Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

От: Re: От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

@fifi, може да се почне и с по-малко. Но не там е идеята да почнеш някакъв бизнес. Идеята е да почнеш бизнес, които смяташ, че ще успее и няма аналогия, или поне предлага нещо по-добро от конкурентите си. В повечето случаи (да не кажа във всичките) сумата за неговото финансиране се определя от бизнес плана и идеята. А сумата, която определя идеята обикновено не води до нещо много креативно и успешно. И момента с "давам ти ги" го няма. По-скоро е "заслужи си ги", което е добре, но само ако влиза в нормалните граници.

Няма много логика в едно 70% от проектите, но хората имат нужда да ги финансират, защото искат или да стъпят на друг пазар, или да засилят рекламата, да купят нова техника, да наемат повече специалисти, да обучат сегашния персонал, и какво ли не. Все пак не става само да плащаш данъци и да си честен, трябва и от време на време да се пуска малко аванта. В случай, че се иска една здрава икономика де.

Едните програми са с частично финансиране, а други - с възстановяване на средства. Вторите малко са кофти, ако се прецакат нещата, а те се прецакват нон стоп защото държавата и в частност агенциите не са запознати с термина "потоци пари" и какво се случва при забавянето им. Не че първия тип е още по як. Просто се мисли малко повече преди да се обвържем с европрограмите, защото е слабо звеното между теб и парите. :) Преценява се дали бизнеса ще понесе тази тежест. И като казвам тежест, имам предвид целия финансов и административен капацитет. Ако смятате, че бизнеса ви няма да понесе забавяне на средствата от европрограмата (което се случва в почти 99% от случаите), не се захващайте. Ще ви доведе до големи проблеми.


Няма логика. Както споменах логиката преди средното звено е желязна, но до тук. ;)

А то е ясно, че никой няма да им граби парите. Имат си силна документация и условия, който ако са спазени, всичко е по план. Има тарикати, но те не са много успешни в маменето, а отделно тези на горните нива - там са големите измамници. Дребните с европроектчета по 50-100 000 няма да теракатеят толкова. :)

Така си мислиш. Чувала съм за доста хора, които примерно "грабят" (така да се каже) европари за земеделието.

Примерно, отпускат на човека Х някакви пари да засее да кажем домати и чушки еди колко си дка. Той ги засява и си взема субсидийките без да му дреме за реколтата и без да прави планове да се развива в тази насока И след като свършат европарите. Това, примерно не го разбирам. А тези проверяващите, кое им е строгото? Като видят, че има засято там и не ги интересува после. Неразбирам как се допуска неправомерното усвояване на пари. :X Нито пък колко тъп трябва да си, да ти дават пари наготово, а ти да ги харчиш и да не ти пука за реколтата, след като може да си развиеш хубав бизнес, например.

Ест., това го говоря за земед. иначе другото еврофинансиране може да се следят по-строго нещата.

Иначе, например ако започвам бизнес и трябва да вложа първо мои средства изобщо не бих си губила времето да се разправям с европари и изобщо с държавата! За мен няма смисъл!

Има смисъл да направиш план, ако е добър да ти дадат пари да го реализираш, а ако не е да не ти дадат и така... За мен си е голяма простотия да те карат да влагаш от теб и после да ти били давали, ама не е много сигурно, щото видиш ли може да "изникне" някоя криза или нещо друго и да се замотаят. Такива програми биха могли да помогнат за вече готов бизнес - да се развие, разшири. Но за някой да почне от нулата - просто няма смисъл от тях, след като се изисква да си набавиш сам средствата първо.
 
