SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

vednaposoka

New Member
Здравейте колеги,

статията е авторска (мое творение). Надявам се да бъде полезна за някой от вас.


I. Какво е SEO

Search Engine Optimization (SEO) се смята за най-техническата част от уеб маркетинга. Това е така, защото SEO помага за промотирането на сайтове и същевременно изисква някои основни технически познания – най-малко владеене на HTML. SEO може да се дефинира като извършване на дейност с цел оптимизиране на дадена уеб страница или цял сайт, за да се направи по-приятелски настроен към търсачките и да ги класира на по-предни позиции при търсене.

Основното правило е, че каквото и да направим, това не гарантира топ позиция на сайта ни, но ако не пренебрегнем основните изисквания, това със сигурност няма да остане незабелязано от търсачките. Също така е важно да си поставите реалистични цели. Примерно топ 30 в Google за дадена ключова дума е добро начало.

SEO не е реклама. Разбира се, вие можете да ползвате платени услуги за популяризиране на сайта си, но смисъла на SEO оптимизацията е в това, да привлвчете повече трафик и посетители към сайта си, защото предлагате информацията, която потребителите търсят, а не защото сте платили за това.

Оптимизирането на сайта ви може да отнеме 30 минути или да се превърне в работа на пълен работен ден. Ако сте се насочили към промотирането на рядка ключова дума, няма да ви трябва много време за да постигнете топ рейтинг. В повечето случаи обаче, ако наистина искате да сте на върха, ще трябва да наблегнете на добра оптимизация и да вложите доста усилия и време или да се доверите на професионалсти в областта. Успехът се крие в разбирането на това, как работят търсачките.

Основното при търсачките е, че те не са хора. Колкото и очевидно да е това за всеки от нас има големи разлики в това как един човек и една търсачка „гледат“ на вашия сайт. Технологиите постоянно напредват, но независимо от това колко усилия сте вложили в страхотен дизайн, с много картинки и мултимедиини екстри, търсачката безпристрастно ще игнорира красотата на вашия сайт и ще се насочи към важното за нея – текстът.

Ето как работят търсачките. Първо претърсват нета. Това се прави от софтуер наречен crawler или spider (или Googlebot при Google). Паяците следват линковете на една страница към друга. Имайки предвид броят на страниците в интернет (над 60 милиона), не е възможно паяците да посещават всеки сайт ежедневно, само за да видят дали нещо не е променено. Понякога те няма да посетят вашия сайт с месеци, затова през този период вашите усилия в оптимизацията няма да бъдат възнаградени. Няма какво да направите по този въпрос – просто преглътнете горчивата истина.

Както вече казахме, паяците обръщат внимание само на текста на вашия сайт. Те не се интересуват от снимки, Flash анимации, JavaScript и защитени с парола страници или директории.

Следващата стъпка е сайтът да се индексира. Индексираната страница се съхранява в огромна база от данни, откъдето в последствие може да бъде извлечена. Смисълът на индексацията е да се извлекат думите или изреченията, най-подходящо описващи натурата на вашия сайт. Има различни алгоритми, изчисляващи доколко вашият сайт отговаря на дадено търсене – повтаряемост на ключовите думи, линкове или метатагове. Затова различните търсачки изкарват различни резултати при търсене на едно и също нещо. Водещите търсачки периодично променят алгоритмите си. Важно е да адаптирате сайтат си към последните промени. Другата причина са вашите конкуренти.

Основният принцип на всички търсачки е един и същ. Въпреки това има доста различия между тях. За Yahoo! и Bing срещането на ключови думи на една страница е от основно значение. За Google линковете са много, много важни. Също така за Google е важно колко стар е един сайт – колкото по-стар, толкова по-предно място в класациите заема.

