Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

За или против ядрената енергетика?

  • Напълно за!

    Votes: 14 24.1%
  • Само допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй".

    Votes: 7 12.1%
  • Напълно против!

    Votes: 16 27.6%
  • Желая развитието на възобновяеми енергийни източници.

    Votes: 14 24.1%
  • Няма да гласувам.

    Votes: 12 20.7%

  • Общо гласове
    58
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Пак опираме до политиката на държавата. За вятърните ОК прав си въпреки, че чак пък такива "ферми" ли ще има та да променят атмосферните условия - но там имат и други влияния, като например върху птици, хора, шум някакъв.....
Просто мисля, че ако си изградим нова аец има мноооого голяма вероятност да си вкараме автогол с разходи за години напред, а в същото време да си глеееедкаме как други държави си развиват ВЕИ и пак да сме си обречени. Да не забравяме, че технологиите се развиват, както всички виждаме.
Трябва човек да е "кон с капаци" та да не го вижда.
Не ни ли стигат другите неща, които ни куцат и можем да си оправим ?
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Аз съм твърдо против построяването на нов АЕЦ. Не разбирам от ядрена технология, за да се обоснова технически, но смятам, че това, е изключително скъпа инвестиция, която първо, че ще изплащаме 10 години и повече, а второ, че с напредването на технологиите, е силно вероятно в близките 20 години (след този период се очаква да сме на печалба) този тип централи да бъдат заменени от нов тип, който ще бъде по-екологичен и ефективен.. Така, че смятам, че, е твърде късно вече за нова електроцентрала, ако толкова искат сами да си произвеждаме ток защо спряха Козлодуй?? И гледам опозицията, е ЗА построяването, но се чудя защо не започнаха изграждането й когато бяха на власт? Имаха тази възможност, но само протакваха нещата.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Аз съм против атомна централа.
1- Много е скъпа с цена 12 милиарда на всеки Български гражданин се падат по 2000 лева. Простата сметка, че на семейство с 2 деца и баба се пада да инвестира 10 000 лева
2- Със сумата може да се направи изолация и смяна на дограмата на всички жилища в БГ и на повечето обществени сгради и само след 5 години инвестицията е възстановена в НАРОДА.
Аиде нема нужда да плащаме сметката.
Въпроса е кой би отишъл да гласува и какви ще са резултатите.
 
От: Re: От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

електричеството има още съвсем малко таван да се покачва и да стане по евтино да си сложиш панели на къщата (а панелите вървят надолу цената е паднала пъти за последните 6 години) даже ми споменаха че вече има оферти за по 60 -70 цента($) за ват в Ротердам цена от склад което прави 3000$ за пет киловата мощност и вместо да купуваш по 200 кв от мрежата например купуваш само по 20- 40 киловата например ... отделно че в белите страни е направено лесно да връщаш ток на обратно денем докато работи индусдрия офиси а ти си на работа продаваш целия ток а нощем теглиш от мрежата и сметката ти съвсем се нулира... държавата може да качва колкото си иска тока ама тези със слънчевите батерии не им пука....

а поевтиняването на соларните технологии е направо плашещо 2006 година са били по 5 евро за ват мошност през 2009 искаха 17 000 евро за 5 киловата домашна система.... миналата година искаха 10 000 лева на 5 киловата система.....или по евро на ват сега сме на 60 -70 цента (американски центове ) не евро центове което си е плашето до 10 години могат съвсем да изместят други технологии а големите държавни централи да се ползват само за индустрията където я има и не може да е зелена и да компенсират соларните технологии вечет (демек да са резерва)

Тази есен срещнах съобщение, че е създаден гъвкав соларен панел с цена 40 US цента за ват. Това дава възможност да си тапицираш колата със соларни панели на всяко свободно място. Може би бъдещите керемиди с релефна повърхност ще излизат от завода покрити със соларно приемащо покритие.
Една Германия, която получава няколко пъти по-малко слънчева радиация на единица площ от България, заложи на слънчевата енергия.
Наистина, ядрената енергия е безопасна, като пътуването със самолет. При нея катастрофите са зрелищни както при самолетите. Но последиците са далече по-тежки. Последиците от ядрена катастрофа не могат да се сравнят с нищо друго.

