Speedy

Струва ли си ?

  • Да

    Votes: 1 12.5%
  • Не

    Votes: 7 87.5%

  • Общо гласове
    8
  • Poll closed .

AngelinaJolie

New Member
Здравейте ,

Искам да попитам дали някой от Вас има опит като партньор на компанията Speedy . Мисля да открия офис в нашия град , който е около 4-5к души . Писах им email преди около седмица , но отговор няма , по телефона ми казват да чакам емайла с оферта . От познати знам , че около 20-30% е печалбата , в зависимост от договора и броя на пакетите ,предполагам . Може ли някой , който има опит с тях да сподели информация и уловки , ако има такива . Прерових целият им сайт , но има само информация за помещението , но не и за комисионните . Багодаря предварително !

Поздрави !
 
И аз ще хвърля едно мнение. Имам познат с Еконт, който е с офис в София. Неговите проучвания се сведоха до няколко важни за него параметри, решавайки дали да отвори офис. Това са има ли конкурентни офиси (други офиси на Еконт), каква е локацията на офиса (близо и на комуникативно място с трафик) и каква бройка хора би обхванал с местоположението си. От там нататък можеше да си предвиди някакви примерни обороти и дали ще носи печалба самия офис. При теб е хубаво, че е единствен в града, но виж населението, и най-вече това, което е активен онлайн потребител - разчита на куриерски услуги. Не, че и другите хора не използват куриерски услуги за пращане на колети и прочие, но по-големия % се сформира от онлайн продажбите.
 
Само да допълня, че не съм гласувал в анкетата, поради факта, че не съм се занимавал и нямам идея дали си струва. Но ще кажа само едно - всичко има смисъл, ако преди това са направени добри проучвания и редом с това успееш да уредиш добри условия и не на последно място, ако се осъществи - да се чуе, че има нов офис там. Местен вестник, сайт, реклама във Facebook групата/страницата на града и каквото се сетиш, на локално ниво - незабравяйки Google local.
 
При положение, че в България има (само) 250 града, за мен е доста странно как няма офис и то точно на Еконт...
Има ли друг град близо до твоя?
В твоя има ли офиси на други куриери?
 
Най-близкият офис на Еконт е в съседен град , който е на 15км. и всеки ден идва кола оттам . Speedy въобще няма в радиус от поне 20км.
 
30% комисион, парите идват най вече ако вържеш няколко фирми да си пращат постоянно пратките през теб, ако разчиташ на останалите пратки само не се връзват нещата
 
Според мен с Еконт повече ще ти потръгне при това положение, не че е лош вариант и със Спиди. Обикновено когато се появи офис на куриерска фирма в такива градове, подобрението и търсенето на такива услуги скача в пъти, стават "дясната ръка" на много хора, коментирам от лични наблюдения. Ще се повиши и интереса към онлайн търговията, някак офиса в града повишава доверието на хората в места, където все още не разчитат максимално на този род услуги.
 
Да допълня нещо. Спиди, за жалост и гледайки общото мнение, са идея по-назад в обслужването от Еконт, но пък доста бизнеси ги избират, защото дават по-добри цени от Еконт. И като говоря за бизнеса, имам предвид дори и тези малки онлайн магазини, които се състоят от не голям екип зад тях.
 
Speedy много се изложиха преди Нова Година, като имаха хиляди омотани и закъсняващи по над седмица пратки.
Ако в градчето няма нито Спиди, нито Еконт, аз бих заложил на Еконт, по-разпознаваеми са и предпочитани
 
Брой население не е основен фактор. Ако говорим за населено място тип "спалня" и всички негови жители в трудоспособна възраст се изнасят в рамките на работния ден до съседен голям град, напълно нормално е нуждата от офис на куриер там да е по-малка. Този проблем в различна степен съществува и в кварталите "спални" на големи градове. Тези хора пак си имат нужда от куриерски услуги, но е по-голяма вероятността да ги използват в населеното място по месторабота.
След като Еконт имат мобилна станация, те много добре знаят какъв е потенциала на това градче. Вътрешна информация за брой пратки от/до мобилната станция ще бъдат от голяма полза (или поне преки наблюдения).
Спиди биха били по-рентабилни в такова населено място поради възможността да се съвместяват с друг тип дейност.
 