II. Ключови думи – най-важното оръжие в арсенала на оптимизацията

Да изберете правилните ключови думи, според които да оптимизирате сайта си е нелека задача. Изглежда, че времената, в които можехме да оптимизираме спрямо една дума, отдавна вече са отминали. Сега, когато интернет прелива от постоянно обновяваща се информация е почти невъзможно да се постигне топ рейтинг с една дума. Примерно: ако вашият сайт предлага гуми, ключовата дума „гуми“ е задължитена, но ще постигнете много по-добър резултат, ако наблегнете на спецификата на предлаганите от вас стоки – „немски гуми“ или „немски гуми за джипове“. Идеалният случай е когато добре познавате клиентелата си и знаето точно какво биха потърсили вашите потребители. Добър трик е да използвате синоними като ключови думи.

Ползвайте инструментите на Google, за да разберете кои са модерните търсения във вашата категория. Потърсете Google insights

Следващата стъпка е да имате добра повтаряемост на ключовите думи на вашия сайт. Препорачителната повтаряемост е 3-7% за главните думи и 1-2% за второстепенните. Пробвайте инструменти като, за да определите повтаряемостта keyword density checker на Webconfs

Не е важно само количеството а и качеството на ключовите думи. Тоест – по-голяма тежест имат ключовите думи, намиращи се в заглавието на страницата(title), headings и първият параграф. Ключова дума в домейн името на сайта ще ви изстреля нагоре в класациите, особено при Yahoo!

III. Линкове

Така наречените backlinks или обратни връзки (линкове на чужди страници, които водят към вашия сайт) са много важни за позиционирането на вашия сайт в търсачките. Колкото повече, толкова по-добре – особено за Google. Но не се подвеждайте. Има добри и лоши обратни връзки. Добрите връзки са на сайтове с висока репутация, а лошите – на такива, създадени с цел да заблудят търсачките. Не публикувайте backlinks на ферми за линкове и сайтове с некачествено съдържание. Това може да доведе дори до бан на вашия сайт в търсачките. Използването на картинки (снимки) за линкове също е убийствено за оптимизацията. Ползвайте кратки и съдържателни фрази, за предпочитане с ключови думи в тях, за да изградите обратна връзка към своя сайт. Поствайте ги в тематични форуми и уеб-директории.

IV. Платени реклами и услуги

Платените реклами са добър начин да увеличите трафика на своя сайт. Google и други търсачки предлагат топ позициониране срещу заплащане. Потребителите рядко се доверяват на тези линкове, за разлика от „обикновените“ резултати, които са получили при търсенето. Излиза така, че сте си платили за място, на което не заслужавате да бъдете.

V. Митове и факти

1. Трябва сам да регистрирам сайта си в търсачките, за да бъде намерен

Факт: Регистрацията не е необходима. Търсачките сами ще ви намерят, ако някъде има линк към вашия сайт

2. Трябва периодично да пререгистрирам сайта си

Факт: Не. Веднъж попаднал в търсачката, сайта си остава там и съдържанието му се обновява перманентно, без да е нужна вашата намеса.

3. Мета таговете ще помогнат на моя рейтинг

Факт: Мета таговете не определят позиционирането на вашия сайт. [Редакция 02.08.2013] Според много от коментарите втемата, мета таговете имат серизон принос при позиционирането

4. Високата позиция е най-важното за моя сайт

Факт: [Редакция 02.08.2013] Ако броя посещения на сайта е от основно значение за вашия бизнес, то тогава високата позиция в търсачките е топ приоритет за вас. Ако продавате стоки чрез интернет, важно е колко от посетителите ще станат ваши клиенти, а не колко ще "минат през вратата" на вашия магазин.

5. По-добре да потърся някой „трик“ вместо да си губя времето със сайта

Факт: Използването на трикове е загуба на време. Търсачките стават все по-интелигентни. По-добре инвестирайте времето си в това да направите качествен и полезен сайт – хората сами ще дойдат

6. Ще направя клучовите си думи невидими, например бял текст на бял фон

Факт: Търсачките не са глупави. Това може да доведе до бан на вашия сайт. Ползването на трикове е загуба на време!
 
Последно редактирано:
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

3. Мета таговете ще помогнат на моя рейтинг

Факт: Мета таговете не определят позиционирането на вашия сайт.