Първия от толкова години референдум можеха да го направят далеч по-ползотворен и полезен за България и българите, ако не бяха толкова насочени към партийните борби и интриги, без въобще да се интересуват от народа и неговото мнение.

Но какво друго може да се очаква от циркаджии, освен цирк. При това от циркаджии аматьори!

Добавка:
Слънчева енергия не се добива само от фотоволтаични панели. Тя може да се добива и чрез растения посредници. Един пример е Бразилия с нейната захарна тръстика и следващо производство на спирт. От растения като пауловния и някои треви може да се получава голямо количество енергия - било като преработка в безпепелни брикети за отопление или ток, било като пълноценни храни и фуражи.
 
Последно редактирано:
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Аз съм против. Всичките тези отпадъци ще се изхвърлят в БГ нямаме право да ги изнасяме от страната и коя област ще се съгласи да 'съхрани' тези боклуци...И друго чух, че построяването на една АЕЦ ще струва около 10 милиарда и тези пари от къде ще ги вземат, еми от нас - на домакинство се пада по около 10 000 лева
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Момчета и момичета, знаете ми мнението гледате куул гледате и мен, но малко ще по разширя малко мирогледа. Много промивки има от едни кръгове за определени проекти, така че масата да кълве несъзнателно като шарани защото няма алтернатива.

Искам да почна от едно което се пропуска - финансовата страна това е ако ни е я стройм. АЗ СЪМ БАЙ РУСНАК ДА СИ Я СТРОИ САМ И ДА ПОКРИЕ ВСИЧКИ РИСКОВЕ, А НИЕ ДА НЕ ГАРАНТИРАМЕ НИКАКВИ ЦЕНИ И КОЛИЧЕСТВО ЗА ИКЗУПУВАНЕ.

Така почваме един АЕЦ се строй за 10 години. По доклад ще са ни нужни около 11 милярда, айде за по лесни сметки 10 милярда евра. Та теглим облигационни кредити ще са ни около 4-5% лихвите така че за 10 години от този облигационен заем ще имаме да връщаме по 4-500 милиона на година или за 10 години имаме кумулативно 14-5 милярда главница и лихва - разбира се тук говорим за оптимално ниво. Разбира се винаги може вземем по дълъг матуритет, но ще се забатачим още повече.

Та значи АЕЦ след 10 год. е готов и функциониращ и ние имаме да връщаме 15 милярда евра, от тук насетне правим сметките:

При цена от 10,3 млрд. евро за централата и оскъпяване на ресурса от 4% този 1 млрд. държавен дълг означава, че за да изплатиш централата за 10 години, трябва да печелиш 3 млрд. на година, каза Добрев. Дори АЕЦ „Козлодуй", която не може да се сравнява с „Белене", не си е плащала сама инвестиционните разходи, а е получавала помощ от държавата, допълни министърът. За 4 години „Козлодуй" е печелила по 14,5 млн. евро на година при управлението на Тройната коалиция.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1713098

Така дори и да лъжа и да имат 1-200 милиона на година - не можем си покрием разхода само по лихвата, какво да говорим за главница. Колко трябва да се оскъпи тока, че да излзе на + или айде колко трябва да ни се вдигнат данъците или цената на тока?

Сега да погледам мощнсости на Козлодуй и износ на енергия

16 милиона мегават часа:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Електроцентрали_в_България

Бях чел някъде, че около 5-6 стинки ни е на киловат цената от АЕЦ или 5-6 лв на мегават или около 80-96 милиона приход. Та Белене ще да същото :) колко трябва да ни се вдигнат данъците или цената на тока?

Хайде да видим какво изнасям като ток:

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/03/25/1794968_koi_pecheli_i_koi_gubi_ot_iznosa_na_tok/

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/10/23/1931444_nek_prodava_325_megavata_tok_za_iznos/

http://www.capital.bg/politika_i_ik...osut_na_tok_ot_bulgariia_e_namalial_s_nad_20/
Износът на ток от България е намалял с над 20%

И графика на мощността на АЕЦ Козлодуй - http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports

Всичко една красота и схема за източване и грабежи от нас.

Не съм ви сложил и едни болезнени данни - всеки АЕЦ надхвърля бюджета си до 50%. Няма страна която да не е имала преминване на бюджета, що ли? Да не би щото е много сладко се отичат кинти в лев или десен джоб?
А ние сме една от най-корумпираните страни как си мислите колко ще сме над бюджета.

