Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

http://www.manager.bg/българия/ако-...-истерията-и-провокациите-те-няма-да-сработят Поздравление за сп. Мениджър, екипът им отново доказа, че е на ниво!


Btw поразгледах най-големите информационни сайтове и о!чудо. Явно предупреждението, че започват сериозни следствени действия и следват солени глоби за всяване на паника действа, защото както до онзи ден всичките пишеха с един милион удивителни къде колко опашки има и всякакви други драми, така в момента навсякъде текат призиви за успокояване на ситуацията:D
 
Последно редактирано:
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

"но си малоумен и НЕ може да разбереш, че тъпата е обзета от паника"

Добре зарежи ме мене, мене кучета ме яли аз съм малоумен. Идеята на поста е, че хората които действат в стрес и паникьосано ще понесат много повече загуби отколкото, ако не се подадат на паниката. Да ще има хора които ще се спасят без щети или с малки щети, но те ще са много по-малко отколкото, ако се действа разумно и спокойно. Разбира се, че сред жертвите ще има и хора които не са се подали на паника и които не са могли да се дръпнат навреме от изхода (независимо дали са крещели или са стояли спокойно).

В случая входа е отворен и само от нас зависи дали ще излезем от него спокойно или ще го блокираме искайки да излезем сега и веднага през него. За това и няма как "да излязат и да се успокоят" всички, във варианта с паниката някои ще изляза и ще се успокоят, но много ще останат и ще бъдат премазани.

Относно това какви загуби ще понесат сега хората които действат под стрес и първосигнално, ще напиша, ако се сетя след месец като нещата отминат.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Седмица, след като една банка затвори врати и блокира всякакви средства на своите клиенти, се чува, че и друга банка я грози същото.

И как да реагират хората и фирмите - преди седмица на други хора и фирми им блокираха парите в друга банка. Ще си ги теглят разбира се. Щом е толкова сигурна банката и системата, няма нищо страшно да се изсипят в един ден опашките. През този ден ще се вземат мерки да се обясни на клиентите, че няма страшно и ще се покажат адекватни действия.

След толкова изписано и казано, ако в понеделник има опашки, вече е проблем. Ама, че вчера хората излязоха и да са неграмотни за това - недейте така съфорумци. Не са имали никакви информация и действат. Сега инфо има.
 
Последно редактирано:
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Нямах нерви да прочета всички постове, но тук определено има хора които не знаят как работи една банка, от какво печели ( спокойно не е само от лихвите по вашите кредити ), колко пари държи в наличност, какъв процент са бързо ликвидните активи на банката и тн. Просто нямам думи - аз не знам как се прави сайт и си го признавам, но има хора който представа си нямат от икономика.... и коментират ли коментират.

Блинки - прав си, НЕ теглете пари!!!
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

А говоренето продължава: „Когато им заявяват на хората, че банковата система е стабилна, все едно им казват да отидат в банките и да си теглят парите”, коментира лидерът на ГЕРБ.
 
Ако трябва да сме честни, половината от келешите тук с новинарски сайтчета и паяци и грабери на новини, трябва да бъдат публично плюти и бити на мегдана.

Защото всеки иска да има гръмка новина и преувеличават нещата и всичко се прави от алчност, да влязат повече посетители и да кликнат за 10 стотинки на грозния банер.

Всяка тъпа новина се преразказва по 1000 пъти с доукрасяване от хора които си нямат на идея за какво става на въпрос.

хората също си търсят причина и повод за разговор и общшуване помежду си, като за целта е интересно да си актуален, това помага на социалния живот, - ей гледа ли ко става банките фалират а кеф а? а у - наздраве.
Мен ме предупредиха вчера по скайп да си тегля парите,
и по-телефона.
и дойде балдъзата и вместо да каже, дай най-накрая да ти врътна една специална, тя ми мрънка че банките еди какво си била чула.
Три предупреждения от хора които НИЩО НЕ РАЗБИРАТ И САМО ЧУЛИ ОТ НЯКЪДЕ и бързат и те да споделят , тъпия стаден инстинкт и желанието за социален контакт.


Аз не виждам проблем с банките, имам 6-цифрени депозити и въобще не си и мисля да ходя и да чакам да си ги тегля.
Яд ме е как от тъпотията човешка сами си създават проблем.
Вярвам че парите ми са защитени най-добре в банка, въпреки че ме е яд мамицата им лихварска с тия алчни такси които са сложили и ще се изкефя адски много да факират и да им излязат таксите през задника.