Re: От: Re: От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

За земеделието не съм много запознат, но там винаги ще е тъмна Индия, особено с такива министри и директори на агенции. корумпета от до. Не ми е работа това. И реално, там наистина се дават много европари, защото ни искат земеделци, а това, че няма кой после да ти изкупи реколтата, не го броим. Това си е ясно. Но щом бизнеса им се свежда до това да приберат едни европари и после нищо, супер, явно са си намерили цаката. ;)

Да, в момента, а и доста програми са такива - възтановяване на инвестирани средства, което е много голям проблем, особено за хора, които имат наистина успешна идея и план. Кой по дяволите ще разчита на някакви си мизерни пари, които я му ги дадат, а не, или ще го бавят с година-две, като може свободно да поиска финансиране от други места, и няма да се занимава с глупости. А глупости, не като да няма. :)

Но има го и момента с "даването после" заради някакви нещастници, които си мислят, че са по-умни от тези, които ги дават тези пари. И нали се сещате, покрай сухото и мокрото. ;) Та за това и са им такива програмите и проектите. Вече никой не ги иска. Общините си кандидатстват и си пускат поръчки. Но и там се намира по някой друг красавец. И пак цялата система забоксува. И така, няма да има оправия. ;) Малко така се изказвам, дано не съм прав, но не съм видял нещо читаво. Не мисля и че ще видя. Ако някоя банка, организация, пуснат някой проект, които е за финансиране на нови идеи, може и да се пуснат хората, но за пари които са от Европа и минават през бг администрации, жална им майка тогава. :)

Криза, не криза, не е в "взимането" проблема. Проблемът е в посредника, които ти прави това "взимане" черно.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Скромният ми опит показва, че тук принципът е "пари при пари". Няма такива филми на някой безработен да му дадат пари за започване на собствен бизнес, след като е направил хубав план. Трябва да имаш много пари предварително, за да вземеш още повече от европейските програми. Друг вариант няма. В най-добрия случай те одобряват обаче ти дават само малка част от парите, а с тях нищо не можеш да започнеш. Трябва да имаш собствено финансиране, което е поне 4 пъти по-голямо от сумата, давана от Европа. Всички пари ти дават едва когато вече нямаш нужда от тях и това прави цялата схема лишена от смисъл и използваема само от хора, които имат за цел да източват средства, а не да правят бизнес.

Тоест, пари при пари отиват. Нямаш ли предварително стабилна финансова подплата почти не можеш да се възползваш от европейските програми. Дори програмата за безработни, които трябва да започват собствен бизнес за нищо не става. Една година подготвях документи. Научих се сам да отварям фирми, да сменям управители през търговския регистър и т.н. само и само да спестя пари. Научих как се правят бюджети, финансови планове, анализ на парични потоци и т.н. Въпреки всичко имах и немалко финансови разходи, това е неизбежно. Накрая получих едно писмо от Агенцията по заетостта, в което с три изречения казват, че не са доволни от заложените бюджетни разходи без никакви подробности. Имах право да обжалвам, но нямаше смисъл, тъй като няма как да разбера какво не е наред, за да го оправя. Невъзможно е да се свържеш нито с хората, които отговарят за тези програми, нито с комисията, която разглежда документите. Не отговарят на телефони, писма, имейли или каквито и да е други средства за комуникация.

В крайна сметка съм доволен, че нищо не стана, тъй като дори да ме бяха одобрили за максималната сума от 20 000 лв. щяха да ми дадат само 4 000, а с толкова пари нищо не може да се направил. Останалите ги дават когато вече не трябват. :lol: След анализ на всички събития установих, че тези програми са проектирани, за да бъдат източвани парите от тях. Трябва да лъжеш и мамиш в документите, да стъкмяваш и т.н. Иначе пари няма да има. Ако си честен и искаш да правиш редовен бизнес по-добре стой далеч от европрограмите.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Блитки, точно това имах предвид, ти го каза по-точно. Съгласна съм с последните 2 мнения - точно така, както сте го описали е за съжаление.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Ей, това е много гот. Лошото е, че хората с идеи, амбиция и воля вече работят здраво и може да не ги одобрят.
Аз бих кандидатствал. Имамам 100 идеи за малък бизнес, свързани с нещата, които разбирам. Примерно:
- компютърни услуги - курсове за начинаещи, поправка/ремонт на хардуер, инсталиране на софтуер и ОС-ми, програмиране, изграждане на бази-данни
- домашен майстор - шпакловане, боядисване, къртене, помощ при ремонт, почистване на мазета и тавани, прокарване на кабели, заваряване на дребни детайли, рязане на дървета, поправка на електроуреди (частично)
- изграждане на мебели от ЛПДЧ - от създаване на 3D-модела до сглобяването и монтирането на гардероби, шкафове, бюра, спални, детски кошарки
- велосипеди под наем

