Article: Мултирама затваря врати

Бре оня ден бях там, търсех рам... видях, че са опразнили яко и си викам... тия нещо западат. А те явно съвсем са дали фира баси :).
Щом даже продавачката ме упъти да проверя отсреща в резет....
 
От: Article: Мултирама затваря врати

Да... имам пресни впечатления.
Не знам дали ще се съгласите с мен, ама помните ли как почнаха?

Яко наливане на кинти, отваряне на много магазини наведнъж, непрекъсната реклама по телевизиите. А съм почти сигурен, че са официални вносители на никаква техника.
И целта е била модела на големите вериги.... яко реклама и извиване на ръцете (изнудване) на доставчиците за по-големи отстъпки, за да подбият пазара. Ама май не им върза.
 
От: Article: Мултирама затваря врати

И аз това пробвах, сайта не се зарежда.
 
От: Article: Мултирама затваря врати

В Бъргас затвориха преди няколко седмици. Поне да бяха направили една яка тотална разпродажба ....
 
От: Article: Мултирама затваря врати

Вие как си мислите, че ще стане номера.

Задължаваш много и продаваш масова стока - нулева диференциация и после що така стане !
 
От: Article: Мултирама затваря врати

В Бъргас затвориха преди няколко седмици. Поне да бяха направили една яка тотална разпродажба ....
Аз забелязах преди около половин година, че нещата не отиват на добре. Започнаха много безмислена реклама да правят. Виждах техни реклами точно на места, на които едва ли биха набрали потенсиални клиенти, даже и за брандинг не можеше да си говорим тук.

Купувал съм от тях не малко техника. Даже мисля и че и други подобни фирми ще последват съдбата й. Силно не искам да успяват да си оцелват правилно аудиторията, защото като човек, занимаващ се с маркетинг, както всички тук, сямо за това мога да имам претенции. Къди си тръгнал да правиш кампании за лаптопи с безлихвено изплащане след някой турски серал, например. :)
 
Ето я и новината. Не успях в началото да я шерна, защото писах през мобилно устройство: Гръцката верига за компютърна техника затвори почти всичките си магазини.

Ето и нещо от социалките, където споделяното на коментари продължава и сега:

multirama.png


Дано да не така, както го казват хората, но реално и аз това наблюдавам последно време. :(
 
В Гърция си имат повече от превъзходен пазар, където са доминанти. Тук конкуренцията е зловеща. Вносителите на хардуер в България са колкото магазините за компютърна периферия в Атина ;)

Като цяло не знам защо изобщо се набиха на нашия пазар - тук имахме вече изградени вериги от доста време. Боренето с тях е на ниво петел с питбул.

Отделно на това, цените им бяха извън всичко, което може да се нарече нормално. Една и съща компютърна конфигурация на българския им сайт беше със 170 лева по-скъпа от тази в гръцкия им вариант (става дума за компютър + монитор до 1200 лева).

Заключение - изобщо не се изненадвам, даже е изненадващо как успяха да се задържат толкова време.
 
От: Article: Мултирама затваря врати

Аз това го забелязах от няколко месеца... Странно, защото изглеждаха стабилна фирма


Само така изглеждаха обаче.
 
@ktomov, като бивш собственик на голямата верига Германос, човека е решил, че след като е развил това и го е продал като бизнес на втория (може би) по големина телекомуникационен оператор за не малка сума, значи разбира пазара ни.

Да, определено сме държава с много развит пазар за компютърна техника. Явно човекът си го е преценил, но на мен ми направи впечатление, че не успяха да го промотират по най правилните канали за случая.

Даже, ако смее да споделя тук лично ходих до офиса им, за да им предложа да ги позиционираме в IT рекламната ни мрежа ADX. Но не се случиха нещата. Това се случи точно когато набиваха пари в тв реклама, списания и други места. ;)
 
От: Article: Мултирама затваря врати

Blinky, не се учудвам, по мои наблюдения, техният избор за ИТ решения винаги е бил странен и леко недалновиден.
 
От: Article: Мултирама затваря врати

А някой знае ли ако затворят кой сервиз ще обслужва гаранциите на стоките, които са продадени от тях? Моята видеокарта закупена от Мултирама има още над 2 години гаранция.
 
Мултирама затваря врати

Blinky, не се учудвам, по мои наблюдения, техният избор за ИТ решения винаги е бил странен и леко недалновиден.
На мен ми направи впечатление, че силно тръгнаха, но не успяха да съумеят да направят така, че да поддържат това темпо. И видях някъде из коментарите, че даже не се постараха да направят една добра разпродажба след като така или иначе ще затварят врати. Все пак говорим за не големи намаления, но да се измъкнат от фалита поне на нула.

За сервизите, сигурно ще оставят някои отворени или ще препратят към нечии друг с договор. Тя гаранцията ти не е ли от производителя и реално след като вече не работят с него (поне на територията на БГ) да те карат да го пращаш до съседна Гърция и там да ти го оправят. И да си чакаш. Това не ми е ясно и на мен.
 
От: Article: Мултирама затваря врати

Влезнаха на пазар с мноооого конкуренция и опитаха с ниски цени
в такива случаи трябва да имаш доста излишни пари и да стискаш палци, че някой друг ще фалира преди теб и ще заемеш част от неговите позиции.

Други варианти няма - пазара нямам как да стане 2 или 3 пъти по-голям за година-две
 
Да, доста силно влезнаха на пазара, но май и на тях не им ясно къде се озоваха. Около фирми като Stemo, Jar Computers, Most Computers, Plesio, Presi, Технополис, Техномаркет и колкото още има, не е истина. Споменах само най-големите. Все пак продават на хора, които не са толкова активни в тази насока, не е като в USA, където около 50% и нагоре от потребителите купуват през интернет.

Чудно, но няма как така е. Дано не е тенденция, но май скоро-скоро ще видим още такива затваряници на офиси. :)
 

Горе