми и плащам само здравни за 18.40 щото не съм длъжен за повече :D Почти съм сигурен, че в този форум едно 90% от всички смятат "абе ебал съм я държавата, да си направя своето милионче и не ме интересува нищо" и споделям тяхното мнение.. Света е голям, правиш парите тук и се спасяваш по вечно слънчевите плажове на Тайланд или някоя друга евтина, но екзотична държава с плажове, палми и мацки по монокини ;)
 
Предполагам е възможно да не съм точния човек за такъв разговор, понеже на теория споделям либертарианските ти виждания.
Проблема ми идва с как напрактика да се случи - и понеже виждам хиляда и един проблема при "по-добрите алтернативи".
Здравеопазването например е немислимо да не е подпомагано от държавата... То не е да няма как да стане де, но реално ще се случи да кажаме - еми който е негоден да мре, което не е невъзможно, но морала не ни го позволява. Именно сблъсъка на морала и съзнанието с либертарианските принципи прави невъзможно една такава система да бъде имплементирана на практика. Какво правим например с тези 1 500 000 души? Сега държавата ни рекетира, за да имат достъп до бърза помощ, но при частна бърза помощ - никак няма да съм съгласен част от вложенията и да ходят за тези 1 500 000 души.
Силовите структури също е абсурд да са в ръцете на частни организации, понеже в един ден ще се стигне до тоталитаризъм, в най-добрия случай.
За здравеопазването - ето чудесен пример за доборовлна и ефективна бърза помощ:
https://israelrescue.org/
Само за спорта имат 3 минути средно време на пристигане
Защо да е проблем с моралът - да не мислиш, че държавата разполага с неограничени ресурси за неограничени потребности?
Какво става със скъпите лечения, за които има комисии, просто виж фонда за лечение на деца. Но да не сме толкова крайни - всички, което не е по касата, а има огромен процент ... се финансира от познай кой? Онко лечението е пример за това.
НЗОК е фалирала и се раздува всяка година и работа никаква - та дори този чудовищен държаване монопол издиша по всички параграфи. Една доброволна и частна система мислиш ли, че няма да е впъти по-добре за над 90% от случаите, а за по скъпите/екзотични неща така или иначе държавата е пас.
Не забравяй, че в миналото огромна част от социални функции са били изземани от доброволочески организации - силно е застъпено благотворителната дейност.
НОИ е същата простотия над 50% се финансира от бюджета - а пък в Чили цялата пенсионна система е частна.
Ето ти пример за сигурността -

Аз не съм против, ако държавата не беше насилствен застраховател - защото именно това е държавата застраховател от 90-те години :) За мен държавата трябва да е до правната рамка и до там, а за тези които мислят, че държава майка и баща, то по конституция да преразпределя под 10% от БВП, и ще сме в пъти по-добре.

ПП няма да избиваш 1.5 милиона хора, просто им казваш дотацията свърши - прегърнете неволята. Преди има няма 100 години всички прави корави в активна възраст - не са си барали онази работа на държавни дотации - просто защото е нямало.
 
Отностно проблема с морала - защото съдейки по наблюденията ми никой няма да спонсорира тези доброволни организации от морални съображения. Ако не е някой насилник, като държавата да взема част от моето и да го разпрееля на "слабите" за пенсии, здравеопазване, образование и т.н. - аз доброволно не бих дал нищо, за да спонсорирам пенсионери, общаци, безработни, инвалиди, деца, студенти и т.н.
Повечето ми познати и приятели с възможност също са "opt+out" от всякакви незадължителни "дарения" и "благотворителност" и дават само което няма как да се избегне (укрие).
Държавата, естествено няма неограничени ресурси, но поне разпределя (неефективно) някаква част. Ако разчитаме на добролчески начела и ефективно разпределение - хак да му е, че е ефективно, след като няма да им какво да се разпределя.