Нашата страна не може строй пътища, а АЕЦ ще строй.

Така след всичко пак се връщаме в оптималното решение. След 10 години имаме около 15 милярда дълг + лихва - ясно е че ще се теглят нови рефинансиращи кредити а в др време за да се изплаща това нещо АЕЦ трябва прави по 1-2 милярд евра на година - та в най-добрия случай ще ни трябват още 15-20 години излезем на + или около 30-35 години ще са ни нужни да върнем инвестицията си или около 2-3% на година яка възвращаемост :) много добро държавно управление. Само ви е ясно, че положението ще е много зле от описаното от мен.

Ние не можем върнем 5 милярда евра от 23 години, но ще влезем в нови 10 найс :)

Всеки който сака може ме обори.

Какво правим тогава?

http://www.investor.bg/surovini/365...a-nai-golemiia-solaren-proekt-v-sveta,144880/
Проектите са общо два, а цената им може да възлезе на 2,5 млрд. долара. Когато бъдат завършени, заедно те ще представляват най-големият соларен парк в света.

Излиза че за по-малко 10 милярда долара ще имаме по-вече мощностти от солар от колкото от АЕЦ. Но ще е по-малко защото имаме икономии от мащаба и т.н. От момента на инсталирането на мощностите можем да правим ток и да се връщат лихви. Това е ако почнем сега. НО няма се почне сега, а ще почнем след 5 години, когато имаме и толкова оставащя и за АЕЦ Козлодуй- така че тогава тези 10 милярда ще са много по малки.

Увеличаващото предлагане яко сваля цените. Отделно водните и вятърните, прибойните, биимасата една енергийна ефектвност на икономиката може докара в пъти спад на консумацията ни на ток.

Дори и да не се случи това какво се случва имаме алтернативи хайде да видим тук:

http://vbox7.com/play:951e6ae23a

Да не говорим за гео термални и другите алтернативи.

А някой ще каже вечерно време няма къде да съхраняваме и отива на понделника и ще ни трябва АЕЦ и т.н ето:

http://www.youtube.com/watch?v=Sddb0Khx0yA


Има прекалено много алтернативи, но идеята общността да си мисли само АЕЦ и до там.

Нека това, което съм ви писал да ви подейства ако не пробуждащо, то поне се замислите къде живеете и какво искате да живеем свободно или поробени в още дългове, които и внуците ни няма могат върнат!
 
Последно редактирано:
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

много сложно си го написал, кажи само евтин ток и избирателите на станишев рипват към урните като теле към ясла - то всъщност така събраха подписите

Първоначално мислех да гласувам със не, но с последствие реших да не гласувам защото, не бих искал да стане така, че моето НЕ да спомогне за събирането на минималнатия брой гласове за референдума, защото най-вероятно промитите мозъци ще напълнят урните с ДА.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

много сложно си го написал, кажи само евтин ток и избирателите на станишев рипват към урните като теле към ясла - то всъщност така събраха подписите

Прекалено просто съм го написал, но дълбоко и систематизирано. Иначе както казваш за тези, които ти изброи с две думи - ГЛАСУВАЙ ЗА! :D
 
Последно редактирано:
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

много сложно си го написал, кажи само евтин ток и избирателите на станишев рипват към урните като теле към ясла - то всъщност така събраха подписите

Първоначално мислех да гласувам със не, но с последствие реших да не гласувам защото, не бих искал да стане така, че моето НЕ да спомогне за събирането на минималнатия брой гласове за референдума, защото най-вероятно промитите мозъци ще напълнят урните с ДА.

Май има нещо вярно в това. Тия гаранция ще са от 5,30ч пред урните.
Вярно е по-добре човек да не гласува за да не се достигнат нужните гласове - ама пък м... му стара нали уж живеем в 21 век и трябва да покажем някаква позиция. Май ще трябва да почакаме още около 20 години.