Имам и по-интересни идеи, но ми се ще да ги запазя за себе си. Предимно в сферата на услугите. С 20 000 лв мога да почна всеки от тези бизнеси. Даже за 2 бизнеса ще ми стигне инвестицията, зависи само колко ще е наема на помещение и колко още техника ще ми трябва.
Надявам се повече млади хора да успеят да се възползват от тези пари. Преди време безвъзмездната програма "Аз знам" ми помогна много да понауча немски език, а след това записах Excel - 3-то ниво, та задобрях и в писането на макроси на VBA. Само тия 2 курса биха ми стрували над 1000 лв.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

За земеделието ссе задължаваш за доста години напред да поддържаш земята/градините инак ядеш дървото
 
Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Блитки, точно това имах предвид, ти го каза по-точно. Съгласна съм с последните 2 мнения - точно така, както сте го описали е за съжаление.
Да, горе долу това е ситуацията. ;) Лоша или не, такава е реалността и ако някога се оправи, всеки ще се бута там. НО за сега се бутат повече далавераджийте и връзкарите. Вторите взимат и пилеят, другите ядат дървото, защото не са чак толкова умни, че да измамят системата. ;) А нормалните, които искат да си развият бизнеса биват по един или друг начин обезкуражавани. И може сами да прецените в момента какво представляват проектите и програмите и кои се бутат там. ;)

Не знам за земеделците, но поне в нашата сфера никой не се е възползвал от проектите и програмите, които Европа ни предоставя така любезно. :) Поне не съм чул някой колега да е почна развитие или бизнес от начало с такива средства. ;)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Нали имаше хора от форума дето бяха големите ентусиасти, че ще вземат парите не се чу нищо по въпроса. Не се похвалиха да са направили бизнес щото се е оказало поредния кьорфишек както го говорихме навремето. :)
 
Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Нали имаше хора от форума дето бяха големите ентусиасти, че ще вземат парите не се чу нищо по въпроса. Не се похвалиха да са направили бизнес щото се е оказало поредния кьорфишек както го говорихме навремето. :)

Има, и ще продължава да има. Аз дори бях. И все пак духът на форума е предприемачество, което реално да гледа в тази посока - финансирането по програми. Но също така се и форум от предприемачи, които знаят как да управляват риска. Вече самите органи, разпределящи и определящи кои ще вземат средства и как имат цялата власт да изградят малко по-добър имидж. Каквото се чува и споделя, определено не трябва да е реалността. Дано имат това на предвид, всичко друго около проектите и програмите губи смисъл, ако всеки има негативно мнение за тях. Дори няма да е лошо да си пуснат поръчка за оправяне на имиджа. Но след време, ако не им ги иска бизнеса, те ще се принудят да се натискат да ги дават. Защото коя нормална държава ще иска един бизнес да плаща едни и същи данъци. Идеята е да растат. Това не се случва, ако бизнеса не расте. :)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Мисля, че само с идея не става. Коригирайте ме ако греша. Доста съм ги разглеждал и като цяло angel.co са ми фаворитите. Преди два дни гледах една сръбкиня, която събра $11 милиона в Series A. За разлика от kickstarter в angel.co финансират проекти от цял свят. За идеята щях да говоря... :) Мисълта ми е, че за да привлечеш инвеститори само една гола идея няма да стигне (освен ако не е нещо мега гига ултра на 10-та иновативно.) Ако е идея за сайт, то сайта вече трябва да съществува, ако е идея за приложение то вече трябва да съществува и т.н. Да не говорим, че освен да съществуват трябва и да имат някакъв прогрес за да се навие някой. Следователно пак трябва да имаш капитал за да си започнеш проекта сам, да го развиеш до една степен и чак тогава да търсиш crowdfunding.
 
