10-те най-популярни CMS-и в света

Blinky

Owner
Независимо дали създавате корпоративен сайт, стандартен блог или просто искате да обявим вашето присъствие в Интернет, старомодното и остаряло кодиране на HTML страници и CSS отдавна е зад гърба ни. В наши дни всичко, което е необходимо е да закупите хостинг и да инсталирате система за управление на съдържание (CMS) и в рамките на няколко минути можете да имате уеб сайт, който изглежда все едно е писан от банда професионални девелопъри, като той ще показва съдържанието, което желаете да споделите със света.

Разбира се, има много различни начини, по които можете да използвате вашия сайт - от показване на галерия от снимки до реклама на вашите услуги, от управление на техническа подкрепа или дори онлайн списание. Ето защо, въпреки популярността на платформата WordPress, има много други системи за управление на съдържанието, всеки със собствените си силни страни.

Списъкът от системи за управление на съдържанието са безплатни за използва, освен ако не е посочено друго при описването им.

WordPress

Най-достъпната и вероятно най-често използвана система е WordPress, с нейната бърза инсталация и широка употреба, тя води в класацията, предоставяйки достъп до огромен масив от плъгини и аксесоари, които се интегрират в платформата.

Допълнителни бонуси са шаблоните и лесно интегрираните PHP и CSS файлове, както лесната редакция и управление. Съвсем естествено, WordPress се използва за всичко - от лични блогове, до сайтове за електронна търговия.

Joomla

Едно бързо преглеждане на мрежата ще ви покаже, че милиони сайтове оперират благодарение на тази система и причината за това е - изключително приспособима, подходящ за почти всякакви цели.

Ето защо Joomla е често избор номер едно на малките и средни бизнеси, огромните корпорации, некомерсиални организации и обикновените потребители. Администраторската секция на Joomla е лесна за употреба и с много разнообразни опции - от тамплейти и стилове до прибавянето на feed-ове, съдържание, инструмент за управление на менютата и много други, които може да видите защо това е толкова популярен избор при уеб девелопинга.

Можете да посетите сайта на Joomla, за да пробвате демо версията и да си свалите копие. Също така, не забравяйте да прегледате помощните материали.

ModX

Нямате нужда от никакви познания в областта на кодирането, за да ползвате CMS приложенията на ModX. С повече от 100,000 уеб сайта в глобалната мрежа, ModX е лесен за употреба, позволявайки никакъв допир до техническа част, за да създадеш и публикуваш някакво съдържание. Системата позволява разнообразни вариации, като дава възможност за използване на няколко стила на една и съща страница.

В допълнение, ModX е достъпен от http://www.modx.com - минимизирайки нуждата от SEO опит, като е създаден така, че да е приятен, както за потребителя, така и за търсачките, предоставяйки информация за изискванията, които имат Google, Bing и др., без допълнителни плъгини.

TextPattern

С лесния за употреба, добре подреден админ панел и гъвкав дизайн, TextPattern е още едно добро решение за направата на блогове и корпоративни сайтове, също така.

Снабден с импорт инструменти (идеални, ако мислите за прехвърляне на съдържание от друг CMS) и добра анти-спам система за блокиране на нежелание коментари, TextPattern също така позволява да разширите основните функционалности благодарение на набора от плъгини, които могат да бъдат инсталирани през браузъра.

Повече информация можете да намерите на TextPattern.

RefineryCMS

Базиран на Ruby (Rails framework), RefineryCMS дава възможност на всеки един разработчик да изгради и управлява платформата успешно, адаптирана към крайния потребител, като изгражда интерфейса и предоставя лесен начина за прибавяне на нови функционалности и редизайн на фронт и администраторския изглед.

Характеризирайки се с голям набор от различни "двигатели" (блогове, членство, търсачка, галерия за картинки и много други), това е CMS, който е идеален за всеки бизнес, независимо от неговото естество.

Drupal

Популярният, безплатен и open source CMS, Drupal е един от първите избори на всеки, когато става дума за изграждане на нов уебсайт. Както много от другите споделени инструменти тук, Drupal може да бъде модифициран в персонални блогове или големи корпоративни сайтове, и като WordPress, там има хиляди модули, които могат да бъдат прибавени, за да се повиши функционалността на системата.

