Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234
Мога ли на един компютър, който има 2 твърди диска, да инсталирам едновременно Windows 7 и Linux Ubuntu и кое от двете трябва да се инсталира първо?
 
Мога ли на един компютър, който има 2 твърди диска, да инсталирам едновременно Windows 7 и Linux Ubuntu и кое от двете трябва да се инсталира първо?
Може дори и с един диск да си. Инсталира се първо windows, защото линукса е интелигентен и ще ти го разпознае, след което ще ти предложи дали да работят заедно двете системи. Ако сложиш първо линукса, windows ще го затрие без да му пука.
 
Можеш, да. Това, което знам, е че и може първо линукса и после чрез създаване на виртуалка, да набуташ и уиндолса:

https://www.pcworld.com/article/252939/installing_windows_and_linux_on_the_same_computer.html

Един приятел го има, защото си обича линукса, но и е и геймър, което с линукс не му се получава и за това така си го е направил. :)

Но сигурно има и други начини. ;)
 
Ако си свикнал с Windows 7 и ползваш компа за интернет, филми и нормални офис програми, ще е по-лесно и бързо ще свикнеш да работиш с Linux Mint, от колкото с Windows 10. Интерфейса на Mint е по-близък с 7цата.
 
Ако си свикнал с Windows 7 и ползваш компа за интернет, филми и нормални офис програми, ще е по-лесно и бързо ще свикнеш да работиш с Linux Mint, от колкото с Windows 10. Интерфейса на Mint е по-близък с 7цата.
Да, аз като кажа на някой за линукс и всички си мислят, че е нещо супер сложно и едва ли не трябва да си програмист за да работиш с него. Особено при минт всичко е много просто и още при инсталацията идва с всичко необходимо за използвате от средностатистическия потребител - интернет, филми, музика, торенти, запис на дискове, офис програма, редактор на изображения, pdf и т.н.
 
Mint има 4 варианта. Кой да сложа?

An edition featuring the Cinnamon desktop
An edition featuring the MATE desktop
An edition featuring the Xfce desktop
An edition featuring the KDE desktop
 
Cinnamon е визуално най-така, но е и най-тромаво за по-стари машинки. MATE е подобно, само че по-леко. Xfce е по-обикновено и най-леко. KDE не знам. Можеш да инсталираш всичките и да ги пробваш. Инсталираш, разлогваш се и над полето за писане на парола има едно кръгче дето се избира кой да е варианта.
 
KDE е най близката среда до Windows. Освен мже би ако си закоравял Win10-джия там вече не знам
 
Мога ли на един компютър, който има 2 твърди диска, да инсталирам едновременно Windows 7 и Linux Ubuntu и кое от двете трябва да се инсталира първо?
И на един физически диск може, само трябва да спазиш някои правила. Делиш на логически дялове, съдаваш си swap за виртуалната RAM под Linux, което значи още един дял. Има упътвания, като за първия път избраш най-дългия и безопасен път. Ако трябва си правиш дяловете поd Уиндоус, а после си ги форматираш с диска на Linux. Най-добре първо сложи Уиндоус, шосле другото.
 
Последно редактирано:
Хаха, Линукс води с 1 глас. :) Аз гласувах за Линук, на друго PC си работа и под Windows, и то 7. :) Доста сполучлива версия. Не ми се мисли какво ще правя до година като и спрат поддръжката. :)
Като и спират поддръжката задължително ли трябва да се откажем от нея :)
 
Разбира се, че Linux. Debian или Ubuntu.
 
Разбира се, че Linux. Debian или Ubuntu.
Аз съм фен на Mint. :) Но съм бил и с Debian и с Ubuntu....честно казано задържах се на Mint доста време и ми допада много. :)
Като и спират поддръжката задължително ли трябва да се откажем от нея :)
Ако не искаш от време на време да се чудиш как да си върнеш някакви данни. :) Не, че нещо, но спира ли се секюръти ъпдейтите, вече става тъпо са седиш с въпросната OS. Така де, освен ако не искаш да си пробваш късмета, докато свалящ някакви неща от сам от там. :)
 
Професионалистите ползват Windows XP и IE.
 