Еднадоброволна и частна система мислиш ли, че няма да е впъти по-добре за над 90% от случаите, а за по скъпите/екзотични неща така или иначе държавата е пас.
Да, мисля. Относно това съм съгласен на 100%, но при едно условие. Да живеем в развито общество, състоящо се от развити, образовани индивиди работещи за собственото и общото благо. Но не, ние живеем в общество, в което масата от хората имат проблем със смятането на сложна лихва, предполагам с това си съгласен понеже не веднъж сигурно си чел "банката ме ограби". Предполагам не гледаш телевизия, и аз не гледам, но от време на време попадам на някой споделен пост във фейса, част от ТВ предаване или репортаж, интервю със средно статистически представители на "народа". Ситуацията е нещо страшно. С такива хора не можеш да изградиш доброволна и частна система. Не и за ден, дори за 10 години, не и толкова утопична система, каквато предлагаш.

Относно филмчето - много не обичам такива филмчета, за 10 минути някой обяснява една утопия базирана на хиляда стотин милиона предположения, взети за даденост (assumpitons). Звучи по-скоро като приказка, сюжет за фантастичен роман, отколкото като алтернатива на каквото и да било.
Oще в самото начало - има няколко конкуриращи се фирми, които предоставят услугите си и сигурността на Алис. А няколко ли ще са всъщност? Дори в началото да са няколко фирми след не много време ще се слеят в една, поради прости икономии от мащаба, свободен пазар, не друго. От тук all hell breaks loose.
 
Добре, но защо в БГ преди има няма 80-90 години, а не само огромна част от социалните дейности са финансирани от частни и благотворителни организации? Как е било липсата на държавата в редица социални сфери факт, а сега видиш ли не може :)
Най-важното за него време, което сега липсва е личната отговорност - в момента каквото и да стане масово се търси отговор в държавата, т.е. колективната отговорност, а много добре знаем какво представлява това.
Иначе, ако няма монопол, т.е. държавата да каже, коя е тази фирма - ясно ти е че дори и да остане само 1 то тя ще е заради качеството, ако почне се осира хората ще я напуснат за други алтернативи.
И в момента имаме 1 монопол в лицето на МВР и не виждам как е contained този hell
 
Как си го обяснявам аз - в началото на предния век всичко е било коренно различно. 2017-та са нужни много по-сложни механизми за да функционира системата, понеже структурата на икономиката, държавата и обществото, ако щеш, е далеч по-сложна и наслоена. И не на последно място - хората са били различни, далеч по-подходящи за частно-благотворителна социална система от сега, по мое мнение.
През 1920-та разстоянието между две села на 150км едно от друго е било по-голямо от това между София и Париж днес. Просто не виждам как подобна схема би проработила в 2017-та, прекаленно е сложно и обвързано в момента, за да разрушим всичко и да градим система от нулата, един може да ме нарече реалист, друг може да ме опише с липса на визионерски качеств - кой прав, кой крив, не мога да знам.

За личната отговорност съм също съгласен, там смятам, има повече почва да се работи и повече възвръщаемост, отколкото ако се втурнем да събаряме системата и да градим нова, неизпитана в това време, ние, 6 милионна България с 1 700 000 активна работна ръка.

Иначе, ако няма монопол, т.е. държавата да каже, коя е тази фирма - ясно ти е че дори и да остане само 1 то тя ще е заради качеството, ако почне се осира хората ще я напуснат за други алтернативи. Тук мненията ни се разделят. Аз не вярвам в перфектния пазар, както е написан в учебниците по икономика, т.е. работи ама до време. Ще остане една, която ще остане поради качеството, до тук съм с теб. Но когато остане сама ще започне да използва напълно монополното си положение и ще задуши каквато и да било зараждаща се "алтернатива". Още по-лесно ще задуши конкуренцията, ако говорим за силови структури. За мен това е рецепта за тоталитаризъм.

Относно сегашното МВР, не е цвете за мирисане, и за гледане не е. Но ако говорим за частна силова структура, като не познавам човек който няма да се улее, ако е начело на един такъв монопол - по-добре това да си остане само фантазия. Родната "милиция" в такъв сценарий за мен е по-малкото зло.
 