С кликване на линка по-горе, ще имате възможността да видите началната страница, където ще забележите как е изграден един сайт с помощта на Drupal. Не струва нищо, но самото време на всеки девелопър да я изгради и къстамизира е отделно - това се заплаща. Но в крайна сметка Drupal предоставя едно популярно и широкодостъпно решение за всеки един.

Concrete5

С цел да направи възможно създаването и управлението на уебсайт за всеки, без никаква инвестиция, Concrete5 се е заел с тежката задача да бъде реалност, но както се наблюдава, това е осъществено много добре.

Този CMS е позициониран като решение на бъдещето, което спестява време на всеки дизайнер, девелопър и собственик на сайт. Доказателство за това е неговата популярност . Лесен за употреба, със силен фокус върху крайния потребител, Concrete5 си заслужава да бъде погледнат.

Можете да намерите повече информация като посетите Concrete5.

DotNetNuke


Светът на CMS решенията е пълен със софтуери писани на PHP. DotNetNuke, междувременно, е рядко изключение. Софтуерът, писан на Microsoft’s ASP .Net е по-приложим на Windows сървъри и тази му специфика (заедно с това, че много корпорации хостват техните уеб активи на Windows сървъри) дава поводи да се пробва.

Друго важно нещо за този CMS е, че девелопърите могат къстамизират всяко негово приложение, благодарение на неговия отворен API, докато крайните потребители имат система, която е лесна за употреба.

За разлика от повечето решения споменати тук, DotNetNuke не е безплатна, но за сметка на това демото и безплатния трайл могат да бъдат използвани.

Повече детайли можете да видите на DotNetNuke.

Umbraco

Още едно ASP.Net решение, Umbraco е безплатен за употреба, с много платени опции, като съпорт и обучение.

С отворения си сорс (често в ASP.Net) и всичко необходимо, за да се опростят нещата за всеки един, софтуера е широко популярен сред корпорациите, като Heinz, SanDisk и поп групата Take That.

Потребителския интерфейс за създаване на статия е познат за всеки администратор, който ползва браузър-базирана конзола, но неговия лейалт е популярен най-вече с неговите уебсайт-редактори.

TinyCMS

Шансът решението да изпълнява всичко, което искате, за да постигнете целта си и тази на сайта ви, е изпънело тук. Всичко, което искате да покажете на фронт може да се осъществи по един лесен и достъпен начин за всеки. Ето тук вече може да се използва и така известния на всеки TinyCMS.

Идеален за малки сайтове и за максимално улеснение, TinyCMS използва инструмент за прибавяне на статии - TinyMCE и нови PHP файлове, за да създаде уеб сайта. Тук няма база данни, което означава, че веднъж щом страницата е кеширана на сървъра, ще се отваря много по-бързо.

Пълните детайли и демо могат да бъдат намерени на TinyCMS.

Заключение:

Ако четете това и търсите подходяща причина да изберете някой от споменатите CMS платформи, тогава гледайте да проследите всеки един отделен линк от поста и дори да свалите и инсталирате софтуерите на вашия сървър или просто да намерите демо версия (повечето имат такава опция).

Има няколко неща, които трябва да вземете под внимание когато избирате система за управление на съдържанието, и те всичките трябва да са базирани на вашата информираност за всеки един софтуер, неговите предназначения във вашите планове и добрата употреба и интеграция. Простият избор на една от тях би ви довело много ползи, като най-голямата, както бе споменато е спестяването на време и пари с разработка на нещо къстъм.

Имате ли любими от листа, предоставен по-горе? Имате някой CMS на ум, който искате да бъде добавен тук и ние сме изпуснали да го споменем? Кажете ни, ако е така и дайте своите предложения и съвети.

Източник: http://www.makeuseof.com
 
Аз като гледам от темата съм запознат с едно 50% от тези системи, нищо, че съм писал за всички тях. Като цяло съм привържаник на Wordpress, Joomla, Drupal. Което малко или много ме нарежда към хората готови да работя с фри и много популярни системи.

Аз лично изпитвам силна непоносимост към РНР и всичко, писано на него. А пък единствената система, спомената в статията, която не е писана на PHP е Рефайнери.

В плана ми за разучаване (и пропуснати тук) са:

http://plone.org
https://django-cms.org/

Когато имам време, ще им обърна нужното внимание.
Доколкото знам http://fsf.org върви на Plone и като гледам доста добре се справя.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

От като помня сайта на Белия дом е с Drupal. За Joomla - аз лично изобщо не я харесвам и за мен не съществува! По-ужасно нещо от това не съм виждал.
От изброените тук съм най-голям фен на WP-то.