Хмммм отдавна не съм писал, но тук ще понапиша щот на спиди не трябва да се прощава. Такааааа спиди и еконт нямат никакви допирни точки и може би най-голямата прилика с тях е бизликите имена, тоест разбирате нямат нищо общо! Така еконт са куриерска фирма с поети договорни агажименти към клиентите си, тоест тези, който изпращат пратки през тях, получателя не е тяхен клиент! Спиди са обратното, спиди имат условия прецакващи както техните клиенти, така и хората получаващи пратките! За разлика от Еконт, Спиди използват общи офиси с всичките си дъщерни фирми, а те вече не са никак малко, в резултат на което офисите на спиди под шапката на независимо от спиди юридическо лице е принудено да извършва незаконни дейности, носейки само то отговорност.

Какви незаконни действия ли:
1 - Съхранява, доставя и отговаря за пратки на трети фрими, без да има договор с тях затова.
2 - Прибира пари за пратки от трети фирми, пак без да има договор за това.
3 - Начислената такса доставка от трета фирма се иземва под формата на наложен платеж, срещу което не се издава фактура, дори и получателя да изисква.
4 - Товарителниците на пратките от третите фирми (Освновно Рапидо) са с невярно съдържание, като липсва информация, която по закон трябва задължително да присъства и тук не говорим за бар код или краварка в десния ъгъл, ами чисто и просто си липства изпращач или казано просто, пращам хероин, идва полицията и ти обираш пишкира по параграфите за съхраняване, притежание, разпространяване и трафик!
Има и други незначителни, но те не са чак толокова опасни.

Какво предлагат спидалите:
Нищожна комисионно за импорт.
30% комисионна за импорт, но това разбира се след удръжките и ако евентуално ти работи софтуера
Некадърно работно време, няма как да работиш ти, което централата не ти работи
Забрана за даване на привилегии на клиентите ти
Ограничено количество пликове за пакетиране, като всичко се води на отчет и не можеш да дадеш плик на клиент с договор, той трябва да си го купи от централата
Никакво обучение на персонала, допускат се сякакви индивиди в офисите им да работят, колкото по-балами толкова по-добре
Договор за поне 10-тина години със стабилни адски неизгодни условия от страна на фирмата, която търси франчайз
и тн. тн.


Аааа забравих, ще трябва да носиш жълто и ще трябва да работиш в най-малумната и пропадаща система в цяла България, което ще оставе лайняно петно в CV-то ти, аз лично бивши служители на спиди не наемам на работа и съм го описал във всичките ми оферти в джобса, най-интересното е че не съм единствения.
 
Според мен Еконт му е майката. Не знам къде си, какво население ще обслужваш, но Speedy са ми малко издънки в сравнение с Еконт. Но ето какво те съветвам аз. Поразучи:

1. Броя онлайн магазини или бизнеси, които имат практиката да пращат през куриерска форма пратки и колко начесто го правя, ако може да стигнеш и до тази информация. ;)
2. Населението, използващо такива услуги, ако щеш пусни по центъра, задай на 10-20 човека няколко въпроса и така ще имаш на локално ниво някакъв профил. Въпроси като: Пращате ли пратки, колко често, какво ползвате, доволни ли сте и може би ако имате офис наблизо, би ли зачестил процесите пращане / получаване. И си готов.
3. След всичко това сядаш и разписваш. Ако не виждаш финансов смисъл, няма какво да му мислиш.
4. Ако пак не виждаш финансов смисъл, но сложиш едни Х пари за реклама и маркетинг на локално ниво - пак сметни дали има ползи от това. Все пак трябва да тръгне и мълвата. Началните цифри от анкетите са на практика вече отъпкан маршрут от друг такъв бизнес. :)

Айде успехи и да се похвалиш. :)
 
Мой познат от един съседен град на моя град, много са близки градовете ни, отвори и сега е много доволен, имаше малко магазинче и реши да съчетае нещата, сега направо се къса от работа и почти заряза основното и набляга на това, много пратки много нещо. Нормално е все пак на повечето им е удобно да си вземат нещата от офиса на града за тях удобно време от колкото да чакат вкъщи.
 
Въпреки че нито Еконт, нито Спиди са ужасен избор, мисля, че при този сценарий ще почувствате по-голямо влечение към Еконт. От собствен опит мога да кажа, че когато една куриерска служба отвори офис в голям град, качеството и търсенето на услугите им се повишават драстично и те бързо се превръщат в „дясната ръка“ на много жители. Хората в селските райони, които сега не разчитат много на тези услуги, ще придобият повече вяра в тях, ако видят офис в голям град.
 

Горе