Webmaster Lifestyle

tanipo

Well-Known Member
Зачетох се в темата за уебмастърите родители и се замислих за следното. Тъй като живея в голям град, колко време губя на ден из него в шофиране. Оказа се че за едно излизане с колата да ида от точка А до точка Б ми минават по 40на мин. А на мен ми се налага по 2 пъти на ден да речем + пазаруване + търсене на място за паркиране, да не говорим за нервите, а някой път се налага и на повече места да ида с колата. Оказа се че средно на ден си губя от 1 до 3 часа напред назад с колата.
После се замислете за цените на жилищата в големия град и.т.н и колко време изплащаш едно смотано мини жилище. И за други подобни неща се замислих.

И стигнах до извода, че всъщност големият градът е необходимост само за хора които са принудени да работят там. Ние всъщност можем да работим навсякъде където има Интернет и не сме подвластни на подобни зависимости.

Какво мислите за това? Започнах да се замислям дали къща на 15-20 мин от града не е добра алтернатива, щото аз понякога 15-20 мин само търся къде да паркирам вечер.
 

Blinky

Owner
От: Webmaster Lifestyle

Темата заслужава развитие. ;)

Аз лично мисля, че наистина е живота в големите градове е за хора принудени да правят бизнес на тези места или да работят там. Така си е, защото спокойствоето, което може да ти подсигури малко градче или селце в околностите на големи град, не може да се сравнява с нищо друго. А това е много цено, особедно когато ти е нужно да се съсредоточиш върху текущите задачи.

Опцията е много добра, ако бизнеса ти не е локализиран в града. Все пак това е предимството на онлайн бизнеса - ти си там където са клиентите - виртуално. По-сладко от това няма, имайки предвид, че лудницата тук е хабене на нерви, време и трудоспособност. Казвам трудоспособност, защото след нервите си малко по-неефективен. ;)

Аз лично ако нямам работа в София и не трябва да правя бизнес тук щях да си хвана точна тази схема. И да слизам до града само за неща от първа необходимост и да пиема по кафе с приятелите. Сигурен съм, че луксът може да се докара и в прерийна къща, мога и пари да служа на това.

Няма какво да кажа, повече. Това е алтернатива, която ще облекчи живота на един изцяло виртуален бизнесмен.

П.П: Днес си търсих паркинг места на един паркинг до нас и йок / сакъз. Нямаха, защото много гъзари се извъдиха по тези панелки. А пред блока места няма, а хейтъри много.

П.П.П: Още един голям бенефит е, че не живеете в радиацията, която е в не малки количества в големите градове. Което абтоматично означава, че ще живете по-дълго и здравословно. ;)
 

Kirev

Active Member
От: Webmaster Lifestyle

Големите градове..., не, мерси!
Предпочитам спокойно местенце, където да се отдам на това, което сметна за добре. Радвам се, че в момента имам тази възможност.
 

contra

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Ако под голям град тук се има предвид София, то позитиви кой знае колко няма. Столицата в по-голямата си част е една клоака. По-грозна столица из Европата ми е интересно дали има.

Все пак е основна опция за кариеристчета, гонещи израстване из големите компании. Пък и на някои хора самият лайфстайл им допада. Аз лично тоя етап го преминах, надявам се трайно, ама знае ли човек... Пък и на хора, израсли в такъв град, сигурно всичко им се види нормално.

Негативите за уебмастър или фрийленсър, работещ на майната си, си ги има всъщност. Трудно можеш да си уредиш официална бизнес-среща с някой дебел клиент примерно. Или пък да се събираш с хора от бранша за обмяна на идеи и раздумки, понеже те не са чак толкоз много.

От друга страна обикновено живееш в изключително здравословна среда - във физически и психически аспект. Всъщност зависи от навиците на конкретния човек де.
 

mvmrik

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Аз съм живял все в София и съм си свикнал. Тук има най-много възможности за развитие според мен, така че не мисля, че ще е добре да съм на някое друго място в БГ. Може би ще е по-добре ако имам къща някъде около София и да мога с кола всеки ден да идвам, но засега това не мога да си го позволя.
 

TretiKolovoz

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

tanipo май ни чете мислите на всичките. Аз вече си подготвям селското имение, където смятам да се оттегля в скоро време. И без това основните ми доходи са от интернет и вече не ми се налага да работя нищо друго. За 15 минути мога да стигна до града ако се наложи, тъй че от цялата работа има само позитиви. Мразя си всички комшии в блока където живея, те също ме мразят... абе "идилия".
 

freelancer

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

И аз да се включа след като се изказах в темата за родителите :).

