Freelance сайтове - мнения

LovechGuy

Active Member
Здравейте, съфорумници, и честит празник на дамите!
Мъча се да припечелвам по някой лев като предлагам дизайнерски услуги. Разръчках се доста из нета и всякакви сайтове, като се регистрирах тук-там. Като цяло останах с впечатление, че за повечето от обявите кандидатите са над 20-30, та дори и повече и вероятността да те изберат е малка. Бихте ли дали вие някакво мнение относно конкретни сайтове или freelance-вото като цяло.
Приятен ден. :)
LovechGuy
 
От: Freelance сайтове - мнения

Здравей, можеш да се пробваш с nMarket.bg
За момента това ми е основното препитание така, че ако предлагаш качествени услуги можеш спокойно да печелиш пари от интернет.
Пускаш услуга която можеш да извършиш, а ние ще я рекламираме. Когато има продажба или интерес от потребител ще те известим.
 
От: Freelance сайтове - мнения

Аз ползвам freelancer.com. Малко трудно се пробива, но ако хванеш правилния момент и правилната задача, ти потръгва. От известно време мисля тук да метна тема ревю за тях, но все не се задвижвам. Лошата новина е, че вероятно от алчност наскоро бутнаха лимита от кандидатстване по проекти от около 38 (не помня точно) за месец на 10 за месец. Говоря за стандартния free акаунт. Комисионната е 10% от твоето плащане за проекта (плаща се само ако те изберат за проекта). Параметрите на стария free акаунт сега се продават за около $5 (без няколко цента май). А на класическия premium акаунт (сега го водят с друго име) цената (~$25) и параметрите са същите, но са дигнали комисионната от 3% на 5%.
Тези данни надали са ви интересни, но все пак ги изписах. С 10 кандидатствания на месец начинаещ трудно ще пробие. Навремето когато free беше 36-38 (не помня колко точно) когато бях начинаещ едва успявах да хвана нещо. С времето се трупа рейтинг и по-лесно те наемат, но ако си начинаещ с настоящите (нови) правила много трудно се пробива. Е, нищо не ви пречи да пробвате. Ако попаднете на по-абсурден проект, който никой го не може (а вие го можете), и ако можете да докажете, че сте кадърни, ще пробиете. Иначе парите си се плащат. Комуникацията със support-a e mission imposible.
 
От: Freelance сайтове - мнения

Можеш да поглеждаш и на freelance.bg от време на време. Май има някакъв живот все още там ..:)
А vWorker.com дават гаранции, че ще ти бъде заплатен всеки час, който си работил по даден проект. Не мога да потвърдя дали е истина това, но поне такава е рекламата им и същото потвърждават мнения на фрийлансъри.
Успех!
 
Последно редактирано:
От: Freelance сайтове - мнения

При наличие на международни freelance българския еквивалент не го намирам за достатъчно конкурентоспособен. Отделно, че в международните freelance системи има много и разнообразни проекти.
 
От: Freelance сайтове - мнения

Ако погледнем реално в България freelance-ърите могат да се изяват на не повече от пет-шест места (сайтове, форуми) като без да искам да правя "четки" едно от тях е именно форума Предприемач и секцията Уебмастърски Пазар казвам го от опит. Иначе ако играете по чуждите сайтове за Freelance и се преборите с конкуренцията може да изкарате доста сериозни пари и пак от опит ви казвам, че това е много много трудно заради Индийският хаос, който цари на много от местата за подобни услуги. Тука има колеги, които ще ме подкрепят в това мое мнение. Все пак ако ви се занимава пробвайте се тук и на няколко други различни места за да имате някакъв реален шанс да спечелите някоя друга поръчка. Паралелно с това използвайте начините за печелене на пари от интернет като направите ваши сайтове, блогове и ги монетизирате по подходящият начин. Всички тези ваши обединени усилия ще допринесат за някакво развитие друг е въпроса как ще бъде изразено в цифри.
 
От: Freelance сайтове - мнения

FreeLance Elance oDesk BHW и други форуми.

Трудно е на всякъде. Трябва да предложиш услуга, която е малко по-различна от останалите за да привлечеш внимание.

Например - хора които пишат статии, при положение че има безброй писачи, могат да предложат публикуване на статията в блог, web 20, директория, Squidoo и прочие. За този труд се взимат пари, и това прави услугата по-различна и леко специфична. Други писачи правят сайтове и ги продават - цената на саий с 5 статий струва повече от писане на 5 статии.

При дизайна също може да се добави стойност. Например - можеш да правиш теми за wordpress и да ги продаваш, ппо този начин, на практика продават банер плус нещо дребно което напасва темата към банера, но като цяло е завършен продукт с по-малко конкуренция.


Идеята е да се предложи завършен продукт, който струва повече от съставните части взети поотделно.

Но като цяло, идеята е да се прецени предварително какво точно можеш да правиш и по този начин да се прецелиш точно в този пазар, където си много добър. Не се бутай там, където не си уверен че ще оцелеш , защото ще се измъчиш и ще натрупаш лош рейтинг.

Трабва ти порфолио, което е добре да се качи някъде на сайт и да си сложиш линк в подписа по форумите. това е много добър вариянт да се започне плавно и да си нагласиш нещата - каксе казва split test. Сменяш нещата в порфолиото, а и линка в подписа си {евтин дизайн|уникален дизайн|бързи дизайнерски услуги|анимирани банери|персонализация на wp blog|дизайн на сайтове|и прочие}

Ако си добър, и насиш ма много работа и критика, ще направиш много пари.


Успех!
 