P.S. Това ми е 500-то мнение :beer: Трябваше ми цяла година и половина за да ги направя :D
 
Re: От: 10-те най-популярни CMS-и в света

От като помня сайта на Белия дом е с Drupal. За Joomla - аз лично изобщо не я харесвам и за мен не съществува! По-ужасно нещо от това не съм виждал.
От изброените тук съм най-голям фен на WP-то.

Много добре казано. Да, на същото мнения съм. За мен са WordPress, Drupal, joomla в този ред. Нямам други по-различни впечатления, освен, че за мен лично WP е всичко за момента. Да, малко е тежък, но не може да имаш 100 функции и в същото време да ти зарежда на малък шер като статичен HTML темплейт. :) Няма как. Да, може да се ускори, но пак си е тежичък. )

P.S. Това ми е 500-то мнение :beer: Трябваше ми цяла година и половина за да ги направя :D
Честито. Айде другите 500 да ги направиш и за по-малко време. :) Успехи от мен в това начинание.
 
От: Re: От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Много добре казано. Да, на същото мнения съм. За мен са WordPress, Drupal, joomla в този ред. Нямам други по-различни впечатления, освен, че за мен лично WP е всичко за момента. Да, малко е тежък, но не може да имаш 100 функции и в същото време да ти зарежда на малък шер като статичен HTML темплейт. :) Няма как. Да, може да се ускори, но пак си е тежичък. )

Да, товари, но няма как иначе. Но с подходящите настроики, кешове и т.н. става чудесна. Когато вече стигнеш определен праг от посетители ще почнат да те гонят от споделения хостинг, но тогава пък идва времето да се научиш да работиш с VPS-си. Аз лично този минус изобщо не го гледам, понеже толкова плюсове има, може да си позволи един такъв минус.

Честито. Айде другите 500 да ги направиш и за по-малко време. :) Успехи от мен в това начинание.

Благодаря, дано да стане поне за 2 пъти по-бързо.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Най добрата за момента фрии е Друпал ... недостатък направен е за техничари не за потребители. Брандове заложили на неговото ядро. Google-lab, FedEx, Forbes,
The White House,Discoveryclub.de, Java.net и тн . Тези сайтове разбира се са моднати до неузнаваемост.


С Друпал без кодване може да постигнеш чудеса, докато с WP без познания по php просто забрави.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Concrete5 и Drupal реално съм ги ползвал. Останалите или са прекалено бъгави и тежки, или искат прекалено много работа. Всъщност гепнах доста идеи от Concrete, за да си напиша мои библиотеки. Изключително полезен код има в тоя CMS. Ползвам и WP единствено за блогване, като съм му качил само едно SEO и counter. Но за нищо по-сериозно.
Като цяло с колегите сме стигнали до извода, че използването на CMS-и е само в мнооого краен случай. Времето за персонализиране на един CMS е горе-долу толкова, колкото да се напише сайта фром scratch, особено ако използваш необходимите интструменти. При нас много се ползват frameworks (един собствен и Codeingniter, Cake) и template systems (една custom и Smarty, Tenjin) + различни CSS (Bootstrap, Foundation, YAML) + инструменти (предимно Compass), и за JavaScript колегите много използват улеснения писани на CofeeScript. Има един ентусиаст дето пише на TypeScript и казва, че го кефи повече от Cofee.
 
Дост добре написно. Прав си много за имането на CMS. Ако например сайтът е продуктов от има-няма 5 страници е безумие да се прави върху някакъв CMS, бил той и къстам. ;)

Относно къстам CMS-ите. Не искам да обидя никой, но съм виждал както такива, които летят и са мислени добре, така и такива, които за да смениш нещо по хоума ти трябва HTML & CSS познания. За това като чуя къстам, винаги имам едно на ум. ;)

Това лято ще отдел повече на тези езици и библиотеки, че каквото и да правиш по някой говот опен сорс, си иска и малко чувъркане. ;)
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Искам да задам един въпрос и ще го направя тук за да не отварям нова тема.

Големите сайтове е ясно че ползват свои собствени CMS. Това което ме интересува е така да се каже всяка фирма в областа на уебдизайна и програмирането си има нещо като нейн CMS който е взаимствала от други CMS и който прилага на клиентите, които ползват нейните услуги. Или към всеки клиент може да се подходи индивидуално и да се направи някаква специфична система. Общо взето ме интересува казано про просто какво представяляват админ панелите на сайтовете, който не ползват от готовите CMS Wordpress Joomla и т.н.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Искам да задам един въпрос и ще го направя тук за да не отварям нова тема.