Отдавна съм сметнал, че така или иначе прекарвам в колата над 2 часа на ден, което може и да не е много по някои стандарти, ама за мен си е пълна загуба на време (и нерви, щото да караш в БГ/София си е бая гадна работа).
А за къща си мечтая от 5 години, ако не и повече. И е верно, че в тоя бизнес (Интернетския) може да се работи отвсякъде, а вече и Нет има без проблеми.
Да ама в един момент като имаш деца, и те трябва да ходят първо на детска градина, а после и на училище и селската къща "леко" затруднява нещата.
Не че съм се отказал от тая идея, ама ми се струва, че повечето коментиращи тук изпускат този аспект от живота, явно им е рано :).
 

tanipo

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Ами аз съм от Варна и си мисля , разглеждайки картата че има доста варианти на 15 на минути точно от града. Просто работата е там, че освен че паркирам по 15 мин се придвижвам от където съм паркирал до вкъщи поне още 7 мин. И аз не знам. Определено да живееш малко по-далече си има и негативи, но пък ако за 15 мин стигаш до центъра на града....
 

tanipo

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Мда, нямам деца за момента, но предполагам ми предстои. По
принцип за местата където съм разглеждал за имоти си има градски автобуси на всеки половин час или всеки час. А и по принцип предполагам така или инъче дори и да съм в града ще се налага да закарам детето/децата на училище или там на каквото ходят и да ги взема. Проблема е че ако сутринта в 7-8 изляза с колата и се върна след половин час, може да се окаже че на 15 мин ами 1 час ще обикалям да паркирам после щото през деня е лудница. Мисля че всичко е строго индивидуално. Просто си мечтаем ама един ден може и да ни се сбъднат мечтите.
 
От: Webmaster Lifestyle

Ми замисли се... Баровците във Варна, де живеят? Траката, Дружба, Евксиновград, Слънчев ден, св. Константин и Елена, Свободния Златни пясъци.. ( от 5 до 25 км от града по хубав магистрален път) Вили които цени започват от 300 000 евро нагоре.. То хубу да живеем на такива места, ама кат нямаме пари или възможността да ги изплащаме цял живот, ще си изплащаме смотаните панелки..
 

exLc

Member
От: Webmaster Lifestyle

Проблема с паркирането и нервите от шофирането е много елементарен - колело или пеша.
А на мен ми се налага по 2 пъти на ден да речем + пазаруване + търсене на място за паркиране
Дори къщата да ти е на 10 км от Варна ,ако ти се налага да пазаруваш и т.н от Варна , излиза същата работа.
 

zack

Active Member
От: Webmaster Lifestyle

Честно казано от 2-3 години го обмислям тоя вариант ама засега
няма как да стане. Иначе към момента в София е някакъв ад да се
живее. Много често ми се случва БМВ-то да стои на паркинг, а
аз да обикалям с градски транспорт, таксита и т.н. не защото ми пука
за разхода на гориво и т.н. а защото не искам да се изнервям излишно :(
 

zack

Active Member
От: Webmaster Lifestyle

Аз като запален моторист, проблеми нямам :)

Добре де айде ти ми кажи как на -15 градуса в леда и кишата караш мотор.
Темата не е лоша, да не я разваляме!!!

P.S. Карам мотор повече от 17 години ;)
 

Blinky

Owner
От: Webmaster Lifestyle

Еми вариата е повече от добър и наистина ще работи при тези, които имат изцяло базирани онлайн бизнеси. Аз лично нямам да имам нищо против това да ми се случи, все пак всеки в големия град е запознат с порнографията, която цари в него. И положението се влушава всеки ден.

Не мога да повярва, че имам кола и за да отида на среща взимам метрото или градския транспорт и наистина не става дума за гориво и разходи около предвижването с автомобила ми. Просто навън е такава ситуацията, че да не излизаш с кола. И като ги видя сутрин, пътувайки към работа, по един в кола да се влачат като черва в колони, ми става едно тъпо. Не ми става тъпо, че правят големи задръствания, а че са толкова тъпи да си го причинят и то всеки ден.

