Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

"1. Европа отпуска 50 милиона евро
2. 10 000 безработни регистрирани в бюрото по труда българи ще бъдат одобрени за
3. Обучение (3 месеца уроци по бизнес теория) за което ще се заплаща на обучаващите се по 8 лв на ден
4. След обучението се представя бизнес план и 2500 от тези 10 000 ще бъдат одобрени и ще получат по 20 000 лв
5. Регистрират си фирми и започват, показват всички разходи нагледно с фактури. Дейността им се следи една година
6. При успех - екстра. При неуспех - няма проблем, парите са безвъзмездни"
Това не отговаря точно на истината-1. Не са по 20 000, а ДО 20 000 ;2. Не си регистрираш фирма след като си одобрен,а ПРЕДИ това-и едно от условията е да наемеш поне 2-ма човека на работа;3. Този курс е САМО 1-ви компонент-това означава,че за да продължиш трябва да изкараш и 2-ри и 3-ти след като си отвориш фирма-едва тогава си изкарал цялото обучение ;4. Чак догодина ще започнат да одобряват и отпускат средствата,което означава, че ти като безработен си длъжен да отвориш фирма и една година да я потдържаш...?!?
Аз току що изкарах курса-цялата информация,която ви дадох беше научена от мен и останалите курсисти някъде около средата на курса-дотогава всичко което знаехме беше ограничено и явно недостатъчно.Повечето хора изкарали курса се отказват след 1-вия компонент и излиза че са дошли само заради 8-те лева на ден (Между другото не е точно 3 месеца курса-по-сбит е което наведе на мисълта много хора ,че така ние ще вземем по-малко пари от предвидените за нас-имахме по 8 4аса на ден,а ни беше казано че ще са около 6 в повечето време.Нали знаете в България стане ли въпрос за усвояване на пари от Европа все се получават такива разпределения,че възникват висящи въпроси как и дали точно се разпределят финансиите или пак някой се облагодетелстава от всичко това....) .Повечето хора продължаващи и създаващи наистина бизнес план са хора,които така или иначе са запланували да започнат бизнес-те са измислили всичко включително и откъде да се финансират-те не губят нищо,защото с курс или без са щели да стартират бизнес.За тях курса е полезен,защото поне научават неща,които ще им помогнат.
Така че общо взето повечето сме разочаровани от курса и не се учудихме като разбрахме,че има петиция против организирането и изискванията за курса (които научаваш по време на обучението,а не преди това за да можеш реално да си прецениш)
ето подробности: в сайта : peticiq.com/20_000
Аз лично исках да се науча как се пише бизнес план и как се започва бизнес,но когато и където аз реша примерно да започна бизнес-само да използвам знанията от курса.А сега за да продължа се чуствам насилена да отворя фирма и за да мога да кандидатставам за финансирането-ами нямам такива възможности-защото съм БЕЗРАБОТНА и ако не ме одобрят ще съм набутана и само аз ще загубя....И ако не си одобрен каква е гаранцията,че няма да ти вземат бизнес идеята-и такива неща чухме,че ставали.....Много съм объркана-имам до утре да реша дали да дам някакъв бизнес план колкото да ми напишат оценката и да приключвам или наистина да се опитам да създам бизнес с идеята която имам,да се набутам с фирма и да чакам една година да реазбера дали са ме одобрили и с КОЛКО ТОЧНО ще ме финансират???Много рисковано звучи,нали?А така се надявах на този курс и че най-после ще ми потръгне.....:-(
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