Ами това е полу-вярно. Реално няма да помогнат, обаче АКО мета таговете са написани културно и станат по-кликаеми в търсачките позициите ще ти се вдигнат.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Прехвърлих това, което е написано и забелязах няколко неща, които не само не са верни, а са и погрешни.

3. Мета таговете ще помогнат на моя рейтинг

Факт: Мета таговете не определят позиционирането на вашия сайт.

Само ако знаеш колко грешиш и каква глупост написа... .


4. Високата позиция е най-важното за моя сайт

Факт: Важно е колко от посетителите ще станат ваши клиенти, а не колко ще минат през вратата на вашия магазин, или по точно казано – ще видят вашия магазин отвън, без дори да влязат


Отново глупаво написано. Ами аз какво да кажа, като нямам нито един магазин и за сега не искам да правя онлайн магазин? А!


Съветвам те да пишеш от собствен опит а не да преразказваш това, което си чел тук и там
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Поздравления за статията! Не трябваше да я пействаш дословно от сайта ти - уникалността падна на 1%. Редактирай си текста тук.

Относно точка 4-та - напълно съм съгласана. Платените карета са подходящи за промотиране на продукти и услуги, но рядко кликам там, като знам колко некоректни сайтове се надпреварват с измислени похвали от въображаеми клиенти. Най-добрата позиция е натуралната, изведена със Seo оптимизация.

Относно мета таговете - колегата mobilio се е изказал много точно. За високата позиция си дал пример с магазин - ок. Важното е как ще представиш продукта си на клиента, така че да зариби съзнанието му. Странникът може би иска да докаже, че тази позиция не подминава и сайтовете в другите ниши - може да не са онайн магазини, но да привличат читателите с интересно съдържание, както и с полезна информация за различни услуги.
 
Последно редактирано:
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Надявам се сайта blog.qalistic.com да е твой, както и авторството ти Г-н Филип Желев. Кофти би се получило, ако просто си пейстнал текста, за да ни създадеш усещане за добро впечатление.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Странна реакция... не съм я очаквал, чак и негативен рейтинг :D

Съветвам те да пишеш от собствен опит а не да преразказваш това, което си чел тук и там

Статията е базирана на собствения ми опит - около 7 години web-development... и да - аз съм Филип Желев, създадел на Qalistic Web Design & Software Solutions... но мисля че това в момента е без значение.

Факт: Мета таговете не определят позиционирането на вашия сайт.
- продължавам да твърдя, че е така :)

Важно е колко от посетителите ще станат ваши клиенти, а не колко ще минат през вратата на вашия магазин, или по точно казано – ще видят вашия магазин отвън, без дори да влязат
Това е пример със физически магазин, не съм казвал никъде онлайн-магазин... не го приемайте буквално
 
От: От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Странна реакция... не съм я очаквал, чак и негативен рейтинг :D



Статията е базирана на собствения ми опит - около 7 години web-development... и да - аз съм Филип Желев, създадел на Qalistic Web Design & Software Solutions... но мисля че това в момента е без значение.

От мен е позитивен рейтинга, дано ти излезе в профила, че често не се показват в него.
Статията е интересна и добре написана, благодаря.:D

П.П. Кой ги раздава тези червени репи? Докато влезе и напише някой нещо и веднага го дамгосвате.:shock:
После защо едни и същи муцуни си пишем във форума, а другите само четат.:mad:
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Евала за статията, Желев. Явно според специалистите колеги има какво да й оправиш, затова следващия път повече внимание :)
 
Последно редактирано:
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

И аз ударих едно зелено. Не че нещо, ама трябва да се дава шанс на новите, а това важи в пълна сила, когато даден пост не е почесване на пръстите от клавиатурата.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

И аз ударих едно зелено. Не че нещо, ама трябва да се дава шанс на новите, а това важи в пълна сила, когато даден пост не е почесване на пръстите от клавиатурата.
spam:

А аз още малко и аха-аха да ударя първият си червен картон за толкова години тук, на друг колега, естествено.
Е, сдържах се, засега обаче.:)
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Не виждам какво може да е оценено добре на статия за начинаещи във форум пълен с професионалисти, до кога ще ги дъвчете тия въпроси, adwords и дрън дрън... а и доста грешки забелязвам, ти продължавай да си твърдиш каквото искаш пред хлапетата но докато не се класираш по високо конкурентна дума просто недей да правиш генерални изводи. Мета таговете не оказвали влияние :shock: Къде не оказват влияние ? По ключова дума "Бай Иван от село горно нанадолнище" ?
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Не виждам какво може да е оценено добре на статия за начинаещи във форум пълен с професионалисти, до кога ще ги дъвчете тия въпроси, adwords и дрън дрън... а и доста грешки забелязвам, ти продължавай да си твърдиш каквото искаш пред хлапетата но докато не се класираш по високо конкурентна дума просто недей да правиш генерални изводи. Мета таговете не оказвали влияние :shock: Къде не оказват влияние ? По ключова дума "Бай Иван от село горно нанадолнище" ?

Абсолютно напълно съгласен с v0id! Това, което е написано е за начинаещи, и е пълно с грешки. Аз посочих само 2, другите пропуснах, открийте си ги сами!

Какво, слепи ли сте са тези грешки?! Или може би ви харесва това и толерирате такива неща? Съжалявам, светът е жесток: или знаеш или не знаеш. Още повече, въпросния човек според неговите думи с това се занимава!


Шанс за новите, казвате... има шанс за новите, но когато говорят умно, разумно - тогава им се помага! Не става така като автора на въпросната тема: първите му две мнения са как може да пише в пазара, третото мнение е пействане на стар, неадекватен и погрешен анализ на ситуацията! И това от първите му две мнения става ясно защо го прави! Вижте му профила ако мислите, че бъркам, там се показва това!


Това е пример със физически магазин, не съм казвал никъде онлайн-магазин... не го приемайте буквално

Хайде сега, оправдания. Тия номера ги раздавай на неуки, неопитни, не тук. Много ясно е за какво говориш, това се вижда както от заглавието на материала ти: "SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google", така и по цялото съдържание на статията. И накрая като ти направих забележка, видите ли, човека не бил писал статия за сайтове, а за физически, реални магазини. Смешки... някой повярва ли на думите му, или автора сам си вярва?

А пък това какво да коментирам:

Факт: Мета таговете не определят позиционирането на вашия сайт.
- продължавам да твърдя, че е така


Човек.. не знам защо продължаваш да говориш глупости, тъпотии, дали защото не искаш да си признаеш, че си сгрешил? Спокойно, всеки греши, и аз съм грешил и съм си признавал грешките. Но само заради това заслужаваш не една а сто и една негативни оценки! Та ти нови правила в Интернет ли ще пишеш бе пич!

И с това работил .... Смях ....

Няма да ми повярваш, знам това, пък и не само ти, и другите няма да ми повярвате. Обаче така се случи, че точно по този въпрос имам доказателства. Точно вчера си приказвах с Blinky и му показвах какво мога да правя и какво съм постигнал с мои сайтове. И също така вчера по няколко от топ новините аз и моя екип, с който работим успяхме да изкараме няколко от вчерашните топ новини на първите места по търсене, и това го направих единствено и само с метатагове. Без социалки, без сателитки, без нищо друго. Всъщност, ако мислите, че лъжа, думите ми могат да се потвърдят и от Blinky.

Така, че абсолютно никой не може да ме убеди, че метатаговете не действат и не са важни! По-голяма глупост не бях чувал скоро!


И да, аз му дадох негативната оценка. Хайде сега, може пък останалите на свой ред да решат да се реваншират и на свой ред да ми дадат негативна оценка, няма да се изненадам ако го направите!
 