Аз лично съм фен на fedora. Това е дистрибуцията, която използвам паралелно с windows. Няма обаче да я хваля, понеже и тя си има трески за дялане. Ако все пак има някой windows user, който желаe да се запознае поне бегло със света на linux, може да изпробва Endless OS. Инсталира се директно от уиндоус средата от .ехе файл! Няма буутващи флашки, разделяне на диска, избор на файлова система, swap файлове т.н. Точно като за уиндоус потребители направено. Буквално два пъти върху изпълнимия файл, проверява за минимум 16GB свободно пространство и после все едно инсталирате програма под win. Само "next, next, next" без да четете :) Рестартирате и си избирате с коя от двете ОС да започнете да работите.

Debian базирана е. Графичната среда - GNOME. Малко странно, но НЯМА мениджър на пакети! Имат App Center със сравнително прилична база от софт, която непрекъснато обновяват и са съвместими с flatpak.
Ако решите, че не ви допада, не успеете да стартирате дистрибуцията по някаква причина* или искате да изпробвате друга през Add/Remove Programs (под уиндоус) можете да я деинсталирате! Надявам се да съм го обяснил като за уиндоус потребители и евентуално събудил интереса ви! :)

*"Проблем" може да срещнете на по-нова машина с UEFI интерфейс и пуснатo защитено стартиране(secure boot). Няма да навлизам в подробности, просто след рестарт ще си зареди отново уондоус.

И сега да си дойдем на думата. Windows е:

1.Скапан и несигурен!
Влизам в замунда и си тегля някой страаашен незнам си какъв едишън дело на някой "майстор". Инсталирам и естествено пак от замунда си изтеглям най-готиния loader, с който го активирам. Гледам кой е най-тегления, нищо, че отдолу една камара хора са написали, че вътре има я троянец, я вирус. Администраторски акаунт с пълни права без парола? Ама разбира се!
Идва ред на софта. Office+crack пак от някой тракер. Кракнати игри или направо готови repacks. Бонус: автоматично ставате част от поне една ботнет мрежа. Пропуснах, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да си спрете и автоматичните ъпдейти, ако гуруто подготвило OS-a от някой MSDN диск от 2009г. не го е премахнал като сървис от инсталацията. За 10 години какви пък чак обновления ще има?
За накрая най-важното. Антивирусен пакет! Уин е несигурна среда и без AV не може. За целта влизам в някой руски тракер и си изтеглям КРАКНАТА?!?!? версия на някой от популярните антивирусни програми!o_O
След две седмици процесора ми ще гръмне, HDD то ще изкърти шпиндела, а в браузъра голите каки край нямат.
Ебахти скапания Windows!

2.Скъп!
За това има безплатен софтуер! Точка!
Ама аз бих си го купил, ама не мога да си го позволя. Еми и аз искам ролекс, ама като не мога да си го позволя не ходя да блъскам по витрините на мола. Или като изскочи някой с чисто нов лаптоп за 2500+лв.(в джоба му тел. за още 1000лв.) и "да вземеш да му сложиш един уиндоус". Имаш толкова пари за машина, що не взе по-евтина, разликата да дадеш за ОС? Даже и не проумява какво имаш предвид. Дай едно ubuntu, ще заспи, и без това само филми, порно и трошки в мобиле ще гледаш... "ааа, ко и туй? ни му разбирам..." Хем не му се дават, хем никакво желание да поразучи нещо ново...

И такива ми ти работи, примери още много, ама има ли смисъл?
 
Слагаш съм го на 5-6 машини, но всичките са били с десятки. Не би трябвало да има проблем. Имам една седмица под ръка, след 20 мин. ще ти потвъърдя :)

edit: Working like a charm!
Машината е малко старичък hp 7900 SFF
 
Последно редактирано:

Горе