За рекламите по принцип.

Rabin

Well-Known Member
Ще отворя една тема по въпроса. Идеята ми е да открехна приказка - колко много мразим тая болест на цивилизацията. Засега почвам с цитати.
Рекламната аудитория не ни е баджанак. Стига сме й говорили на „ти“!

Първо, граматически неправилно е, тоест – неграмотно. Надяваме се, че рекламната ни АУДИТОРИЯ се състои от повече от един човек, нали така? Ето защо, грамотно би било да се обръщаме към нея във второ лице, множествено число, а именно – „вие“.

Второ, вече не е хип, нито е куул, нито е тренди, не е новаторско, стана демоде. Превърна се в болезнено и банално клише. Да назидаваш аудиторията си в първо лице, единствено число, с онзи повелителен тон, който се стреми уж да я подтикне към някакви действия (изяж, изплюй, сдъвчи, изтрий, изпрати, купи) беше модерно само във времената (и между страниците) на списание „Егоист“, тоест – остана си някъде в деветдесетте. На миналия век. Да не казвам столетие и хилядолетие…

Трето, издава липса на уважение. Дори да приемем, че маркетологът се стреми да „скъси дистанцията“ с потенциалния клиент, който в презентацията изглежда като един-единствен човек, с определени потребителски навици и характерни черти, ние не го познаваме този човек, не си пием ракийката заедно и не сме първи приятели, за да му говорим на „ти“. И да му заповядваме. Уважителното обръщение към непознат, дори в единствено число, пак е „Вие“. Пише се с главна буква. Липсата на уважение към хора, от които ни зависи бизнесът, е голям проблем.

Четвърто, така изключваме основните купувачи или, хайде да се изразя професионално, пренебрегваме тези, които взимат основните решения за покупка, а те, в повечето случаи, са жени, дори когато рекламираме мъжки часовници, вратовръзки и бира – да не говорим за детските стоки, за козметиката, за хранителните продукти и за ежедневните стоки от бита. Жените стават все по-самостоятелни финансово, взимат собствени решения за покупка и изискват повече уважение, като купувачи, а уважението изключва обръщението към непознати дами на „ти“. Обърнете внимание на повечето реклами в интернет и в масмедиите – те не само, че говорят на аудиторията си на „ти“, но и се обръщат към нея в мъжки род: „Гладен ли си? Недоволен ли си?“ Ами, ако Тя е добре нахранена и доволна? Какво правим тогава?

Пето, издава ранни признаци на шизофрения. Защо, когато ни влязат в магазина, винаги и задължително се обръщаме към клиентите си на „Вие“, а когато ги облъчваме с рекламни съобщения по масмедиите и в интернет им говорим на „ти“?

Шесто, стадно е, а нали уж се сремяхме към отличителност? Отличително е да се държиш по начин, различен от стадото. Неграмотното, профанско обръщение на „ти“ беше отличително, когато всички знаеха що-годе граматиката и все още се изразяваха правилно. Сега, в годините на KLETA MAJKA BALGARIQ, отличителното е да си грамотен.

Седмо, дразнещо е! Лично мен, като потребител, направо ме вбесява! Особено много ми лази по нервите заповедният тон. Всъщност, не знам кое повече ме дразни – фактът, че непознати хора, които ми искат пари, се обръщат към мен на „ти“ или фактът, че ми заповядват какво трябва да направя, за да ги получат.

Осмо, забравете за клишето, че „няма лоша реклама“. Всъщност, 90% от рекламното съдържание е долнопробен пийс ъф шит. Точно това е причината винаги, когато имат възможност, потребителите да го избягват. Слагат си ад-блокери на браузърите. Или просто сменят канала. А ние си плащаме, за да им досаждаме… После включваме рекламата в цената на стоките и услугите, които се надяваме да купят от нас. Третираме клиентите си като стадо и се чудим защо нещата на българския рекламен пазар били толкова зле. Може би първо трябва да започнем от себе си. И от най-важното, което, парадоксално, в случая е най-евтиното, а именно – съдържанието. Ако демотивираният криейтив екип иска да е навсякъде другаде, но не и в офиса, защото получава афганистански заплати, понеже, нали, сега е криза, пък и е удобно да се възползваш от конюнктурата и да се надяваш, че срещу жълти стотинки ще получиш качествено рекламно съдържание от някакви отчаяни, но талантливи хора, хехе, то дори милиарди да излееш в медия байинг, рекламата ти пак ще излежда (и ще звучи) като хюдж, смокин’ пайл ъф шит.