От: Freelance сайтове - мнения

Май вече ти отговорих в твоя предишна тема че съветът ми е да не предлагаш дизайн услуги като основно занимание.
Ако не виждаш друг вариант за кариера - ето няколко идеи:

Първо стани много добър в работата си - чети, следвай тюториали и прочие. В тая сфера да си добър не е достатъчно.

Пробвай да добавиш това-онова към скилсета. Лога и банери може да прави половин Индия.

Портфолио сайт - погледнах твоя и първата ми реакция беше да затворя поста и да го оставя недописан. Сори ама това не е портфолио сайт.

Като се погрижиш за горните, направи още един сайт - по-различен. Полезен за много хора. И достатъчно оригинален. Примерно някои дизайнери предлагат фрийбита - безплатни ПСД файлчета с разни елементчета, икони, бекграунди, ... Eye Candies. Имай предвид че идеята отдавна не е оригинална и за нея трябва да си наистина добър за да привлечеш вниманието.

Обобщение: Трудно ли е? Трудно е. Особено ако скилсетът ти се ограничава до Фотошоп, банери, псевдолога - тогава е направо невъзможно.
 
Последно редактирано:
От: Freelance сайтове - мнения

А някой може ли да каже как е положението в digitalpoint-а, преди години почнах да работя и с хора от там, но последно време почти не съм влизал. Някакво развитие там има ли или все още е пълно с индийци и тарикати, които искат да минат възможно най-тънко ?
 
От: Freelance сайтове - мнения

Noke, не става дума за моето портфолио и това какви са ми уменията. Занимавам се с такива програми от сума ти и време + това съм работил и различни фотостудиа. Наистина портофолиото е смешно, но нямам време напоследък, за да го дооправя. Получавам поръчки от форума, та и от чуждите сайтове също. Темата я пуснах, за да видя отзиви за другите freelance сайтове.
 
Only Design Related Freelance Sites - www.crowdspring.com и www.99designs.com

Навремето преживявах с тях. В началото е много трудно докато натрупаш репутация и портфолио, но после постепенно потръгва. Едни от най-добрите дизайнери са събрани в тези сайтове. Естествено има и посредствени такива. Хватката е да се хвърляш или в много проекти наведнъж при средностатистическите дизайнери, или да се участваш в по-малко проекти с големи пари, където обикновено са най-добрите. Не става лесно като с магическа пръчка, но все отнякъде трябва да се тръгне...
Тези сайтове организират и конкурси с награди и бонуси, може да се пробваш и там.

Друга идея е да продаваш твои илюстрации, уеб елементи, лога и други ресурси в сайтове като istockphoto, shutterstock, fotolia и т.н...
Естествено пробвай се и във fiverr.

Успех.
 
От: Freelance сайтове - мнения

Благодаря ти за мнението. Участвам доста в конкурсите в 99designs и доста ми допада сайта като цяло. Целта ми е просто да имам някаква връзка с чужденец, който да ми дава някакви поръчки с цел да си изкарвам джобни. Нямам толкова време за сега, че да се занимавам по цял ден с дизайн. Приятна вечер. :)
 
От: Freelance сайтове - мнения

Здравейте!!!
Аз също смятам, че един от най-добрите сайтове в момента е Odesk!!! Предлагат се много и разнообразни проекти, като има за всеки по нещо, дори и за не особено квалифицирани фрийлансъри. Трудно е като във всеки такъв сайт - това го изпитвам в момента на гърба си за жалост, но вярвам в моите умения и продължавам да се боря срещу всички. Този сайт предлага безплатни тестове за нови фрийлансъри, за да покажат какво могат и да се преборят с безмилостната конкуренция на тези, които са изградили вече сериозен рейтинг. Необходимо е да си изградите и стабилно портфолио, за да се надявате на евентуален успех в Odesk. Естествено Ви трябва и късмет в тези проекти, за които кандидатствате, понеже има такива с над 100 оферти, но повечето са средно около 35-45!!! И все пак Ви трябва постоянство и много работа, за да успеете, в който и да било сайт за фрийланс!!!
 
От: Freelance сайтове - мнения

Според мен всеки фрийлансър трябва да се регистрира в няколко сайта, за да увеличи своите възможности за спечелване на повече проекти, като всеки избере подходящите за него!!! Аз лично имам регистрации в Оdesk.com, Guru.com и още няколко, но те не заслужават внимание, понеже никаква активност в тях или пък се плаща, за да кандидатстваш за даден проект!!!
 
Последно редактирано:
От: Freelance сайтове - мнения

Благодаря ти за мнението. Участвам доста в конкурсите в 99designs и доста ми допада сайта като цяло. Целта ми е просто да имам някаква връзка с чужденец, който да ми дава някакви поръчки с цел да си изкарвам джобни. Нямам толкова време за сега, че да се занимавам по цял ден с дизайн. Приятна вечер. :)

Здравей!!!
Аз също имам регистрация в 99designs!!! Ще споделя, че сайтът е добър, но там са едни от най-добрите фрийлансъри в света и не вярвам много хора от Бг да могат да се конкурират сериозно с тях!!! Така, че аз лично повече не си губя времето с този сайт, понеже не намирам смисъл за фрийлансърите в това да правят по 150-200 ентрита на проект и от тях да се допуснат само 8-10, от които работодателя да си избере (това е изцяло в полза на последния, но не и за нас). Ние (фрийлансърите) просто сме използвани и работим безплатно по този начин, а за това трябва да имаш много свободно време и да не се нуждаеш от пари, а просто да го правиш за "спорта". Това е лично мнение и не задължавам никого с него!!!
 
От: Freelance сайтове - мнения

elance.com
freelance.com
Търсете такива само с escrow - това ви гарантира, че ще си получите парите
 

Горе