То реално малко или много трябва да почнеш нещо, дори както се вика едно проучване или поне домейн да си вземеш за бизнеса. Но печеливша идея с добре написан бизнес план следва да бъде възприета повече от добре и да и се обърне повече внимание. Виждал съм идеи на 5 листа, които получават финансиране, и такива на 25 страници, които след половината от тях спира да се чете и се отказва каквото и да е финансиране. Много зависи.

Смятам, че при трезвен поглед над нещата (и пренесено в този бизнес план), финансирането е идея по-близо, да не кажа реалност. Естествено, ако наистина си струва и се убедят инвеститорите, че си струва. ;) Виждал съм и хора с много добри идеи, разписани идеално, които пък нямат уменията да я продадат. ;) Но в общи линии, ако този отсреща е отворен за предложения, вече остава само човека срещу него какво ще му предложи и как. :)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

http://www.az.government.bg/OPHR/pro...ails.asp?id=30

Колега, проблем с линка :

Страницата не е намерена
Може би страницата, която търсите е преместена, със сменено име или временно недостъпна.
Моля, опитайте следните варианти:
Ако сте въвели адреса на страницата, проверете дали той е написан вярно, дали има главни букви и т.н.Вижте началото и потърсете отново информацията, която искате.Кликнета на бутона "Назад", за да пробвате друг линк.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Мисля, че само с идея не става. Коригирайте ме ако греша. Доста съм ги разглеждал и като цяло angel.co са ми фаворитите. Преди два дни гледах една сръбкиня, която събра $11 милиона в Series A. За разлика от kickstarter в angel.co финансират проекти от цял свят. За идеята щях да говоря... :) Мисълта ми е, че за да привлечеш инвеститори само една гола идея няма да стигне (освен ако не е нещо мега гига ултра на 10-та иновативно.) Ако е идея за сайт, то сайта вече трябва да съществува, ако е идея за приложение то вече трябва да съществува и т.н. Да не говорим, че освен да съществуват трябва и да имат някакъв прогрес за да се навие някой. Следователно пак трябва да имаш капитал за да си започнеш проекта сам, да го развиеш до една степен и чак тогава да търсиш crowdfunding.

Проблема не е в идеята а в това, че отпускането на евро парите е побългарено, тотално сбъркано и усложнено от бюрократични хватки. За това парите не достигат до тези, които трябва, а до тези с връзки, тези които бутнат някой лев или биват източвани от чиновниците. :)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Нека и аз да се изкажа.

1. Такава програма наистина има и наистина отпускат пари за стартиране на собствен бизнес.
2. Парите са наистина ДО 20.000лв.

Обаче има някои условия:
1. трябва да си БЕЗРАБОТЕН.
2. трябва да издържиш курс, които минава на няколко етапа, като последната част е да представиш бизнес план

След това те оценяват и ти отпускат ДО 20.000лв. Но няма минимум за отпуснатите пари- може да ти отпуснат и 5000. След отпускането идват и "проблемите" , както някои ги описаха, според мен не са проблеми. Нормално е когато някой ти отпуска безвъзмездно пари да иска нещо да направиш по въпроса. Т.е. ако никой не те наглежда просто можеш да си купиш една кола 2-ра ръка или нов грейт уол и да приключиш парите. Така, че ако смятате да кандидатствате по програмата се настройте на постоянни проверки от страна на отговарящите.