От една страна, понеже винаги се съмнявам в булгаранската шуробаджанащина, то е ясно че голяма част от изкаралите тоя курс са предварително одобрени по знайни критерии. :)
От друга страна ти какво искаш? Дай сега ще ставаме бизнесмени (бизнесдами) ей така от нищото без една вложена стотинка.
Тука не е въпроса да им подхвърлиш един безсмислен "бизнес план" за да отбиеш номера.
Прецени си реално ще проработи ли, и струва ли си да продължаваш. Колко па струва да си направиш едно ЕООД ако си заслужава? 100 лв? 200? На тия пари им се вика инвестиция... ти прецени дали да ги дадеш.
А и винаги може да се закрие или заебе тая фирма, ако няма смисъл нали?
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

jujka, ти вярваш ли в идеята си? Ако не вярваш защо изобщо се захващаш с нея? Моя опит до сега ми е показал, че ако стартираш с идеята ако стане стане, ако не - здраве да е. То в 99% от случаите нищо не става. Или наистина вярваш в това което правиш и го правиш давайки всичко от себе си или по-добре не се захващай.
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Благодаря ви за отговорите-съгласна съм с това което казвате и двамата които сте ми отговорили-че човек трябва да вярва в това ,което прави и че трябва да се рискува,но въпроса е съвсем друг.Въпроса е ,че има много изкривена и лимитирана информация за курса-ЗАЩО?Защо крият всички тези изисквания-нямаше да има толкова записани ако знаеха истината.Има хора,които са получавали помощи докато са започнали курса-това са единствените средства с които е преживявало семейството им-сега трябва да рискуват по няколкостотин лева които буквално лишават тях и децата им от храна.А за да кандидатстват за одобрение трябва да вкарат всички тези пари във фирма и да нямат право на помощи и да приемат друга работа ако им изскочи една година ДОКАТО ЧАКАТ....??В днешно време за безработен човек и 200 лева са супер много.Аз вярвам в идеята си-знам ,че е добра,но ако си отворя фирма-как ще се издържам още 12 месеца и ако си намеря работа-ще трябва да я откажа ли??И ако не ме одобрят-няма ли някой с го леми финансови възможности просто да ми я открадне като нова и интересна за града ни?Има една голяма несигурност,(създадена точно от подвеждащата информация,която имахме) която всички от курса изпитахме ,така че можете да разберете защо така се чувствам.Ето петицията,за която споменах в миналия си пост,за да е по-ясно:


1. На първо място категорично се обявяваме против изискването кандидадите да подават своите бизнес-планове от името на новосъздадена фирма. На какво основание е поставено това изискване и от българска страна ли е то?

Възмутително е да се искат няколко стотин лева от джоба на безработните лица, които виждат в тази програма някакъв шанс за по-нататъшно развитие. Вместо това, те ще бъдат ограбени с последните си средства и в резултат на месеци очакване, накрая може да им бъде отказано финансиране от европейския фонд.

Ние настояваме кандидатите да създадат своите фирми едва след като бъдат одобрени по проекта! Обратното създава впечатление за поредната държавна схема, която удря по най-ниските социални слоеве на обществото.



2. Необходимо е също така да се даде повече и по-конкретна яснота по всички останали правила за кандидатстване, както и критериите за одобрение на проектите. Те, въпреки публикуваните първоначални указания, остават все така мъгляви и ориентировъчни, което от своя страна отново поражда съмнения.

Искаме ясно и точно формулирани правила, при които впоследствие възползвалите се от финансовата помощ, ще бъдат преследвани да връщат вложеното в развиването на своята дейност. Не сме против такива, а настояваме за прозрачност.



3. Защо, след като вече програмата е в ход, а нейното популяризиране в медиите беше така шумно и примамливо представено, все още няма официално обявени насоки и правила за кандидатстване по компонент 2 за финансиране на проектите?



4. Много от желаещите да стартират собствен бизнес, смятат, че първоначалната помощ в размер на 20 процента от цялата одобрена сума, която ще бъде отпусната, е недостатъчна. Поради това те разчитат по възможност да включат и средства на съдружник, който разполага със собствен капитал, но от указанията става ясно, че това не се разрешава. Какви са съображенията по тази точка и може ли тя да се коригира?



