Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Blinky

Owner
Филмите на ужасите не са най-страшното, което може да си се случи през някоя съботна или неделна кино вечер. Да, точно така. Това са и също Black Hat SEO тактики, които може да навредят на сайта ви, който "линк билдвате добре". Искам темата да се види от хората, които са решили малко по-тарикатско да си издейства линкове към сайтовете си. Аз само ще го зачеша в няколко точки:

1. Не правете доруей страници, които са настъфени с кл. думи и фрази. Това никога не е помагало, напротив, вредяло е адски много.

2. Не си позволявайте да криете текст - били то бял на бял фон или някъде из кода. Всичко трябва да се вижда.

3. Не крепвайте и ползвайте на сайтовете си. Това е никак добре, нищо, че някои го правят.

4. Не правете клокинг или не лъжете търсачките.

5. Не спамене със софтуери за линкове - не генерирайте линкове от некви измислени софтуери към важните си сайтове.

6. Не правете спамене с кл. думи и фрази в контента. Ако ще оптимизирате така, поне си следете %-тното съотношение (думи/кл. думи). Аз лично препоръчвам да не е над 1,5-2%. Може и 3%, но внимавайте.

Ето го и графично как изглежда:

black-hat-and-slasher-movies.jpg
 
От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Спамене на линкове със тоолове, генериране-спинване на контент, купуване на линкове(ПР линкове, сървиси със ауто-тоолове които са 90%, купуване на стари домейни, продаване на линкове,..), overoptimisation(стъфване киуърди в title, meta, content, permalink, tags, анчор текс само с кw..) не се стига до никаде..
 
Re: От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Спамене на линкове със тоолове, генериране-спинване на контент, купуване на линкове(ПР линкове, сървиси със ауто-тоолове които са 90%, купуване на стари домейни, продаване на линкове,..), overoptimisation(стъфване киуърди в title, meta, content, permalink, tags, анчор текс само с кw..) не се стига до никаде..
Не само не стига до никъде, но и после ще ти е нужно добър арсенал от нерви, ресурси, време и пари, за да замажеш положението, след като Google те накаже. Това е нещо, което може да се прилага за сайтове, блогове и сателити, които не разчитате да станат нещо велико или не мислите с тях да монетеризирате трафика си. Може, възможно е, но не влагайте много надежди на така "оптимизирани" страници.

Даже вече се чудя дали някой прави оптимизацията, която едно време правеше. Сега е един вид по-улекотена. Най-много тайтъл и 2-3 пъти думата, плюс някоя друга. Но рядко е нещо, което да крещи "искам да излезе за това". :)
 
От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

По-интересен е въпросът какви тактики да не избягваме...

Реално погледнато всеки ползва "лоши" тактики за да си вдигне ранка на сайта. Например плаща на някого да му пише евтини (не особено качествени статии), които праща за публикуване до всевъзможни сайтове (което си е де факто купуване на линкове), правят се сайтове ("сателитни сайтове") специално с цел да насочват трафик към основния сайт (doorway). Принципно има ли разлика между правенето на некачествени сайтове (с единствената цел генериране на линкове към главния сайт) и купуването на линкове? В единия случай се плаща на някой да направи сайт, от който да линква основния сайт. В другия случай се прави... абсолютно същото. И каква е разликата дали ще платиш на някой да ти направи сателитен сайт или сам ще си го направиш?

Който чака потребителите на сайта му да го намерят и да линкват към него (натурални линкове) до никъде няма да стигне.

На практика можете да разчитате на потребителите да ви правят линкове и да ви пращат трафик само ако имате сайт за сладки котенца.
 
От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

HaRRo ти да не си този същия от BHW
И аз си помислих така едно време, като видях негов пост за пръв път. Даже се свързах с него, с подобен въпрос. :) Нашият HaRRo също е качествен източник на информация по различни въпроси, но е съвсем друг човек.
 
От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Не знам дали не се стига до никъде с тоолове за линкове, аз обикновено стигам до топ 10 и стоя там с месеци на ключови думи със средна конкуренция с по 20к търсения. Ползвам Сенюк и Ултимат Демон за тиер 1 , Сърч енджин ранкер и Скрейпбокс за тиер 2,3,4 и 5. Да си правиш линковете ръчно или с тоолове е все едно да ходиш до София пеша или с кола според мен поне е така.
 
Под тулове искам да спомена, че става дума предимно за такива софтове, които помагат повече не Black Hat SEO-то, отколкото другите. Примерно, за автоматично добавяне на коментари при авто-апрулв блогове, форумен софтуер, който регва профили и не дай си боже поства спам статии. Нали, всички си ги знаем - Скрейпбокса и Хиксрумъра. :) Или някой артикъл спинър, както и събмитър.

Но ако става дума за WebCEO, SEOMoz анализатора и други подобни анализиращи и търсещи решения уеб базирани и не до там уеб базирани софтуери, тогава е друго. Като се казва, че няма проблем, нека со спомене за какво става дума. Естествено, тулове като Скрейпбокса и Хиксрумъра могат да се използват за някакви бесни сателитки, които да са помощно средство, но и това в последно време не се толерира. Натурално изградени линкове към сателитите си е друго.

