Bitcoin / Биткойн

Абе нали това казвам и аз и се опитах да обясня защо не предлага защита от инфлация, а е просто спекул? Няма логика някой да купува BTC с идеята да запази парите си, а това е основният фундамент на BTC (уж), защото броя е ограничен.

Имам чувството, че говоря с дърво...
 
Още не можеш да приемеш и двете неща за верни - това, че Bitcoin защитава от инфлация и това, че не го прави :) Разликата е в зуума. Когато погледнеш графиката за период от няколко месеца си казваш - майко мила!!! Когато погледнеш цялата графика от началото си казваш - аа, много добре, супер.

Казваш, имало прекалено голям риск да си загубиш спестяванията. Само че този риск е променлива величина и както вече казах няколко пъти - зависи от зуума. А най-вече зависи от това колко далече се намираме от последния ATH - като време и като цена. Когато правим нови ATH през няколко дена и всички са се юрнали да си залагат спестяванията, тогава се увеличава многократно риска от скорошен срив, от който може да не се възстановим за месеци или години. Когато сме далече от ATH по време и по цена, тогава риска е даже инвертиран - рискуваш да изпуснеш бъдещия bull-run ако си пазиш спестяванията под дюшека.

Сега в момента сме в някакво средно положение, буквално по средата между последния ATH и този ATH от 2017. Който влиза сега рискува да претърпи срив от примерно 50% до 20k, но също така рискува да пропусне движение към 60k и по-нагоре.

На най-широк зуум Bitcoin си бори инфлацията доста добре. Даже прекалено добре през 2020 и първата половина на 2021. В идеалния случай през 2020 не трябваше да минаваме 30k, камо ли да се засилваме на 60k. Да кажем, че тези две гърбици дето се получиха след това бяха too much, но такъв е характера на този актив.

Ти мрънкаш, че Bitcoin не се показал като защита от инфлацията през последните месеци. Ами инвестирай в Bitcoin тогава. Нали знаеш основното правило - купуваш когато актива е подценен, продаваш когато е надценен. След като ти го подценяваш в момента, значи е точното време да вкараш малко суми в криптото.
 
Няма как нещо да е хедж срещу инфлацията, докато един единствен милиардер може да му бутне 50% от стойноста с един единствен пиянски туит, да не говорим начина, по който Мъск го прави съвсем преднамерено да обере каймака на всеки 2-3 месеца.

Ако искаш да си пазиш парите ги държиш в злато, сребро, долари, евро или акции като S&P 500. Както и бондове. Всичко друго е комар, който не е хедж срещу инфлация, а опит да биеш гореизброените на годишен процент, с реален шанс да си загубиш до 90% от спестяванията като награда за участието в томболата.

Освен това за какъв хедж срещу инфлацията си говорим, като тя е различна за всяка страна? Най-добрият хедж срещу инфлацията е да си развиеш бизнес или бизнеси, които да ти носят по 20-100% възвращаемост на инвестицията всеки 12 месеца. Ако инвестираш смислено с 10 идеи, да кажем 2 от тях успеят, 8 се провалят, пак ще си по-добре от това да си набуташ парите в крипто и да чакаш на Мъск милостините. Да, ще изисква повече работа, поручване и т.н. но не познавам нито един богат човек, който да си вкарва парите в крипто и да чака на хранилката. Или парите са в злато/бонове/на борсата, или ги разхвърлят по 10-20к в малки старт-ъпи с надеждата някой да пробие, защото да инвестираш в успеха на някой находчив човек винаги ще е по-добър залог от това да инвестираш в актив без полезност или стабилност.

Моята лична философия е, че парите се привличат към хората и бизнесите, които създават value out of thin air. Не намирам нищо такова при крипто, нито пък някой за 10 години е показал някаква наченка на това, а няма бизнес, който да издържи на пазара без да покрие това изискване. Единствено съжалявам, че се изалчих да вложа и аз пари в този скам, но само един път да се отърва и да изляза на нулата и никога повече...
 
