14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Имате ли Linkedin профил?

  • Да

    Votes: 15 62.5%
  • Не

    Votes: 9 37.5%

  • Общо гласове
    24

Blinky

Owner
Тъй като повечето от нас поддържат както фирмени FB, Twitter и Google+ акаунти, вярвам, че няма начин да са пропуснали измеждудругото и Linkedin. Ето и нещо интересно за вас. А именно - 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin. Накратко:

1. Не позволявайте профила ви да е пълен с грешки.
2. Нямате снимка на профила си. Виждал съм го много пъти това, междудургото, на сериозни хора - директори на големи компании. Просто толкова са и маркетинг явно.
3. Имате снимка, ама гледайте да не е аз и аверите храним рибките след 5то голямо.
4. Някои пишат, че са студенти или ученици някъде си. Това е много COOL, но не е професия или фирмена титла, нали?
5. Свързвате се с хора, които не познавате. WTF, това не е дейтинг сайт. Естествено, ако имате нещо общо, няма да е лошо да стартирате разговор, все пак е професионална мрежа, позволено е.
6. Не персонализирате връзките. Или казано просто - не пишете какви отношения (професионални) сте имали с човека, с който искате да се свържете.
7. Свързвате се с хора чрез мобилния си. Това е яко, но не чак толкова, защото изглежда зле. Един идиот ми върна от телефона си и-мейл, който бях писал 30 мин. Неговия беше 2 кратки изречения на латиница с грешки. Познайте дали му писах пак.
8. Нямате навика да създавате уникален Web адрес (URL на профила). Това е важно, защото се слага презентации, подписи, CV-та и т.н.
9. Не си правите труда да ъпдейтвате профила си, независимо, че имате много нови неща.
10. Като зяпате другите хора в Linkedin, не си мислете, че сте невидим. Има опция "кой ви е гледал профила". Ако сте добър, това са най-често хора, които искат вашето тяло - потенциални бизнес-партньори, работодатели, хедхънтъри, потенциални клиенти и каквото се сетите.
11. Не сте си разделили профила на секции. Всичко има начало и край. Или казано на по-елементарен език - нека подредбата започне сега.
12. Публикувате "умения", които Linkedin не разпознава или не мисли, че са такива. Виждал съм профили с умения, които ми звучаха нещо като "кова желе". Трябва да говори нещо на хората все пак.
13. Нямате добра или никаква препоръка. Това не е хубаво ако ще правите впечатление. Препоръка като "тоя е яко копеле" не ви е нужда, повярвайте ми. Често в практиката се наблюдава, абе я ми прати нещо, аз само ще ти го постна. Демек, внимавайте какво пишете и вие. Както за тях, така и за вас.
14. Не използвате правилно инструментите, за да си намерите я работа, я бизнес партньор, я вашите потенциални клиенти.

Това е малко хард, моето. Но това е от моя опит, както и да е идея по-разчупено като стил. Дано ви харесва. ;)

14 Terrible LinkedIn Mistakes You're Making
 
  • Like
Реакции: Brad
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Честно казано това е една от социалките, на които изобщо не разбирам смисъла.
Вероятно има някакви ползи. Няма си идея.

Бях чел един пич, които имаше хитра система за намиране на клиенти там. Само в това съм се зачитал по спомен за Linkedin.
Регнах се веднъж, че исках да пусна реклама там, но на втората минута се отказах.

Сигурно има някакви плюсове все пак. Феновете на Linkedin ще сподялят. Надявам се :)
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Мисля, че е изключително важно всеки бранд/фирма да има профил.
Аз лично не съм фен, но поради няколко причини, се налага.
 
Аз не мога да мина за голям фен, но е нещо, което и не използвам, освен, че имам и следя голяма база от хора, които поддържат профилите си професионално. Това е едно от нещата, които харесвам на тази мрежа, няма го оня момент да си снимаш котката и да я качиш. Там е малко по-строго. :)

Много големи плюсове има за хората от HP, Sale, PR отделите. Аз лично трудно си представят вече някой развиващ се професионално и лъмтящ да покаже на света своите знания и успехи, да няма профил там. :) Разбрах, че PPC на тази социалка не става или поне не си избива инвестицията. Виждал съм големи компании там да рекламират, но да си кажа честно, наши почти не засичам, да не кажа малки даже.

А я кажи за този пич, защото определено е идеално място за намиране на клиенти, все пак и аудиторията тук се предполага да е малко по бизнес насочена. :)
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Ще го потърся този. Малко време ще ми отнеме.

Сега се боря още със бот атаките към един домейн.

Ще се постарая да го открия. Миналата година го четох. Не ги съхранявам тези неща.

Бранд! Добра идея. Ще помисля някой ден за това.