От един току що регистрирал се в белия сектор:
Една от най-безсмислените и кавалски идиотии, в днешния бизнес, е попълването на касова книга в началото и в края на деня! Да лепиш отчет, да се разписваш, да пишеш извадил ли си 53 лв., за да платиш нещо или си оставил 30 лв - за да има дребни за връщане!
Пълна педераска история!
Ама пък глобите и актовете са сигурни!!!
Има няколко текста, по които могат да ви одрусат. И като сте малък магазин, или работилничка, или сервизче... да ви се дореве след като се напсувате!
Има точка, по която може да ви глобят, щото не сте пуснал месечен отчет - и за къв к!р ми е тоя отчет?! Нали плащам мобилен достъп до НАП-а, нали там има всичко?!
Друга точка, точно под горната, обяснява, че ще сте глобен, ако сте пуснал отчета, ама не сте го прикрепил/залепил на определеното за това място, в определената за това касова книга! А бе ей ш... ви....
Пидираси, сър!
И не се притеснявайте, има още около 77438943 такива други красоти и разкоши, в изкуството да правиш малък бизнес на Територията. Все някоя от тях ще се отнася и до вас.
Едрия тия дреболии не го вълнуват..
 
Не казвам да разрушаваме, като може и постепенно да се реже неефективността.
Ето ти прост пример за сложна и частна система - цялата комуникационна система в света в момента се оперира от частници - като почнем от нета и приключим до сателитите в космоса.
Не е нужно една система да е прекалено сложна, че да работи - прост пример преди е нямало Централни Банки и е имало свободно банкиране ... цялата система е работила, като масата е имала огромен контрол за това. След това идва ЦБ и контрол, което довежда до тонове регулации и сложни неща - в миналото банките са фалирали, сега 100 хиляди въртки за да ги запазят - като накрая всички плащаме с инфлационен данък. Тогава е нямало печатници и инфлационен данък - говорим за златния стандарт - ръст на покупателна сила и благосъстояние, сега наопаки.

А за едното фирма - това да е факт, трябва се пръснат огромно, огромни и отново огромни ресурси за да има 1 играч - или ще изкупува конкуренти или ще трябва да има мега качеството - дори всичко да е в 1 играч, ако занижи стандартите много преди да се усетят ще се пръкнат дузина локални играчи. За да има истински монопол, то трябва той да е гарантиран от някой с абсолютна власт, когато такава липсва - няма как да стане това. А и в такава среда не забравяй, че изконно твое право е защита на индивидуална и частна собственост - дори само ей това да се приеме сега, битовите престъпления ще паднат от раз.
 
Сивият сектор на практика е почти стария бял сектор.
Сивият сектор на практика се базира на пазарната конкуренция, без да се интересува и влияе от държавните регулации.
Сивият сектор е по-добър и ефективен от белия, ерго - по-полезен за потребителите.
След като плащам данъци в белия сектор, очаквам армията и полицията да са облечени и обути в подходящо работно облекло и да са екипирани с подходящата техника за удобна, ефективна и пълноценна дейност.
След като плащам данъци в белия сектор, очаквам парите да се харчат с максимална ефективност за общото благо, а не НС и МС да имат найсе луксозни автомобила. Не отричам нуждата от представителни разходи на управляващите. Но по един луксозен автомобил на партийна група и министър са напълно достатъчни.
....
 
Изобщо каква е ползата за нас държавата да е толкова голяма? Ако целта ни е максимално съвкупно богатство както на нацията, така и на отделния човек, то трябва да създадем колкото се може повече стойност с ограничените ресурси, които имаме, а това в пазарни условия се прави от предприемачи, които имат мотивацията и уменията да правят от нищо нещо (висока стойност с минимално използване на ресурси). На другия бряг е държавата, която харчи неефективно и дори има умението да създава отрицателна стойност (бюрокрация). Ресурсите, които държавата изразходва, в ръцете на свободния пазар и предприемачите биха се превърнали в продукт или услуга в полза на хората.

Какво ни дава държавата, което няма частни алтернативи, които са в пъти по-добри?
Единствената роля на държавата, за която, изглежда, няма добра частна алтернатива, е в сферата на сигурността, обществения ред и правораздаването, тъй като там се изисква малко по-различен вид власт.
 
''Пак не са дигнали кофите, деега даржавата тъпа, само лапат'' - казал Иванчо, докато си мятал чашката от кафе през прозореца на тунингованата баварка.
 

Горе