Последно редактирано:
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Спокойно можеше да напишеш на човека, че е в грешка за тези метатагове, а не два пъти да му повториш, че пишел глупости.:(
Трябва да те наемат по форумите да спориш, да спориш и пак да спориш.:)
За натрупване на мнения сме били и сме свидетели на къде - къде по-интересни постове, от рода на "съгласен съм", "така е" и
други такива от сорта, така че дори и да има някаква скрита цел, пускането на статия е много по-полезно от другите изброени "мнения".
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Не съм съгласен :lol: статията е безполезна и при това копи пейст, направо си е за кофата.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Не съм съгласен :lol: статията е безполезна и при това копи пейст, направо си е за кофата.
Не съм съгласен :lol: статията е полезна за начинаещи.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

За натрупване на мнения сме били и сме свидетели на къде - къде по-интересни постове, от рода на "съгласен съм", "така е" и
други такива от сорта, така че дори и да има някаква скрита цел, пускането на статия е много по-полезно от другите изброени "мнения".

На пръв поглед си прав, обаче от друга страна да помислим за следното: ако даде грешен съвет, и след десетина дни, месец забравим тази тема, но тя си стои в архива и някой неопитен я "сърчне" и я намери, било то от архива от форума или от Гугъл, нали може да прочете погрешен съвет и да почне да си прави сайта и да се обърка? И ти в началото не си знаел и си търсил информация, както и всички... представи си в началото да тръгнеш по грешен път!
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

На пръв поглед си прав, обаче от друга страна да помислим за следното: ако даде грешен съвет, и след десетина дни, месец забравим тази тема, но тя си стои в архива и някой неопитен я "сърчне" и я намери, било то от архива от форума или от Гугъл, нали може да прочете погрешен съвет и да почне да си прави сайта и да се обърка? И ти в началото не си знаел и си търсил информация, както и всички... представи си в началото да тръгнеш по грешен път!
Точно затова ТИ си "зоркото око" - четеш всичко тук и коригираш грешките, раздавайки наляво и надясно червени картони за "Добре дошъл".
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Не мога да се съглася че за начинаещи е полезно да четат статии с грешки. Начинаещия няма база върху, която да анализира информацията. Полезна статия за него би била само такава, която е и той приема за 100% истина, иначе в процеса на работа, следвайки препоръки и съвети от подобни статии то той неминуемо ще направи грешка. Лошото е че грешките в началото много трудно се разбират къде са, трябва си сериозен анализ по много показатели, които начинаещия не е в състояние да извърши. Следствието е че тези грешки се откриват след години в общия случай а в най добрия ако оптимизатора се учи бързо - след 1 година.
Всичкото това загубено време би било от полза на човек, който наистина иска да се развива в областта но не и на такъв, който остава на едно ниво с годни. Пак повтарям - загубеното време в проби и грешки е полезно, не самата статия! Това е моето мнение.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Точно вчера си приказвах с Blinky и му показвах какво мога да правя и какво съм постигнал с мои сайтове. И също така вчера по няколко от топ новините аз и моя екип, с който работим успяхме да изкараме няколко от вчерашните топ новини на първите места по търсене, и това го направих единствено и само с метатагове. Без социалки, без сателитки, без нищо друго. Всъщност, ако мислите, че лъжа, думите ми могат да се потвърдят и от Blinky.

За разлика от Вас, аз се опитвам да споделям опит. Мисля, че целта на форумите, а и този раздел в частност, е точно такава - да се споделя опит, да се обсъжда и да се изказва градивна критика. Не да се бием в гърдите колко сме велики и да сипем обиди! Ако смятате нещо за погрешно, моля опровергайте го с факти!

Нямам намерение да "разлайвам кучетата". Надявам се, все пак, статията да е била полезна за някои от вас. Останлите - знаещите и можещите - подканям да напишат своите статии :)

Пожелавам на всички вас успех в онлайн-търговията, онлайн-магазините и "физическите" магазини ;)

Farewell!
Филип

П.С. Моля, някой от администраторите да изтрие или заключи темата, ако сметне за уместно.
 
От: SEO или как моят сайт да се показва на по-горна позиция в Google

Аз предлагам напредналите да отворят една тема "SEO или как моят сайт да се показва на първа позиция в Google", за да изплакнем очи ние, които не сме мастъри в тези неща. Смятам, че ще бъде полезна за много колеги във форума.
 
  • Like
Реакции: fifi

Горе