Единствената причина да се случва това с банките е за да накарат хората да излязат на улицата и отново да гледаме преврат.
Валутния борд няма да падне, еврото няма да се обезцени, долара също си стой въпреки хилядите пророчества че ще се срине.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

А говоренето продължава: „Когато им заявяват на хората, че банковата система е стабилна, все едно им казват да отидат в банките и да си теглят парите”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Еми в случая е прав Б.Б, то се вижда и в тази тема реакцията на някой "предприемачи" - видеата в тубата не учат на икономика и финансова грамотност!!!!!!
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

1-во Куул е прав за кредити - продават се чрез синдици, може и банки да ги купят, но в повече случай не са те! Много е страшна клаузата за предсрочно иззискуемост. Вижте имате ли и клауза за правалутиране, че тогава става още по зле!
2-ро за клипчето добро е обяснено, но банковата система има един фундаментален проблем и тези дни го виждаме - банкиране с частичен резерв. Ако стане паника банката няма как да отговори на депозантите си и от ликвиден проблем, много бързо може да стане неплатежоспобен проблем - това е валидно за всички банки.
ПИБ успя за 1 ден да отговори на масирно теглене равно на 9% от активите си - ако това се случи примерно на Дойче банк те на 4-5% вече са клекнали и ЕЦБ ще им праща средства.
3-то Всичко това е функция на загубеното доворие - във всички институции без банките, но от 2 седмици системно се работи да се унижощи това доверие! И то вече е факт! БНБ и тя бе ударена, а вчера Искров нямаше вид на хладнокръвен гуверньор, който знае какво става - директно си каза МВР и ДАНС да му мислят?! WTFFFFF?!?!??!?! А ден по рано Кутев излиза рано сутринта и сее паника!!! Но няма се пипне и с пръст!
4-то Хората са си в законото конституционално и божествено право гарантрано от вселената ако щете да се разпореждат за активите си така както решат най-добре. Тегленето на депозити е част от това право! Проблема е че вече е унищожено доверието!
5-то Парица Царица! Вярно, че има гаранции за фонда, той е с 2.1 милиарда лв, ако той не може ще дойде държавата - ще вземе брутални кредити, но ще спази обещанието после ние вкупум ще плащаме! Ако и това не стане ЕС ще помогне, защото и те поемат тази гаранция. А хората усещат явно интиутивно, че нещо ще става!
6-то В крайна сметка - хората ли са виновни или се ползват умело като инструмент, за постигнане на някои определение задкулусни цели!
7-то Ако хората знаеха какво е банкиране с частичен резерв такива кризи нямаше да има! Защото не знаят и защото там е основният проблем - се случва това, което сме свидетели днес.

Решението е едно - успокояване на масата! БНБ държавата може да тушира, но се видя какво стана с "перфектното" отиграване в КТБ. ТРЯБВАТ ДЕЙСТВИЯ НЕ ОБЕЩАНИЯ! В понеделник трябва цялата банкова система да е фул с кеш до тавана и да се покзва по ТВ-то как всички са свръх ликвидни и се изплащат всички задължения, а до тогава трябва да се знае кои са поръчителите на фарса от вчера! Ако това не стане не знам, по какъв начин ще се върне вече доверието! Въпроса се пита дали сценаристите ще ни позволят логичен изход или ще ни пуснат по техният си план!
 
Няма как да не споделя това, което прочетох днес: http://raltchev.info/ne-teglya/

В началото изпитах чист и силен гняв. Не исках да приема, че толкова много хора реагират първосигнално и действат, без да мислят. После усетих, че не съм прав. Бях забравил за изгражданото с години недоверие и насажданото усещане за несигурност. Налице ли са тези условия, не ти трябва много, за да предизвикаш паника у хората, които през целия преход така и не са успели да се почувстват спокойни за настоящето и бъдещето си. И така стигаме до този сценарий.