Няма как нещо да е хедж срещу инфлацията, докато един единствен милиардер може да му бутне 50% от стойноста с един единствен пиянски туит, да не говорим начина, по който Мъск го прави съвсем преднамерено да обере каймака на всеки 2-3 месеца.
То и руската рубла само преди дни крашна наполовина заради нечии измислени санкции. Да не говорим за турската лира и другите не-долари, които изгарят като коледни лампички по света. И като казваш хедж срещу инфлацията, нали тази инфлация се случва при долара, т.е. опитваме се да избягаме от долара (евро, лев, все тая). Според теб явно е най-добре да си останем в долара и да преглътнем инфлацията, защото Bitcoin бил скам (нищо че от година на година струва все повече долари за бройка).

...с реален шанс да си загубиш до 90% от спестяванията като награда за участието в томболата.
Пак да се върнем на рублата, като най-пресен пример. Валута за население от 146 милиона човека, валута на една от топ доминиращите държави на планетата, национална валута, която трябва да е максимално стабилна. Един ден се събуждат братушките и установяват, че максимално стабилната им национална валута е направила акробатика, типична за Bitcoin.

Имаш две валути, които се сриват по един и същи начин. Щом наричаш едната скам, тогава следва, че и другата трябва също да е скам.
 
Стига с тея рубли и лири. Ебаси огромните територии с ебаси огромното население, а икономиката им е като на няколко пъти по-малки държави, с тенденция да продължава да се свива по-бързо от колкото досега.
Крипто може да ти е хедж, може и да ти е инвестиция с голяма печалба. Може и да си от where lambo хората, дето са назад. Може да си копач и да го минеш като фирмен разход + обезценяването и евентуалното бракуване след 2 години на техниката. Която да продадеш или пък да я оставиш да копае. А тя да си ти прави пари в личния джоб през цялото време и да дължиш едни 10%, и всичко да ти е чисто и законно.

Начини има бол. Аз лично нямам чак толкова пари, че да ги заключвам в нещо, което просто да ме държи над инфлацията, еветнуално. Ама всеки си решава преценя сам ;)
 
tmqqspqxw2q81.jpg


Ми кво се оплакват бъткойнърите, и без това си мислят, че парите идват от нищото.
 
Аз търпеливо чакам да наваксам още 550$, за да си възвърна загубите и аривидерчи крипто. :)

Ако ги бях вложил в телета тези пари, щяха да се утроят досега, но уж чакахме биткойна да назрее до 1 милион.

Live and learn са казали хората. Аз трърдо вярвм в потенциала на крипто да продължи да докарва на спекулантите много пари, докато не се усети масовката какъв е скама, но те и NFT-тата още са печеливши, така че ще мине известно време преди хората да се усетят, че паричка с която не можеш да си купиш тройка кебапчета никога няма да е реална алтернатива на по-полезните варианти.
Щом те влече ,купи си телета никой не те спира ,нито те кара на сила да инвестираш в биткойн. Не виждам защо се жалваш и оплакваш ?
 
1. При положение, че имаш покачваща се инфлация ако един актив е хедж от инфлация (защита) то следва цената му да се покачва. Особено повреме на война. Както е златото. Вместо това падна от $60к+ до около $40к.

За сравнение SPY е надолу с едва 5% от ATH.

Т.е. основния фундамент на BTC е пропукан. Тук е обяснено много добре: https://www.coindesk.com/markets/2022/03/23/bitcoins-correlation-to-sp-500-hits-17-month-high/ Ако решиш да отваряш някаква дискусия първо прочети написаното там.

И по-важното за мен:

2. Да не следва модела от спекулативната част на Tech сектора (SPAC компаниите). От както започна войната корелацията е още по-близка.