Просто виждам как ако почнем да строим аец сме 1000% набутани и после след 5-10 години ще гледаме и африканците как си правят ток от по-евтините соларни, а ние децата и внуците ни тепърва ще почваме да си връщаме.
Еееех само, ако не бяха някои овце ама.....
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Ако още има оптимисти, които да смятат, че това подобие на държава може да се оправи, нека да гласуват. За мен е загубена кауза и вече не ме интересува нито правителство, нито цени, нито нищо, предпочитам да се махна от това място, защото смятам че всичко вече е унищожено. Управляват ни мутри и печелят на наш гръб, това не е държава и не виждам шанс да се оправи.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Ако още има оптимисти, които да смятат, че това подобие на държава може да се оправи, нека да гласуват. За мен е загубена кауза и вече не ме интересува нито правителство, нито цени, нито нищо, предпочитам да се махна от това място, защото смятам че всичко вече е унищожено. Управляват ни мутри и печелят на наш гръб, това не е държава и не виждам шанс да се оправи.

Това ти мнение ме провокира да постна едно мнение на Босия:


ПРОВИНЦИАЛИЗМЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

ЕДИН ОПИТ ЗА ПРОМЯНА


Напоследък доста хора започнаха да си задават въпроси за собственото си бъдеще и това на нацията и държавата. Голяма част от тях са истински объркани и не могат да си дадат смислен отговор. Търсят отговорите в медиите, интернет или питат тези, които смятат, че знаят. Получават разнопосочни отговори и това ги обърква още повече. Те не могат да разберат защо се смениха толкова, на пръв поглед различни партии и политици, а нещата не само не се оправят, но стават още по-зле. Не могат да разберат защо хора с титли, пари и образование не могат да оправят и подредят нещата така, че всички да живеят добре и свободно.

Този проблем е двустранен.

От едната страна са политиците и властта.

От другата страна са избирателите.

Ще се опитам да кажа моята гледна точка директно адресирана до двете страни. Не, че не съм я казвал досега. Но сега ще обобщя информацията.

За да живееш добре, трябва и хората около теб да живеят прилично. Ако се разделят на малко богати и много бедни се получава следното:

Когато богатият живее добре, но около него са само бедни, неминуемо ще се нагнети напрежение и то ще роди съответните действия. Силата на действията зависи от силата на напрежението, солидарността на бедните и техните лични качества. Възможни са следните версии:

Да го убият
Да го подпалят
Да го ограбят,
Да изнасилят жена му или дъщеря му
Да измислят песен, че са чукали жена му и щерка му
Да предприемат солови акции
Всичките тези възможности са обединени от една тънка нишка, която ги прави сравними. Тази нишка се нарича ПРОВИНЦИАЛИЗЪМ.

Какво влагам в тази дума?

Живеещите на малки общества имат затворена култура. Там се митологизират местни случки, личности и топоними. Те напълно разбират останалите, защото ги познават лично и знаят мястото им в изградената йерархия. Нещата са конкретни и не е необходимо да ги обобщаваш. Не е необходимо да ги обясняваш философски и да ги класифицираш. Просто всеки знае всичко за всеки. Когато се наложи да напуснат малкото населено място и да се преселят в голям град се получава един своеобразен културен срив, защото от познати стават дълбоко непознати. Тази анонимност и отворената култура на големия град заличава значимостта им в собствените им очи и начина на общуване. В сблъсъка със затворената селска култура и отворената градска, на личността се променя тематиката на ежедневното битие. Селските начини за комуникация и ценности са неразбираеми за гражданите и обратно. Проблематиката е много различна и не може да се получи сплав. Затворената култура е обречена да изчезне. Но това не става изведнъж, или за няколко години. По-скоро това продължава няколко поколения, защото се е превърнало в манталитет. А менталните промени са най-бавни, трудни и често с непредвидим изход. Точно това е състоянието на българското общество в момента. Дори нещата се влошават поради желанието им да бъдат избирани от объркани хора, които не могат да контролират властта с вота и действията си.

Анонимността и големите пари позволяват да бъдат издигнати и избрани хора без държавнически, експертни и морални качества. Тези случайно избрани удобни, уязвими и без морални качества индивиди се заобикалят с конформисти, които им продават знанията си. Така се получава една смес, която не само, че не може да управлява, но и няма необходимата доза самокритичност, за да се опре на морала и да се откаже. Те несъзнателно играят ролята на бушони, без дори да разберат понякога кого обслужват. Такива примери са хиляди

Истинският провинциален начин на мислене е много опасен, когато тръгне нагоре. Нивото му на некомпетентност е много ниско и той стига предела си веднага, при първото издигане. Може да има знания, но да няма морал и отговорност. Може да е морален, но да не разбира от индиректни послания и действия, за да се стигне непряко до желания добър резултат за всички. Може да имаш знания и морал, но да нямаш характер, защото добрата идея се нуждае от силен характер, за да се реализира.