Много ми харесва. ;)
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

къде са администаторите на сайтовете с голям трафик и на големите фб страници и защо не използват ресурсите си за да успокояват хората? поне по един линк да пуснат към статията в сп.мениджър
 
Re: От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

къде са администаторите на сайтовете с голям трафик и на големите фб страници и защо не използват ресурсите си за да успокояват хората? поне по един линк да пуснат към статията в сп.мениджър

Аз понечих да споделя клипа със зуека и светьлхо, а те го заключили да се гледа само във вебокса дева пак някой иска да изкяри 50 стотинки от ситуацията и да му влязат в канала.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Приятели, с интерес изчетох темата ви и се регистрирах специално за да споделя защо не мисля, че сте прави в обвиненията си!
1. Да, всеки интелигентен и образован човек като вас знае, че всичко това е спекулация и паниката в такъв момент вреди само на самите нас като народ.
Обаче
2. Паниката е съвсем естествен механизъм, който се изучава много много сериозно от различни области - справяне с масови безредици, спасителни операции, войни... уж тук сте се събрали интелигентни хора и коментирате от високо, но ми прави впечатление, че все едно сте в някаква паралелна вселена и не можете да си обясните как, с какъв акъл тоя прост овчи българин реагирал така. Ами просто е!
3. То се каза - страх, паника и то не по една, а по две инстанции:
3.1. Онзи, инстинктивния страх на хората, които също са ги убеждавали преди едни 20 години, че всичко било наред и на следващия ден парите, които са спестявали и са се борили за нашата "демокрация", са станали хартийки, с които да си палиш печката. Ами, да ви кажа, и аз ако бях изгорял по този начин тогава, и аз може би щях да съм панически нареден на опашката и да звъня на всички до 9-то коляно да ходят. Защото докато вие тук си чешете в момента езиците, аз много добре си спомням как на майка ми и баща ми им побеляха косите от притеснение как ще живеем. Наистина поведението ви и отношението ви към тези хора е крайно цинично, да не говорим, че с нищо не помагате за ситуацията!! Горе правилно се даде пример с пожара, но не беше пълен. Ако на уверения в живота си приятел горе някой почне да му тропа на вратата и да крещи Пожар!!! съм абсолютно, изконно убеден, че на 2рата минута ще е грабнал деца и жена и там каквото има и ще е изхвърчал от сградата. Иначе във форума е много лесно да си трезвен и разумен, но ако човека иска, да си каже адреса и в случайна нощ в 2-3 през нощта ще почна да хлопам и да крещя, че има пожар, да видим колко спокойно ще реагира.
3.2. Паника от паниката - то много хубаво, че няколко % хора сме достатъчно интелигентни, за да разбираме донякъде банковата система и да решим да не допринасяме към абсурда. Обаче хората си задават въпроса - ако стадото в паниката си показва, че ще събори системата, не е ли редно и "Аз" да се спасявам поединично?
4. Защото до момента, ето сега до този момент - всички институции и отговорници по случая с абсолютно нищо не показват, че действат по проблема. Никой до момента не е посочен, арестуван, санкциониран за това, което се случва - не вярвам, че няма ресурс да се разбере откъде, кой и защо пусна тая бомба. И предната. И по-предната. Напротив - именно действията на някои институции стресна народа - показното хвърляне на обвинения, някакви абсурдни показни акции, после именно дежаву от гледна точка на хората - "Днес всичко е наред, утре КТБ е затворена"... Може ли да ми припомните когато заради тъпите безделни патки и техните глупости, извинете, бгмами, преди 6 години една банка щеше да клекне, колко от тях бяха санкционирани със заветната глоба от 20 до едиколко си хиляди? Защото там имаше доста директни "пророчества" кой и как ще се развие в следващите дни? Ето, затова хората нямат доверие. И докато на нас тук явно 5-10 хиляди блокирани за няколко месеца докато фонда (евентуално) започне(!!!) да изплаща гаранцията не са ни проблем, има един доста голям процент хора, на които тези пари са им буквално живота.

И понеже тук виждам, че има компетентни хора, им предлагам да бъдат полезни с нещо повече от обяснение по форуми как всичко е наред, а именно - вчера като видях опашката пред близкия клон, опитах да говоря с хората там - ей така, човешки, и да им обясня това, което е показано в клипчето в тази тема. Някои ме увикаха, някои почнаха да ме разпитват подробно, но в крайна сметка съм горд, че имам принос, че убедих 1/4 от опашката да се разотиде или поне да си изтегли само малка част от спестяванията "за черни дни", ако това ще ги направи по-сигурни. Затова мога да ви дам идея да се организирате и да се опитате доброволно да обясните на място и да успокоите хората. А не да ги наричате тъпи, овце, говеда, безмозъчни... защото нека да интерпретираме клипчето по обратния начин и да припомним, че нашия общ well-being зависи от голямата маса хора, които вие наричате тъпи... ами, обяснете им там, за да са умни... Извинявам се за дългия пост.
 