Активи в добри компании са много по-безопасен хедж от BTC. Да подчертая качествени такива. Например лесно да могат да покрият задълженията си (за да намалят разходите по заемите) ако се наложи и да вдигат цените без риск от загуба на много клиенти. https://www.bloomberg.com/news/arti...-hedge-is-new-catch-all-narrative-for-a-rally

Почти на никой няма му да мигне окото ако утре Apple вдигне цените си с $500. Въпреки покачващите се цени на материалите марджина им продължава да е отличен.

Това ако става въпрос за защита на спестяванията ти. Не твърдя, че след време няма пак да има висока цена. Просто крие прекалено голям риск и не е хедж.
Да се надяваме, че разбираш от форекс пазар ,който ще ти обясни следното:
Средното съотношение лонг към шорт позиции остава около 98% за дългите позиции, което предполага голямо прегряване на пазара. Различни показатели, като индекса на относителната сила, също показват стойности на “свръх купуване” на дългосрочни графики.
Въпреки че пазарът в момента не демонстрира никакви признаци на растеж, данните от блокчейна все още показват, че бичият пазар продължава и мечките все още не са поели контрол над ситуацията. Индикатори от веригата, като притоците на борсите, все още предполагат, че няма нарастване при натиска от страна на продавачите на пазара и текущата корекция е краткосрочна.
 
Ти какво очакваш да направи BTC за да докаже, че е хедж срещу инфлация?
Защита от инфлация предлагат активи които ви носят стабилна доходност в такива моменти. Златото традиционно е смятано за такъв актив, докато биткойнът отскоро също е в този списък.
Професорът от Wharton School Джереми Сийгъл е на мнение, че биткойнът е чудесна възможност за защита от инфлацията. Той дори сравни дигиталната валута със златото, като каза, че това е новото дигитално злато за по-младото поколение.
Криптовалутите са изключително волатилни и не ви предпазват от нищо"
 
Да стане малко по-градивна темата кога решавате да купите? При мен е DCA, но както се вижда в няколко коментара в темата, отделям най-много, когато има супер лоши новини. Тук ми е последното пазаруване на 34.8 к., като ми беше ясно, че мечките са под 28 805 к.

Виж файлът 22734
Много добре си е показано на графиката -нивото на съпротива
 
Да се надяваме, че разбираш от форекс пазар ,който ще ти обясни следното:
Средното съотношение лонг към шорт позиции остава около 98% за дългите позиции, което предполага голямо прегряване на пазара. Различни показатели, като индекса на относителната сила, също показват стойности на “свръх купуване” на дългосрочни графики.
Въпреки че пазарът в момента не демонстрира никакви признаци на растеж, данните от блокчейна все още показват, че бичият пазар продължава и мечките все още не са поели контрол над ситуацията. Индикатори от веригата, като притоците на борсите, все още предполагат, че няма нарастване при натиска от страна на продавачите на пазара и текущата корекция е краткосрочна.

Да съм твърдял, че не е краткосрочна? Явно не си прочела нито моя пост, нито този от Coindesk. Твърдя, че не предлага защита от инфлация. Разгледай различните фондове, които се занимават със защита и кажи каква е алокацията им в BTC? На повечето данните са публични, изключвам по-гъзарските, където не са.

Предполагам те не са наясно какво правят и изпускат, нали така?

Въпреки, че не съм инвеститор, който използва TA, а основно фундамент, както ти можеш да цитираш професори мога и аз. Също и фенси индикатори. Обаче няма никакъв смисъл да го правя, защото не става въпрос за мечки или бикове и дали BTC е добра инвестиция.

Налагаш BTC с Tech сектора и корелацията е налице като от както се заговори за вдигане на лихви и след като стана войната става все по-близка. Златото е с коренно различен модел.

Извод: BTC не предлага протекция от инфлацията повече от която и да е Tech компания. Дори напротив. Комапниите с добри продукти поне имат някакъв фундамент, защото при висока инфлация просто ще я прехвърлят върху клиентите си и реално косвено получаваш защита.

Не казвам, че не трябва да е част от портфолиото. Твърдя, че не предлага защита от инфлацията. Корелацията със SPY го доказва. Колкото повече QT имаме и макро проблеми като войната - толкова по-близка става.
 