И девето, за малко щях да забравя: тьи може да знаеш английски, но за българската тьи аудитория това съвсем не е задължително! Използваето на чуждици в текста е напълно умишлено…

Тихомир Димитров
https://asktisho.wordpress.com/

=======================================
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=58031
=======================================
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=126607
=======================================
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2005/12/17/234236_reklamo_sapiens/
=======================================
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=48111

п.с. Няма да се сърдя на админите ако ми изместят темата, не съм сигурен дали подразделът е точният. Последният линк обаче е точно по онлайн рекламите. Там си заработих много червени точки, но това е положението - мразим досадните и гръмогласни прекъсвания, вече ще надхвърлят полезното съдържание. А в нета това отдавна е факт!
 
Последно редактирано:
От: За рекламите по принцип.

И като казвам болест - имам предвид и напълно буквално понякога. Повторенията без смисъл имат медицинско измерение. Връзката с рекламите е очевидна.
Обсесивно-компулсивното разстройство, също ананкастно разстройство е разстройство свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. Съществуват икономически загуби, защото отнемат много от времето на болния. ОКР е четвъртата най-разпространена болест. Тази диагноза се поставя също толкова често, колкото и диагноза за диабет и астма. В САЩ един на всеки 50 възрастни има това психическо разстройство.
...
Често срещани компулсии

Броене на специфични неща (например стъпки), понякога по специфичен начин (например на интервали от две). Извършване на други повтарящи се действия с нетипична чувствителност към числа.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Обсесивно-компулсивно_разстройство
 
От: За рекламите по принцип.

На мен ми е интересно как като търсих в гугъл /през firefox/ спортни чорапи /за футбол/ и после влизам във фейса през хрома и хоп, пускат ми реклами на спортни чорапи :)

Разбирам да беше някоя адсенс реклама , ама фейса как са разбрали какво търся в гугъл и то в друг браузър. Яко ни шпионират!
 
От: За рекламите по принцип.

Гугъл отдавна ни обясниха, че вече ще ползват бисквитки. Имаш си юзър при тях. А в Хрома е вграден в браузъра.
Ами ползвате АдСенс и се борите за имидж, то си е контекстна реклама. Да продължавам ли? Бизнес за милиарди.
 
От: За рекламите по принцип.

На мен ми е интересно как като търсих в гугъл /през firefox/ спортни чорапи /за футбол/ и после влизам във фейса през хрома и хоп, пускат ми реклами на спортни чорапи :)

Разбирам да беше някоя адсенс реклама , ама фейса как са разбрали какво търся в гугъл и то в друг браузър. Яко ни шпионират!

да ме шпионират не ми дреме , да ме подслушват пак не ми дреми ;)
 
От: За рекламите по принцип.

Всъщност контекстната реклама аз го имам за хубаво нещо. Дават ми информация, която би ми била полезна. Гугъл и сие са наясно колко досадна е хаотичната реклама, и че вероятността да ти уцелят интереса ако стрелят напосоки (като при ТВ-то) - е едно на хиляда, да речем.
Шпионирането е гадно! Би трябвало да имаме избор. Бал съм ги скапаните реклами, аз като купувам нещо - пак им ползвам търсачката. Не чакам някой да мисли вместо мен.
 
От: За рекламите по принцип.

