WordPress.com влиза в JavaScript ерата

Blinky

Owner
http://www.wired.com/2015/11/wordpress-com-gets-a-new-face-and-joins-the-javascript-age

Буквално цитирам. Преди два дни влизам да гледам и наистина е така. Всичко е синичко и няма нищо общо с инсталациите, които има всеки отделен WP. Не ми хареса кой знае колко, но все пак не искам и да съм негативен. ТО е ясно, че JS залива вече всичко и скоро само ще говорим за PHP, но според мен много хляб имат да изядат още докато изцяло минат натам. Поне от това, което гледах, определено са в началото. :)
 
От: WordPress.com влиза в JavaScript ерата

Много добра стъпка. Според мен към момента целта на приложението им не е да замени изцяло администраторския интерфейс на системата, а по-скоро да позволи лесното менажиране на съдържанието. Особено полезно би било за хора, които притежават по няколко WP блога. Много добър избор и на технологии. Самият факт, че open-source-ват проекта дава доста свобода за индивидуални доработки според конкретни нужди. Понеже всичко се случва на конфигурацията на клиента и в реално време, това отваря доста врати за полезни функционалности - например създаване на съдържание докато клиента е офлайн, съвместна работа на няколко редактора върху една статия по едно и също време и т.н. Ако идеята се възприеме добре от аудиторията, според мен с времето ще се появят доста addon-и от community-то.

https://videopress.com/v/bi7dnCzS
 
Последно редактирано:
От: WordPress.com влиза в JavaScript ерата

За какво им е пък на тези да го пренаписват на Node.js? То е ясно че за сега само интерфейса е пренаписан, но тъкмо излезе ПХП 7, който е 90 процента по бързо от 5 - цата, със хилияди нови благинки, с 21 години история и развитие, и сега отиват на някакъв нов език, ей сега излезнал който тепърва ще се развива.

Много разочароващо. Това го правят само за да са тези които ползват новите неща първи *facepalm
 
От: WordPress.com влиза в JavaScript ерата

Понеже това беше дискутирано и на последния WordCamp от Бачийски ситуацията е следната.

Във момента са във задънена улица. За най-малката промяна нещо някъде - трябва да се направи POST заявка от клиента, да се изпълни код на сървъра, да се върне HTML от сървъра към клиента, клиента да зареди после една камара JS, да ги инициализира и чак тогава да покаже на клиента нещо ново. И клиента пак ще натисне един бутон, нова POST заявка и т.н. Общо взето се губи време наляво-надясно във зареждания, изчаквания и инициализации. Всеки един шибан път.

Това и Twitter и Facebook го ядоха преди няколко години. Обаче онези минаха на клиент/сървър архитектура където всичко е API и клиента сам рендира това което сървъра му връща през API-то.

Как е новия интерфейс?
Клиента зарежда JS и го инициализира. Рендира се някакъв HTML интефейс на клиентско ниво. Потребителя попълва полета и натиска бутон. И тук пак се изпълнява POST заявка, но вече не се чака HTML! Просто се изпълнява API и се изчаква отговора, за да се опресни интерфейса.
 
Не е никак лошо като идея, имайки предвид, че последно време ако трябва да съм честен все повече световни медийни сайтове разчитат изцяло на JS, и то много интересни и приложими фреймуъркове като Moments.js, yepnope.js, AngularJS, и други. Аз лично съм оптимист, но честно казано се иска много детайлни и бавни стъпки към пълно преминаване изцяло или в по-голямата си част към тази технология. Ще видим до къде ще го докарат, но бях много изненадан като отворих блог на wordpress.com и видях, че реално няма нищо общо с оригиналната визия при инсталациите на този CMS. :)
 
От: WordPress.com влиза в JavaScript ерата

Проблема е че AJAX-а не се обхожда толкова добре колкото статичния HTML. И откакто Google направиха онзи ajax crawling deprecated положението хептен се скофти.

Онзи ден излезе статия:
https://www.distilled.net/resources/prerender-and-you-a-case-study-in-ajax-crawlability/
Как тези използват др. услуга за рендиране https://prerender.io/ и шерване на рендиран HTML САМО (!!!) за ботовете. Ще паднеш като видиш nginx скрипта.
 
От: WordPress.com влиза в JavaScript ерата

Нищо не навлиза.

Calypso
A single interface to manage all your WordPress.com or Jetpack-enabled sites, built with the latest web technologies

Това е един десктоп админ за OS X.
 

Горе