В ЕС имат доста изследвания за корупцията. Затова са създали граници на търпимата корупция. Най-малка е корупцията в Дания. Там границата е 1%. Най-много е в южните държави-Испания, Португалия, Италия. За Гърция няма да кажа нищо конкретно, защото тя е по-близка до нашата корупция, макар че не могат да ни настигнат. Там, за около 40 години се създаде средна класа, която е чувствителна към кризи. / Брутният продукт там е 6-7 пъти по-голям от нашия, а бизнесклиматтът е поносим/.

При нас нещата са много изкривени. Интелигентните, моралните и разумните не отиват да гласуват, защото виждат и знаят, че всъщност реален избор няма и нищо няма да се промени. Дали ще крадат едни пари хора от БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ и всички останали, за тези хора разлика няма. Така в активната част от избирателите остават хората с провинциално мислене. Същите провинциалисти, които напират за власт, познават отлично кой ще ги избира и правят разбираеми послания за точно тези избиратели. И понеже избраните не толкова знаят, но чувстват, че втори път няма да ги изберат, започват далаверата на едро и набързо. В резултат на което се краде повече и се управлява по-лошо. Докато един разумен, интелигентен и морален в някаква степен човек би се корумпирал, но ще даде възможност и на тези, от които краде да имат достатъчно. У нас провинциалното мислене надделява и затова кризата не само не свършва, но се задълбочава.

От какво се състои провинциалното мислене?

То е смес от ниски хоризонти, липса на държавнически качества и рефлекси, радост, че в хаоса е успял да измами и изтласка други претенденти, завист, комплекси, липса на отговорност и автокритичност, наглост, парвенющина, безидейност и всичко лошо, за което се сетите, свързано с ценностната система на индивида. Ще познаете провинциалиста по неговите приказки и по резултата от неговата дейност или бездействие.

Ето няколко примера:

Вжте вилите и къщите на мутрите. Те са от камък и бетон. В тях има много повече стаи и помещения от необходимото, високи дувари и кулички с бойници.

Преди години кмет на Варна беше Добрин Едикойси. Сиромах, притежател на велосипед, кротко употребяващ биричка с приятели в кварталната кръчма. За един кметски мандат си купи имоти, лимузина и отида на сватбено пътешествие в САЩ. Сега се крие някъде по Австралия.

Искра Фидосова, никому непозната вече, започна мандата си в Парламента като селска мома. Но първият закон, който одобри беше в полза на далаверата на нотариусите, защото самата тя е нотариус.

Ахмед Доган беше един дрипав пандизчия, който мечтаеше за научна кариера, апартамент и руска кола. Къде е той сега и с какво се занимава?

Георги Първанов от циганската махала в Сирищник стигна до каквказките архари с пушка в ръка за няколко десетки хиляди долара.

Асен Агов, Иван Костов, Румен Петков, Р. Овч., Волен Сидеров, Емил Димитров, Цветан Цветанов, Веселин Пенгезов, Никола Филчев, Цветан Василев, Левон Хампарцумян, Петьо Блъсков-Сопола, Тошо Тошев, Любо Пъпката, Андрей Райчев, Николай Младенов, Мирослав Найденов…

Ако започна да ги изреждам поименно числото им учудващо ще се окаже равно на числото на тези, които са ни управлявали през това време, заедно с техните кукловоди и близко обкръжение. Те не се борят на избори. Те получават служебна победа, защото ги избират себеподобни.

На времето имаше един виц за радио Ереван. Попитали го защо управлението в Турция и България е толкова различно. Радиото отговорило: „Защото в Турция има 5% грамотни и те управляват, а в България има 5% разбойници и точно те управляват!”

Мога и вероятно отново ще пиша на тази тема, но сега се обръщам към тези, които не гласуват.

Помислете дали не е по-разумно и ефективно да отидем да гласуваме с недействителна бюлетина, за да покажем на провинциалните ни политици, че ще бъдем активни и ще следим внимателно какво приказват, обещават и правят, докато успеем да се организираме и излъчим читави представители във различните власти.