Аз в София ходя предимно пеша....явно ми се отразява и на работата. :)
 
От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

За автоматичния линк билдинг може доста да поспорим. В едно видео Matt Cutts сподели че от google са много внимателни към входящите линкове, защото собствениците на сайтове няма как да контролират кой и как линква към тях и аз примерно мога да реша вместо да качвам моя сайт да смъкна сайтовете на конкуренцията. Вярно е обаче че ако линкнете много връзки на веднъж(особенно exact match) се активират някакви филтри, но ако сайта е с полезно и уникално съдържание обикновенно след време филтрите падат и отивате в топ позициите, ако е некачествен сайт може и никога да не изплува.

Аз лично притежавам xrumer и съм правил тестове с тази програма и мога да ти кажа че има ефект. Класирал съм сайтове в топ 3 за думи със средна конкуренция само с едно пускане на програмата, под едно пускане разбирай около 30 000 - 40 000 потвърдени профил линка от уникални домейни и оставям google да си ги индерсира сам(тоест не ги пингвам). Вярно че това съм го правил преди пандата (вече просто се занимавам само с development) и до колкото следя форума на xrumer вече го няма предишния ефект, но все още си остава много мощен инструмент.

Друг е въпроса дали си струва да се купува програмата, защото самата програма струва към 1000лв, а ти трябват поне още 1000лв за да можеш да почнеш да я ползваш качествено. Да не говорим че няма и никаква полезна информация, ако разчитате на туториали и т.н. просто се откажете, схемата е от тук попиваш нещо от там друго и след някой друг месец вече може да си измислил как наистина да ти върши работа. И като всеки друг мощен tool ако не си го измислил правилно може да навреди повече от колкото да помогне.
 
Re: От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Голям % exact match anchor и си вкарваш автогол :)
Това стана ясно още при първия пингвин. Тоя дето разплака всичко живо що е оптимизатор. :)

За автоматичния линк билдинг може доста да поспорим. В едно видео Matt Cutts сподели че от google са много внимателни към входящите линкове, защото собствениците на сайтове няма как да контролират кой и как линква към тях и аз примерно мога да реша вместо да качвам моя сайт да смъкна сайтовете на конкуренцията. Вярно е обаче че ако линкнете много връзки на веднъж(особенно exact match) се активират някакви филтри, но ако сайта е с полезно и уникално съдържание обикновено след време филтрите падат и отивате в топ позициите, ако е некачествен сайт може и никога да не изплува.

Твърдението е вярно и е така, защото наистина - ако някой иска да ви направи мръсно, ще може по този начин. Но има и друг момент - нов сайт без линкове и само такива, тогава вероятността да олети е доста по-голяма, отколкото си мислим. Виж на някой авторитетен сайт с хиляди линкове, които са от къде ли не, и да бласнеш все тази, само може да го засили. :)

Реално зависи и на кой сайт го правиш. При някои авторитета и бранда вече измества тези спам истории. Ако утре Amazon решат да се правят на луди, че уж някой друг ги е бластвал насам-натам, ще мине. Но направи ли го някой неизвестен и незнаен сайт, веднага резилка. И пак има спасение, но не е готино да те отсвирят от глупост. ;)
 
От: Re: От: Black Hat SEO Horrors или Какви тактики да избягваме!

Реално зависи и на кой сайт го правиш. При някои авторитета и бранда вече измества тези спам истории. Ако утре Amazon решат да се правят на луди, че уж някой друг ги е бластвал насам-натам, ще мине. Но направи ли го някой неизвестен и незнаен сайт, веднага резилка. И пак има спасение, но не е готино да те отсвирят от глупост. ;)

В горния пост ти споделих моите наблюдения, не е толкова важно дали сайта е авторитетен а по скоро дали съдържанието е полезно. Бластвал съм сайтове на по 1-2 месеца и резултата беше че за няколко месеца никакви ги нямаше и в последствие тези с качествено съдържание в крайна сметка изплуват, а другите които съм ги замислил по скоро като сателитки и са най вече с копирано съдържание си остават в дъното, което ме кара да мисля че google имат някакви филтри за сайтове които натрупват много бързо линкове и предполагам че ги проверяват ръчно(сайтовете не линковете, второто би отнело адски много време).

Веднъж и с един бг сайт се получи интересна ситуация, бях правил сайт за един хотел да го наречем X, в град да го наречем Y. Та нямаше голяма конкуренция в тази ниша, защото самия град е малък и title ми беше:
хотел X - град Y | хотели Y

Без никакви линкове положението беше следното:
хотел X - трета позиция
хотел Y - някъде към края на втора страница
хотели Y - някъде към 8 или 9 страница

При линкбилдинга използвах навсякъде хотел X - град Y, добавих всичко наведнъж в бг директории и каталози и резултата беше следния:
хотел X - изчезна напълно
хотел Y - изчезна напълно
хотели Y - остана в същата позиция

Положението обаче не беше толкова лошо защото реално страниците които бяха на топ позиции имаха връзка към сайта на хотела(въпреки че на повечето места беше Nofollow или текст вместо линк), та реших да зачакам след около 5 месеца(без нищо да съм правил по сайта).

хотел X - първа позиция
хотел Y - пета позиция
хотели Y - осма страница

И от тогава позициите не са мърдали. Пак да напомня че това беше преди пингвина, но до колкото чета по black hat форумите единствено което се е променило е че вече самите линкове са много по малък фактор от преди и филтрите за exact march са много по строги (което лесно може да се избегно с по сериозен spin).
 

Горе