ICN.bg тотално се изложиха!

От: ICN.bg тотално се изложиха!

Чокоев дали правят или не правят се разбира като цъфнат в теми като тази - защото едно е да го пише друго е реално да го правят

Преди няколко години отивам да си купя винтоверт на един приятел от железарията и гледам на различните модели пише 12V 14.4V 18V и накрая на един китайски 24V - Викам Емо какво е това бе - А той ми вика не виждаш ли - Етикет
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Никой не защитава ICN, те са виновни, това е ясно. Даваме акъл на момчето само как друг път да не остане неприятно изненадан. И той и ICN трябва да се поучат от ситуацията, какво лошо има да свикне да си прави сам бекапи?!
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

И за това се регна във форума??
Проста сметка показва при 15 часа доунтайм за 1 година - имаш над 99,8% ъптайм ...

Има ли значение за какво се е регнал, човека е имал проблем с тях и го споделя.
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте на всички,
Благодаря за тези, които ни влизат в положение, благодаря и на тези които не ни влизат, но имат реална градивна критика.

Може би не е мястото тук да публикувам каква точно е ситуацията, но все пак тук има и потребители, които се на от тези 82-а които са пострадали от този траурен за нас случай. За съжалени нямам възможност в монета да прочета всички мнения и да дам отговор на всеки един въпрос или съмнение.

Проблема действително бе изключително сериозен. Още в деня когато се случи започнахме да прозвъняваме индивидуално всеки един потребител (82-ма), за да го уведоми за сериозността на проблема. Тези, които не открихме, потърсихме чрез е-мейл.

27 часа след правене на различни -fschk проверки под ниско ниво и др. операции се установи че файловете се виждат само в журналите, но не и като съдъжание.
Тук е момента да обясня, че това се отнася и до архивите/backups. Архивите не се намират на самите сървърни системи, а на стакнати backup storage устройства, които са съвсем независими, а партишъните са маиунтани към производителните мощности.

Та така за проблема: В Германския ни дата център (Datadock) работи софтуерна система за управление на процесите - ERP на Microsoft - Екзапта(май така се пише на български).
Този софтуер се грижи за по-голямата част от процесите (billing, remote control, reboots, recovery, resque, restore , networking, dns и др.). Същия софтуер по незнайни за нас до момента причини започва процедура по restore (преинсталация) на сървър с ID .....и име dexter.icnhost.net, както и на неговите прилежащи устройства, които имат същия product ID. По данни на служители от дата центъра вероятната причина е объркан или дублиран ID номер на нашата система с такава на друг потребител от 60+ хиледния дата център. Колегите от поддръжката забелязват проблема още на първата минута, а на 4-тата вече операцията е прекратена и дисковете извадени от самата машина. За съжаление копирането на темплейта и форматирането на RAID масивите е започнал. Същите са поставени на резервна система, където започва процедура по възстановяване на информацията.
Това е причината освен основните файлове да не могат да се възстановят, а и 4-те архивни копия на remote backup storage device.

Надявам се да съм описал всичко така, че да няма въпроси, но все пак ако има такива можете да ни потърсите, за да Ви предоставим още подробности в детайли. Надявам се това изчерпва въпроси като :
Правите ли бекъп?
Защо бекъпа не се прави на отдалечени устройства?
Защо информацията не може да се възстанови?
Не е професионално бекъпа да е на същата машина!
Правите ли мониторинг?

Смятаме, че по този начин на архивиране, който правим има максимално голяма сигурност и възможност от възстановяване при евентуален проблем. Уви. Проблем съществува и ние не обвиняваме трети софтуер за това, а упрекваме самите нас. Навярно добрите световни практики не работят за този казус. Поради тази причина са предприети допълнителни други мерки, които да защитят потребителите дори и при идиотска нелепост.

Разбирам напълно, че част от тези 82-ма потребители няма да продължат да хостват сайтовете при нас.
Тук е момента да отбележа, че всеки един потребител е компенсиран с 12 месечен безплатен хостинг.