От гледна точка на уебмастър и на потребител нещото което най много ме дразни е това:
Търся си аз примерно спортни чорапи, прегледал съм 3-4 сайта и вече съм си наблязал/купил или каквото и да е, важното е че вече за момента не ме вълнуват. Правя примерно търсене в друга ниша и влизам в сайтове на които има адсенс и хоп, вместо да ми покаже реклами, които са свързани с конкретната ниша в която съм и към която в момента имам интерес, те му показват реклами за спортни чорапи.. е знаеш ли кога ще кликна на такава реклама - никога.

Та от гледна точка на уебмастър това е тъпо, знаейки че в моя сайт примерно ще влизат хора и ще им показват неинтересуващи ги вече реклами , т.е няма да кликат и цтр-а ще е по-малък, или пък ако си в скъпа ниша и им показват евтини реклами пак не е добре за теб.

От друга страна много се дразня на потребители дето слагат адблокъри , все пак няма нищо безплатно на тоя свят и информацията, която я получават трябва да я заплащат по някакъв начин, дори и да е гледане на реклама.
 
От: За рекламите по принцип.

От друга страна много се дразня на потребители дето слагат адблокъри , все пак няма нищо безплатно на тоя свят и информацията, която я получават трябва
Правете идейни реклами и с мярка. По принцип си прав, ама на практика рекламите са мега идиотски, прекалени и истерични. Правени от идиоти за идиоти. Особено грозно е как се мъчат да манипулират децата по телевизията. За едните 30 сребърника.

Пусках идеята да се финансирате през Биткойн. В Интерпред има биткомат - ръгаш пари и купуваш криптовалута. Получих ураганен огън, кой щял бил да дава дарения...
Пробвайте бе, не да ми мели леля Гана за прах, де не става за нищо. 1-2 пъти се трайва, ама през 10 мин. е прекалено, особено за стока, де съм я проверил лично и знам колко чини.
 
  • Like
Реакции: CTAH
От: За рекламите по принцип.

На мен ми е интересно как като търсих в гугъл /през firefox/ спортни чорапи /за футбол/ и после влизам във фейса през хрома и хоп, пускат ми реклами на спортни чорапи :)

Разбирам да беше някоя адсенс реклама , ама фейса как са разбрали какво търся в гугъл и то в друг браузър. Яко ни шпионират!

ретаргет адс
retargeting_640.png
 
От: За рекламите по принцип.

Koга най-сетне рекламодателите ще се усетят, че тия де може да им се вържат на бездарните реклами - нямат пари, и обратно? Видно е, че дразнят много повсеместно.

http://www.forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=33896&page=6
Защо се смята, че като говорят на "ти" със зрителя, ще е по-добре?!
За мен е недопустимо по национална медия да има реклама във второ лице, единствено число.Или големите умници смятат, че говорейки на "ти" с рибите, контакта е по-добър?!
Не смятам.Искам си уважението.Никога като си плащам сметката не говоря на "ти" с хубавото девойче на касата.Що аз да го заслужавам?!
И то това е всеобщо...Мани "Теленор"...Добре че не съм жена...На всичките козметики рекламите са все едно евентуалната бъдеща клиентка е втора братовчедка на тъпята фирма..."Защото го заслужаваме."Руулзз...
Със здраве!
 
От: За рекламите по принцип.

Аз се чудя, как така има още фирми, които харчат пари за ТВ реклами?

Не че ТВ рекламите не вършат работак, но има къде къде по-евтини и по-ефективни методи.
 
Ето това е hosts файла и забравяте за (повечето) реклами.
Ако решат МС могат да убият Г за 6 месеца. Просто пускат хостс файла с няколко такива реда при следващ вин ъпдейт.
99% от юзерите няма и да разберат, че не виждат реклами.

# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

127.0.0.1 activate.adobe.com
127.0.0.1 practivate.adobe.com
127.0.0.1 ereg.adobe.com
127.0.0.1 activate.wip3.adobe.com
127.0.0.1 wip3.adobe.com
127.0.0.1 3dns-3.adobe.com
127.0.0.1 3dns-2.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns-2.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns-3.adobe.com
127.0.0.1 ereg.wip3.adobe.com
127.0.0.1 activate-sea.adobe.com
127.0.0.1 wwis-dubc1-vip60.adobe.com
127.0.0.1 activate-sjc0.adobe.com
127.0.0.1 toboads.com
127.0.0.1 media.easyads.bg
127.0.0.1 easyads.bg
127.0.0.1 ads.tvtv.bg
127.0.0.1 tvtv.bg
127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 tas-bg.toboads.com
127.0.0.1 ads.ibox.bg
127.0.0.1 bg.search.etargetnet.com
127.0.0.1 googleads.g.doubleclick.net
127.0.0.1 b.economedia.bg
127.0.0.1 ad-emea.doubleclick.net
127.0.0.1 investoradbg.hit.gemius.pl
127.0.0.1 sportaladbg.hit.gemius.pl
127.0.0.1 sportalbg.adocean.pl
127.0.0.1 investorbg.adocean.pl
127.0.0.1 e.adpower.bg
127.0.0.1 adpower.bg
127.0.0.1 teniski.data.bg
127.0.0.1 i.sedem.bg
127.0.0.1 sitecheck2.opera.com
127.0.0.1 a109-231-208-105.deploy.akamaitechnologies.com
127.0.0.1 m.adx.bg
127.0.0.1 regnow.com
127.0.0.1 regnow.img.digitalriver.com
127.0.0.1 webcafe.bg
127.0.0.1 images.webcafe.bg
127.0.0.1 kupi.hito.bg
127.0.0.1 kupi.ibox.bg
127.0.0.1 my.adocean.pl
127.0.0.1 www.livesexhamster.com
127.0.0.1 livesexhamster.com
127.0.0.1 content.pop6.com
127.0.0.1 medleyads.com
127.0.0.1 main.exoclick.com
127.0.0.1 67.159.60.49
127.0.0.1 static.exoclick.com
127.0.0.1 panzertraffic.com
127.0.0.1 a4.mediagra.com
127.0.0.1 ads.traffichaus.com
127.0.0.1 adbucks.brandreachsys.com
127.0.0.1 ads2.zeusclicks.com
127.0.0.1 ad.uk.doubleclick.net
127.0.0.1 s0.2mdn.net
127.0.0.1 ad.doubleclick.net
127.0.0.1 b.grabo.bg
127.0.0.1 tas-bg.toboads.com
127.0.0.1 ads.ibox.bg
127.0.0.1 bg.search.etargetnet.com
127.0.0.1 bg.search.etargetnet.bg
127.0.0.1 www.bg.search.etargetnet.com
127.0.0.1 media.easyads.bg
127.0.0.1 b.economedia.bg
127.0.0.1 ad-emea.doubleclick.net
127.0.0.1 investoradbg.hit.gemius.pl
127.0.0.1 sportaladbg.hit.gemius.pl
127.0.0.1 e.adpower.bg
127.0.0.1 adpower.bg
127.0.0.1 teniski.data.bg
127.0.0.1 i.sedem.bg
127.0.0.1 sitecheck2.opera.com
127.0.0.1 a109-231-208-105.deploy.akamaitechnologies.com
127.0.0.1 m.adx.bg
127.0.0.1 regnow.com
127.0.0.1 regnow.img.digitalriver.com
127.0.0.1 webcafe.bg
127.0.0.1 www.webcafe.bg
127.0.0.1 images.webcafe.bg
127.0.0.1 op.standartnews.com
127.0.0.1 www.box.bg
127.0.0.1 box.bg
127.0.0.1 etargetnet.bg
127.0.0.1 r.dir.bg
127.0.0.1 a.bgtop.net
127.0.0.1 kupi.ibox.bg
127.0.0.1 kupi.hito.bg
127.0.0.1 bggde-new.adocean.pl
127.0.0.1 ads.mtel.bg
127.0.0.1 bg.hit.gemius.pl
127.0.0.1 fe.brandreachsys.com