За това хората занимаващи се с надомна работа, какъвто е и онлайн бизнеса, са най-добре. Не гледат простотията на народа всяка сутрин и да се изнесат в оединено местенце около някой голям град е едно от нещата, които ще има вдигне не само КПД-то, но и ще им усигури и по-добър живот. Мисля си, че и в големите градове е възможно, но трябва да се игнорират тези фактори, които са всъщност причините за тази тема. :) а това е трудно!
 

tanipo

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Да и да живея извън големия град ще ми се наложи да пазарувам, но има супермаркети и то доста големи които са в покрайнините на града. А после няма да го има проблема да обикаляш 30 мин около блока да търсиш къде да паркираш.
 

tanipo

Well-Known Member
От: Webmaster Lifestyle

Аз като по позитивно виждам следните неща:

- имаш повече пространство, трябва ти кабинет, няма проблеми, ако трябва е сковеш барачка в двора и си готов. А ако си в блок, къде ще идеш? Плюс че една къщичка ще е на същите пари като гарсониерата ако си я строиш сам ( сам наемеш бригада ), ама в пъти по голяма.
- Ще има къде да паркираш и твойта и на жената колата и на детето и.т.н.
- Ще имаш тишина, няма бай Драгой от съседния апартамент да реши да пробива дупки в неделя сутрин
- Няма да срещаш някакви хора дето изобщо не искаш да виждаш , а камо ли поздравяваш из блока.
- Ти си си в къщата, прави каквото искаш , ако искаш скачай , ако искаш бягай
- Да не говорим за възможността за релакс през лятото ако си направиш примерно басейнче с барбекю и.т.н.


Негатив

- зависим си от кола или друг транспорт ако спешно ти се наложи нещо
- по-трудно е ако си с деца
- съседите може да отглеждат патки, кокошки и.др, :)


Допълвайте ако се сещате
 

Blinky

Owner
От: Webmaster Lifestyle

Да, мисля да допълня някои неща.

Плюсове (+):

- не дишаш токсичния възхуд от задръстванията и старите коли.
- не ти се налага да гледаш кофти гледки пред блока (боклука приливащ от кофите, зле подържаните улици, пияници и депресирани хора).
- не завишиш от съседите си и техните селски прояви - за сметки говоря предимно.
- по-малка престъпност и олигофрения

Минуси (-):

- по-малко социални контакти всеки ден.
- по-малко забавления (сещате се: заведения, кафета и др.).

Ако се сетя за още, ще допълвам. НО тези ми се набиха на очи, като стана дума за позитиви и негативи.
 

gangster

New Member
От: Webmaster Lifestyle

Най-добре е да си имаш една къща в по-малък град или в покрайнините на града и един апартамент в града. В селата да купуваш къща не е много добре според мен има много негативи - кокошки, патки, като падне един сняг няма излизане, нета бъгав(ако има такъв), жив човек няма освен теб и баба Гицка и т.н. :mrgreen:

Пак си зависи от човека, имам един авер който преди 2-3 г. си купи къща в едно село за 5000лв. някаква порутена, нае си бригада и му е направих последен момент и сега си ходи събота и неделя с неговата там на релакс.

Има някой доста добре развити малко градчета където ако си вземеш една къщурка ще си ок. Недостатъците са - пълно с братята от "мнозинствата", селяндури и олигофрени. И в големите градове ги има но не правят чак такова впечатление.

Иначе в София е някакъв ада предполагам, поне аз не бих дошъл да живея там освен ако не развивам някакъв бизнес. Ако доходите ти са само от онлайн бизнес сигурно трябва да си мазохист в някаква степен, че да стоиш в панелка в София. От друга страна мацките и приятелите ще са там и пак кофти. :)

Най-добре си е да имаш както писах по-горе и къща и апартамент, че не знаеш кога каква работа ще изникне.

Айде спирам се до тук, че стана дълго пък нищо не казах.:mrgreen:
 

Fozzy

Well-Known Member
От: От: Webmaster Lifestyle

Добре де айде ти ми кажи как на -15 градуса в леда и кишата караш мотор.
Темата не е лоша, да не я разваляме!!!

P.S. Карам мотор повече от 17 години ;)

Зимата рядко карам. Само когато реша за кеф. Придвижвам се пеша, с градски транспорт и таксита. Очевидно нямам достатъчно опит, за да говоря, защото в мястото, където живея съм на максимум 50-60мин. път пеша от всяка точка на града.

Не бих заменил удобствата на малкия град, за тези на голям за нищо на света. Въпреки, че и Плевен се води в 10-те най-големи градове на България, пак е малък и удобен.
 

Горе