Koлко точна е Alexa?

От: Koлко точна е Alexa?

Абе май никой не иска да и става конкуренция (на Алексата де) ясно че е неточна, отчита резултати със забавяне(няколко месеца) ама все пак си е някакъв ориентир лесен и безплатен тулбар а и не иска регистрация :)
 
От: Koлко точна е Alexa?

Ехххх, мамка му мен пак са ме зачертали от първото място ще се караме вече с тях. :lol:
 
От: Koлко точна е Alexa?

това как трябва да го тълкуваме?

Много "бизнесмени" за един ден. Така го тълкуваме това. Много хубаво, но в кофти посока.

А тези статистики са така заради алекса тук бара, които сме обсъждали и преди. За това и форумът се нарежда на 35-то място. Но със сигурност е популярен. Надявам се някой ден наистина, по други статистики, да сме там, на това място. :)
 
От: Koлко точна е Alexa?

Питам се дали може да се каже, че има общо между това, че такъв тип сайт в топ 3 и обстановката (икономическата) в страната? :) (това беше целта с която пуснах темата)
 
От: Koлко точна е Alexa?

Мда, има сигурно. Но и няма, едно време (преди 2-3 години) там беше Кешфиестата. Така че и тогава и сега си ги е имало балачетата. :) Но имаше една дупка от година, в която нямаше PTC сайт в челната двайска. Сега явно е пак модерно. Смятай щом майка ми звънна да пита дали е добре да почва това, за да изкара пари. Да им се изтаковам на скапаните сайтове на тези нещастници. Лошото е, че разчитат и да вирусния ефект, който основен елемент е наивния човечец. ;)
 
От: Koлко точна е Alexa?

Макар, че Алексата е неточна и се манипулира, много хора не само я следят, но си и правят бизнеспредложенията на нейна основа. Но това само по себе си говори за тях, какви бизнесмени са.

Наскоро почнах да правя нов сайт, още в началото си е сайта, тепърва придобива облик, контент, трафик, даже и не съм му сложил както реклами, така и форма за обратна връзка, обаче въпреки това намериха начин да се свържат с мен. Попаднали "случайно" на сайта, и правят предложение за афилейт. Не постигнахме договорка, понеже предложението им е ниско и не си струва, но това което ме изуми: не искаха никакви данни от мен, не се интересуваха от нищо, даже не поискаха да видят данните от брояча на сайта. Погледнали си алексата, и решили, че вече знаят колко е трафика на сайта, какви възможности има.
 
От: От: Koлко точна е Alexa?

Алексата е полезно нещо, но е географски привързана - в някои ниши, където потребителите не я ползват (бара), няма ефект.

Има вече достатъчно инструменти за оценка на трафика без броячи. Уебмастърите имат цялата мощ на вградените в cPanel опции. Оптимизаторите (рекламодателите) пък могат да ползват дори беплатни уеб-инструменти за обективен анализ бе да се налага уебмастърите да им предоставят публичен стат-достъп.

Малко отклонение. Пълната статистика е информация. Данни, които струват пари. Всички са свикнали да си дават аналитикса на потенциални рекламодатели, но има и друга гледна точка. Защо да се дава? Нормален рекламодател в час би могъл и сам да прецени качествата на заинтересувалия го ресурс (не става въпрос за реклама в wp-блогче, в което дори и статистиката няма значение, а само индексирането му). Докато публичен достъп до статистиката вече иска всеки от кол и въже. Наскоро имах дребен спор с една руска борса, която би качила по-високо категорията на даден мой сайт, ако им дам достъп до статистиката му (или сложа техен статс-код в него). Но при определено ниво на развитие тази информация вече струва пари. Защо да давам подобна информация на сервиз, който развива допълнителни услуги за маркетингови проучвания и после взима пари за подобен анализ от външни клиенти? Ми щом и те искат такава информация - да си плащат.

В крайна сметка, те решиха да обявят сайт с над 10000 уникални дневно за под 50. Оказа се обаче, че приходите му не паднаха, от което съдя, че всеки рекламодател, който се е заинтересувал от сайта, си е направил собствен анализ без да се впечатлява от официалните данни на борсата. Дет се вика, дори алексата да погледнеш, пак ще успееш да си направиш някаква сметка....

Не мога да разбера практиката, останала още от времето на вестникарските тиражи, издателят да дава статистика на рекламодателя. Отпечатал 300000 екземпляра, разбирашли, ама разпространителите реализирали 40000. И почва товарене по стълбичката от кого ли не за тези 8 пъти разлика.

Сега всеки по-развит сайт пуснал някакви рекламни тарифи със статистика, които е по-вероятно да заблуждават данъчните, отколкото да са от полза за рекламодателите. Особено в България, дето всички са обвързани като свински черва и възможността рекламодател да публикува в българоезичен сайт е пряко обвързана с некой муньо от PR-агенция. PR-агенциите и те са като от неолита - всеки ден товарят пощите с презентации, които според тях трябва да пусна безплатно, защото клиентът им вече е платил на тях. Ми да построят дом за бедните тогава.

Публичната статистика съкс.
 

Горе