127.0.0.1 adbucks.brandreachsys.com

127.0.0.1 cache.imagehost123.com

127.0.0.1 cdn1.ads.contentabc.com

127.0.0.1 thumbs.lsw.redtubefiles.com

127.0.0.1 as.sexad.net

127.0.0.1 bg.adocean.pl

127.0.0.1 pagead2.googlesyndication.com

127.0.0.1 ds.serving-sys.com

127.0.0.1 a.tribalfusion.com

127.0.0.1 ads.trafficjunky.net

127.0.0.1 www.yfum.com

127.0.0.1 content.yieldmanager.edgesuite.net

127.0.0.1 www.vipoferta.bg

127.0.0.1 www.myhotel.bg

127.0.0.1 img.myhotel.bg

127.0.0.1 yfum.com/www

127.0.0.1 stand.bg

127.0.0.1 engine.adzerk.net

127.0.0.1 a.gsmarena.com

127.0.0.1 rover.ebay.com

127.0.0.1 www.adcash.com

127.0.0.1 ads.ad4game.com

127.0.0.1 cdn1.clkads.com

127.0.0.1 jmp.clickbooth.com

127.0.0.1 mybigdicktip.com

127.0.0.1 ra.stargate.si

127.0.0.1 media.fastclick.net

127.0.0.1 cdn.fastclick.net

127.0.0.1 www.starkiss.bg


127.0.0.1 interactive-seminars.com

127.0.0.1 ads.yldmgrimg.net

127.0.0.1 clicks.beap.bc.yahoo.com

127.0.0.1 ladbrokesaccount.solution.weborama.fr

127.0.0.1 dovv8wpvuv60f.cloudfront.net

127.0.0.1 im.5af4dff8.5e7f70f.ads.a4cdn.contentabc.com

127.0.0.1 static.l3.cdn.adbucks.com

127.0.0.1 cdn1.adexprt.com

127.0.0.1 syndication.traffichaus.com

127.0.0.1 shopzone.bg

127.0.0.1 aff.shopzone.bg

127.0.0.1 bggde.adocean.pl

127.0.0.1 skampc.com

127.0.0.1 http://e1.static.hoptopboy.com

127.0.0.1 http://seethisinaction.com

127.0.0.1 methodiaweb.com

127.0.0.1 openx.methodiaweb.com

127.0.0.1 www.dnevnik.bg

127.0.0.1 259771747.keywordblocks.com

127.0.0.1 rem.rezonmedia.eu

127.0.0.1 ut09.xhcdn.com

127.0.0.1 rd-eu.a9.com

127.0.0.1 www.biggerclicks.com

127.0.0.1 ck.juicyads.com

127.0.0.1 ads.mail3x.com

127.0.0.1 ads.ero-advertising.com

127.0.0.1 rxs.answcdn.com

127.0.0.1 pixelmedia.bg

127.0.0.1 et02.xhcdn.com

127.0.0.1 r.turn.com

127.0.0.1 img.turn.com


127.0.0.1 trendo.bg

127.0.0.1 img.shampioni.com

127.0.0.1 img.wisdom.bg

127.0.0.1 wisdom.bg

127.0.0.1 et13.xhcdn.com

127.0.0.1 www.guidetobinarytrading.com

127.0.0.1 cdn.adk2.co

127.0.0.1 et06.xhcdn.com

127.0.0.1 s1.2mdn.net

127.0.0.1 www.googleadservices.com

127.0.0.1 cdn.vidible.tv

127.0.0.1 core.saymedia.com
127.0.0.1 adcontent.saymedia.com
 
От: За рекламите по принцип.

Не ми се вярва, ако реално можеха, щяха да го направят до сега.
 
От: За рекламите по принцип.

Ето това е hosts файла и забравяте за (повечето) реклами.
Има си адблокъри за тая работа. Трепе и досадни полета по екрана като "социални" купчинки, лента с менюта за зодии (БгМама), лентата на дир-а...
Абе имаме си дизайнери колеги при нас, свестни пичове са и докарват нещата на естетика. Тия творения де ги трепя с блокъра - не мога да си обясня от какви хора са правени. Държат ги в пещера, и ги пускат по половин час на седмица. Другояче не мога да си обясня въпиющата им неадекватност и тъпота, и истеричната радост по боклуци, де ги заобикалям по магазините, ама отдалеч. "Всеки купува"... не помня на каква марка беше, ама с някакви ерзаци и маргарини правя асоциация. Лъжата тръгва от заглавието още!