Големите сайтове е ясно че ползват свои собствени CMS. Това което ме интересува е така да се каже всяка фирма в областа на уебдизайна и програмирането си има нещо като нейн CMS който е взаимствала от други CMS и който прилага на клиентите, които ползват нейните услуги. Или към всеки клиент може да се подходи индивидуално и да се направи някаква специфична система. Общо взето ме интересува казано про просто какво представяляват админ панелите на сайтовете, който не ползват от готовите CMS Wordpress Joomla и т.н.

Когато поръчаш сайт по твое жалание той се прави специално за теб. Аз никога не ползвам нещо готово за клиентите, които искат да е тяхна собствена система, а не готова. Колегите с които общувам работят по същия начин.
 
Като цяло всичко зависи от бюджета, не може някой сулю да ти дойде с 1000 лева и да ти иска къстам система. Както и не може да му вземеш 15-20 бона и да му плеснеш нещо готово. ;) За това кой как работи зависи от това какви клиенти и пари му дават. За това всичко се свежда до ресурси. Ако някой се хвали, че прави само къстам неща, то тогава трябва да е много благодарен, че има такива клиенти. ;)

Иначе както казах, виждал съм такива къстам CMS-и, че направо се чудя кое не му харесва на няко WP и малко да се модифицира, там където иска. :)
 
От: Re: 10-те най-популярни CMS-и в света

Иначе както казах, виждал съм такива къстам CMS-и, че направо се чудя кое не му харесва на няко WP и малко да се модифицира, там където иска. :)
Почти никоя сериозна фирма не би ти пуснала сайта под WP, освен ако клиента наистина не е много настоятелен. Причините са много. WP е тежък, наблъскан е с толкова много код, че проследяването му за бъгове би изсквало цял екип програмисти. За да добавиш нова фукционалност, трябва да изпишеш маса допълнителен код, което е безсмислено. За да направиш нова, уникална тема, по дизайн на клиента, би ти коствало също много време и много писане. Плъгините също са бъгави и трябва допълнително да се проверяват. Когато асемблираш всичко, като краен продукт винаги може да се омаже.
Промяната и добавяне на фукционалност след време, изисква допълнително запознаване с цялата къстомизация и още нови и нови тестове. А да не говорим какво може да се случи след някой ъпдейт с къстомизираните модули. Ако са написани както трябва, няма да се случи нищо особено. Но за да ги напишеш по всички правила, трябва бая да си изпушил. WP не е писан да е магазин, нито система за обяви, а още по-малко визитка на фирмата от 4-5 странички с малка база данни. Той е блог, такава му е нативната фукция и му се отдава чудесно. Всичко допълнително, което го караш да прави, изисква безмислено наливане в ресурси - работа, време, ангажираност от към ъпдейтване, хардуер... И става манджа с грозде.
 
От: Re: 10-те най-популярни CMS-и в света

Почти никоя сериозна фирма не би ти пуснала сайта под WP, освен ако клиента наистина не е много настоятелен. Причините са много. WP е тежък, наблъскан е с толкова много код, че проследяването му за бъгове би изсквало цял екип програмисти. За да добавиш нова фукционалност, трябва да изпишеш маса допълнителен код, което е безсмислено.

Разсмя ме. Значи двама вуйчовци на втория етаж над гаража ще се справят по-добре с търсенето и оправянето на бъгове от хиляди бета тестери, милиони потребители?

За да направиш нова, уникална тема, по дизайн на клиента, би ти коствало също много време и много писане. Плъгините също са бъгави и трябва допълнително да се проверяват. Когато асемблираш всичко, като краен продукт винаги може да се омаже.
Къстъм ситемите се раждат с готов дизайн? A за WP има базова гола тема _S (underscores).
За бъгавите плъгини - ми преди да качиш някой виж рейтинга, прочети ревютата и виж как е съпорта. Освен това аз тествам всичко с включени дори и notice и сменена WP_PLUGINS_DIR. Ако нещо ми писне дори и с warning, notice пиша на съпорта. Ако не отреагират до няколко дни просто намирам друг.
И не ми обяснявай кай недоучил тийнейджър дето не е чувал примерно за SQL injection ще сътвори код, който ще се мери с плъгин свален няколко милиона пъти и въртящ се на милиони сайтове по света.
(за справка порови във форума за темата на uphero дето щяха да го съдят от един онлайн магазин, защото точно някой такъв "майстор" им беше натворил екстри)