Щом те влече ,купи си телета никой не те спира ,нито те кара на сила да инвестираш в биткойн. Не виждам защо се жалваш и оплакваш ?
Аз все си мислех, че темата е за различни гледни точки, а не само за доволните крипто-проповедници?

За съжаление криптото точно се опитва да привлече хора, интересуващите се от правенето на пари, за да може милиардерите да направят реалните пари от тези хора. Ако си милиардер и моето скромно мнение ти заплашва грифта, имаш моите извинения, че не съм се преклонил пред Сатоши на влизане в темата.
 
Няма как нещо да е хедж срещу инфлацията, докато един единствен милиардер може да му бутне 50% от стойноста с един единствен пиянски туит, да не говорим начина, по който Мъск го прави съвсем преднамерено да обере каймака на всеки 2-3 месеца.

Ако искаш да си пазиш парите ги държиш в злато, сребро, долари, евро или акции като S&P 500. Както и бондове. Всичко друго е комар, който не е хедж срещу инфлация, а опит да биеш гореизброените на годишен процент, с реален шанс да си загубиш до 90% от спестяванията като награда за участието в томболата.

Освен това за какъв хедж срещу инфлацията си говорим, като тя е различна за всяка страна? Най-добрият хедж срещу инфлацията е да си развиеш бизнес или бизнеси, които да ти носят по 20-100% възвращаемост на инвестицията всеки 12 месеца. Ако инвестираш смислено с 10 идеи, да кажем 2 от тях успеят, 8 се провалят, пак ще си по-добре от това да си набуташ парите в крипто и да чакаш на Мъск милостините. Да, ще изисква повече работа, поручване и т.н. но не познавам нито един богат човек, който да си вкарва парите в крипто и да чака на хранилката. Или парите са в злато/бонове/на борсата, или ги разхвърлят по 10-20к в малки старт-ъпи с надеждата някой да пробие, защото да инвестираш в успеха на някой находчив човек винаги ще е по-добър залог от това да инвестираш в актив без полезност или стабилност.

Моята лична философия е, че парите се привличат към хората и бизнесите, които създават value out of thin air. Не намирам нищо такова при крипто, нито пък някой за 10 години е показал някаква наченка на това, а няма бизнес, който да издържи на пазара без да покрие това изискване. Единствено съжалявам, че се изалчих да вложа и аз пари в този скам, но само един път да се отърва и да изляза на нулата и никога повече...
Рано е да се сравнява биткойн с S&P 500, злато и други активи с много, ама много по-голяма капитализация. При такава малка капитализация на биткойна, какво очаквате, стабилността на S&P 500 ли?
Но все пак е по-добре да си държиш парите в биткойн, вместо в долари. Биткойна е дългосрочна инвестиция.
Да не говорим вече колко много възможности за пасивен доход има в DEFI. Можеш да печелиш над 10% годишна лихва върху биткойн.
Разбира се, ако купите през АТH в момент на FOMO, с цел за бързо забогатяване, ще плюете по криптото...
 
Рано е да се сравнява биткойн с S&P 500, злато и други активи с много, ама много по-голяма капитализация. При такава малка капитализация на биткойна, какво очаквате, стабилността на S&P 500 ли?
Но все пак е по-добре да си държиш парите в биткойн, вместо в долари. Биткойна е дългосрочна инвестиция.
Да не говорим вече колко много възможности за пасивен доход има в DEFI. Можеш да печелиш над 10% годишна лихва върху биткойн.
Разбира се, ако купите през АТH в момент на FOMO, с цел за бързо забогатяване, ще плюете по криптото...

Долара може да се срине единствено ако OPEC реши да приеме друга валута, защото 80% от търговията с петрол минава през тях.

Това създава огромно търсене за $ и до като има търсене няма кой да го бутне като резервна валута.