И друго да питам, че се пресетих. Тия пари де ги тикат в пакетите за чипс - директно при чипсовете ли ги завират? Тая банкнота преди малко може да се е въргаляла в калта!
 
Re: От: За рекламите по принцип.

Не ми се вярва, ако реално можеха, щяха да го направят до сега.

Кво точно може да ги спре.
Казват 'имаме информация, че съдържанието на сайта Х може би би било вредно за вас и за това го блокираме. Не можем да ви кажем какво е, за да не почне всеки да хаква. Работим по въпроса. Ако желаете отблокирайте си го сами на ваш риск.' в описа на ъпдейта. аре кажи им нещо. същото като когато антивируса ти блокира достъп до сайт.
 
Re: От: За рекламите по принцип.

Има си адблокъри за тая работа. Трепе и досадни полета по екрана като "социални" купчинки, лента с менюта за зодии (БгМама), лентата на дир-а...
Абе имаме си дизайнери колеги при нас, свестни пичове са и докарват нещата на естетика. Тия творения де ги трепя с блокъра - не мога да си обясня от какви хора са правени. Държат ги в пещера, и ги пускат по половин час на седмица. Другояче не мога да си обясня въпиющата им неадекватност и тъпота, и истеричната радост по боклуци, де ги заобикалям по магазините, ама отдалеч. "Всеки купува"... не помня на каква марка беше, ама с някакви ерзаци и маргарини правя асоциация. Лъжата тръгва от заглавието още!

И друго да питам, че се пресетих. Тия пари де ги тикат в пакетите за чипс - директно при чипсовете ли ги завират? Тая банкнота преди малко може да се е въргаляла в калта!

кви адблокъри бе пич, като ползвам 4 браузера. е колко настройки и инстала да права? а като в къщи са 4 лаптопа?
за горното даже имам скрипт - само копирам адреса от браузера и той си добавя всичко и ми прави днс рифреш. работа за 10 сек.
 
От: Re: От: За рекламите по принцип.

кви адблокъри бе пич, като ползвам 4 браузера. е колко настройки и инстала да права? а като в къщи са 4 лаптопа?
за горното даже имам скрипт - само копирам адреса от браузера и той си добавя всичко и ми прави днс рифреш. работа за 10 сек.
Адблокер се слага за секунди. А конкретно за WIndows - тоя хост файл не винаги е лесно да се намери.
Пак да кажа - адблокърите трепят и друга досадна гад, де покрива полезното инфо. Вчера трепах настояванията да се логна с Гейбук, да ги харесам, че да видя скапания им сайт. Просто не е истина колко мразя маймунските им "социализации", де за капак на всичко и бавят зверски! Върти ли върти горе и чакам, да се произнесе колко точно юзверги са ги "харесали".
 
От: За рекламите по принцип.

Е то идеята с хост файла и адблокера е една и съща. Да ти ограничи рекламните мрежи.
 
От: За рекламите по принцип.

http://www.forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=33896
Ето още потребителско недоволство.

Иначе пропуснах облепените като затворнически коли автобуси. За пари - облепват и прозорците.
Чудил съм се колко са платили и на тия, де им закриват цялата фасада на сградата, с рекламно платно. Прозорците им се покриват нацяло.
 
От: За рекламите по принцип.

Никога не съм рекламирал в Гугъл :) само по форумите и то за 20 лв за месец при приход от банера над 300 лв - ама тъпи админи - има доста по света. Това да имаш възможност да продаваш реклама и да я продаваш за 20 лв е просто смешно - да си избиеш парите за сървъра :) после искаме БИЗНЕС да има в Интернет - е нема да има.

А аз имам и рекламодатели :) но не продавам картинки / банери. А продавам отношение към бранда на клиента. И си покривам сървърите - и храната на кучето дори.
 

Горе