Промяната и добавяне на фукционалност след време, изисква допълнително запознаване с цялата къстомизация и още нови и нови тестове. А да не говорим какво може да се случи след някой ъпдейт с къстомизираните модули. Ако са написани както трябва, няма да се случи нищо особено. Но за да ги напишеш по всички правила, трябва бая да си изпушил. WP не е писан да е магазин, нито система за обяви, а още по-малко визитка на фирмата от 4-5 странички с малка база данни. Той е блог, такава му е нативната фукция и му се отдава чудесно. Всичко допълнително, което го караш да прави, изисква безмислено наливане в ресурси - работа, време, ангажираност от към ъпдейтване, хардуер... И става манджа с грозде.
А добавянето на функционалност след време в къстъм системата става от само себе си, така ли да го разбирам?

А пък колко ми се слуша за тежестта на WP ... ако плеснеш по дефолт да, но не се иска да си мозъчен хирург да го подкараш така, че да не товари.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

@Torbalan Trolski, ако искаш да правиш наистина уникален блог е просто задължително да ползваш Bones или Underscores.
Относно инжекциите, от както се появи PHP 3 се обяви официлано че mysql разширенията са deprecated. Не ми се вярва, че някой който активно се занимава с програмиране ги използва. Лично аз от доста време работя с PDO.
За недоучилите програмисти може да изглежда авторитетно говоренето ти, но на хора с по 10 години стаж с Web-програмиране, минали през PHP4/5, Perl, Python и Ruby си е малко хумористично. Кокото и милиона сайтове да има по света, стартирани под WP, си остава факта, че все още се пускат критични ъпдейти. Занеш какво е критичен ъпдейт. Има ли смисъл да ти казвам, че от тия милиони WP сайтове има огромен процент, които не са ъпдейтнати до последната версия. Най-често заради къстомизации (модули, теми и т.н.). Тия неща са ти известни.

И да ти кажа, има повече "майстори" инсталиращи WP с всякаква простотия накачена по него, от колкото фирми, които държат програмисти-аматьори на които да плащат по няколко хиляди лева заплата + осигуровки + инвестиции в софтуер + работно място + техника + комфорт.
Колкото и да спорим по темата, нищо няма да може да ме накара да мисля, че WP е идеален вариант за Cart-система. Не, че не става и не се ползва. Просто е супер компромисно решение.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Аз почнах с Джумла, но сега ползвам повече Wordpress.
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

@Torbalan Trolski, ако искаш да правиш наистина уникален блог е просто задължително да ползваш Bones или Underscores.
Относно инжекциите, от както се появи PHP 3 се обяви официлано че mysql разширенията са deprecated. Не ми се вярва, че някой който активно се занимава с програмиране ги използва. Лично аз от доста време работя с PDO.
За недоучилите програмисти може да изглежда авторитетно говоренето ти, но на хора с по 10 години стаж с Web-програмиране, минали през PHP4/5, Perl, Python и Ruby си е малко хумористично. Кокото и милиона сайтове да има по света, стартирани под WP, си остава факта, че все още се пускат критични ъпдейти. Занеш какво е критичен ъпдейт. Има ли смисъл да ти казвам, че от тия милиони WP сайтове има огромен процент, които не са ъпдейтнати до последната версия. Най-често заради къстомизации (модули, теми и т.н.). Тия неща са ти известни.
Не се хващай за думите, SQL injection го дадох за пример. Мисълта ми беше, че не можеш да се мериш с ресурса, който е отделен за разработване на WP или някой друг CMS.
Аз съм се нагледал на самоуки писачи, а предполагам и ти се сещаш колко дупки може да остави някой такъв.
И ако според теб проследяването на WP за бъгове би изсквало цял екип програмисти, то колко според теб трябват за да гонят същите в някоя самоделка? Не може да сравниш open source проект на много години с многомилионно комюнити и екип от 2-3 души.

Ако клиента ми поръча зелен велосипед със звънче, аз ще купя рамата, веригата, педалите зъбните колела готови, а няма да отида да ги изкова на наковалнята в задния двор от подръчни материали. После ще му го боядисам в зелено и ще му закача завънчето.