Искам само да отбележа, че за целта е по-добре да НЕ се използва фирма или организация, която ще "помогне", защото единственото, което ще направят е да ти вземат едни пари, след което ще ти кажат "оправяй се, ние сме до тук". Така, че ако не искате да станете обект на задлъжнялост (парите могат да ги изискат ако не следвате бизнес плана) то по-добре не се впускайте в такова начинание. Ако обаче имате идея за развиването на някакъв дребен бизнес - това е доста добре - ще Ви дойдат едни свежи пари, които не трябва да връщате. Парите, обаче които се отпускат по тази програма са много често крайно недостатъчни. Един мой приятел каза, че отпуснатите пари са стигнали за ремонта на помещението, което е наел за целта (отпуснати са 6000 лв), но пък за помощ са добре :)
 
Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Искам само да отбележа, че за целта е по-добре да НЕ се използва фирма или организация, която ще "помогне", защото единственото, което ще направят е да ти вземат едни пари, след което ще ти кажат "оправяй се, ние сме до тук". Така, че ако не искате да станете обект на задлъжнялост (парите могат да ги изискат ако не следвате бизнес плана) то по-добре не се впускайте в такова начинание. Ако обаче имате идея за развиването на някакъв дребен бизнес - това е доста добре - ще Ви дойдат едни свежи пари, които не трябва да връщате. Парите, обаче които се отпускат по тази програма са много често крайно недостатъчни. Един мой приятел каза, че отпуснатите пари са стигнали за ремонта на помещението, което е наел за целта (отпуснати са 6000 лв), но пък за помощ са добре :)

От фирма НЕ, от бизнес ангели и венчър организации - ДА. Те повечето ясно ти обясняват, че са до финансирането и това е. Няма да ти се бъркат в бизнеса. Ще е груба грешка. Да не би от програмата да ти седят над главата и да те наставляват? Няма такова нещо. А на твоя приятел добре са му помогнали, дано стигнат за нещо.

Парите са идеални за нещо малко, в някое помещение да развиваш търговия или да предлагаш някакви битови услуги, и до там. ;) За нещо с производство, дума и не може да става, както и за някоя IT фирмичка. А имаш ли идея биха ли спонсорирали вече съществуващ бизнес? Питам не за себе си, а за един приятел, който иска да развие малката си фирма с областта на услугите - както към обикновения потребител, така и към бизнеса. ;)

А това с купуването на кола и други глезотии с пари от европрограмите граничи с идиотщина и не вярвам, че има такива кретени. Може и да има, но те са на големите пари, там където като потънат едно 20К не се усеща.
 
От: Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

А това с купуването на кола и други глезотии с пари от европрограмите граничи с идиотщина и не вярвам, че има такива кретени.
Това не е до хората, а системата е такава. Пари предварително не дават, съответно няма как да ги изхарчиш за някоя глупост. Парите се възстановяват след доказани с фактури вече направени разходи по бизнес плана. Отделен въпрос е, че не ти гарантират бързо възстановяване на парите. Тоест, дават парите на безработния, започнал собствен бизнес, когато вече не му трябват за бизнеса. Затова остава впечатление, че хората си купуват лаптопи, телевизори и други подобни неща с европари. С две думи, ти парите за започване на бизнеса трябва да ги имаш предварително, а като дойде плащане по програмата можеш да го ползваш за почивка в чужбина, нова кола и т.н. Никой копче не може да ти каже. Предварително дават само малка сума, която за нищо не служи. Реално програмата не е за започване на бизнес, тъй като не ти дават пари за тая цел, а след много месеци ти възстановяват направените разходи, за да си направиш живота луксозен или ако имаш акъл, да ги инвестираш за разширяване на бизнеса. Но програмата в никакъв случай не става за започване на никакъв бизнес от безработни хора, които нямат много пари. Напълно непригодна е за тази цел.
 
Re: От: Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

То там е голямата мизерия на тези програми. Ако имаш кеша и преди това си го играл с тези куци оферти, дали ще имаш намерение? Не знам. :)

Но повечето програми са изцяло на принципа възстановяване на средства. Ще си купя нещо с парите от Европа. Това даже и в най-подлите ми мисли не се крие. Всичко, което имам налично бих инвестирал. Дори и да нямам за кафе и т.н.