Лично аз ще скъсам бюлетината пред комисията и ще я пусна скъсана в урната.

http://bosia.blog.bg/politika/2013/01/13/provincializmyt-na-bylgarskite-politici.1041758
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Колеги, въпросът е подвеждащ - питат ни: "Искаме ли да се развива ядрена енергетика, посредством нова атомна централа".

При така зададен въпрос, няма да гласувам.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Тео, изчетох какво си писал и съм съгласен с теб. Работата е там, че не виждам изход и не смятам че нещата могат да се оправят, поне не и в близките десетилетия. Защо да пропиляваме живота си на такова място? А като скъсаш бюлетината, да не мислиш че много ги интересува. Ще те видят хората, които са отишли там да вземат някой лев покрай изборите. Никой няма да се впечатли от това, ако пуснеш празна бюлетина, пак никой няма да ти обърне внимание.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Напълно съм съгласен с тебе. Позицията с показното късане е на Босия. Но обрисува ситуацията перфектно в толкова кратък обем. Със съжаление мога да твърдя, че връщането ми в България преди 15 години беше грешка. Но се старая поне на децата ми да не им се налага да я допуснат.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Бездействието е по-лошо от което и да е действие. Дори действието да е грешно.

Има друг момент. По горе четох, че ако не гласуват еди колко си хора, референдума ще е невалиден. Представяте ли си след такава невалидност да дойде пак розовата партия на власт какво ще се случи!? Те ще имат политическото разрешение да строят и пет атомни централи по 40 милиарда всяка!
Аз лично ще гласувам с НЕ. Не ми трябва далавера на мой гръб и на гърба и на пра-пра-правнуците ми!

А който смята да напуска България, няма нито да го коря, нито да го приветствам - това си е негово право на избор. Само ще го помоля да гласува - както прецени за добре. Но да си пусне плика. А дали ще има нещо в плика, е негово решение.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

2- Със сумата може да се направи изолация и смяна на дограмата на всички жилища в БГ и на повечето обществени сгради и само след 5 години инвестицията е възстановена в НАРОДА.
Ето това е добра идея! :roll:
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Ето това е добра идея! :roll:

Благодаря
С риск да ми свършат точките, ще напиша какво каза ББ за нова атомна: " какъвто и да резултата от вота, атомна няма да се строи, няма пари в държавата" цитата е по памет и не е точен но смисъла е ясен.
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

Днес чух много интересно мнение и ще се опитам да ви го представя по начина, който го разбрах. В едната линия се говореше за по-дълъг период от време.
1. Затворените блокове на АЕЦ " Коздлодуй" подсказват, че е прекалено остарял, за да може да сме енергонезависими за десетилетия напред.
2. Дава възможност след години децата ни да бъдат осигурени с източник на енергия

След това обори някои от другите твърдения:
3. АЕЦ-а е много по-екологичен метод за производство на енергия в сравнение с ТЕЦ и ВЕЦ.
4. При евентуален проблем с някоя АЕЦ, независимо дали ще е в Германия или Белене екологични проблеми ще има и в България.
5. Техниката и технологията използвани в модерните централни ( а не тези от преди 20-30 години ) се равняват на космическите апарати.

Накрая засега на икономическата гледна точна: ( не съм я проверил до колко е достоверна, но все пак ще я споделя )
6. По време на самото изграждане ще доведе много външни инвестиции. Каза, че дори сега правителството е намерило няколко млрд.
7. Можем да изнасяме повече мощности за други страни.

Какво мислите за горното мнение. На мен ми харесва доста. Аз лично бих прибавил, че не можем да развиваме зелена енергия току - така, защото:
- По пътя на прогреса трябва да минем през АЕЦ, както всички други развити страни, за да преминем на по-следващо ниво.
- Голяма част от българите няма нагласата да бъдат екологични
- И в рамките на шегата да кажа, че не можем на всеки блок да окачим вятърен генератор :D

-----------------------------
Хареса ми идеята тези пари да се включат в изолация на жилищата в България. Знаете ли, че по някаква програма( мисля, че е от рода на енергийна ефективност ),домакинствата могат да кандидатстват за отпускане на средства при закупуване на слънчеви колектори?
 
От: Предстоящия референдум. За или против развирането на ядрената енергетика?

всичко това е вярно само, че не за нашите географски ширини, тук си имаме запазена марка наречена "корупция"
 

Горе