5. Защо в Бюрата по труда в повечето градове на страната никой не разполага с достатъчно информация по въпросите, които отправяме във връзка с програмата? Считаме, че е редно техен представител или специалист от Агенцията по заетостта да посети провеждащите се в момента курсове и да отговори на редицата въпроси, които вълнуват обучаващите се.



6. В публикуваните вече указания се говори за договор между одобрените за развиване на стопанска дейност и Агенцията по заетостта, но никъде не се посочва неговия срок. Нужна ни е яснота и по този въпрос.



7. Обучаващите се към момента в компонент 1, не са запознати и с още нещо, което ги тревожи. Могат ли те сред края на курсовете, докато подготвят своите бизнес проекти и след това, изчаквайки одобрението им, да работят на трудов договор? Това може ли да бъде причина за тяхното отпадане от програмата? Времето, което ще отнеме цялата процедура, не e никак малко и лишаването от доходи в продължение на месеци не само, че е сериозен проблем, а и ще спъне по-нататъшните възможности за успешен старт на самостоятелната стопанска дейност. Все пак целевата група на програмата са безработните и се надяваме, че това ще се вземе предвид от държавата.

Очакваме вашата реакция, която да е своевременна и адекватна, предвид необходимостта да се внесе яснота преди всеки от нас да започне да подготвя своите бизнес-проекти.

Преди всичко разчитаме на всички вас, не само засегнатите от конкретната програма, да подкрепите нашата протестна петиция, защото се касае за усвояването на средствата от еврофондовете! България вече стана печално известна, заради нередности, измами и липса на прозрачност и е крайно време да има промяна, както и най-после финансирането да стига до обикновения българин!

Бъдете активни и подпишете!
Безработни българи
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Не си регистрираш фирма след като си одобрен,а ПРЕДИ това-и едно от условията е да наемеш поне 2-ма човека на работа;

Това просто не е вярно. Лично съм проверил. В началото наистина имаше подобно изискване, но го промениха. Много от другите ти твърдения също са неверни, но нямам толкова време за губене да ги опровергавам едно по едно. Стига се навивахте сами групичките дето ходите на курсове, ами си следвайте пътя на програмата вместо да се чудите какви глупости да измисляте и разпространявате в нета.
 
От: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Това просто не е вярно. Лично съм проверил. В началото наистина имаше подобно изискване, но го промениха. Много от другите ти твърдения също са неверни, но нямам толкова време за губене да ги опровергавам едно по едно. Стига се навивахте сами групичките дето ходите на курсове, ами си следвайте пътя на програмата вместо да се чудите какви глупости да измисляте и разпространявате в нета.
Обижда ме това,че си мислиш,че си измислям.Написах това което знам и това ,което ни се казва-защо бих излъгала??Ако има няква промяна-то тя НЕ НИ Е КАЗАНА.Това не ме прави лъжец.Защо има хиляди недоволни и подписали се в петицията ако всичко е ок тогава??Защо всички недоволни са им едни и същи причините?
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Е какъв е проблема, много ясно е че няма се каже.

Половината от тези кинти отиват в обучаващите фирми, така че реално кинтите са яко кът. Ако щом за целия курсе се учи как да се пише бизнес план и някви основни неща по-добре да препоръчам няолко книги по предприемачество, мениджмънт, заедно с инфо как се пише бизнес план, пак се прави фирма и се яваваш в Хикс банка, а спокойно може и без фирма, ако ти одобрят плана после си правш квото искаш.