И да ти кажа, има повече "майстори" инсталиращи WP с всякаква простотия накачена по него, от колкото фирми, които държат програмисти-аматьори на които да плащат по няколко хиляди лева заплата + осигуровки + инвестиции в софтуер + работно място + техника + комфорт.
А така, и сега сметни колко човеко-часа отиват за разработване на един къстъм CMS и го умножи по хиляди левове заплата + осигуровки + инвестиции в софтуер + работно място + техника + комфорт. Казвам ти го като човек който плаща заплати и осигуровки ...

Колкото и да спорим по темата, нищо няма да може да ме накара да мисля, че WP е идеален вариант за Cart-система. Не, че не става и не се ползва. Просто е супер компромисно решение.
До колкото си спомням заглавието на темата е "10-те най-популярни CMS-и в света", а не 10-те най-популярни Cart-системи ... :D

PS преди няколко дни Automattic анонсираха, че са получили още $160M инвестиции ...
 
Последно редактирано:
Re: От: Re: 10-те най-популярни CMS-и в света

Почти никоя сериозна фирма не би ти пуснала сайта под WP, освен ако клиента наистина не е много настоятелен. Причините са много. WP е тежък, наблъскан е с толкова много код, че проследяването му за бъгове би изсквало цял екип програмисти. За да добавиш нова фукционалност, трябва да изпишеш маса допълнителен код, което е безсмислено. За да направиш нова, уникална тема, по дизайн на клиента, би ти коствало също много време и много писане. Плъгините също са бъгави и трябва допълнително да се проверяват. Когато асемблираш всичко, като краен продукт винаги може да се омаже.
Промяната и добавяне на фукционалност след време, изисква допълнително запознаване с цялата къстомизация и още нови и нови тестове. А да не говорим какво може да се случи след някой ъпдейт с къстомизираните модули. Ако са написани както трябва, няма да се случи нищо особено. Но за да ги напишеш по всички правила, трябва бая да си изпушил. WP не е писан да е магазин, нито система за обяви, а още по-малко визитка на фирмата от 4-5 странички с малка база данни. Той е блог, такава му е нативната фукция и му се отдава чудесно. Всичко допълнително, което го караш да прави, изисква безмислено наливане в ресурси - работа, време, ангажираност от към ъпдейтване, хардуер... И става манджа с грозде.

Аз се съмнявам, тъй като съм взимал оферти точно от 2 сериозни фирми, които сетъпват WP и Drupal на не лоши цени, дори карат клиентите си само да си плащат темите. :) А те само ги настройват и пълнят. :) Сериозните фирми имат сериозни клиенти, по-скоро е обратното - сериозните клиенти правят фирмите сериозни. Иначе на кой ще му се занимава да сетъпва за без пари някакви готови системи, като може да вземе добри пари и да направи нещо къстам.

WordPress дават определн framework, който може да се използва дори и за къстам изпълнения. Естествено, пак е опен сорс, но се иска детайлни познания и запознаване с материята. Никой няма да седне да измисля всичко от 0-тата. Нека само дефинираме какво е добра къстам система и кой тип клиенти седи зад нея. Това са предимно банки, големи автомобилни производители, популярни медии, фармацевтични гиганти, телекоми и клиенти от този тип. Дори и да си хванал такъв клиент, то реално не представлява проблем да си имаш екип от девелопъри и да му правиш къстам решения. Но е важно да се спомене, че къстам решенията при малките клиенти не са на нивото, на което дори и на тях им се иска поради многото допълнителни разработки, които биха ускапили и системата. Знам, че доста девелопъри тук четат това, и вярвам, че доста от тях биха се съгласили. Не говоря на изус, а от опит. За съжаление знанията ми са малко оскъдни, но определено ще наваксам там. Жалкото е, че откривам с времето, че PHP-то не е от най-доходоносните езици. При .net и Java-та в момента гледам, че се наливат добри пари. Но това е друга тема.