Ако някой има съмнение, за това дали правим мониторинг, дали имаме отдалечен архив и куп други питанки които прочетох в постовете, е добре дошъл в офисите ни (Дървеница и Телепоинт) и в дата центровете за да провери как упражняваме тези дейности. В предишен пост подадох информация за мониторинга:
...следим Laod average, Service status (http, pop, imap, ftp, mysql), брой заявки in/out и др. на всеки 30 секунди и мониторинг на цялото мрежово оборудване на всяка минута...

Със сигурност изпускам някои друг коментар, но се опитах да отговоря на всички разумни запитвания и коментари.

Сега ще се опитам да се свържа с ПР-ите на конкуренцията защото все пак ни дължат комисионна за тези постове :)

Успешна седмица на всички. Оставам на разположение на тези които имат коментари или запитвания към нас. Пишете на ЛС или на [email protected]

--
Поздрави,
Юлиян Бориславов
CEO
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Добър отговор, Юлияне. Имали сте технически проблем, случва се на всеки, борите се с него, ще си направите съответните кореции в инфраструктурата. Да не забравите обаче да си оправите и комуникацията с клиентите, защото всъщност това е основния ви проблем. Ако всичко беше ОК с комуникацията, те нямаше да плачат по форумите и да ви правят черен PR. Успешна седмица и на ICN!
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Дотук разбрахме от ICN.bg какъв е проблемът и колко потребители са пострадали, но аз ли съм сляп или наистина не се вижда никъде дори и помен от извинение към хората, които са си загубили сайтовете? Не си спомням да съм прочел и признание, че ICN.bg има вина за станалото. Така както е обяснено човек може да остане с впечатление, че инцидентът е бил толкова неизбежен колкото някое земетресение, изригване на вулкан или друго природно бедствие.
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте отново,
@dalakov , @Test, моля Ви да не четете между редовете. Както споменах "на всеки клиент се обадихме лично", дори по няколко пъти. Изпратени са поне по 3 мейла на клиент подаващи информация за статуса на работния процес. Във всяко едно обаждане и съобщение лично сме се извили на всеки потребител. В последните са изпратени данни за проблема, ново извинение и данни за компенсация.
Сигурно за 16 път ще кажа не е в никой друг, а в нас за което са предприети нужните мерки. Това е написано и тук. Обяснено лично на всички пострадали потребители, които актуален телефон в профила си и са отговорили на обажданията ни. Също така всичко е обяснено и във всеки е-мейл.

@dalakov оставам на разположение ако имате идеи и предложения както би могла да се подобри комуникацията. Ние сме фанатизирани от към комуникацията с потребителите и приемаме всякакъв feedback

--
Поздрави,
Юлиян Бориславов
CEO
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

@Юлиан.
Ами не знам на кого да вярвам, Юлияне, на вас ли, които сте "фанатизирани от към комуникацията с потребителите", или на колегата Songangel, който твърди че поне до десетия час не е получил от вас никакво обяснение освен "имаме проблем, колегите работят". Дай да не задълбаваме кой крив, кой прав, ами седнете и си направете изводите. Разбира се, че мога да ви дам идеи как да подобрите комуникацията, изпратете ми документация какви са плановете ви за действие при DR и обещавам да ви отделя част от ценното си време.
Поздрави
Георги
 
  • Like
Реакции: Brad
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Аз в момента нямам сайтове и не ползвам хостинг, но ще споделя мнението си.


На мен ми се струва, че вината е на този, който е избрал да ползва софтуер на Майкрософт (Екзапта) и проблема е в прекалено голямата автоматизация, която се опитват да правят продуктите на MS, а и други. Все пак компютъра не може да мисли като човек.

Моето мнение е, че вината е на шефовете на немския дейта център, за това, че не са упражнили контрол над системните администратори, избрали тази структура на системата и този софтуер. И на самите системни администратори, че не са си свършили качествено работата и ползват софтуер на М$. А в тази ситуация ми се струва, че ICN са техен клиент и ако логиката ми е вярна, май те нямат вина. (Не ги защитавам)


За мен не е архив нещо, което стои маунтнато денонощно на production сървъра. Не е архив и когато не е маунтнато, дори не е свъзано към сървъра, но работи 24 часа в денонощието. Да, върху сървър, който работи 24 часа в денонощието може да се прави първия архив - който е за незабавно възстановяване в случай на срив на production сървъра.