Освен точене, на кинти, това е люпилня на идеи и 1% да има що годе добри идеии от тях 1/10 ще бъдат идеални бизнес възможностти, така че ... ясно защо е всичко
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

@jujka
Преди няколко дни пуснаха доста подробни насоки за кандидатстване. Могат да се изтеглят от тук. Качих ги в Dox.bg защото правителствените сайтове в момента не мога да ги отворя. Трябва да се чете само официалната информация. Напускани са толкова глупости по форумите за тая програма, че просто е ужасяващо. На такива измислици и легенди съм попадал, че просто не е истина. Ако не искаш да започнеш собствен бизнес и да вземеш безвъзмездни 20 000 за него ще си намериш стотици причини. Ако искаш, ще намериш начин да се справиш с трудностите.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Ние учихме счетоводтсво най-вече( около 80 %)-повечето споделяхме мнението че толкова подробно не би трябвало да е счетоводството-все пак като имаш бизнес си наемаш счетоводител и ти е нужна може би само основата за да разбираш как ти се водят сметките , малко маркетинг,мениджмънт,предприемачество,право,финанси,икономика,информатика,английски език,бизнес комуникации..и може би съм забравила едно-две неща,но виждате,че толкова много информация за 41 учебни дни е много смешно да очакват добри резултати.Учителите споделиха ,че се били очаквали по-добри резултати заради възраста на участниците-ами при нас имаше и 64 год. човек, който не се справяше изобщо точно заради възраста си-всичко беше много чуждо и трудно.Мнозинството са били дълго време на помощи и никога не са имали достъп до компютър примерно.Съгласете от група от 27 човека само двама говорещи английски и още един двама опитващи се да четат-останалите направо отказаха от първия ден.Това е БИЗНЕС английски за напреднали,а хората от курса даже и основно ниво по анг. език нямат.Информатика-учиха ни да правим таблици,отчети ,да се научим на специфични функции на WORD,EXCEL,POWERPOINT,а повечето от курса не са боравили с компютър много много или даже някои никога-за 2-та месеца поне разбраха как се включва комп и горе-долу да боравят с мишка.Имаме общо 17 теста за целия курс.Някои учители оставяха свободно да се преписва защото им беше ясно,че хора с деца и семейство им е почти невъзможно да усвоят всичко това за толкова кратко време.Имахме по 8 часа на ден-астрономически,не учебни.За това и курса е 41 учебни дни,...Интересно от 50 милиона евро ще дадат ДО 20 000 на 2500 човека-останалата голяма сума къде точно е разпределена(освен процента за обучаващите) .Както и да е-изкарах го-просто исках да споделя каквото знам
 
Последно редактирано:
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Половината от тези кинти отиват в обучаващите фирми, така че реално кинтите са яко кът.

Не е точно така. Много от кандидатите, включително и аз, имат нужната квалификация и минават директно на следващия етап без да ходят на курсове и да се хабят пари за тях. Следващият етап е изготвянето на проект, бизнес план и др. подобни неща. Там има два варианта. Ако кандидатът има опит в изготвянето на проекти чете документацията и инструкциите, и сам си пише проекта, като само ползва безплатно консултиране. Аз използвам този вариант. Другият вариант е да се използва консултираща фирма, която да ти напише проект, план и всичко останало. Това се удържа от онези 20 000 лева и е сериозен разход, но не е задължително. Ако човекът, който иска да започне бизнес по тая програма е достатъчно квалифициран и мотивиран може да не се занимава с глупости и да си вземе максималната сума. Съгласи се все пак, че няма как да изтърсят едни 20 000 лв. подарък на някой безработен, който си няма идея как се почва бизнес, няма образование и няма опит.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Е и какво от това, няколко хора знаят и само заради капитала участват. Но масата на 90% хал хабер си няма това и казвам кинтите отиват в обучвашите компании - последно ходих на един курс по предприемчество по едни евро прогрми исках да видя за какво иде реч, говорих със собственичката мацката вика 350к ще и върнат от ЕС, курса бе за 60 човека, изкарах си го но като цяло голяма глупост беше - за няколко дни да зевмеш неюа дето съм ги учил семесът в унивестиета как да стане :D
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Здравейте, имам въпрос бизнес план за хостел възможен ли е по тази програма.
 
Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Здравейте, имам въпрос бизнес план за хостел възможен ли е по тази програма.

Здравей и добре дошъл при нас. Дори и да може, темата е от 2012 година. Изчакай новия период, който почна, но още никаква яснота. Най-вероятно догодина, защото нещо много цикъл сега. Едва преди 2 седмици започнаха преговорите за партньорство и бе подписано. По-рано от догодина няма как да се случи. Следи тук, винаги има актуални неща, защото много хора чакат пари за техните перспективни проекти и бизнеси, включително и аз де. :) Приятен престой тук при нас. :)
 
От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Здравей и добре дошъл при нас. Дори и да може, темата е от 2012 година. Изчакай новия период, който почна, но още никаква яснота. Най-вероятно догодина, защото нещо много цикъл сега. Едва преди 2 седмици започнаха преговорите за партньорство и бе подписано. По-рано от догодина няма как да се случи. Следи тук, винаги има актуални неща, защото много хора чакат пари за техните перспективни проекти и бизнеси, включително и аз де. :) Приятен престой тук при нас. :)

Нали сега пуснаха някаква програма, за която може да се кандидатства до септември? Пак отпускат 20 бона, но за студенти, които нямат фирма и за иновативни идеи. Или тук става дума за друга програма?
 
Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Нали сега пуснаха някаква програма, за която може да се кандидатства до септември? Пак отпускат 20 бона, но за студенти, които нямат фирма и за иновативни идеи. Или тук става дума за друга програма?

Ако става дума за:

http://www.standartnews.com/balgari..._000_leva_na_bezrabotni_za_biznes-240147.html

Близо 1000 безработни ще получат пари за започване на собствен бизнес от 2015 година. Освен начален капитал за около 20 000 лева те ще бъдат обучени да управляват фирмите си.Копирано от standartnews.com

За студентите имаше нещо, но мисля, че беше това, като тази програма беше условие да са студенти и да нямат открита фирма. Демек, ще им дадат едни никакви пари, за да ги регистрират и да им почнат данъци и осигуровки. Не омаловажавам, че ще им дадат 20К, но нека си говорим реално какво можеш да направиш с тези пари и какви условия трябва да изпълниш за тях. А отделно дали ще ги получиш. Последно време програмите не са много добра идея, всички знаем защо. Ако можете да си намерите инвестиционни ангели, това ще е добра алтернатива за финансиране.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Туй европейско субсидиране сие бало мамата, според мене, ама знам и хора дето праят пари от там
 
Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Туй европейско субсидиране сие бало мамата, според мене, ама знам и хора дето праят пари от там

Има, става. Няма спор. Доста познати и аз имам, които разчитат изцяло на проекти, за да си движат нещата. Но повече са случаите, в които имат проблеми. Мен лично това ме отказва да работя с подобни в бъдеще. За жалост това е положението. Няма да се дръпне много, ако така се случват нещата, дори с европари. ;) Но нищо, никой не разчита много много на тях от нашата сфера. Ето един пример: http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2014/08/22/2366352_obratno_v_sofiia_5_mln_dolara_po-kusno/

Ако имате добра идея, също така има и други алтернативи: http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=46985

Никой няма ви откаже, дори и elevan са на линия. Нужно е добра идея, проучен пазар и добре описано всичко. Това е. Някак по-лесно ще се случат нещата там. ;)
 
От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Ако става дума за:

http://www.standartnews.com/balgari..._000_leva_na_bezrabotni_za_biznes-240147.html



За студентите имаше нещо, но мисля, че беше това, като тази програма беше условие да са студенти и да нямат открита фирма. Демек, ще им дадат едни никакви пари, за да ги регистрират и да им почнат данъци и осигуровки. Не омаловажавам, че ще им дадат 20К, но нека си говорим реално какво можеш да направиш с тези пари и какви условия трябва да изпълниш за тях. А отделно дали ще ги получиш. Последно време програмите не са много добра идея, всички знаем защо. Ако можете да си намерите инвестиционни ангели, това ще е добра алтернатива за финансиране.

