Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

От: Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

Не разбрах какво общо има скоростта към дизайна. И коя точно скорост. Отзивчивия дизайн може да е в пъти по-бърз за браузване от адаптивния.
Ако правиш отзивчив дизайн, можеш да го направиш да е отзивчив за различни широчини на дисплея. Инвестицията ще е във време за разработка.
Като цяло избора зависи от типа на сайта. Ако сайта е изцяло информативен и основната му движеща сила е текстовия контент, отговора е ясен - адаптивен.
Ако сайта трябва да е арт или има голям спектър таблични данни - отзивчив (но пак е относително). Отзивчивия дизайн дава по-голяма свобода на дизайнера.
 
От: Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

...........................
 
Последно редактирано:
От: Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

Не си прав, защото видео файловете не се пускат автоматично, което означава, че не се зареждат, а една снимка, ако е 1 мб и на телефона ще бъде зареден 1 мб, и на компютъра ще се зареди 1мб. Тоест скоростта "почти" не се изменя. Ако търсите по-добра скорост ще трябва да си направите отделна мобилна версия на сайта с по-опростена визия.
 
От: Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

И при двата дизайна могат да се забранят визуализациите на определени графични елементи. Не е нужна отделна мобилна версия, а минимизиране на js, css файловете, както и оптимизиране на изображенията - http://cssminifier.com/, https://tinypng.com/. Пример за минимизиране. Препоръчително е, ако имате няколко css файла, да се съберат в един.

Слайдърите не са за предпочитане, освен ако не са зарибяващи или продават директно - най-ефективни са за лендинг страниците. За фотографски и видео сайтове бих използвала адаптивен уеб дизайн, който е част от отзивчивия (респонсив) дизайн. Естествено, ако изграждате кода от нулата, респонсив дизайна е решението - както казва madseason: "Отзивчивия дизайн дава по-голяма свобода на дизайнера". Скоростта на зареждане зависи от минимизирането и асинхронното зареждане на джавите. За мобилните визуализации е възможна опция за забрана на възпроизвеждането им с display:none; в css.

Полезна информация относно темата: http://goo.gl/5eA2Cy.
 
От: Адаптивен срещу отзивчив уеб дизайн

И двете. Трябва едновременно да се съобразява дийзана с различните резолюции, но трябва да се съобразява и с различния UI на различинте устройства. Ползвай Bootstrap, там хората са ги помислили тези неща и кода се пише за нула време.

А относто изображенията, има в HTML5 <img srcset атрибут, може да се позва за различните устройства, като няма смисъл да зареждаи огромно изображение на малка резолюция. Ето и статия по въпроса - smashingmagazine.com/2014/05/14/responsive-images-done-right-guide-picture-srcset
 
  • Like
Реакции: ediz

Горе