Но не може да се разчита на него като 100%-ов гарант, че няма да бъдат загубени данните. Според мен задължение на клиентите (крайния потрбител на хостинга - в случая клиентите на ICN) е да изтеглят редовно данните върху свои машини и примерно веднъж седмично тези данни да отиват на физически отделящ се от машината носител. Примерно веднъж дневно на харддиск и веднъж седмично на DVD, като за това имате 4 DVD-та и ги въртите - тази седмица 1-то, следващата седмица 2-то... 5-та седмица 1-то... DVD-RAM позволяват презапис до 100 000 пъти!


И да се скапе едно от тях, ще загубите данни за 1 седмица във времето. В тази картинка DVD-то е 4-и архив. Мисля, че е малко вероятно да се скапят всичките тези носители едновременно и да загубите данни, събирани 1-2 седмици - по-вероятно е да загубите само данните от последните 24 часа. Та за мен архив в пълния смисъл на думата е диск, който стои на шпиндел в шкаф, където има само шпиндели с архиви и нищо друго.


Аз даже мислих следния вариант: USB харддиск с реленце на кабела, което го изключва физически от компютъра. Може да има и реле, което прекъсва захранването на USB харда, ако е с отделно захранване. Реленцето го включва микроконтролер веднъж на 24 часа или пък се задейства от паралелния порт на компютъра, като може да е разделено и галванично с оптрон. И тогава ако ще да гърми и да трещи...


Наскоро ми се случи: повредих partition таблицата на 80GB харддиск, в който съхранявах данни през последните 2 години и в тях имаше неща, които са плод на труда ми през това време. Не бях архивирал, защото са на Linux дялове и не бях пускал скоро линукса. Имах записана на хартия самата таблица, но не беше съвсем актуална и извадих луд късмет, че дяловете съвпаднаха. Това, че за разделяне на дялове ползвам fdisk програмата на Linux и записвам дяловете на хартия, ме спаси.
 
От: От: ICN.bg тотално се изложиха!

ICN!!!

КАКВО ВИ СТАВА? ИЗЛАГАТЕ СЕ?
ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ...
СКЛОНЕН СЪМ ДА ВЯРВАМ НА ЛОШИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА ВАС,
ЗАЩОТО ОТ СЕДМИЦА И АЗ ИМАМ ПРОБЛЕМ С ВАШИЯ ХОСТИНГ...
и проблема е че лайняните линкове които ми пращате на имейла за да си прочета какво сте ми писали не работят1
и въпреки че ви го казах - никаква реакция?

КАКВО ВИ СТАВА? ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ - ПОРЕДНАТА ФИРМА КОЯТО Е РЕШИЛА ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СПРЕ ДА СЛАГА МЕСО В КАЙМАТА ЛИ СТЕ?
КАКВО ПРАВИТЕ?


Хубаво е че хоста ми при вас е малък, за да не се се ядосвам много.
Но мамка му щом с пет сателитки имам проблем, какво ще стане ако основните ми сайтове са при вас?
вземете се в ръце - не мога да разбера какво правите и защо се излагате така?


Здравейте отново,
@dalakov , @Test, моля Ви да не четете между редовете. Както споменах "на всеки клиент се обадихме лично", дори по няколко пъти. Изпратени са поне по 3 мейла на клиент подаващи информация за статуса на работния процес. Във всяко едно обаждане и съобщение лично сме се извили на всеки потребител. В последните са изпратени данни за проблема, ново извинение и данни за компенсация.
Сигурно за 16 път ще кажа не е в никой друг, а в нас за което са предприети нужните мерки. Това е написано и тук. Обяснено лично на всички пострадали потребители, които актуален телефон в профила си и са отговорили на обажданията ни. Също така всичко е обяснено и във всеки е-мейл.