Шансът OPEC да нарушат споразумението граничи с 0, защото държавите членки зависят от САЩ за защита от съперници и за технологии за добив. Останалото са конспирации.

Не случайно миналата седмица OPEC се съгласи да увеличи добива си по молба на САЩ. От там дойде и зеленото в пазарите и крипто от последните седмица-две.


Така че точно така - рано е. За сега си остава спекулативен асет нищо повече. Голям риск с "евентуална" голяма печалба. Не е за всеки и в никакъв случай не носи защита в инфлация/криза.

Стейкването също има огромни рискове. Предполагам си наясно как работи стейкването на BTC? Не, не същото като да си стейкнал PoS койн. Това е и основната причина да имам $9000 стейкнати в ADA, а не в BTC - парите на практика не излизат от портфейла ми.
 
Не казвам, че не трябва да е част от портфолиото. Твърдя, че не предлага защита от инфлацията. Корелацията със SPY го доказва. Колкото повече QT имаме и макро проблеми като войната - толкова по-близка става.
Ама и ти някъде си прочел за тая корелация, и кой знае какво е станало. Корелацията беше висока и в началото на 2020, когато всичко се срина едновременно. След това какво стана с корелацията, я кажи?

Обаче ти нали си фен на това SPY, което го смяташ за защита от инфлацията. Навсякъде съветваш хората да си бутат парите там. Е как стана така, че точно когато BTC се корелира за няколко седмици с него и е почти едно и също дали имаш едното или другото, идваш да приказваш, че BTC не бил защита от инфлацията?

За съжаление криптото точно се опитва да привлече хора, интересуващите се от правенето на пари...
Що, ти по друга причина ли се бутна в криптото? :)

Можеш да печелиш над 10% годишна лихва върху биткойн.
Само дето когато дадения койн се срине с повече от 10% за броени минути, почваш да се чудиш с тази лихва как точно си на печалба :)
 
Долара може да се срине единствено ако OPEC реши да приеме друга валута, защото 80% от търговията с петрол минава през тях.

QXBp


Това създава огромно търсене за $ и до като има търсене няма кой да го бутне като резервна валута.
Това го кажи на европейските държави, които вече ще трябва да купуват руски газ с рубли :D

От там дойде и зеленото в пазарите и крипто от последните седмица-две.
Това ми е любимо, когато пазарите хванат та се засилят на някъде, после излизат новините, и после казват - видяхте ли, поради тези новини пазарите се придвижиха в еди коя си посока.
 
Долара може да се срине единствено ако OPEC реши да приеме друга валута, защото 80% от търговията с петрол минава през тях.

Това създава огромно търсене за $ и до като има търсене няма кой да го бутне като резервна валута.

Шансът OPEC да нарушат споразумението граничи с 0, защото държавите членки зависят от САЩ за защита от съперници и за технологии за добив. Останалото са конспирации.

Не случайно миналата седмица OPEC се съгласи да увеличи добива си по молба на САЩ. От там дойде и зеленото в пазарите и крипто от последните седмица-две.


Така че точно така - рано е. За сега си остава спекулативен асет нищо повече. Голям риск с "евентуална" голяма печалба. Не е за всеки и в никакъв случай не носи защита в инфлация/криза.

Стейкването също има огромни рискове. Предполагам си наясно как работи стейкването на BTC? Не, не същото като да си стейкнал PoS койн. Това е и основната причина да имам $9000 стейкнати в ADA, а не в BTC - парите на практика не излизат от портфейла ми.
Така е има риск с btc на defi, но там печалбата е над 30%. В момента на кронос лихвата е 35% за стейкване на BTC/CRO.
И аз стейквам кардано на 10% лихва в централизиран уолет.



Само дето когато дадения койн се срине с повече от 10% за броени минути, почваш да се чудиш с тази лихва как точно си на печалба :)
Зависи дали парите ти трябват веднага. Аз лично стейквам пари, който не мисля да вадя скоро, така че дори да се срине, аз пак си правя 10% и ще продавам когато скочи.
 

Горе