Според мен с 20 000 може да се започне бизнес, но при условията, които поставят - трудна работа... няма да стигнат.

А иначе, не намирам логика защо му е примерно на някой да го финансират, след като има условие да си регистрира фирмата с НЕГОВИ пари и след това да прави разходи с НЕГОВИ пари! И чаак след това я ги върнат, я не... Че ако ги има човека "Х" въпросните пари за регистрация на фирма, за "харчене" примерно за съответните разходи - защо примерно да кандидатства за въпросната програма? O_O

Не виждам логика!!!

И тук говоря за хора, които искат да започнат бизнес и да го развиват, а не просто да "грабнат" евросубсидии...
 
От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Според мен с 20 000 може да се започне бизнес, но при условията, които поставят - трудна работа... няма да стигнат.

А иначе, не намирам логика защо му е примерно на някой да го финансират, след като има условие да си регистрира фирмата с НЕГОВИ пари и след това да прави разходи с НЕГОВИ пари! И чаак след това я ги върнат, я не... Че ако ги има човека "Х" въпросните пари за регистрация на фирма, за "харчене" примерно за съответните разходи - защо примерно да кандидатства за въпросната програма? O_O

Не виждам логика!!!

И тук говоря за хора, които искат да започнат бизнес и да го развиват, а не просто да "грабнат" евросубсидии...

Бедна тии фантазията как можи са източват пари от европейски програми, ма трява няква идеологическа путготовка ми са струва, не знам шото и яз съм прос и мии бедна фантазията
 
Re: От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

@fifi, може да се почне и с по-малко. Но не там е идеята да почнеш някакъв бизнес. Идеята е да почнеш бизнес, които смяташ, че ще успее и няма аналогия, или поне предлага нещо по-добро от конкурентите си. В повечето случаи (да не кажа във всичките) сумата за неговото финансиране се определя от бизнес плана и идеята. А сумата, която определя идеята обикновено не води до нещо много креативно и успешно. И момента с "давам ти ги" го няма. По-скоро е "заслужи си ги", което е добре, но само ако влиза в нормалните граници.

Няма много логика в едно 70% от проектите, но хората имат нужда да ги финансират, защото искат или да стъпят на друг пазар, или да засилят рекламата, да купят нова техника, да наемат повече специалисти, да обучат сегашния персонал, и какво ли не. Все пак не става само да плащаш данъци и да си честен, трябва и от време на време да се пуска малко аванта. В случай, че се иска една здрава икономика де.

Едните програми са с частично финансиране, а други - с възстановяване на средства. Вторите малко са кофти, ако се прецакат нещата, а те се прецакват нон стоп защото държавата и в частност агенциите не са запознати с термина "потоци пари" и какво се случва при забавянето им. Не че първия тип е още по як. Просто се мисли малко повече преди да се обвържем с европрограмите, защото е слабо звеното между теб и парите. :) Преценява се дали бизнеса ще понесе тази тежест. И като казвам тежест, имам предвид целия финансов и административен капацитет. Ако смятате, че бизнеса ви няма да понесе забавяне на средствата от европрограмата (което се случва в почти 99% от случаите), не се захващайте. Ще ви доведе до големи проблеми.

Не виждам логика!!!

И тук говоря за хора, които искат да започнат бизнес и да го развиват, а не просто да "грабнат" евросубсидии...
Няма логика. Както споменах логиката преди средното звено е желязна, но до тук. ;)

А то е ясно, че никой няма да им граби парите. Имат си силна документация и условия, който ако са спазени, всичко е по план. Има тарикати, но те не са много успешни в маменето, а отделно тези на горните нива - там са големите измамници. Дребните с европроектчета по 50-100 000 няма да теракатеят толкова. :)
 

Горе