@dalakov оставам на разположение ако имате идеи и предложения както би могла да се подобри комуникацията. Ние сме фанатизирани от към комуникацията с потребителите и приемаме всякакъв feedback

--
Поздрави,
Юлиян Бориславов
CEO
 
От: От: От: ICN.bg тотално се изложиха!

@AMOUN - би ли споделил какъв е проблемът, с който се сблъскваш. Технически проблеми не са регистрирани, а и тук не е описан конректен проблем с услугата. Ще се радвам да получа повече информация на емайл (най-удобно е тук: [email protected]) или на ЛС във форума и веднага ще направя справка. От поста не става ясно с какъв проблем с хостинг услугата се сблъскваш и как можем да съдействаме за неговото отстраняване и без малко повече информация се страхувам, че няма да сме полезни. Ще очаквам информация.

--
Поздрави,
Борислав Бориславов
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

От доста време ползвам icn.bg и немгоа да се оплача от услугите им нито от съпорта. Изключително коректни!
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Малко отклонение: въпросният датацентър DataDock си е като излязал от филм с научна фантастика. Тръгвайки от името му (по-горе в поста на ICN) намерих тази надъхваща анимация datadock.eu/en/tour.php
Инцидентът е разтърсващ откъдето и да го погледнем, мисля всички сме имали подобни страхове в най-ужасните си кошмари.
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

е като излязал от филм с научна фантастика

Затова и услугите, които предлага, са в сферата на научната фантастика.
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Малко отклонение: въпросният датацентър DataDock си е като излязал от филм с научна фантастика.

Мда, и накрая му слагаш софтуер за управление на Micro$oft и е*аваш мамата на всичко :)
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте колеги,

И аз имах проблеми вчера с ICN, ставам си сутринта към 10 и бам сайта не се отваря. Изчаквам 10 мин. но уви продължаваме да сме в downtime. Час и половина сайта е възстановен. За този период загубих към 700 800 посещения.... Час и половина минимум липса на сайта. wtf?

Искам да отбележа обаче, че ICN винаги са се отнасяли и към най малоумните ми въпроси с нужното внимание и съпорта им винаги е бил на ниво
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте аз също съм клиент на ICN от няколко месеца и засега съм доволен от услугите им. Ползвам споделен хостинг за няколко сателитки. Основния ни сайт го преместихме поради по изгодни условия за хостинг от друга компания.
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

... Час и половина сайта е възстановен. За този период загубих към 700 800 посещения.... Час и половина минимум липса на сайта. wtf?
...
Тва ше рече че имаш е*аси дедикейтед сървъра при тях :) .
Как па не се разбързаха да ти го пуснат при положение че очевидно им кихаш солидна сумичка...
 
От: ICN.bg тотално се изложиха!

Не мога да изчета цялата тема. Само ще споделя какъв е моят случай. Позлвам споделен хостинг. Имам един SMF форум при icn. Посетителите нормално са 5-10 човека едновременно. Като 10 човека е някакъв пик. От 30 часа сайтът е на практика нонстоп блокиран. Отговорът - има повече от 50 заявки към сървъра. Защото като имало икони на сайта това увеличава заявките. Боже боже. Нямам думи. От около 12 часа съм сменил index.html с 1 проста страница на която пише "форумът не работи". Отново е блокиран. Този index ли им тормози сървърите искам да попитам. Няма нищо в него. Бях доволен от icn до преди година, обаче това вече не се търпи. А им платих преди няколко дни за два месеца напред. Сега не мога да си стигна до форума и да си сваля базата. И като си преместя форума обещавам специално да им отделя един раздел. За информация от друга компания ми предложиха виртуален сървър и ще ми го дадат на символична цена, защото им обясних, че сайта не е бизнес, а е направен за да помага на хората.
 
Последно редактирано:
От: ICN.bg тотално се изложиха!