От: Re: От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Аз понечих да споделя клипа със зуека и светьлхо, а те го заключили да се гледа само във вебокса дева пак някой иска да изкяри 50 стотинки от ситуацията и да му влязат в канала.

даааа, обичайното "да не загубя 2та клика".... ехххх адсенс предприемачи....
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

ЗАКОН ЗА БАНКОВАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ
Изискуемост на задълженията
Чл. 23. (1) Всички парични и непарични задължения на банката стават изискуеми от датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност.
(2) Непаричните задължения се превръщат в парични по пазарната им стойност към датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност - след като бъде отнет лиценза на банката от БНБ и съдът се произнесе с Решение за откриване на производството по несъстоятелност - всички пари, които се дължат на банката стават изискуеми в пълен размер и подлежат на универсално принудително изпълнение и ако имаш кредит за 200 000 лева за 30 години, макар че е за 30 години той се дължи в пълен размер от момента на решението на съда и банката в несъстоятелност има право да си търси всичките 200 000 лева сега и веднага, тоест образува се изпълнително дело за цялата сума на кредита, започват да се налагат запори и възбрани на всичко каквото имаш, без значение, че договорът е за 30 години, при това положение един длъжник няма интерес от фалит на банка, тъй като дължи целия кредит от момента на обявяването на несъстоятелността. . Нямат приложение номерата от 1997, ще взема сега едни пари и ако фалира банката няма да ги връщам.
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Той номера е приложим само при падане на борда и го правят големите с парите - на дребно не става номера, не случайно и хората ще платят масрафа!
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Той номера е приложим само при падане на борда и го правят големите с парите - на дребно не става номера, не случайно и хората ще платят масрафа!

Пак не става, синдикът ще си търси парите до последно, а и опасността за борда за момента е далечна, все пак валутните резерви са над 12 млрд. евро и БНБ засега използва други инструменти за въздействие, трябва първо парите във фонда за влоговете да свършат, но да се стигне до там трябва да се открие производство по несъстоятелност, а преди това БНБ да отнеме лиценза на доста банки :). Те нищо няма да платят от Фонда, защото в законът пише, че изплащането на суми от Фонда почва не по-късно от 20 работни дни от решението на БНБ за отнемане на лиценза, но няма краен срок за това и те могат да платят по 10 лева и останалите да ги плащат до второ пришествие
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Пак не става, синдикът ще си търси парите до последно, а и опасността за борда за момента е далечна, все пак валутните резерви са над 12 млрд. евро и БНБ засега използва други инструменти за въздействие, трябва първо парите във фонда за влоговете да свършат, но да се стигне до там трябва да се открие производство по несъстоятелност, а преди това БНБ да отнеме лиценза на доста банки :)

Аз ли да те уча, че става лесно - взимам нови кредити ден преди да знам какво ще стане обръщам в твърда валута, при масирана паника курса ще хвърчи за 30 дни няколко пъти може да се е обезценил лева - после обръщам част за лева и покривам всичко. Иззема се така богатство - което го плаща масовият човек!
Има и друг модел - от вън няколко милярда спекулвно се хвърлят в началото когато всичко е капут лева ще стигне в тратосферата. Казвам има много варианти не трябва падне борда сега гледам БНБ има 27,4 милиарда активи!

П.С. По времето на ББ от вън 2 пъти по този начин искаха да обезценят лева и да дестабилизират БНБ!
 
От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...

Явор Дачков директно посочва член от НК по който Борисов трябва да бъде обвинен:

„НК, Чл. 108а. (Нов – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 143, чл. 143а, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна”.

Afera.bg

Да добавя само,че смута и паниката са факт,преди малко говорих с моя позната,която работи в чейндж бюро,повечето им колеги са започнали да продават евро на 2,20 лв и долари на 1,47,а банките отказвали да обменят.WTF?!..
 

Горе