Blinky, сигурно си прав. Не разбирам добре концепциите за професионално развитие и успехи.
Зад тях в повечето случаи не седи нищо.
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Аз конкретно имам отрицателно мнение към социалните мрежи без значение колко важност си придават. facebook го ползвам рядко. В повечето случаи поглеждам, нищо интересно не виждам и затварям. Linkedin може и сериозна платформа да се води, но щом е социална мрежа просто му пада рейтинга в моите очи. За мен са ценни сайтовете, в които въпросните user-и пряко се занимават с нещо. Това са сайтове за freelance и сайтове представляващи конкретни публични проекти без значение с какво финансиране. При първите има мнения както за изпълнители/работници, така и за работодатели. При проектите следиш целия процес. Ако ти трябва много качествен програмист, много ясно, че ще е от голяма полза той да е работил над популярни големи световни проекти без значение дали са били на доброволни начала или са финансирани от Google да речем. Не съм привърженик на работата в офис (работил съм и така, но не ме кефи чак толкова) и може би затова не ме кефи идеята на Linkedin. Ако за някого съм свършил добре работата, която ми е задал, после той го споменава на други и така ми се е случвало да искат да ме наемат без да съм ги търсил изобщо, а често дори са искали да ме наемат за нещо, за което нямам умения (т.е. прехвалили са ме).
 
От: От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Ако за някого съм свършил добре работата, която ми е задал, после той го споменава на други и така ми се е случвало да искат да ме наемат без да съм ги търсил изобщо, а често дори са искали да ме наемат за нещо, за което нямам умения (т.е. прехвалили са ме).

Браво. Много добра реклама! Майната им на социалните мрежи - важното е безплатната реклама да върви. Хайде сега лягай, че е рано сутринта. :D
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

ТРОК (тоя рече, ония каза) винаги е бил най-ефективният маркетинг.
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Аз мога да добавя няколко съвета:

Изградете пълен профил: Вкарайте всичките си работодатели, свържете се с тях. Свържете се със стари и настоящи клиенти. Напишете пълно описание.
Поддържайте профила си: Не го използвайте, само когато търсите работа.
Рекламирайте го: Сложете го в подписа на мейлите, визитките...
Присъединете се към групи: В LinkedIn има групи за всичко. Присъединете се към тези, които са ви интересни и могат да имат ефект върху кариерата ви.
Участвайте в дискусии: Чрез задаването и отговарянето на въпроси в LinkedIn демонстрирате знанията си във вашата област. Освен това общувате с други хора във вашата област, което води до създаване на още контакти.
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

LinkedIn ми и е останал в съзнанието като най-досадния и упорит спамер ever.

Никога не съм имал профил там. Разни клиенти са ми пращали покани (или каквото се води) когато фрийленсвах, но бяха все от типа, с които не смятах да работя за в бъдеще :) , и затова игнорирах.

Но пък Линкедин така и не спряха да ме спамят редовно, вече няколко години. Въпреки постоянството ми да им маркирам всички мейли като СПАМ. В крайна сметка май Гугъл се усети, че не им искам шитните - наскоро не съм получавал.

Но като цяло, пожелавам на Линкедин и екипa му ДА МРАТ В КОФИТЕ.
 
Последно редактирано:
Аз като се замисля така разбрах за нея. Не си спомням много добре, но реално получавах покани от приятели там и реших, че е време да присъствам и там, защото доста професионални контакти има там.

Ще продължават. Мен и сега леко ме спамват, явно не им отчитат, че имам акаунт. Но това се прави от хора, които пращат рикуест преди да са проверили дали реално имаш акаунт там. Така, без да искам съм пращал, докато не бях запознат с всички функции на самата соц. мрежа. ;)
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Направих си бизнес профил, защото в някакъв момент ми трябваше повече информация за определен кръг хора. Напрактика не получих нищо по-съществено (имейлите пак ги нямаше) и малко се ядосах за хвърлените пари на вятъра. Още повече се ядосах, когато няколко месеца по-късно установих, че не съм си прекратил акаунта и гадовете са ми точили пари всеки месец (това си е моя грешка де, ама поне да ми бяха пратили мейл за това вместо да ме спамят за всякакви глупости). След няколко дни кореспонденция все пак го закрих - бизнес акаунтите не можело да се деактивират на сайта, трябвало намеса на администратор ?! Сега нямам акаунт (уж), а всеки ден получавам спам от тях. Накрая съвсем ще ме ядосат и ще ги дам на КЗП :) Иначе мрежата не е лоша като идея и Блинки е прав за съветите. Не правете като мен да разчитате да извлечете информация от Линкедин. Може да се ползва само за контакти с хора, които ви познават.
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

LinkedIn е наистина строго насочена към бизнеса социална мрежа. На мен това ми допада. За в момента нямам намерение да плащам за бизнес профил - и с безплатния акаунт можеш да членуваш в различни групи, да се запознаваш с различни хора, да споделяш опит или да си търсиш работа. Оставам с впечатление, че мрежата е по-разпространена на Запад и в Щатите отколкото тук. Има различни предложения за работа, доста дискусии. Естествено има и много спам :mad: Като цяло съм по-скоро за, отколкото против тази социалка :|+1 за съветите на Блинки :wink:
 
От: От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

Но като цяло, пожелавам на Линкедин и екипa му ДА МРАТ В КОФИТЕ.

Излиза, че грешките не са четиринадесет, а само една - регистрацията. :D
 
От: 14 Ужасни Грешки,, Които Правим в Linkedin

ТРОК (тоя рече, ония каза) винаги е бил най-ефективният маркетинг.
Много правилно! :D
Зелено!
 

Горе