ICN.BG са супер зле , много голями аматьори , аз също имах на тяхният сървър в германия хостинг Бизнес план и нямах бекъп на файловете и на бд защото бях наел група от програмисти и дизайнери за да работят по един проект , сайта беше завършен на 95 процента бях дал 2000 лева за реклама в няколко голями сайта . и на 3 - тият ден от рекламната ми кампания ми изпратиха това писмо :

Здравейте Иво димитров,
Свързваме се Вас във връзка с Вашия хостинг акаунт с потребителско име ***** и прилежащ домейн ***** , който в последните 3 дни изразходва ресурси, надхвърлящи допустимите за услугата, която използвате: Споделен хостинг - Бизнес план
При тази услугата на една физическа машина (сървър), работят определен брой уеб приложения, като споделят равномерно ресурсите на дадения сървър според Хостинг плана, на който са разположени. За да може обслужващата Ви сървърна машина да поддържа нормалната работа, както на Вашия акаунт, така и на другите потребители, максимално допустимото процесорно време, което даден сайт може да разходва за период от 24 часа се калкулира както следва:

Лимите на пакети (максимално използване на ресурси)
============================================================
Хостинг план
CPU% лимит Apache requests MYSQL връзки
Ултима плюс 21 минути за 24 часа
50 едновременни 30 едновременни
Ултима Про плюс 30 минути за 24 часа 50 едновременни 30 едновременни
Икономичен
47 минути за 24 часа 50 едновременни 30 едновременни
Бизнес
80 минути за 24 часа 50 едновременни 30 едновременни
Стандартен 120 минути за 24 часа 50 едновременни 30 едновременни
Ексклузивен 160 минути за 24 часа 50 едновременни 30 едновременни
============================================================
http://www.icn.bg/default.icn?show=about&status=politics-shared#cpu

%CPU - Процесорно използване
%MEM - Използване на памет
Mysql Processes - Mysql използване (заявки)

По-долу са описани подробни данни за работата на сайта Ви в последните няколко дни.
------------------------------------------------------------
Дата Хостинг план Потребителско име Лимит CPU минути
2012-02-22 04:04:36 Бизнес план ***** 80cp 154.56cp
2012-02-21 04:04:33 Бизнес план ***** 80cp 129.87cp
2012-02-20 04:04:24 Бизнес план ***** 80cp 91.66cp
CPU използване за изминалите 24 часа: 154.56 минути

Тези условия тук за лимит не ги пише в официалният сайт . аз се обадих по телефона на съпорта - и те ми казаха че трябва да си наема сървърот 150 лева за този сайт .
С това писмо бях в ШАХ и докато се чудя какво да правя , слет още 1 - 2 дни се случи да изгори хардиска на сървъра и това вече беше ШАХ и МАТ , 4 - 5 дни звъня като луд на компанията и не могат да ми дадът никаква конкретна информация , а в същото време аз съм дал хиляди левове за програмисти , дизайнери и реклами .
На 5 или 6 ден пращам писмо че ще ги съдя и слет няколко часа ми пращат това писмо :


Здравейте,
За съжаление всекидневния бекъп се намираше на същия хард диск. Не знам
дали все вече сте получили мейл от наш администратор късаещ
обезщетението, относно този проблем. Ако не сте, значи днес би трябвало
да получите. Стжалявам още вднъж за причиненото неудобство. Знам че в
такъв момент думите са без значение, но техниката ни предаде и ние нищо
не можехме да направим.

Надявам се да съм Ви бил максимално полезен.
Ако имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да се свържете с
нас на
този e-mail адрес.


----------------------------------------------------------------------------------

Аз искам да попитам - Кой идиот за бога прави всекидневен бекъп на същият хардиск ?
и на края получавам емайл с това съдържание :

Бихме искали в знак на искреното ни извинение да Ви компенсираме, като Ви предоставим 12 месеца безплатен хостинг към повредения Ви акаунт.
Знаем, че това е най-малкото което можем да направим за вас, за това нашия екип е на среща да Ви съдейства по всякакъв начин с конфигуриране на сайтовете Ви, за да заработят отново коректно.
 

Горе