Ще се съглася с теб за сайт от 5 страници. ;) Имаме доста такива и определено не бих си позволил да изграждам цяла система зад сайт с толкова съдържание. ;) Това е лудост, както е и лудост да имаш сайт пам на него. :)

@madseason, всички WordPress-ари знаят, че системата не е стигнала тези висоти да претендира за добра cart система. Не е добър пример. Говорим за система, която да ти оправлява фронта. Иначе за cart има десетки опен сорс системи и ако някой реши да прави на WordPress то или е много наясно какво прави, или хал хабер си няма идея. ;)
 
От: 10-те най-популярни CMS-и в света

Мерси за отговора. Малко съм поучуден, че един по сериозен проект може да достигне до 15-20К., но сигурно е за изключения, сериозни изисквания и много опции и различни екстри - сайт на банка, он лайн магазин и т.н. Имам още две въпросчета, ако може да ми дадете насока и за тях.
1. Може ли един проект който примерно се оценява от фирма за 7к. всичко да се започне така да се каже на парче и примерно за 4к да се направи нещо като основа и след това да се пусне да работи и допълнително да се доработват екстри, допълнителен код, маркетинг, мениджмънт и т.н.
2. Другото което ме интересува е дали, ако си платиш на фирма/програмист да направи нещо специално за теб и в един момент поискаш, някакви допълнителни неща или нещо такова на по късен етап, има вариант да се обърнеш към друга фирма/програмист да я свърши тази работа или е добре, който е почнал кода да си го базика и за напред
 
От: Re: От: Re: 10-те най-популярни CMS-и в света

Мерси за отговора. Малко съм поучуден, че един по сериозен проект може да достигне до 15-20К., но сигурно е за изключения, сериозни изисквания и много опции и различни екстри - сайт на банка, он лайн магазин и т.н. Имам още две въпросчета, ако може да ми дадете насока и за тях.
1. Може ли един проект който примерно се оценява от фирма за 7к. всичко да се започне така да се каже на парче и примерно за 4к да се направи нещо като основа и след това да се пусне да работи и допълнително да се доработват екстри, допълнителен код, маркетинг, мениджмънт и т.н.
2. Другото което ме интересува е дали, ако си платиш на фирма/програмист да направи нещо специално за теб и в един момент поискаш, някакви допълнителни неща или нещо такова на по късен етап, има вариант да се обърнеш към друга фирма/програмист да я свърши тази работа или е добре, който е почнал кода да си го базика и за напред
1. Да. Точно така се прави.
2. Да. Всеки уважаващ работата си програмист работи, така че във секи един момент той или някой негов колега да разшири възможностите на софтуера. За целта се прави разделение на кода. Това вече е стандарт. Като се почне от най-ниското ниво - управлението на сайта се отделя в изпълними файлове, които се свързват с db и генерират променливи, обекти или масиви. В последствие тези масиви се използват в HTML шаблони (понякога се използва MVC, а друг път съвсем проста тимплейт-система). Дизайна (CSS) е отделен от HTML по такъв начин, че да можеш да прилагаш различни стилове и тотално префасониране на изгледа на страниците.
Във всеки един момент можеш да си напишеш собствен PHP (Ruby, Perl, Python, JavaScript [Node.js Coffee.. etc] - зависи на какъв език ти е писан сайта) код и да подадеш обекти (променливи, обекти, масиви), които могат да се използват в HTML-а на някоя от страниците. За опростяване на дизайна много дизайнери използва LESS и SASS, където с помощта на обектното програмиране се съкращат тонове код и може да се чете и редактира много лесно от клиента. Най-популярният CSS копилатор под PHP e lessphp. Много често можеш да го намериш набутан във популярни frameworkс за CMS-и, особено за WP (примерно в Gantry и Cherry).

@madseason, всички WordPress-ари знаят, че системата не е стигнала тези висоти да претендира за добра cart система. Не е добър пример. Говорим за система, която да ти оправлява фронта. Иначе за cart има десетки опен сорс системи и ако някой реши да прави на WordPress то или е много наясно какво прави, или хал хабер си няма идея. ;)
Нямаш си на идея колко WP онлайн български магазини съм виждал. Може би някой ги "програмира" на кило :). Но има маса проблеми и с типично Cart CMS-и. Примерно с OpenCard - масово се ползват, поради незнайни приничи, ултра стари и бъгави версии с особено критични дупки. Не знам защо го провят, може би заради преводите, плъгините или нещо от сорта. Може би наистина някои фирми не могат да си преведат интерфейса за последната версия и продават на хората някакви толкова стари неща, че не знам как сърце им дава да взимат пари за това. А понякога, виждам че искат мнооого пари, но не плащат на преводач и пак продават супер стара и бъгава версия. Хем не са написали почти един ред код, и дизайна не е техен, и им е стара версията и "дай пара, ефенди" - типично по български.
 

Горе