Това с възстановяването на парите е един момент, който може да планираш малко по-далеч в бъдещето. :) Иначе да, после може да оперираш с тях както намериш за добре. Схемата е точно такава, изплащат се частично нищожна сума, за да не се обезвери човека, после мотане, но ти играеш, няма как. ;) Искаш си всичките средства, след като си си изпълнил всичко по програмата, но чакаш когато те решат. Това е.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Уф колко програми има за крадини ама както казах трява правилната клечка оцелиш
 
От: Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

От фирма НЕ, от бизнес ангели и венчър организации - ДА. Те повечето ясно ти обясняват, че са до финансирането и това е. Няма да ти се бъркат в бизнеса. Ще е груба грешка. Да не би от програмата да ти седят над главата и да те наставляват? Няма такова нещо. А на твоя приятел добре са му помогнали, дано стигнат за нещо.

Парите са идеални за нещо малко, в някое помещение да развиваш търговия или да предлагаш някакви битови услуги, и до там. ;) За нещо с производство, дума и не може да става, както и за някоя IT фирмичка. А имаш ли идея биха ли спонсорирали вече съществуващ бизнес? Питам не за себе си, а за един приятел, който иска да развие малката си фирма с областта на услугите - както към обикновения потребител, така и към бизнеса. ;)

Точно при тази програма няма нужда от никакви организации или фирми - каквито и да било. Кандидатите се отсяват на база изкаран курс и проект, който се проверява щателно, като с всеки се води индивидуален разговор. Много добър мой приятел е във финансов отдел при тях. Ако някой си мисли, че се представя проект и се взимат пари - това е лъжа.
Процедурата е следната:
1. трябва да си регистриран безработен при това не от вчера, имаше минимален срок, който трябва да си бил безработен.
2. Започва се курс по икономика, който продължава около 6 месеца (заплаща се от държавата и ти броят 8лв дневно, но минуса е, че парите са в КТБ, освен ако не са направили промени вече заради кризата)
3. Проекта се прави ПО ВРЕМЕ на курса.
4. Представя се проекта пред комисия, която оценява и ти предоставят финансиране.
5. След като вземеш парите си регистрираш фирма и проверките са почти всяка седмица, като са изненадващи - дали се спазва работно време, дали ходиш на работа, дали спазваш бизнес плана и т.н.

За твоя приятел има друга интересна програма за развитие. Финансиране не предлагат, но чрез програмата може да си наеме човек, като заплатата му се плаща от държавата, заедно с осигуровките. За точните имена на програмите ще излъжа.


Това не е до хората, а системата е такава. Пари предварително не дават, съответно няма как да ги изхарчиш за някоя глупост. Парите се възстановяват след доказани с фактури вече направени разходи по бизнес плана. Отделен въпрос е, че не ти гарантират бързо възстановяване на парите. Тоест, дават парите на безработния, започнал собствен бизнес, когато вече не му трябват за бизнеса. Затова остава впечатление, че хората си купуват лаптопи, телевизори и други подобни неща с европари. С две думи, ти парите за започване на бизнеса трябва да ги имаш предварително, а като дойде плащане по програмата можеш да го ползваш за почивка в чужбина, нова кола и т.н. Никой копче не може да ти каже. Предварително дават само малка сума, която за нищо не служи. Реално програмата не е за започване на бизнес, тъй като не ти дават пари за тая цел, а след много месеци ти възстановяват направените разходи, за да си направиш живота луксозен или ако имаш акъл, да ги инвестираш за разширяване на бизнеса. Но програмата в никакъв случай не става за започване на никакъв бизнес от безработни хора, които нямат много пари. Напълно непригодна е за тази цел.

Финансирането се осъществява ПРЕДИ да имаш фирма изобщо.
 
Re: От: Re: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Толкова условия за 6000 лева дали си струва? Може и да, ако човека иска да почне, но са му нужни средства.

Да, за тази програма съм чувал, дори и леко участвал. Голяма греда е. :)

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=41400 - приятно четене. :)
 

Горе